• No results found

5.1 Skapandet av parasocial interaktion

5.2.2 En riktig vänskap?

Resultatet från studien genomförd av Hanson och Haridakis (2009) visade att det finns olika faktorer till att personer tittar och delar video-klipp på YouTube. En av dessa faktorer var kamratskap. En parasocial interaktion liknar interpersonell vänskap på tre sätt enligt Ballantine och Brett (2005). En parasocial relation bygger på personligt fokus, känsla av kamratskap och social attraktion. Även om parasocial interaktion är baserad på en upplevd interaktion istället för faktisk interaktion, upplever följare ofta att de känner och förstår influencern som personen följer, nästan på samma intima sätt som de känner för sina riktiga vänner. Wahlgren (2019) menar att hon nästan skulle bli lika berörd om en influencer skulle berätta att hon väntar barn i ett video-klipp som om en nära vän skulle berätta det. Hon menar att anledningen till det är att en influencer kan kännas som en riktig vän som går att lita på. I och med ökad kännedom för en influencer så ökar även en känsla av att känna sig berörd när en influencer delar med sig av

personliga berättelser. Denna kännedom kan förväxlas med en verklig vänskap eftersom att en åskådare har så pass mycket kännedom och information om en influencers privata liv att det känns som en verklig vän.

Parasocial interaktion är baserad på en upplevd interaktion istället för en faktisk interaktion där mediepersonligheter i detta fall upplevs som personer i åskådarens sociala närhet. (Ballantine & Brett, 2005) I enkätundersökningen ställdes det en fråga som innefattade om en åskådare kan känna medlidande eller positiva känslor för en influencer på YouTube om något dåligt eller bra har hänt en influencer. Där uppger majoriteten 69,6 procent, 4 eller 5 på skalan, med andra ord att de instämmer helt. Detta visar med andra ord på att en åskådare kan känna medlidande för en influencer även om de inte känner influencern i det verkliga livet. Thuresson (2019) berättar även att hon skulle försvara Margaux Dietz som är en influencer som Thuresson (2019) följer dagligen och gjort det senaste två åren. Hon menar på att anledningen till det är att hon följt Margaux under en lång tid och att Margaux delar med sig av mycket i sin vardag vilket gör att hon känns som en riktig vän. Detta gör att hon upplever att om personer i hennes närhet skulle prata illa om Margaux skulle det känns som att de pratar illa om en nära vän. I detta fall skapas det en stark relation utan att det finns en tvåvägskommunikation. Det som tidigare har varit en grundläggande förutsättning för hur relationer skapas är någon form av ömsesidig kontakt mellan minst två individer. Men idag blir det mer tydligt att dessa ”regler” inte längre stämmer utan att en relation idag kan skapas mellan en sändare och en passiv mottagare. De nya

”reglerna” som skapas kring relationsskapande tyder på att individer kan känna samma intima känslor för influencers likt det de känner för sina riktiga vänner. Den återkommande

envägskommunikationen som sker från en influencer till en åskådare är det som utvecklar den upplevda relationen åskådaren känner. Vad denna upplevda relation även kan leda till är att en åskådare har skapat en så pass stark relation till en influencer att en åskådare kan inta en position där denne står upp för en influencer likt en verklig vän.

Med tanke på att en åskådare följer en influencer ofta så blir en influencer en stor del av dennes vardag och åskådarens åsikter och värderingar går hand i hand med influencerns. Åskådaren upplever därför att en influencer och åskådaren själv delar samma uppfattning om verkligheten. Det blir därför mer påtagligt om en person i åskådarens verkliga omgivning ifrågasätter en influencers åsikter då det känns som att den ifrågasätter åskådarens åsikter.

6

Slutsats

Parasocial interaktion skapas genom en envägskommunikation från en sändare till en mottagare. Det behöver med andra ord inte ske en ömsesidig tvåvägskommunikation för att en relation ska uppstå och upprätthållas. Det finns många olika faktorer som spelar en avgörande roll för att en envägskommunikation ska upplevas så pass stark som en faktisk social relation, med andra ord en parasocial relation. Rörligt innehåll är en viktig förutsättning för att en influencer ska etablera en kontakt med en åskådaren. Eftersom att video-klipp på YouTube är egenproducerat innehåll ger detta en influencer möjlighet att skapa ögonkontakt och verbalt uttryck med sina åskådare. Detta gör att åskådaren känner sig sedd vilket uppskattas av åskådaren.

Egenproducerat innehåll leder till en ökad kännedom om en influencer eftersom att influencern filmar sig själv och delar med sig av personliga och känsliga ämnen. Med andra ord ökar en parasocial interaktion med hjälp av innehåll som har ett emotionellt uttryck. Kännedomen ökar även om en influencer kontinuerligt uppdaterar video-klipp på YouTube. Uppdatering av video- klipp menar många är en förutsättning för att ett intresse ska etableras och utvecklas. Relationen mellan en influencer och en åskådare byggs upp med hjälp av kontinuerlig uppdatering av video-klipp under en lång tid vilket i sin tur leder till ett ökat förtroende samt trovärdighet för en influencer. Vidare är det viktigt att en influencer visar på en mänsklig karaktär där både brister och styrkor visas upp som bidrar till att en åskådare kan känna samhörighet med en influencer. Något som bidrar till den upplevda känslan av en verklig relation är att en influencer med hjälp av öppenhet och transparens speglar situationer som går at relatera till.

Påföljderna av denna upplevda sociala relation kan ha både positiva och negativa effekter. Det innebär att parasocial interaktion kan leda till att en influencer ses som en förebild och innehar därför stor makt att påverka sina följares åsikter och beslutsfattande. Det är upp till en influencer att välja hur denna makt ska användas. På grund av att det skapas en stark parasocial interaktion hos en åskådare för en influencer kan en influencer i många fall ses som en faktisk vän som en åskådare bryr sig om. En åskådare kan därför känna medlidande och positiva känslor för en influencer.

Related documents