• No results found

En studie av fem förmedlingar

7. Andrahandsförmedlingar

7.2 En studie av fem förmedlingar

Detta avsnitt består av en genomgång utav fem företag som förmedlar bostäder på andrahandsmarknaden. Företagen har olika marknads- inriktning, affärsstrategi och kundgrupp. Urvalet täcker in en del av den bredd och de skillnader som finns mellan förmedlingsföretagen på marknaden. Samtliga företags verksamhet syftar till att minska

transaktionskostnaderna, antingen genom att minska sökkostnaden eller genom att reducera de ekonomiska riskerna vid uthyrning.

Vi har gjort intervjuer med representanter för fyra av företagen för att få en bättre förståelse för hur man resonerar inom företagen och därmed hur marknaden i stort fungerar. Ett företag svarade inte på förslaget om att

Tabell 50. Översikt av förmedlingsföretag på andrahandsmarknaden.

Företag Startår Omsättning

2013-2014

Produkt Kostnad Kundgrupp Övrigt

Blocket 1996 Inga uppgifter Annonsplattform 125 kr/per an- nons

Främst privatpersoner Marknads- ledande Bostad Direkt 1994 15,5 mnkr Annonsplattform,

förmedling, rådgivning

295-695 kr/pers Företag,

privatpersoner

Residensportalen 2003 2,7 mnkr Annonsplattform, 4800 kr/företag Företag 80 %

förmedling, rådgivning 595kr/pers Privatpersoner 20 % Samtrygg 2011 0,7 mnkr Annonsplattform säkra hyres- betalningar, försäkring, kreditupplysning, 15 % av hyran Företag, privatpersoner Ingen intervju

Qasa 2014 Inga uppgifter Annonsplattform,

mobilapp, säkra depositions-och hyresbetalningar, kreditupplysning

4 % av hyran Främst privatpersoner Nystartat, partner med Hemnet

Residensportalen

Residensportalen började sin verksamhet under år 2003 och bedriver förmedlingsverksamhet över hela Sverige. Fram till år 2012 förmedlade de enbart bostäder till företag, men sedan dess kan även privatpersoner vända sig till bolaget för att hyra bostad. Ungefär 80 procent av bostäderna förmedlas till företag och 20 procent till privatpersoner. En hyresvärd kan lägga in en annons gratis via portalens hemsida. I annonsen gör uthyraren en profil över vilken sorts hyresgäst som efter- frågas, exempelvis företag eller privatperson. Bostadssökande kan sedan gå in via portalen och söka efter de bostäder som matchar deras egen profil. Det är själva söksidan och personliga matchningar som erbjuds via portalen. Bostadssökande betalar en fast summa för att få tillgång till kontaktuppgifter till uthyrare i portalen. Avgiften är 595 kronor för privatpersoner och 4 800 kronor för företag, och det gäller för en sök- profil i 45 dagar.

Residensportalen tar inte ansvar för de kontrakt som skrivs och agerar inte som mellanhand mellan parterna när kontrakt är skrivet. Kontrakten skrivs direkt mellan uthyrare och hyresgäst. Residensportalen påpekar att det har blivit svårare att vara lönsam trots att marknaden växer.

”Det blir allt svårare att ta betalt för själva förmedlingstjänsten. I dag köper fler till andra extra tjänster i stället, exempelvis hjälp med att tyda lagen, hjälp med visningar och kontakt.”

För att erbjuda den hjälp som kunderna efterfrågar har bolaget en registrerad hyresmäklare som kan skriva avtal och kontrakt samt anordna visningar.

”Det är viktigt att bolag på andrahandsmarknaden har kontrollfunktioner. Så att folk inte blir lurade. ” (Intervju Residensportalen)

Enligt Residensportalen har många privatpersoner problem att tyda lagen och många kontrakt som skrivs utan stöd från en förmedling kan bryta mot lagen, t.ex. gällande. uppsägningstid. Dessutom efterfrågar de tydliga regler och kontroll av förmedlarna på andrahandshyresmarknaden. Residensportalen menar att andrahandshyresmarknaden av inte har lika tydliga regler som förstahandshyresmarknaden, vilket kan skapa möjlig- heter för bolag att bryta mot lagar eller tänja på gränserna för att kunna göra större vinster.

Bostad Direkt

Bostad Direkt har funnits sedan år 1994 och har förmedlat 80 000 andra- handsbostäder sedan dess. De hyr ut bostäder över hela landet till både företag och privatpersoner. I antal uthyrningar räknat är privatpersoner den största kundgruppen, men företag står för en större del av om- sättningen.

Bostad Direkt erbjuder en förmedlingssida där personer som hyr ut sin bostad lägger upp en annons. Bostadssökande kan söka och kontakta uthyrare via förmedlingssidan. Kontraktet skrivs mellan parterna och Bostad Direkt är inte inblandade.

Det är kostnadsfritt att annonsera ut sin bostad för uthyrning och företag kan registrera sig gratis som bostadssökande. För privatpersoner som vill söka bostad kostar medlemskap 295–695 kronor för 45 dagar: 695 kronor i Stockholmsområdet och 295 kronor i övriga Sverige.

När det gäller uthyrning till företag är Bostad Direkt avtalsparten mellan uthyraren och företaget. Deras mäklare upprättar hyreskontrakt mellan parterna när de är överens. I det fallet är det Bostad Direkt som är hyres- värd till företaget. Här går Bostad Direkt in som en mellanhand som för- säkrar både uthyrare och företaget som hyr att hyran betalas i tid och att

”Det blir allt vanligare att kunderna betalar för ren rådgivning kring hyreslagstiftningen och avtal.”

Bostad Direkt kan framför allt bidra med rådgivning och stöd under processen och de använder sig av legitimerade hyresmäklare. Många av deras kunder behöver hjälp att tyda och förstå hyreslagstiftningen och lagen om uthyrning av egen bostad.

Bostad Direkt har haft en stadig marknadsandel och varit förmedlare på marknaden i över 20 års tid. Sedan den nya lagen trädde i kraft 2013 har de märkt av en kontinuerlig ökning av både hyresgäster och uthyrare. De tror att den har blivit en ögonöppnare för många och allt fler hör av sig till dem med frågor om andrahandsmarknaden. Bostad Direkt bedömer att fler troligtvis kommer våga sig in på marknaden i framtiden.

Samtrygg

Företaget Samtrygg har funnits sedan slutet av december 2011 och bedriver förmedling i hela Sverige. Det är gratis för både uthyrare och bostadssökande att använda annonsplattformen.

Den som vill hyra en bostad genom Samtrygg måste betala en premie till Samtrygg på femton procent av det överenskomna hyresbeloppet. Den minsta premien är 750 kronor per månad, oavsett hyresnivå. Premien är en ersättning för den tjänst Samtrygg tillhandahåller i samband med uthyrningen och betalas av hyresgästen som ett tillägg i hyran. Samtrygg framhåller att den inte ska betraktas som en förmedlingsprovision. Vid förtida uppsägning måste hyresgästen fortsätta betala premien till Samtrygg under hela den ursprungliga hyresperioden, eller som mest tolv månader efter uppsägning.

Visningar av bostaden, överenskommelser och hyresavtal sker mellan ut- hyrare och bostadssökande utan Samtryggs inblandning. Samtrygg har enbart en administrerande roll. De erbjuder två månaders garanterad hyresutbetalning och en försäkring gällande bostaden och lösöre. De genomför kreditprövning, och eftersom de alltid erbjuder hyresgaranti minskar behovet av deposition.

Qasa

Qasa är ett nystartat bolag på marknaden som registrerades i mars 2014. De lanserade en testversion av sin uthyrningsplattform under hösten 2014 och lanserade sin färdiga produkt under hösten 2015. Under 2015 gick Hemnet, en större bostadssajt, in som delägare i företaget. Den största kundgruppen är privatpersoner, framför allt yngre människor och de som

har svårt att få bostad på förstahandsmarknaden. Bolaget planerar att täcka in Stockholm samt alla större städer och studentorter.

Tjänsten är en matchningssida mellan bostadssökande och uthyrare. Alla bostadssökande gör en personlig profil som dessutom kopplas till sociala medier, t.ex. personens Facebookkonto. Sidan fungerar som en blandning av hyresförmedlingssidan Airbnb, fast för längre kontrakt, och dejting- appen Tinder.

När personen som vill hyra en bostad har registrerat sitt konto kan de koppla kontot direkt till sociala medier. När en andrahandshyresvärd blir matchad med en hyresgäst kan denne se vilka grupper personen är med i, vad personen gillar och om de har gemensamma vänner på nätverket. På så sätt får uthyraren information om hyresgästen direkt via internet, utan att ha personlig kontakt.

”Det ska vara lika tryggt och enkelt att hitta en roommate som en date. Om du kan hitta en date på internet så kan du väl för tusan hitta en roommate. Det ska ju inte vara jobbigare att dela en lägenhet än ett liv med någon.” (Intervju Qasa)

Qasa är tänkt som en mellanhand mellan uthyrare och hyresgäst, och företaget går in som en garant gentemot båda parter under uthyrnings- perioden. De erbjuder en garanti för uthyraren i form av att den får två månadshyror betalda av bolaget, även om hyresgästen inte betalat in i tid, samt garanterar depositionen åt hyresgästen. Utöver detta gör Qasa en kreditupplysning av hyresgäster och erbjuder hyresvärden hjälp med inkasso om det skulle behövas. När hyresgäst och uthyrare är matchade mot varandra och har skrivit ett hyresavtal tar Qasa ut en månadsavgift på 5 procent av hyran under hela hyresperioden. Månadsavgiften är redan inkluderad i den annonserade hyran och är en ersättning för de tjänster Qasa tillhandahåller under uthyrningstiden.

”Det ska inte vara så stor skillnad mellan att bo i andrahand eller i första hand. Det ska finnas en säkerhet i båda fallen, oavsett om en person hyr sin lägenhet av en privatperson eller av ett företag eller allmännyttan.” (Fredrik, Qasa)

Qasa menar att affärsidén bakom företaget är att erbjuda samma trygghet när det gäller att hyra i andra hand som om man har ett förstahands- kontrakt med en hyresvärd. Företagets kostnader består framför allt av löner till utvecklare av plattformen. Eftersom de inte har hyresmäklare

Enligt Qasa kommer annonsplattform i framtiden att kännas lika säker som en förmedling som förmedlar förstahandskontrakt. Skillnaden är att andrahandsförmedlingar samlar flera tusen privatpersoner som hyr ut bostäder i stället för en bostadsförmedling som består av några få stora bolag. Genom att ha ett säkert och snabbt system kan transaktions- kostnaderna minskas och leda till att andrahandsmarknaden blir mer transparant.

Blocket

Blocket är en av de största förmedlarna på andrahandsmarknaden och startade 1996. Sidan är öppen för alla bostadssökande och förmedlar uthyrningar i hela Sverige.

Blocket Bostad är en del av Blockets koncern och innehåller både annonser för försäljning och uthyrning i andra hand. Blocket Bostad har funnits sedan 2011. Både bostadssökande och uthyrare kan annonsera på Blocket. Kostnaden för en annons är 125 kronor och den kan ligga uppe i som längst två månader. Det går även att köpa tilläggstjänster för att få fler bilder eller synas bättre på hemsidan. Annonserna kan vara för hela lägenheter och hus, eller för ett rum eller en del av en bostad.

Det är gratis att söka på sidan och svara på annonser. Detta innebär att en del annonser kan få väldigt många svar och det kan vara svårt för t.ex. uthyraren att gå igenom alla ansökningar. På Blockets sida beskrivs gällande lagstiftning och råd ges till dem som ska hyra eller hyra ut på

Related documents