• No results found

- VIKTIGA MILSTOLPAR I URVALSPROCESSEN

STEG 1

Mottagande av förslag

STEG 4

Sammanfattande utvärderingsrapporter och rekommendationer

STEG 6B Beslut om avslag och meddelande till samordnare STEG 3

Utvärdering av förslag med hjälp av externa experter, samt vid behov en etisk granskning av förslagen

STEG 2

Kontroll av att kraven uppfylls

STEG 6A

Finansiell/administrativ kontroll av förslag som är värda att stödjas, och förhandlingar med

deltagarna

STEG 5

Förteckning över förslag i prioriteringsordning

STEG 7

Beslut om vilka förslag som skall väljas ut

STEG 8

Undertecknande av kontrakt

TID SPE R SPE KT IV

Inledande av förhandlingar om förslag som har godkänts:

2-3 m ånader efter ansökningsom gångens slut

U ndertecknande av kontrakt:

6-8 m ånader efter ansökningsom gångens slut

U tbetalning av förskott:

60 dagar efter det att kontraktet undertecknats

g

FoTU-projekt minst 2 ja FK, FF

och TK

Samordnat projekt FK, FF: 35 eller

50%

Kooperativ forskning för små och medelstora företag

Bidrag till förstudier minst 2 små och

Marie Curie värdstipendier institution minst 1 stipendiat

Fast belopp

Marie Curie individuella stipendier 1

stipendiat

Nätverk för forskningsutbildning 1 minst 4 TK Upp till 100% 20%1

SAMORDNADE ÅTGÄRDER minst 1 ja TK Upp till 100% ja ja ja ja ja ja 20%1

KOMPLETTERANDE ÅTGÄRDER

Kompletterande åtgärder 3 minst 1 Upp till 100% ja ja ja ja ja ja ja ja

Eurokonferens 1 TK Upp till 100% ja ja ja ja ja4 inga

1 Direkta kostnader, ej inbegripet underleverantörskostnader.

2 Upp till högst 22 500 euro.

3 I fråga om subventioner, se handboken om förvaltning av bidrag och KOM PV(98) 1395.

4 Organisationskostnader (se särskild Vägledning för sökande).

Deltagaren kan identifiera alla direkta och indirekta kostnader för projektet. Han skall kunna visa att hans redovisningssystem gör det möjligt att identifiera dessa kostnader med tillräcklig exakthet. Full kostnad = totala direkta kostnader + faktiska omkostnader i förhållande till personalkostnader.

Full kostnad, fast procentsats

Deltagare som deltar enligt fullkostnadsmetoden kan välja att omkostnaderna tas ut på grundval av en fast procentsats på 80 % av de direkta personalkostnaderna.

Tilläggskostnadsmetoden

Om inte annat följer av de särskilda kontraktsvillkoren skall kommissionen bara ta hänsyn till de kostnader som inte omfattas av återkommande finansiering. Tilläggskostnad = totala direkta tilläggskostnader + x % omkostnader i förhållande till direkta kostnader (med undantag för entreprenad) (beträffande x %, se ruta 6).

Användaravgift

Detta system används bara när det gäller projekt som rör tillgång till forskningsinfrastruktur. Det bygger på en "enhetskostnad" som är en fast sammansatt procentsats för varje tillgång. Kostnader för resor och uppehälle samt ett schablonbidrag för allmänna utgifter läggs till. Deltagaren skall kunna visa att hans redovisningssystem gör det möjligt att räkna ut "enhetskostnaden" med tillräcklig exakthet. Användaravgift = ((enhetskostnad x tillgångskvantitet) + kostnader för resor och uppehälle) + 20 %.

KOSTNADSKATEGORIER

En kostnad skall anses bara vara stödberättigande om den är nödvändig för projektet under dess genomförande och tas upp i kontraktet. Den skall ersättas om beloppet faktiskt har spenderats och redovisats i bokföringen. Ingen vinst får inbegripas.

Personalkostnader: forskarpersonal och teknisk personal; tid som avsätts för projektet skall redovisas.

Kapitalvaror: utrustning ersätts enligt en avskrivningsperiod (36 månader för datorutrustning värd högst 25 000 euro, 60 månader för all annan utrustning) och enligt dess användning i projektet; utrustning som hyrs skall ersättas upp till den stödberättigande kostnaden om den hade köpts in.

Resor och uppehälle: resor utanför Europeiska unionen eller en associerad stat måste först godkännas av kommissionen, om det inte är fråga om besök hos en deltagare.

Konsumtionsvaror: endast projektspecifika poster.

Datorer: endast projektspecifika poster.

Tillgång: endast avseende Stöd avseende tillgång till forskningsinfrastruktur;

användaravgift avseende besökande forskare.

Entreprenad: externa tjänster.

FoTU-aktör endast för Kooperativa forskningsprojekt för små och medelstora företag;

kostnader för forskning som utförs av icke-deltagare.

Övriga specifika kostnader alla kostnader som är nödvändiga för projektet som inte omfattas av någon av de definierade kategorierna och som har godkänts på förhand av kommissionen.

Samordningskostnader: administrativa kostnader (personal, resor och uppehälle…) som är en följd av samordnarens uppgifter; måste godkännas på förhand av

kommissionen.

Kostnader avseende immateriell äganderätt: enligt kontraktsvillkoren, måste godkännas på förhand av kommissionen.

Omkostnader: enligt kontraktsvillkoren, antingen en faktisk procentsats (fullkostnadsmetoden) eller en fast procentsats (full kostnad, fast procentsats) beräknad på grundval av personalkostnader eller direkta tilläggskostnader (tilläggskostnadsmetoden), ej inbegripet underleverantörskostnader.

RUTA 8 - Immateriell äganderätt

Följande tabell tar upp tillgångsrättigheterna (licens för ett patent, andra nyttjanderättigheter) till kunskaper (immateriell egendom som uppstod under projektet) och know-how (redan befintlig immateriell egendom) i förhållande till olika typer av åtgärder och deltagare.

Kunskaper Redan befintlig know-how som är nödvändig för genomförandet av projektet eller för utnyttjandet av

dess kunskaper Rätt till tillgång för

genomförandet av projektet

Utnyttjande* Rätt till tillgång för genomförandet av

Utan royalty Utan royalty 1) avseende alla kunskaper

Utan royalty Gynnsamma villkor enbart avseende utnyttjande av

I regel tillämpas immaterialrättsliga bestämmelser för FoTU-projekt på FoTU-paket och immaterialrättsliga bestämmelser för demonstrationsprojekt på demonstrationspaket.

Om det är omöjligt att identifiera olika paket skall immaterialrättsliga bestämmelser för FoTU-projekt tillämpas om det totala gemenskapsbidraget till hela projektet överstiger 42,5 % av de totala

kostnaderna. Om andelen är lika med eller mindre än 42,5 % skall immaterialrättsliga bestämmelser för demonstrationsprojekt tillämpas.

Delägande 3) Delägande 3) enbart avseende utnyttjande

De kunskaper som är lämpliga att spridas kommer att spridas.

Medlem Nätverk Huvudsaklig

avtalspart

De kunskaper som är lämpliga att spridas kommer att spridas.

Medlem

Stipendier Värdinstitution Äganderätten till kunskaperna skall fastställas av värdinstitutionen i enlighet med gällande lag. De kunskaper som är lämpliga att spridas kommer att spridas.

Mottagare av

Äganderätten till kunskaperna skall fastställas vad gäller gemenskapens finansieringsnivå. Från fall till fall kan antingen utnyttjande eller spridning gälla.

*) Rätten till tillgång till kunskaper i syfte att utnyttja dessa begränsas till kunskaper som förvärvas inom ramen för det berörda projektet.

1) Avtalsparter och underordnade avtalsparter som inte kan utnyttja sina egna kunskaper kan bevilja andra rätt att få tillgång till dessa på rimliga ekonomiska eller andra villkor, i stället för utan royalty.

2) Gynnsammare villkor när denne begär tillgång från sin huvudsakliga avtalspart eller andra underordnade avtalsparter.

3) Avtalsparter som är små och medelstora företag har äganderätt till alla kunskaper som härrör från forskning utförd av FoTU-aktörerna.

IV. HUR FÖRSLAG UTFORMAS OCH LÄMNAS IN

Detta avsnitt innehåller allmän information om hur man utformar och lämnar in ett förslag till Femte ramprogrammet. Särskild information om specifika ansökningsomgångar inom enskilda program (t.ex. vilken typ av verksamhet som efterfrågas i ansökningsomgången, tidsfrist för inlämnandet av förslag etc.) tas upp separat i DEL 2 i denna vägledning.

IV.1. Förslagsinfordrans räckvidd IV.1.1. Förslagsinfordrans innehåll

De övergripande verksamhetsområden som efterfrågas i en ansökningsomgång fastställs när denna offentliggörs i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Sökandena hänvisas därefter till det gällande arbetsprogrammet, som innehåller närmare information om vilken verksamhet som efterfrågas.

Förslag som avser andra delar av arbetsprogrammet än de som öppnas genom en ansökningsomgång i Europeiska gemenskapernas officiella tidning utvärderas inte.

IV.1.2. Projektens varaktighet och räckvidd

Det står i normala fall sökandena fritt att ange en tidsplan och de resurser som krävs för att genomföra den planerade verksamheten, om inte ansökningsomgången eller arbetsprogrammet innehåller riktlinjer för detta, vilket beror på vilken typ av verksamhet som skall genomföras.

IV.1.3. Särskilda villkor

Särskilda villkor kan tillämpas på förslag som inkommer under en ansökningsomgång.

Om så är fallet beskrivs dessa närmare i ansökningsomgången eller arbetsprogrammet.

IV.1.4. Frivillig förhandsgranskning av förslag

I vissa fall kan kommissionen, om detta anges i ansökningsomgången, erbjuda en frivillig förhandsgranskning av förslag. Dessa granskningar utgör en informell rådgivande hjälp som kommissionens avdelningar erbjuder forskare. Syftet är att ge eventuella sökande råd om huruvida deras förslag uppfyller de formella kriterierna och huruvida de förefaller ligga inom ansökningsomgångarnas räckvidd. Det är inte obligatoriskt att lämna in förslaget för en förhandsgranskning och gensvaret från kommissionens avdelningar förbinder inte kommissionen att godkänna förslaget, ej heller sökanden att i slutändan lämna in ett förslag.

Ett formulär för begäran om förhandsgranskning av förslag ingår i DEL 2 i detta dokument (se tillägg 3) om den berörda ansökningsomgången innefattade denna

möjlighet.

IV.2. Utformning av ett förslag IV.2.1. Allmänna rekommendationer

Förslag skall utformas i enlighet med det relevanta ansökningsformuläret och lämnas in inom den fastställda tidsfristen antingen elektroniskt eller på papper enligt anvisningarna i ansökningsomgången. Erfarenheterna från tidigare infordringar visar dessutom att flera andra allmänna rekommendationer kan vara till hjälp (se ruta 9).

IV.2.2. Språk i förslaget

Förslag får lämnas in på något av Europeiska unionens officiella språk. Om ditt förslag inte är på engelska skulle en översättning av hela förslaget vara till hjälp för utvärderarna och en engelsk översättning av sammandraget och förslagssammanfattningen bör bifogas del A av ansökningsformuläret.

IV.2.3. Ansökningsformulär

Formulär har upprättats som sammanställer den information som behövs för varje förslag - ansökningsformulären. Syftet med dessa är att dels säkerställa att all nödvändig information tas med, dels möjliggöra en rättvis och likvärdig jämförelse av förslagen. Det finns flera olika versioner beroende på vilken typ av åtgärd som föreslås (FoTU-projekt – bl.a. demonstrationsprojekt, kompletterande åtgärder, samordnade åtgärder…etc.) Sökande måste säkerställa att de använder rätt formulär för den typ av åtgärd som förslaget avser.

IV.2.4. ProTool (Proposal Preparation Tool)

Kommissionen har utarbetat ett programvaruverktyg (Proposal Preparation Tool eller

"ProTool") som kan hämtas från Femte ramprogrammets eller det särskilda programmets webbplats eller fås på begäran från programmets Infodesk. Detta verktyg hjälper sökandena att sammanställa den administrativa och finansiella informationen i förslaget i enlighet med det relevanta ansökningsformuläret. Detta verktyg skall alltså användas av samordnaren. Det finns också en version av verktyget som är tillgänglig för deltagare, som dessa kan använda för att elektroniskt förbereda sina bidrag och därefter vidarebefordra dessa elektroniskt till samordnaren.

ProTool innehåller hjälptexter och hänvisningar och bidrar till att formulären fylls i på ett fullständigt och konsekvent sätt. Användningen av ProTool hjälper både sökandena och kommissionens avdelningar genom att säkerställa att de rätta administrativa uppgifterna fylls i på ett effektivt sätt.

När förslaget väl har utformats med hjälp av verktyget kan det skickas antingen elektroniskt eller på papper, enligt sökandens önskemål.

IV.2.5. Ansökningsformulärens utformning

Ansökningsformuläret för FoTU-projekt med kostnadsdelning (inbegripet demonstrationsprojekt och kombinerade projekt) är uppställt enligt följande.

FoTU-ansökningsformuläret består av tre delar. I Del A sammanställs nödvändig administrativ information om förslaget och sökandena (t.ex. förslagets namn,

sökandenas namn och adresser, en kortfattad beskrivning av verksamheten, det totala ekonomiska stöd som söks indelat på utgiftstyp etc.). Denna information sammanställs för att underlätta upprättandet av ett kontrakt om förslaget godkänns. Den kontrolleras av kommissionens avdelningar.

I Del B (som till skillnad från Del A har formen av en struktur eller en förteckning över ämnen som skall följas, snarare än av ett färdigt formulär) görs en ingående beskrivning av vilken typ av verksamhet som kommer att genomföras. Detta avsnitt skall om inte annat anges vara "anonymt", dvs. det får inte innehålla information som avslöjar deltagarnas identitet. Anonymitetskravet kan upphävas i särskilda fall. I DEL 2 i denna vägledning, som handlar om särskilda ansökningsomgångar, ges närmare information om anonymitetskravet för bestämda ansökningsomgångar.

I Del C (som även den har formen av en struktur som skall följas) identifieras och beskrivs därefter parterna och deras roll i konsortiet och det föreslagna projektet. Om inte annat anges får utvärderarna granska Del C först efter det att de har uppgett sin rangordning av Del B.

Formulär för kompletterande åtgärder och samordnade åtgärder/temanätverk är på liknande sätt indelade i Del A, B och C.

Om förslaget utformas på papper måste sökanden ange förslagets kortnamn (akronym), förslagsnummer (om ett nummer tilldelats av kommissionen före inlämnandet) och datum för förslagets upprättande högst upp på varje sida i delarna B och C, och på alla bilagor. Sidorna skall vara tydligt numrerade.

Det finns särskilda formulär för stipendier för unga forskare från utvecklingsländer som söks i anslutning till ett FoTU-förslag. Det finns också särskilda formulär för ansökningar om Marie Curie-stipendier och ansökningar om de särskilda åtgärder för små och medelstora företag som ingår i Femte ramprogrammet. Dessa återfinns i de särskilda vägledningar för sökande som sammanställts för dessa åtgärder.

IV.3. Inlämnande av förslag IV.3.1. Inledning

Om förslaget har utformats på papper med samma uppställning som i det relevanta ansökningsformuläret får det lämnas in på papper till Europeiska kommissionen. Om förslaget utformas med hjälp av ProTool och därefter skrivs ut på papper får även denna pappersversion lämnas in.

Om förslaget har utformats med hjälp av ProTool får det lämnas in elektroniskt. Det elektroniska inlämnandet får göras av vilken medlem av konsortiet som helst (inte bara av samordnaren). Den part som ansvarar för inlämnandet måste erhålla ett digitalt certifikat (se nedan) för att tryggt kunna lämna in förslaget elektroniskt.

Inlämnandet sker i följande steg, som beskrivs närmare i den senare delen av detta avsnitt:

Sökanden kan i ansökningsomgången uppmanas att inkomma med en begäran om ett förslagsnummer. Detta formulär (anmälan om avsikt att lämna in ett förslag) skickas

till kommissionens avdelningar med fax eller e-post.

Det begärda förslagsnumret skickas tillbaka till sökanden med fax eller e-post av kommissionen.

Förslaget upprättas i elektronisk form eller på papper, helst med hjälp av ProTool.

Samordnaren kontrollerar förslaget mot viktiga rekommendationer (ruta 9) Samordnaren begär en förhandsgranskning av förslaget av kommissionen, om en

sådan tjänst erbjuds i den berörda ansökningsomgången.

Elektroniskt inlämnande Den person i konsortiet som ansvarar för

inlämnandet ansöker om ett digitalt certifikat för programmet.

Inlämnande på papper Förslaget skickas till kommissionen i

form av inbundna och ej inbundna papperskopior.

Förslaget inlämnas elektroniskt i enlighet med instruktionerna i ProTool.

IV.3.2. Anmälan om avsikt att lämna in ett förslag

Om detta uppges ingå i förfarandet enligt den del av denna vägledning som handlar om specifika ansökningsomgångar (se DEL 2) skall den samordnande avtalsparten (samordnaren) av förslaget lämna in en begäran om ett förslagsnummer genom att använda det lämpliga formuläret som skall skickas till kommissionens avdelningar med fax eller e-post. Det begärda förslagsnumret skickas tillbaka till sökanden med fax eller e-post av kommissionen. Detta förslagsnummer används för att identifiera förslaget under utvärderingsprocessen.

IV.3.3. Digitalt certifikat

För att förslaget skall kunna skickas elektroniskt till kommissionen måste samordnaren (eller den part som lämnar in det färdiga förslaget) i förväg begära ett digitalt certifikat som gör det möjligt för honom att förse förslaget med en digital signatur (se ruta 10).

En ansökan om ett digitalt certifikat lämnas med hjälp av ProTool.

IV.3.4. Elektroniskt inlämnande av ett förslag

Verktyget för att försegla förslaget ingår i ProTool. Detta verktyg används av samordnaren för att sammanställa den administrativa och tekniska informationen om förslaget i delarna A, B och C i en fil och skapa ett "fingeravtryck" eller en valideringsfil av förslaget som ger en unik identifiering av förslagsfilen. Inlämnandet av valideringsfilen betraktas som tidpunkten för inlämnandet av förslaget. Om det uppstår kommunikationsproblem kan denna fil skrivas ut och skickas med fax inom den tidsfrist som anges i ansökningsomgången. När det gäller själva förslaget måste detta ha mottagits elektroniskt senast 48 timmar efter tidsfristens utgång. Även om avsändaren får ett elektroniskt meddelande om att filen har överförts utgör detta inte en formell bekräftelse på att förslaget har mottagits.

Innehavare av ett Klass II-certifikat kan även kryptera förslagsfilen. Den exakta metoden för detta beskrivs i förseglingsverktyget.

Vid mottagandet ombesörjer kommissionen en säker elektronisk arkivering av de validerings- och förslagsfiler som mottagits. Efter dechiffrering och öppnande görs på samma sätt även en elektronisk arkivering av förslaget i den form detta vidarebefordras till utvärderarna, tillsammans med nödvändig information om de verktyg och den information som används för dechiffrering och öppnande.

Om kommissionen mottar flera elektroniska versioner av samma förslag utvärderar den endast den sista versionen som mottas före tidsfristens utgång och bortser från andra versioner.

Avsändarna görs uppmärksamma på att kommissionen inte kan hållas ansvarig för olaglig användning av krypteringsverktygen, vars användning under vissa omständigheter kan vara förbjuden i vissa medlemsstater.

IV.3.5. Säkerhetsprocedur för elekroniskt inlämnande

Om det inte går att ladda ned eller dechiffrera och läsa en förslagsfil inleder kommissionen en säkerhetsprocedur. Kommissionen ber inom 24 timmar sökandena att skicka en säkerhetskopia av sitt förslag. Säkerhetskopian bör inkomma inom 48 timmar och måste vara identisk med den fil som skapades under förseglingen, vilket kommer att kontrolleras med hjälp av den unika identifiering som ges i valideringsfilen.

(Sökande som planerar lämna in förslaget elektroniskt rekommenderas skapa en sådan säkerhetskopia i förväg utifall denna skulle behövas).

IV.3.6. Inlämnande av ett förslag på papper

Om det enligt nationella bestämmelser om dataöverföring inte är tillåtet med kryptering och en konfidentiell överföring därmed inte kan säkerställas, eller om sökandena av någon anledning föredrar detta kan förslagen utformas med hjälp av ProTool och därefter skrivas ut på papper, eller redan från början upprättas på papper med utgångspunkt i det lämpliga ansökningsformuläret (se tillägg 1 i DEL 2).

Med hjälp av ProTool kan förslag utformas avseende de huvudsakliga typerna av verksamhet inom ramen för Femte ramprogrammet. I exceptionella fall kan det hända att en lämplig version av ProTool inte är tillgänglig, varvid förslaget måste lämnas in på papper. I vägledningarna för sökande som rör specifika ansökningsomgångar anges hur förslaget skall utformas och Adobe-formulär kommer att vara tillgängliga.

Sökande skall lämna in förslaget antingen på papper eller elektroniskt, inte bådadera.

Om ett förslag lämnas in i båda dessa former utvärderar kommissionen den elektroniska versionen.

Förslag som lämnas in på papper skall upprättas i fem inbundna exemplar av Del A, fem inbundna exemplar av Del B och fem inbundna exemplar av Del C, samt i ett fullständigt ej inbundet original med originalunderteckningar.

Samtliga dokument rörande förslaget skall läggas i ett eller flera kuvert som skall markeras "Affärsbrev Konfidentiellt" och förses med följande information:

• Namnet på det program till vilket förslaget inlämnas samt datum då ansökningsomgången offentliggjordes.

• Förslagsnummer (om ett sådant har utfärdats av kommissionen).

• En hänvisning till den verksamhet som förslaget avser (t.ex. namnet eller numret på nyckelåtgärden, åtgärdsområde etc., så som dessa anges i arbetsprogrammet eller ansökningsomgången).

Paketet skall också innehålla ett ifyllt formulär som skall tjäna som mottagningsbevis (se tillägg 4 i DEL 2) så att kommissionen kan skicka tillbaka ett meddelande om att förslaget har kommit fram.

Detta eller dessa kuvert skall därefter läggas i ett annat kuvert eller paket som skall adresseras till den kommissionsavdelning som ansvarar för mottagandet av förslag som anges i avsnitt V i denna vägledning.

Förslag på papper kan skickas till kommissionen med post, med budfirma eller överlämnas personligen på det sätt som beskrivs i avsnitt V.

IV.3.7. Bekräftelse av mottagande

När ett förslag, i elektronisk form eller på papper, har mottagits och registrerats av kommissionen skickas en bekräftelse om mottagande.

Sökande som inte har fått någon bekräftelse om mottagande senast tre veckor efter tidsfristens utgång och misstänker att deras förslag kan ha försvunnit skall kontakta programmets Infodesk. Sökande görs uppmärksamma på att det är deras eget ansvar att säkerställa att förslaget kommer fram.

IV.4. Tillgänglig hjälp för sökande

Europeiska gemenskapen vidtar en rad åtgärder för att hjälpa eventuella sökande.

Åtgärderna varierar beroende på ansökningsomgångens och det berörda särskilda programmets karaktär och beskrivs därför närmare i avsnitt V i detta dokument.

Medlemsstaterna kan till exempel för varje program inrätta ett nätverk av nationella

Medlemsstaterna kan till exempel för varje program inrätta ett nätverk av nationella

Related documents