• No results found

4. Empiri

4.4 En tematisk sammanställning av intervjumaterialet

För att säkerställa deras anonymitet benämns aktörerna 1–7, och delas in kategorisk enligt följande; aktör 1 och 2 ingår under hotell och restaurang, aktör 3 och 4 ingår under event, aktör 5 och 6 ingår under kommunal verksamhet och aktör 7 ingår under transport (se 3.3.1 Aktörerna).

4.4.1 Besöksnäringen innan Corona

Innan Corona-pandemins utbrott låg hotellbeläggningen på en bra nivå, vilket framförs av den ena hotell-aktören som nämner “Vi hade en fullsatt konferensanläggning-konferensen var fullsatt hela mars, all-time high bokat”. Event-aktörerna hade stora konserter och event inbokade. Alla aktörer hade en välfungerande verksamhet, som var beroende av att människor besöker staden. Dragningskraften

37 hos event-aktörernas olika evenemang och konserter lockade människor till Karlstad, vilket är något som ena event-aktören märkt av då det var flera stora kongresser inplanerade under året i staden. “Nu i mars har det väl gått åt sitt bästa år på många, många år, med enormt mycket stora artister”. Den andra event-aktören som också bedriver idrottsevenemang på kontinuerlig basis, understryker vikten av event för staden och berättar “Idag omsätter vi, om det hade varit ett normalt år, knappa 200 miljoner kronor, ... 90-vad ska vi säga-93 isch helårsanställda. Sysselsätter fantastiskt mkt människor [...] Vi brukar säga att vi snurrar runt 1200–1300 människor”. Där ses att de i tillägg till sin stora arena med olika idrottsevenemang och event, även har fastighetsbolag, eventbolag och är delägare i en stor kongressanläggning i staden.

Alla aktörer hade flera fastanställda på sina företag, med ännu fler namn på lönelistan som var extraanställda eller säsongsanställda. Aktörerna var i många fall även inkörsport för ett antal människor att komma in på arbetsmarknaden. Samarbete för att bidra till stadens besöksnäring, skedde mellan de olika aktörerna, där flera av dem även var medlemmar i stadens hotellgrupp, för att byta erfarenheter och kunskap. De två aktörerna som arbetar på kommunal basis hade båda olika uppdrag inom besöksnäringen, den ena att marknadsföra och locka turister att vilja besöka staden, medan den andra huvudsakligen arbetade med att utveckla Karlstad till en mötesdestination. Aktören som arbetar inom transport hade flertalet resor inplanerade till Europa under våren och sommaren, till ett flertal destinationer.

4.4.2 Aktörernas förberedande arbete för en kris

Aktörerna ansåg att det inte fanns något förberedande arbete för en kris av detta slag. Det fanns en delad uppfattning om att ingen av aktörerna förstod att det skulle gå så fort med pandemins genomslag. Ingen kunde förutspå att en kris av denna kaliber skulle slå till. Det fanns en krisberedskap hos event-aktören som arbetar med idrottsevenemang, där olika dokument för krissituationer fanns tillgängliga, dock ej för en kris av denna magnitud. Ena event-aktören nämner

”Inte av den här digniteten, kan jag inte påstå. Öh, vi har ju en krisberedskap, och vi har dokument, och fan och hans moster, för alla typer av krislägen. Men inte för den här typen av händelse, nej.” Även den andra event-aktören hade viss krisberedskap men kände sig inte förberedd inför krisen “Man har ju försäkringar, brand- eller vattenskada, o såna där saker. Men det här nej, nej, nej”. Vidare nämner en av de kommunala aktörerna “Jag har jobbat i besöksnäringen i 30 år i olika delar, detta är inte den första krisen, men det är ju första gången hela samhället påverkas [...] Jag tror inte att nån då hade en tanke om att det skulle bli den här situationen idag [...] Så nej vi kan inte säga att vi var förberedda”. Uppfattningen hos aktörerna är att

38 besöksnäringen lamslogs och en av aktörerna nämner vidden av att i framtiden ha en kris- och riskplanering inför denna typ av kris, då pandemin ställt om företagets sätt att arbeta och agera.

4.4.3 Corona-pandemins effekter för besöksnäringen

När restriktioner från staten infördes blev det massavbokningar hos aktörerna. Hotell-aktörernas beläggning på rum gick ned kraftigt, där även konferenser och möten avbokades. En av hotell-aktörerna nämner “Sen så den 12 mars tror jag att jag fick avbokningar för ungefär 850 000 å då kan ju ni tänka er att vi har 49 rum…eh det bara rasa in”. Den andra hotell-aktören beskriver att allting försvann på två dagar “Det var två dar fritt fall”. En av event-aktörerna fick allt avbokat, gällande konferenser, konserter, mässor och spelningar, i och med restriktionen på 500-personer sattes. “Sen tror jag det var 11 mars-så kom 500-regeln. Då gick vi in i en helg då vi hade sålt 6000 biljetter [...] Och på dom här två dagarna så blev ju allt rött i vårt bokningssystem, alla ringde, mässor mailade, vi måste boka av konferenser, vi måste boka av”. För den aktör som anordnar event och idrottsevenemang blev även där allt inställt och avbokat i och med första restriktionen mot folksamlingar, där bland annat ett slutspel ställdes in. Hen berättar “Vi har ställt in, eller flyttat, gud vet hur många konserter som skulle ha skett. Öh vi har stängt hela våran restauration, alltså våran restaurangverksamhet med luncher, cateringar, bröllop, konferenser. Vi har ställt in, ett par ganska stora konserter, [...]. Så att det- EN megaimpact- om det finns ett sånt ord”. Av de kommunala aktörerna nämns det att restriktionerna slog olika beroende på vilken gren inom besöksnäringen man tillhörde, dock ställdes alla kongresser in och flyttades i och med 50-personers restriktionen. Hos bussbolaget avbokades alla resor som skulle ha skett i Europa och i Sverige, hen berättar “Det blev ju avbokningar, bara rena avbokningar, folk ringde o vad ska vi göra, nu får vi avboka allting.

Så vi satt väl nån kväll ganska länge o sa det jag o min man att det här är en kris. Han såg ju bara en svart ridå...” Dock har aktören kvar sina skolskjutsningar som fortfarande löper på.

Aktörerna nämner att vardagen har blivit omkullkastad efter pandemins utbrott, där arbetsuppgifter har ändrats. Det anses dock att det är ett för tidigt stadie för att kunna skönja några tydliga effekter. En av de kommunala aktörerna säger “En helt annan vardag, jag tror inte att effekter-det är för tidigt-vi är inne i den sjunde veckan nu... några effekter, alltså effekterna är ju att besöksnäringen bygger ju på att människor möts. Och att människor reser. Och när vi inte ska mötas eller resa, då är det naturligtvis ett katastrofalt läge för besöksnäringen”.

Några av aktörerna bedriver fortsatt verksamhet, men har omstrukturerats till att endast rulla på för att ha öppet, med ingen direkt ekonomisk vinst. Event-aktören med idrottsevenemang stängde

39 ned all sin verksamhet med omedelbar verkan när första restriktionen från staten kom, eftersom oron för att få in smittan i lag och organisationer var påtaglig. Gemensam faktor för aktörerna är att alla evenemang, konferenser, kongresser och bokade hotellnätter avbokades i och med restriktioner från staten. Aktören inom transportsektorn nämner att det dock finns två aspekter av pandemin, först är det virusspridningen, sedan är det konsekvenserna av Corona, som både är fysisk och psykisk.

4.4.4 Lösningar inom besöksnäringen

En av hotell-aktörerna berättar att branschen är van vid omställningar och att det hela tiden gäller att hitta kreativa lösningar “Jamen vi tar nån konstutställning, vi gör det, vi tar hit en DJ som står i baren, eller vi gör det. Alltså man har hela tiden vart tvingad till att vara kreativ, vad kan vi vara med o göra på mitt hotell för att det ska komma folk?” Mer specifika lösningar som gjorts för att klara rådande omständigheter med pandemin beskrivs även av aktörerna. Det nämns att hotell-aktörerna har dragit ned på diverse kostnader och ändrat avtal, för att spara pengar, dessutom hyrs rum ut på månadsvis basis. Ena hotell-aktören säljer även rum som kontor för en dag, och anordnar staycation1 “Ja vi har ju verkligen tagit ner allting [...] för att dra ner alla kostnader då naturligtvis. Men sen så erbjuder vi ju andra saker, alltså vi säljer ju frukostpåsar man kan komma och hämta, man kan ha kontor för en dag, vi har gjort lite staycation för värmlänningar som vill bo i sin egen stad, och så vidare”. Frukostbuffén på hotellen har ändrats till att vara frukostpåse, med bland annat egengjorda frukostbars och egenbakat bröd, som en lösning mot förbudet av bufféer. Aktörernas restauranger erbjuder take away av restaurangmenyn, som ett sätt att hålla igång verksamheten. En av event-aktörerna säger “Det finns inget företag som klarar sig på take away, [...] Det är inte så att det blir nåt kvar, utan det här gör vi bara för att vår personal ska få jobba dom här 40%, och vi ska göra slut på sånt som vi har i huset. Det är ju inte så att vi tjänar pengar på detta. Nej! Vi håller igång verksamheten, så att vi finns”.

Avbokningsregler har förtydligats av transport-aktören, eftersom möjligheten att få in resanden på avbokningar har begränsats. Den ena event-aktören har dessutom skapat en digital lösning, där möten och konferenser kan ske digitalt. De erbjuder även assistans av ljud- och ljustekniker på plats, för att lösningen ska vara professionell. Det bedrivs olika inspirationskampanjer hos de kommunala aktörerna för att marknadsföra bland annat naturen och staden. Kongresser har flyttats

1 Semester på sin hemort (Svenska Turistföreningen, 2020).

40 och ombokats till i höst eller nästa år. Dock nämns det att alla nämnda lösningar ej kompenserar ekonomiskt, men är att sätt för aktörerna att synas och påvisa sin fortsatta existens.

De flesta aktörer har ändrat sina sätt att arbeta, till att effektivisera arbetet och arbeta mer över avdelningarna, vilket beskrivs av den ena hotell-aktören “Ja att nu vill vi jobba så här, eller vi behöver jobba så här... på ett annat sätt, vi behöver att städ även kan jobba frukost, frukosten kan jobba i restaurangen, restaurangen kan jobba i receptionen, vi behöver hitta ett annat sätt att jobba helt enkelt.” En av event-aktörerna arbetar på liknande sätt och säger “Särskilt inte de här tiderna som är nu, de som jobbar här på kontor, vi gör ju våra grejer med sälj och allting, men sen går vi ner möblerar, dammsuger dynor, vattnar blommor, bär ut disk, glasflaskor. För att se till att dom som faktiskt tjänar pengar åt oss just nu, det är de som går i service, att dom bara ska kunna komma in och börja jobba”. Event-aktören med idrottsevenemang har dragit ner tillfälligt på sin verksamhet och arbetar mer strategiskt för att kunna ställa om och köra igång direkt när restriktionerna börjar släppa “Sen försöker vi väl att göra andra saker inte minst strategiskt, och se att vi skapar oss en plattform, för hur vi väl ska starta upp det här igen. Så det är väl närmast det vi försöker att ägna tiden åt”.

De kommunala aktörernas uppdrag har inte förändrats, men de har ställt om sin verksamhet till att kommunicera och marknadsföra Karlstad, för att staden ska synas under pågående pandemin. En av dessa aktörer säger att de arbetar med att bibehålla en stark bild av Karlstad “ja åh då jobbar ju vi så att vi går med och stödjer besöksnäringen, alltså mer privatnäringen och där försöker vi nu visa upp att Karlstad är säkert [...] Ja, att det stärker varumärket.” Det kommuniceras dock andra saker eftersom de kommunala aktörerna ej har möjlighet att locka människor till staden, på grund av restriktioner gällande resandet från staten. Det arbetas för att hålla verksamheten flytande hos samtliga aktörer, snarare än ekonomisk vinning för tillfället. Fokuset har ändrats från ekonomisk vinning till att hantera rådande samhällssituation.

Hos samtliga aktörer har det skett korttids-permittering av den fasta personalen, många har även permitterat sig själva. Den ana hotell-aktören skiljer sig mot övriga aktörer, då den fasta personalen blev varslade samtidigt som korttids-permitteringar genomfördes, då en stor del av personalen hade långa uppsägningstider. Hos event-aktören med idrottsevenemang har all fast personal förutom ledningsgruppen permitterats. Samtliga aktörer hoppas kunna dra tillbaka varsel och korttids-permitteringar när pandemin väl vänder, men att verkligheten måste beaktas, det kan lika gärna sluta i konkurs nämns det.

41

4.4.5 Kommunen och statens roll

De flesta av aktörerna upplever kommunens roll och stöttning under pandemin som tillförlitlig, dock anses det att byråkratin är krånglig och många gånger tar lång tid. En av hotell-aktörerna påpekar detta “Ja, jag är av bestämd åsikt att dom tar väldigt lång tid på sig, det är ju inte bara pang så händer det”. Aktörerna anser att dom har fått hjälp och diverse lättnader, då kommunen anses förstå allvaret för branschen. “Nämen, vi har haft kontakt har vi, och vi har fått en del lättnader, kostnadsmässigt o så där, och det är jättetacksamt” nämner en av hotell-aktörerna. Den ena event-aktören förväntar sig dock inget stöd ekonomiskt från staten eftersom de är ett privat företag. “Vi är ju en privat aktör, vi brukar ju inte få hjälp av kommunen annars, det lär vi ju inte få nu heller. [...] Jag tror inte vi har förväntat oss nåt från kommunen”.

Event-aktören med idrottsevenemang upplever ett väl förankrat samarbete med kommunen, där olika lösningar har tagits av staten, för att stötta branschen. Det finns en tanke hur kommunen kommer att agera, om de kommer att syresätta företagen inom besöksnäringen ekonomiskt, för att de ska klara krisen. Den ena kommunala aktören arbetar med att påverka statliga myndigheter, såsom näringslivsdepartementet, för att hjälpen från staten ska träffa rätt. Dock nämns det att då besöksnäringen består till stor del av säsongsarbetare, extraanställda och sommarjobbare, vilka ej får ta del av statens krispaket, så blir dessa grupper bortglömda gällande stöd från staten. “Ja nu är det ju lite grann så här att det finns ju både för- och nackdelar, tittar vi på Karlstad-regionen så finns det ju många utav dom här stora hotellkedjorna, annars dom är ju drabbade på sitt sätt. Tittar vi i Sysslebäck, eller i Torsby, eller runt Arvika så är det ju-eller ja resten av Värmland egentligen så är det väldigt, väldigt mycket fåmans-företagare och familjefåmans-företagare, och det drabbar ju också olika, har du inga anställda kan du ju inte korttidspermittera, det finns ju ingen att korttidspermittera. Så mycket av vår tid går ju också åt till att liksom påverka-va ska vi säga myndigheter, Tillväxtverket, Näringsverket…alltså att försöka förstå att ska man-för det är ingen tvekan om att det har kommit väldigt mycket statliga, statlig hjälp, men eller va jag nu ska säga, men man måste ju också träffa rätt”. Kommunen har också en stor roll i att kunna hålla på fakturor anser samtliga aktörer, vilket gör deras roll betydande under pandemin för företagen.

4.4.6 Vikten av samarbete inom besöksnäringen

Aktörerna nämner att det finns samarbeten inom branschen, där syftet är att hjälpa, stötta varandra och bolla idéer. Aktörerna har en samlad syn på vikten av samarbete och en av event-aktörerna säger ”jamen armkrok med lite starke partners som har samma behov, o så ger vi ju en draghjälp till oss alla”.

42 Det finns även en hotellgrupp, som några av aktörerna är medlemmar i. Aktörerna anser att det krävs samarbeten för att branschen ska fungera. En av hotell-aktörerna uttrycker det “Men det handlar mycket om att man måste, det är ju ingen som kan säga att ensam är stark, allt bygger ju på att man samarbetar annars kommer man inte vidare. Och väljer man att vara ensam så, kommer man slås ut. För man klarar sig inte. Man behöver alla sina kollegor, och alla sina konkurrent-kollegor”. Dock nämns det att aktörerna måste trots kollegialt tänkande, se till sin egen verksamhets överlevnad under pandemin.

Av den ena kommunala aktören erbjuds det en företagsjour, som ämnar att stötta företagen i Värmland under krisen. Den andra kommunala aktören ingår i ett nätverk med 23 andra destinationer som arbetar med möten och kongresser. Tonvikt läggs av denne aktör på att samarbete är viktigt för att hitta kreativa lösningar “Det gäller att hela tiden kreera och här precis som vi pratade om innan, här är ju samarbete jätteviktigt, för ju mer vi samlar och kreerar tillsammans, då kommer det ju idéer- och det går vi ju nu, hotellgruppen, olika instanser inom kommunen, med miljö och konst och centrum Karlstad och så vidare. Så att här är det ju riktigt, riktigt viktigt”.

4.4.7 Besöksnäringens motståndskraft och synen på framtiden

Aktörerna upplever branschen som ej motståndskraftig mot pandemin. Det fanns inget motstånd mot denna kris. En av event-aktörerna säger “Det-nej det kan jag nog säga att man inte var beredd på. Och så i min, för min del då så fick man inte vara 500, eller ja upp till 500 o sen helt plötsligt 50 och då slås det ju ut.

Över en natt kan man se på beläggningen o statistiken att det slogs ut. Så näe inte att man var beredd på att det var en pandemi som skulle komma. Nej”. Ena hotell-aktören menar att branschens olika aktörer är beroende av varandra gällande motståndskraft, “Jamen det är ju så, vi behövs ju, vi behövs ju hela cirkeln.

För att CCC2 ska kunna ta hit sina stora kongresser så måste dom ha oss på hotell, för annars har vi ingenstans att bo, åh vi behöver ha dom för att det ska komma så mycket folk...” Den andra av hotell-aktörerna menar även att branschen har svårt att värja sig mot kriser, eftersom hotell och restaurangupplevelser inte kan lagras. “Många säger att det är så dåligt i restaurangbranschen att dom inte har någon buffert, problemet är ju att vi levt upp den bufferten under dom tuffa månaderna, och jag hade det även rätt tufft i december med tanke på att jag inte har några julbord och såna saker, utan och jag har ingen konferens” Aktörerna nämner att krisen ej är segregerad, den drabbar alla. Transport-aktören anser dock att de med sin resebakgrund fått mer förståelse och andra perspektiv mot krisens effekter, vilket bidragit till ökad förståelse för pandemin.

2 En av nordens största kongress- och konferensanläggningar, som ligger i Karlstad (Karlstad CCC, 2020).

43 Trots att aktörerna ger en enad bild av att besöksnäringen inte var förberedda på denna kris, visar de ändå en tilltro till att återhämtning är möjligt och att pandemin kommer att få ett slut. En av de kommunala aktörerna nämner att “Vi arbetar efter mantrat-det blir en dag efter imorgon-vi vet bara inte riktigt när”. Samtliga aktörer delar åsikten att krisen måste få ett slut för att inte hota företagens överlevnad. Resemönster hos turister kommer att förändras är uppfattningen. Resandet på hemmaplan i sommar kommer få en större betydelse, dock krävs för Karlstad att olika attraktioner öppnar upp igen, för att få igång turismen. Den ena kommunala-aktören tror att den värmländska turismen kommer få en ökad betydelse för Karlstad “Men då kan vi börja rikta in oss mot värmlänningar, som vill ha saker att göra, så att vill du göra nåt i sommar och kanske att man får åka på olika ställen i Sverige, och det vore ju toppen också ifall dom öppnar gränsen så Norge får komma. Så det är jätteviktigt, för det är många destinationer som slåss om det här”. Det finns en tilltro till att resandet med bil, båt eller husbil kommer

43 Trots att aktörerna ger en enad bild av att besöksnäringen inte var förberedda på denna kris, visar de ändå en tilltro till att återhämtning är möjligt och att pandemin kommer att få ett slut. En av de kommunala aktörerna nämner att “Vi arbetar efter mantrat-det blir en dag efter imorgon-vi vet bara inte riktigt när”. Samtliga aktörer delar åsikten att krisen måste få ett slut för att inte hota företagens överlevnad. Resemönster hos turister kommer att förändras är uppfattningen. Resandet på hemmaplan i sommar kommer få en större betydelse, dock krävs för Karlstad att olika attraktioner öppnar upp igen, för att få igång turismen. Den ena kommunala-aktören tror att den värmländska turismen kommer få en ökad betydelse för Karlstad “Men då kan vi börja rikta in oss mot värmlänningar, som vill ha saker att göra, så att vill du göra nåt i sommar och kanske att man får åka på olika ställen i Sverige, och det vore ju toppen också ifall dom öppnar gränsen så Norge får komma. Så det är jätteviktigt, för det är många destinationer som slåss om det här”. Det finns en tilltro till att resandet med bil, båt eller husbil kommer

Related documents