• No results found

3. Metod

3.10 Metodreflektion

5.1.2 Empirisk representation: kvinnor

# Kategorier Empirisk representation

1.

Män värderar lön högre

K2. ”För de (männen) är det ett värde i sig att ha hög lön”

K3. “Jag fick till och med ett erbjudande häromdagen eller för ett par veckor sen att jag kan gärna få ett nytt jobb om jag kan gå ner 6000 i mån i lön och han tyckte det var jätte konstigt att jag inte tackade ja [...] så det vet jag inte om en man hade, nu tackade jag nej men, lite mer så kanske.”

2.

Män är mer tävlingsinriktade

K2.”kanske jämför sig mer, ja de kanske tävlar mer” (män)

K2.”En tävling för dem, att jag ska ha den här bra lönen, de tävlar mer sinsemellan”

3.

Män har lättare att tala för sig

K1. “Män strider alltid på det här att de är familjeförsörjarna, jag tror att män kan prata bättre för sig än vad vi kan.”

K2. ”De blir lyssnade på på något sätt, det behöver inte vara så underbyggt alla gånger.”

K3. “En man är mera ju då att 'jag är världsbäst på det här fast bara provat det en gång'.”

K2. ”Det var någon ståuppkomiker som sa just att det var härligt att vara en man för en dag och bara kunna få ta plats, att man helt naturligt bara här är jag, och allt jag säger är så intressant och alla tycker det är så intressant.”

K2. ”De har någon plats i världen känns det som ibland, bara för att de är män, för att man som kvinna ger så mycket plats till andra. Man är rädd att ta den här platsen och uttrycka sin röst. Sen är ju det inte alla män som gör det, det är ju inte alla kvinnor som är nära sina känslor heller så men att kan vara lite annan syn på det, vet om sitt värde på ett annat sätt.”

K2. ”Det är olika på person, vissa personer som säger saker det lyssnas det på sen men någon annan så blir det inte samma sak. Men det är väl hierarkier och så där och att man lyssnar generellt mer på män, kille, helt enkelt. Det kanske är det där att de blir lyssnade, de är vana att bli tagna på ett annat sätt.”

K2. ”Jag kan se på min sambo till exempel han är ju liksom, han är jättemissnöjd om han inte får mycket mer lön. Då blir han liksom missnöjd och liksom meddelar det till chefen, jag är mycket mer värd än det här”

4.

Män förknippas med teknik

K1. ”’Medicinsk tekniker’, de kan inte se att en sjuksköterska är både och. För så är det ju i princip nu. För mycket det vi gör nu här är medicinsk teknik. […] Så möjligen att killar börjar lockas mer när killar får se vad man egentligen gör för det är väl föreställningen är mer teknisk intresserad än vi (kvinnor).”

K3. “[...] det är därför det förklarar varför det är mycket män på ett sådant här ställe där det är mycket tekniskt och apparatur [...]”

K1. ”För mycket det vi gör nu här är medicinsk teknik. [...] Så möjligen att killar börjar lockas mer när killar får se vad man egentligen gör för det är väl

K2. ”Det är väl för att det är lite tekniskt, inte bara så här omvårdnad utan det är maskiner som är avancerade, så de (männen) kan dras till det."

5.

Män är mer auktoritära

K2. ”Män tillåts ju vara mera kanske liksom lite tuffare hårdare kanske, att de får vara mer bestämda och visa var skåpet ska stå kanske. De får väl ta plats, det är helt enkelt det att de tar plats”

6.

Kvinnor är dåliga på att höja sig själva

K1. ”Sen skulle det här vara verbalt med mig och min chef, jag ska själv prata för mig, men jag tror att vi kvinnor har lite svårare att framhäva oss än män.”

K3. “Ja om man generaliserar så är det väl så att kvinnan inte hade riktigt lika lätt att tycka att de själva är så duktiga som män tycker de är fast de kanske inte är det [...]”

K3. “[...] svårare tror jag att hävda sig själv och lyfta fram sig själv (som kvinna)” K2. ”[...] att man har så svårt ta plats och bli lyssnad på (som kvinna).”

K3. "Ja om man generaliserar så är det väl så att kvinnan inte hade riktigt lika lätt att tycka att de själva är så duktiga som män tycker dem är fast dem kanske inte är det, svårare tror jag att hävda sig själv och lyfta fram sig själv [...]"

K3. “Det märker man ju litegrann nu många som inte man hävdar inte sig själv med lön och så där, utan man är ju mer ja, att man ska vara tacksam och glad att man har ett jobb att gå till och sådär, generellt sett.”

K2. ”[...] att man kanske som kvinna man nöjer sig”

K2. ”De (männen) behöver tagga ner lite grann samtidigt som vi (kvinnor) kanske behöver visa framfötterna”

K3. “Alltså jag tror att vi många kvinnor har väldigt höga krav på sig själv också och kunna hävda sig och så och därför nedvärderar man sig lite istället för att uppvärdera sig, så tror jag lite att det beror på och tror jag att man pratar inte för sin egen vara så bra.”

K3. “Ne men jag kan tänka mig att om nån kommer och säger att du är ju inte värd nåt mer än det här och det här då tror ju jag det, lite mer kanske än vad generellt sett män, inte alla men alltså. ”

7.

Kvinnor är sämre på att framhäva sig vid

löneförhandling

K1. ”Det känns ju inge bra, det är svårt när vi ska sitta och ha en liten genomgång med chefen varje år och sitta och prata. Det är svårt att framhäva sig själv, att tycka jag förtjänar att ha mer.”

K3. “Det är inte lätt att löneförhandla till exempel eller tala för sig eller sin egen vara sådär, så att det har väl med det att göra en del.”

K2.”Det är klart att jag skulle vilja ha ja mer pengar, det behöver man ju alltid, men jag tycker att 'ja, det är ungefär vad man är värd'”

K2.”Det (lön) är ett värde för de (männen) på ett annat sätt att de tycker att de är värda mer och ja, hade jag den känslan kanske jag också skulle kämpa mer för det”

8.

Kvinnor är mer omvårdande

K1. “Vi har nog mer av det här omvårdande i oss, vi tjejer.” K1. ”Att jag är mer omvårdande än killar? Ja, det tror jag.”

K3. “[...] för det är omvårdnadsmässigt” angående varför fler kvinnor än män arbetar som sjuksköterska

K3. “Det är omhändertagande, det lever ju kvar”

K3. "Jo men det är nog så att egenskap som jag ser att man (som kvinna) är mera mån om andra och tänker på andra som kvinna än som man."

K2. ”Det är det ens värde ligger i det, till att ta hand om andra, ta hand om kompisar också, killar har ju inte det i på samma sätt”

9.

Kvinnor är närmare sina känslor

K2. ”Jag tror att kvinnor har […] det här prata med varandra, gemenskapen som vi har, mycket känslor och pratar mycket känslor”

K2. ”Vi är väldigt nära våra känslor och nära naturen på ett helt annat sätt med våra cykler som vi har, det gör oss kanske också mer medvetna om ja, känslor, hur vi påverkas av känslor.”

10.

Kvinnor har bättre helhetssyn

K3. "Kvinnor är bättre på det mesta tycker jag, just att vi har en förmåga att se lite bredare, generellt, alla är ju inte sådana men generellt, ser lite bredare och

uppfattar nyanser och kunna ta tag i saker lite på ett helhetsgrepp, vilket jag tycker är bra inte så närseende som jag tror fler män är än kvinnor."

11.

Lagar och regler

K1. ”Det var ju inte så länge sen en sjuksköterska inte fick vara gift heller, jag tror det ändrades någon gång på 40-talet. För det vet jag att min mamma funderade på, för hon var undersköterska redan då på 40-talet, att hon hade funderat på att gå vidare men det fick hon inte för hon var gift.”

K1. ”Men det var ingen heller som kunde säga var dem tyckte att jag lönemässigt rimligt kunde hamna, för den biten fick jag ta per mejl vad de tyckte att jag skulle begära i lön. Jag frågade vårdfacket och där fick jag inget svar heller, och det tyckte jag var jättekonstigt. För där om någonstans borde man ju få lite hjälp.” K2. ”Om någon ger en det (hög lön) skulle det vara jättebra men eftersom att man klarar sig och man är medveten om att vi får ju inte ha hur hög lön som helst om man jobbar inom landstinget, det är allas pengar”

12.

Krav och förväntningar från omgivningen

K1. ”Man måste åka på utlandssemester, man måste åka på skidsemester, man måste ha bil och om man är småbarnsfamilj måste man ha ett hus. Så om man är småbarnsfamilj innebär detta att man har väldigt mycket utgifter och ska då någon person vara hemma då måste ju den som tjänar minst vara hemma. [...] Som far i sådan familj tror jag att man verkligen måste strida, 'nu jävlar ska jag vara hemma', för att det ska bli. För jag tror det hänger väldigt mycket på 'ja, om han nu är hemma kan vi inte åka på skidsemester för då räcker inte pengarna'. För det räknar ju grannen med att vi ska åka på skidsemester för då är det ju ganska trist och behöva säga att vi har inte pengar. […] Jag tycker att jag har märkt och hört under alla år som jag har varit borta. Jag har hört mina arbetskamrater på sommaren..”

K3. “Man kan ju ha krav utifrån ibland också om man börjar jobba, 'åh ska du börja jobba redan barnet är inte äldre än så?' [...] 'åh ska ni hämta såhär sent på dagis? Alla andra hämtar kl tre.' Så att det är ju utifrån också, samhället har ju ett krav.“

K2. ”Men att man är mitt uppe i karriären och ska du visa framfötterna och måste, det kanske inte är så lätt att säga att man ska vara pappaledig, 'jaha då går jobbet till han där'. Men så kanske det ser ut för kvinnor också, som är mitt uppe i karriären också.”

13.

Uppfostran

K3. “Alltså vi är ju fostrade på ett visst sett det är ju så från början, det är ju nu pratar vi kvinnor och män men om vi pratar sjuksköterskor och doktorer så är det precis samma sak där och då spelar det ingen roll om det är kvinna eller man då. Alltså man har fått det liksom hela vägen att man ska ta hand om och så” K3. “[...] och männen har fått mera att du är stor och stark du klarar och tänk på dig själv“

K2. ”De är mer tävlingsinriktade från det att de är små. […] De (männen) får liksom lära sig det. Tjejerna ska vara lite mera, andra saker, inte riktigt lika […] man liksom lär sig ett beteende”

K2. ”Man ser det ju när man var barn, vi tjejer […] vi ska ta hand om familjen, ta hand om små gosedjur, små dockor […] det är där man uppfostras till mycket.”

Forts. uppfostran

K1. ”Jag tror att det berodde på att när jag var väldigt liten ville jag bli missionär. Frälsningsarmén hade en liten grupp som kallas solstrålar, så jag var en solstråle. Då skulle jag bli doktor. Sen blev jag äldre och jag tror jag blev påverkad av min mamma som är undersköterska.”

K2. ”när man var liten så tänkte man inte så men att man nu har läst kan se liksom man behandlar ju kvinnor, flickor och pojkar, behandlas ju väldigt olika. […] om man är i ett klassrum, […] man ger kvinnor 30% och män 70% uppmärksamhet och så tycker man att man har varit jämlik”

K2. ”Det är synd tycker jag att människor inte får vara som de är, att det är så mycket kön, vi är rätt olika och så blir man uppfostrad på något vis känns det som, vi skulle kunna få vara mera annorlunda, den man är.”

14.

Kvinnan kan amma, mannen kan inte

K1. ”Det som kanske sätter käppar i hjulet för oss kvinnor kanske i vissa

områden, är väl just den här biten att det är vi som föder barn. Att det oftast är vi som är tvungna att vara hemma första perioden. För karlar har inga bröst, de har ingen bröst och mata bebisen.”

K3. “Ja så pass lika som det gick att dela eftersom jag amma, så gjorde vi det” 15. Män har större fysisk

kapacitet

K3. “De är ju starkare och det är de ju fysiskt, alltså det är ju genetiskt, så är det ju”

16.

Stereotyp av sjuksköterska

K1. ”Men bilden av en sjuksköterska är hon den här mjuka, fina, handen på kinden. Man ser inte den här medicinska tekniska biten också. Utan hon ska vara den här snälla, söta, rara, som lindrar och underlättar.”

17. Män har inga sjuksköterskor som

förebilder

K2. ”Dels finns det ju inte så mycket förebilder för dem, för killar” K2. ”Det var nog kanske många män som är obekväma med yrkesrollen (sjuksköterska)”

18.

Sjuksköterskeyrket attraherar inte män

K1. ”De (män) vet att det kommer vara usla löner och usla arbetstider och det vill de inte ställa upp på”

K2. “Det är inte många män som, killar som, drömmer om att få ta hand om andra”

19.

Hur det är i hemmet påverkar även arbetssituationen

K1. ” Det har nog väldigt mycket med barnomsorgen att göra.”

K1. ”Sen tror jag inte att det har att göra med hemarbete och vem som ska sköta hemma, inte i första hand. Men det kanske bli följden för om jag går ner i arbetstid för att hand om barnen till exempel kanske jag själv lägger på mig mer hemmasysslor för att jag är hemma och så får min man arbeta heltid. Då är han trött när han kommer hem och det är ju jag också, men det blir ändå någon form av jämlikhet. Han gör det på jobbet och jag gör det även hemma då. Men vi kör 100 % båda två.”

K2. ”Det (att jobba deltid) har att göra med att man har fått ta ett lite större ansvar hemma tror jag, så man orkar inte riktigt med […] att jobba heltid”

K2. ”Skulle jag jobba heltid till exempel skulle jag ändå få göra mycket mer hemma känns det som. Det skulle inte vara någon avlastning.”

20.

Familjens ekonomi

K3. “[...] för mig är ju inte pengarna det primära, det tänker ju inte jag på då hade jag inte valt att jobba som sjuksköterska från början då hade jag läst till något annan”

K3. "Det har väl med ekonomin att göra om männen tjänar mer så är det

kvinnorna som är hemma för då förlorar de inte lika mycket pengar om man ska vara hemma med barnen [...] det handlar nog mer om att man väljer att man vill jobba deltid."

Forts. familjens ekonomi

K1. ”Är det någon som ska gå ner är det ju den som tjänar minst för familjeförsörjningens skull.”

K1. ”Jag tror det är mycket med det här med lönegapet som speglar in.”

K1. ”Jag tror inte någon av mina arbetskamrater som har barn som är uppe i sena tonåldern eller där maken ens har varit hemma. Åtminstone ingen jag har hört talats som, i sådant fall en kortare period. I sådant fall har det varit tjejerna. Jag tror att det hänger mycket på lönen.”

K2. ”I vanliga fall så kanske mannen tjänar mer och då blir det så att man förlorar mest om den jobbar deltid så förlorar den mest pengar, förlorar man mest pengar på det.”

K2. ”Det (att fler kvinnor är hemma med barnen) kan ju vara en ekonomisk fråga” K2. ”Någon behöver ju jobba heltid för att det ska gå runt tror jag, och då får mannen göra det. […] Egentligen är det dumt för jag tror att jag tjänar mer egentligen”

K2. ”Dels är det ju det här ekonomiska [...] sen är det nog att det som jag kände själv också att man vill gärna vara hemma med barnen.”

21.

Präglad av historien/traditioner

K3. “Att man gör det för att [...] man skulle kunna gjort gratis egentligen från början, jag tror det lever kvar”

K3. “Ja det är nog att många sådana här yrken generellt är det nog så att

omvårdnad och omhändertagande yrken fortfarande är kvar på det här att man gör det ja som ett kall”

K3. “Nej men så att ja, men det har väl generellt för att det är så att kvinnor jobbar deltid och män jobbar heltid är ju dem här gamla traditionella, kvinnorna är hemma och tar hand om barn och hushållssysslor, dubbeljobbet, fortfarande till viss del.”

K3. “Jag tror det har med det här att göra också att det är så självklart att kvinnan ska vara hemma och mannen ska jobba, det finns kvar.”

K1. “[...] och att det alltid nästan har funnits ett löneskillnad mellan oss.” K1. ”För det första är det typiskt kvinnoyrke och har alltid varit, från om vi går tillbaka till Florence Nightingale. Doktorer är män och kvinnor är sjuksköterskor.” K1. ”Sen lyckades vi få in några duktiga tjejer som är doktorer men motsatsen där har varit ganska skral, då har man ofta jobbat inom psykvården för där har det känts mer för killar att de hör hemma. Åtminstone förr var det mer fysiskt ansträngt psykvården än vad det är idag.”

22.

Negativt med lönegapet K3. "Ja det är ju liksom ofattbart att det ska vara så." K1. "Det känns ju inge bra "

23. Associerar inga särskilda egenskaper med kvinnor

resp. män

K1. "Egentligen inte. Egentligen inte. Nej."

Related documents