• No results found

G EMENSKAPENS EKONOMISKA BIDRAG

RUTA 2 –SYSTEMET MED MARIE CURIE-STIPENDIER

III. DELTAGANDE I VERKSAMHET INOM FEMTE RAMPROGRAMMET

III.7. G EMENSKAPENS EKONOMISKA BIDRAG

I utbyte mot att deltagarna genomför forskningsprojektet och använder resultaten åtar sig kommissionen att ge ett ekonomiskt bidrag till denna verksamhet.

Förutom när kommissionens bidrag utgörs av ett engångsbelopp sker finansieringen genom ersättning av deltagarnas stödberättigande kostnader i enlighet med en på förhand fastställd beräkningsmetod. Ersättningen betalas ut i regelbundna

delbetalningar.

III.7.1. Stödberättigande kostnader

För att kommissionen skall fullgöra denna skyldighet måste deltagarna identifiera och deklarera sina stödberättigande kostnader genom att lämna in interimistiska och slutliga kostnadsredovisningar. Deltagarna måste behålla dokument som styrker dessa kostnader i minst 5 år från det att kontraktet har upphört att gälla så att inspektioner kan göras av kommissionens avdelningar eller andra institutioner, särskilt revisionsrätten.

De olika kostnadskategorier som kan finansieras av kommissionen varierar beroende på typen av kontrakt (se rutorna 6 och 7).

III.7.2. Beräkningsmetoder

Flera olika metoder tillämpas för att beräkna kommissionens finansiering, beroende på vilken typ av åtgärd det är fråga om och deltagarens förmåga att identifiera sina kostnader (se rutorna 6 och 7).

III.7.3. Utbetalning av bidraget

Gemenskapens bidrag betalas ut i euro i ett antal regelbundna delbetalningar på grundval av de kostnader som deltagarna åberopar i sina interimistiska och slutliga rapporter.

Kommissionen kan göra förhandsutbetalningar i början av projektet efter att ha kontrollerat deltagarnas ekonomiska situation. Under vissa omständigheter kan kommissionen begära ekonomiska eller andra garantier för eventuella förhandsutbetalningar. Detta gäller särskilt de insatser med kostnadsdelning där deltagarna själva förväntas bära en del av kostnaderna.

Ruta 3 - Samarbete med icke-medlemsstater och internationella organisationer

Möjligheter att delta i förslagskonsortier

När ett FoTU-förslag upprättas för att lämnas in till något av programmen eller till nyckelåtgärden

"Förbättring av den socioekonomiska kunskapsbasen" bör forskare ha i åtanke att även rättssubjekt från icke-medlemsstater och internationella organisationer har rätt att delta i denna åtgärd. Rätten att delta gäller tre kategorier och i samtliga fall måste rättssubjektet i tredje land/den internationella organisationen finnas med som deltagare i det ursprungliga förslag som inlämnas:

(i) Länder associerade till Femte ramprogrammet: I fråga om alla dessa länder kan institutioner delta och få ekonomiskt stöd med liknande rättigheter och skyldigheter som deltagare från EU:s medlemsstater så snart associeringsavtalen träder i kraft (se ruta 4).

(ii) Deltagande i enskilda projekt: Detta deltagande baseras på självfinansiering och är en möjlighet för alla icke-associerade europeiska länder, partnerländer i Medelhavsområdet, länder med vilka EU har ett vetenskapligt och tekniskt samarbetsavtal och internationella organisationer, under förutsättning att deltagandet är i linje med gemenskapens intressen.

(iii) Alla övriga länder: Länder som inte omfattas av ovannämnda kategorier har möjlighet att delta i projekt inom Femte ramprogrammet om de själva finansierar deltagandet, under förutsättning att deltagandet är i linje med gemenskapens intressen och medför ett avsevärt mervärde för genomförandet av hela eller delar av det särskilda programmet. Intresset för gemenskapen och det avsevärda mervärdet skall tydligt anges i förslaget.

Överensstämmelsen med gemenskapens intressen bedöms särskilt med hänsyn till bidraget till något eller några av följande intressen (vilka fastställs i rådets beslut): behovet av annan gemenskapspolitik till stöd för vilken FoTU-åtgärder bedrivs; ge lämpliga incitament för att behålla och skapa arbetstillfällen i gemenskapen; främja en hållbar utveckling och främja livskvaliteten inom gemenskapen; stärka gemenskapsindustrins internationella konkurrenskraft; förekomsten av samarbetsavtal inom vetenskap och teknik mellan gemenskapen och tredje land eller internationella organisationer.

Ett avsevärt mervärde kan t.ex. gälla ett fall där en deltagare från tredje land är en allmänt erkänd expert på toppnivå inom det område som förslaget avser eller har tillgång till unika resurser som är av stort värde för projektet men som inte finns tillgängliga i Europa, eller där deltagaren från tredje land erbjuder en möjlighet att öppna upp nya marknader för de europeiska deltagarna.

I exceptionella fall kan gemenskapsfinansiering för deltagaren från tredje land eller den internationella organisationen beviljas genom programmet om detta är nödvändigt för att uppnå målen för projektet1, dvs. om deltagarens bidrag inte kan säkerställas på något annat sätt och projektet inte kan genomföras utan denne deltagare.

För ländergrupper, se ruta 4.

1 Ytterligare regler förutses i det särskilda programmet "Energi, miljö och hållbar utveckling", där ekonomiskt stöd föreskrivs till sådana rättssubjekt när deras deltagande medför positiva effekter och erbjuder ett mervärde i uppnåendet av programmets mål.

Ruta 4 - Deltagande av icke-medlemsstater i Femte ramprogrammet1

BULGARIEN, CYPERN, TJECKIEN, ESTLAND, UNGERN, LETTLAND, LITAUEN, POLEN, RUMÄNIEN, SLOVAKIEN, SLOVENIEN.

Associeringsavtalen förväntas träda i kraft 1999.

EFTA-EES ISLAND, LIECHTENSTEIN, NORGE: associeringen till Femte ramprogrammet är en del av utvidgningen av EES-avtalet. Förväntas träda i kraft 1999.

ÖVRIGA ISRAEL: Associationsavtal har slutits.

SCHWEIZ : Förhandlingarna har avslutats.

ANDRA EUROPEISKA

LÄNDER

ALBANIEN, BOSNIEN-HERCEGOVINA, F.D. JUGOSLAVISKA REPUBLIKEN MAKEDONIEN

MALTA och TURKIET är också upptagna under rubriken Partnerskap i Medelhavsområdet.

MIKROSTATER OCH TERRITORIER I EUROPA3

EUROPEISKA

ALGERIET, REPUBLIKEN CYPERN4, EGYPTEN, JORDANIEN, LIBANON, MALTA, MAROCKO, PALESTINSKA MYNDIGHETEN, SYRIEN, TUNISIEN, TURKIET.

Alla ovanstående länder får delta i enskilda projekt på grundval av självfinansiering.

LÄNDER MED SAMARBETSAVTA

L

SYDAFRIKA, USA: Gällande avtal (Femte ramprogrammet).

CANADA: Ett avtal genom vilket 1996 års avtal om forskning och teknik utvidgas till nya forskningsområden har undertecknats.

KINA: Avtal har undertecknats (första verksamheten i Femte ramprogrammet) AUSTRALIEN: Förhandlingarna om utvidgning av 1994 års avtal om forskning och teknik till nya forskningsområden har slutförts.

ARGENTINA, RYSSLAND: Förhandlingar avslutade (första verksamheten i Femte ramprogrammet).

Ovanstående länder får delta i enskilda projekt på grundval av självfinansiering inom de områden som omfattas av avtalet när detta har trätt i kraft (fram till dess får Ryssland delta i egenskap av europeisk ny oberoende stat, de övriga nya oberoende staterna i f.d. Sovjetunionen får delta som

"övriga länder").

ÖVRIGA LÄNDER Får delta i enskilda projekt på grundval av självfinansiering endast om deras deltagande också medför ett avsevärt mervärde för genomförandet av hela eller delar av det särskilda programmet i enlighet med programmets mål.

A ORGANISATIONER

Tredje land eller internationella organisationer får bara delta tillsammans med minimiantalet rättssubjekt från gemenskapen och eventuella associerade stater.

1. Andra regler gäller för det särskilda programmet "Förstärkning av gemenskapsforskningens internationella roll" (MED UNDANTAG FÖR ASSOCIERADE STATER) och Euratoms ramprogram

2. Förslag till projekt som sammanför parter från dessa stater behandlas under utvärderingsprocessen som om dessa stater redan var associerade (uppfyllande av villkoren, bedömning av förvaltnings- och resursfrågor, bidrag till gemenskapens politik…). När kommissionen fattar sitt beslut om ett sådant projekt tar den emellertid endast hänsyn till de associeringsavtal som har trätt i kraft vid den tidpunkten. Detta gäller även stipendier. För senaste nytt om dessa avtals ikraftträdande, gå till www.cordis.lu/fp5/src/3rdcountries.htm

3. Andorra, Monaco, San Marino, Vatikanstaten, Färöarna (DK), Kanalöarna (GB), Isle of Man (GB), Svalbard och Jan Mayen-öarna (NO).

4. När ett land blir associerat till Femte ramprogrammet har denna associering företräde framför varje annat förhållande.

Related documents