• No results found

Elevernas tankar om filmens budskap och handling

In document ”Sveriges bästa svensk” (Page 37-41)

5. Resultat

5.3 Elevernas tankar om filmens budskap och handling

Elevernas utsagor om filmen gav olika infallsvinklar och tolkningar, det märktes tydligt att eleverna från årskurs 6 hade det svårare att förstå filmens budskap och handling på ett djupare plan i jämförelse med eleverna i årskurs 9 då de kunde ge mer utförliga och argumenterande svar. Nedan följer svaren från eleverna i årskurs 6 svar som följs upp av svaren från eleverna i årskurs 9.

Utsagor kring filmens handling och budskap från eleverna i årskurs 6

Respondenten “Johanna” tycker att filmen var ganska bra och uppfattar att budskapet handlar om att man ska vara den man är. Hon förstår huvudkaraktärens situation från filmen och relaterar det till verkligheten och säger att det är svårt att vara sig själv eftersom man vill att alla andra ska acceptera och tycka om en, därför blir det lätt att man inte är sig själv och är som alla andra istället.

Ja det tror jag, man kan lära sig att man ska vara som man själv vill, och att man ... (tänker) man kanske vill att alla andra ska tycka om en om man är som dom. (“Johanna”)

Något som den andra respondenten “Elsa” tycker att filmen lyfter fram och som får henne att tänka annorlunda är att hon inser hur bra vi som bor i Sverige har det och jämför det med den situation som många flyktingar flyr ifrån. Båda respondenterna tar upp två olika infallsvinklar kring filmens budskap, dock utan någon längre förklaring eller motivering till varför de tycker som de gör, trots att de via följdfrågorna som ställdes fick chansen att utveckla sina tankar och åsikter. För det första anser båda att filmen kan verka som ett diskussionsmaterial i klassrummet, just för att påvisa att det är viktigt att få vara den man är. För det andra nämner båda också att filmen träffade rätt vad gäller det som är “typiskt svenskt” som julafton och midsommar, men även i dessa fall utan att bidra med någon längre förklaring eller ansats till analys.

37 Utsagor kring filmens handling och budskap från eleverna i årskurs 9

Respondenterna från årskurs 9 var överlag positiva till filmen och tycker att budskapet är meningsfullt och tankeväckande. “Elin” tyckte filmen var bra och verklighetstrogen.

Jag tyckte den var bra, den speglar lite hur svenska samhället ser ut, lite hur vi beter oss mot både svenskar och främlingar. Att vi håller lite, öhm att vi håller dem lite på avstånd liksom. (“Elin”)

Vidare ger hon exempel på olika scener från filmen som hon tyckte formade filmens budskap, att en människa inte behöver ändra på sig för att man flyttar till ett annat land. Hon menar att denna strävan att “passa in” också kan ses bland svenskar och att många ändrar på sig för att bli omtyckt. Hon ifrågasätter också denna typiska svenskhet som filmen beskriver, om det verkligen finns något som är typiskt svenskt och vem det är som avgör vad som är svenskt och inte.

Ja det var lite mer på slutet när dom sa typ att, vi älskar dig för den du är, det var typ det... att han försökte ändra på sig jättemycket för att komma... asså bli en svensk. Men vad är egentligen en svensk då? Det finns ju väldigt alltså många asså helsvenska, men så finns det ju också väldigt många svenskar, som inte är helsvenskar. Alltså finns det en gräns för som säger att man är mer svensk än nån annan? [...] Asså det finns ju saker som kanske dom flesta svenskarna gör, men det är ju ingenting som säger att du gör det här så blir du svensk, gör du det här så är du mindre svensk. (“Elin”)

“Axel” tycker också att filmen är bra då den lyfter fram många bra budskap, dels att man inte behöver utöva alla svenska traditioner för att få bo i Sverige och vara en svensk medborgare, och att vi borde välkomna och hjälpa de som flyr till Sverige - inte trycka ned dem, utan istället få dem att känna sig välkomna. Han nämner också, precis som “Elin”, att det är svårt att definiera vad som är typiskt svenskt, och att beroende på vem man frågar får man olika svar.

Svenskhet… ja den är ganska klurig… [...] Ja, jo… men svenskhet för mig det är väl lite utseende, typ blont hår blå ögon. Sen, köttbullar. (I: *Skrattar*), potatismos, IKEA. Jag vet inte, jag har inte så många stereotyper på svenskar. (“Axel”)

38

“Axel” är dock den enda som lyfter och problematiserar filmen något. Han menar att filmen är aningen överdramatiserad vis vissa tillfällen, och förklarar närmare exakt vilken scen han syftar på.

Eh, jag syftade mer på när han går ut från slottet efter att han blivit välkomnad och så vidare. Då struntar han i sin familj och bara går vidare, det kändes inte så äkta. (“Axel”)

Det gäller i detta fall främst en specifik scen i filmen, men det är ändå relevant att redovisa som ett problem. Det kan räknas som en faktor när det kommer till att diskutera filmens potential att påverka eleverna.

Filmens potential i undervisningen enligt eleverna

Respondenternas uppfattningar kring huruvida filmen kan verka som ett diskussionsmaterial är ganska lika. “Elin” menar att det är bra att diskutera saker som svenskhet och hur man ska vara mot dem som kommer från ett annat land. Att få elever att agera utifrån vad de har talat om är svårt menar hon och drar en parallell om när de har talat om mobbning i skolan:

Ja dom är bra på att snacka om det men det är som att vi bara tar det på lektioner och sen är det bara över liksom. [...] Precis som när man kollar på filmer om mobbning, just då så blir man såhär ”aha okej” och sen så går man ut o då har man glömt de. (“Elin”)

“Axel” tror att filmen kan skapa en förändring kring elevers tankar och hur de agerar utifrån vad filmen tar upp - om de diskuterar filmen i klassrummet, men att förändringar inte sker med en gång.

Jag tror att det kommer väl bli en ändring. Men det kan ta tid, det kan ta mycket kraft av folk, men jag tror ifall vi fortsätter i den här riktningen så kommer de att bli bättre ändringar i framtiden. Man ska ju göra det till de unga, och då är det bra att visa den på skolor och så vidare. För, det kanske är lite svårare att visa den för en 60-årig gubbe än för en 16-åring. (“Axel”)

Sammanfattning

Både eleverna från årskurs 6 och 9 var positiva till filmen, men det går tydligt att se att respondenterna från årskurs 6 möjligtvis inte kunde tolka filmens budskap i samma

39

utsträckning som respondenterna från årskurs 9 och förstå helheten - att den tar upp ett samhällsproblem.

40

In document ”Sveriges bästa svensk” (Page 37-41)

Related documents