• No results found

5. Resultat av den empiriska undersökningen

8.5. Enkät 1 med svarsexempel

Jag har rättat till stavfel och grammatiska fel för att öka tydligheten, vilket även gäller för enkät 2. 1. VAD HAR DU FÖR FÖRVÄNTNINGAR PÅ KURSEN I HISTORIA?

Positiva: 57%

”att det ska bli roligare än högstadiet”, ”att jag ska lära mig mer om Sveriges historia under 1900-talet.”, ”lära mig lite mer övergripande”, ”att vi ska prata om roliga saker, som skog”, ”nåt jag kan ha nytta av i framtiden”, ”att det ska vara intressant och roligt”, ”förståelse varför vi har det som idag”, ”jag har höga förväntningar, inte bara skriva utan göra andra saker med”, ”att det ska vara en rolig kurs som är spännande och att man kommer vilja lära sig”, ”vill lära mig om samhället...inget tjat om kungar och skit”, ”forska om mig själv”, ”mycket film”, ”jag tror det kan bli ganska intressant”, ”att vi ska lägga undan andra världskriget...och fokusera mer på mindre händelser som vi inte talar så mycket om”, ”lära mig”, ”att vi ska prata om typ 1500-tal och framåt och inte om typ antiken”, ”att vi kommer att hålla oss till svensk eller skandinavisk historia”, ”mycket diskussion”, ”historia jag på något vis kan relatera till”, ”jag tycker det ska bli jäkligt kul då jag är väldigt intresserad av det”, ”att få diskutera mycket”

Negativa: 11%

”inte så höga”, ”jag förväntar mig inte så mycket eftersom det inte varit kul tidigare”, ”jag förväntar mig att kursen kommer att bli jobbig med alla uppsatser”, ”kommer bli drygt, för är skoltrött”, ”jag tror det kommer att bli ganska drygt”, ”inget, har aldrig varit intresserad av historia”, ”inte ett jäkla skit”, ”inget märkvärdigt”

Neutrala: 20%

”helt ok, kan vara roligt”, ”Att vi gör det så enkelt som möjligt”, ”Intressant i vissa delar, kan bli segt”, ”att lära mig om historia, annars vet jag inte”, ”vet ej”, ”inga förväntningar”, ”inga”, ”det ska bli lite långtråkigt men lite intressant”, ”att det inte ska bli stora prov”, ”inga speciella”

Svårtolkade: 12%

”lite sammanhang av utbildningen man går”, ”mycket”, ”inte en aning”, ”lära mig något”, ”att bli bra på att köra skogsmaskin”

2. VAD VILL DU LÄRA DIG UNDER KURSEN? Anges: 60%

”andra världskriget, lite mer på djupet”, ”ska bli roligt att lära sig om sin släkt”, ”mer om Sveriges politik på 1900-talet”, ”samhällets grund”, ”förbränningsmotorns historia”, ”lantbrukets historia”, ”om nutidens historia”, ”den teknisk revolutionen”, ”gammal maskinhistoria”, ”småländsk historia”, ”jag hoppas på en fördjupning av andra världskriget”, ”om 1800-talet och vikingarna”, ”häxor och lite sånt”, ”jag skulle vilja dra in religionen i historien! Typ historia om buddhismen”, ”så mycket som möjligt”, ”svensk historia”, ”stormaktstiden”, ”om krig och elände”, ”om traktorns historia”, ”vill lära mig mer om hur människor/djur hade det förr, mer om gamla norden och närområdet”, ”om hundars historia”, ”jag tycker historia som ligger nära tidsmässigt är intressant och relevant”, ”ta vara på de källor som finns och kunna hitta nya trovärdiga källor, funderingar kring framtiden”, ”om 1900-talets maskinmekaniker”, ”jag vill lära mig om saker som är aktuella för mig och förstå på ett roligt sätt hur allt hänger ihop”, ”jag vill lära mig mer ingående om industrialiseringen”, ”om Sverige under kalla kriget”, ”jag vill helst bara lära mig om skog och krigshistoria”, ”hur den påverkar oss”, ”mycket skogsbruk och om bonneri”

Anges ej: 12%

”vet inte riktigt”, ”ingen aning”, ”bara jag får godkänt är jag nöjd”, ”ingenting egentligen”, ”inget speciellt”

Svårtolkat: 28%

”Det som vi ska kunna”, ”lite mer om historia”, ”något kul man behöver ha med sig”, ”vill lära mig mer om tragedier för det är historia i sig”, ”det som behövs och är intressant”, ”allt möjligt”, ”köra skotare”, ”historia”, ”att kunna ansvara över något eget”, ”om sånt som hände förr”, ”om historia”, ”jag vill lära mig allt möjligt som kan vara bra”, ”lite sammanhang av utbildningen man går”, ”allt”, ”varför man ska läsa ämnet”

3. VAD HAR DU FÖR ERFARENHETER AV ÄMNET HISTORIA? Motivera! Vad gjorde att du upplevde historia på det sättet? Vad kommer du ihåg?

Positiva: 33%

”min lärare var väldigt duktig så jag lärde mig en hel del faktiskt”, ”jag hade en jättebra lärare”, ”vet lite mer om stormaktstiden”, ”vi hade ganska hyfsad historia i högstadiet p.g.a. en bra lärare, mycket varierat”, ”min förra lärare var bra, han gjorde lektioner roliga och man ville lära sig, vi körde många 'spel' när vi pratade om 2. världskriget”, ”roligt, intressant, höga betyg, mycket muntligt t.ex. redovisning av power point så att det inte bara är skriftligt (min svaghet)”, ”Jag har bra erfarenheter, bra lärare och roliga lektioner och bra upplägg.”, ”nej det har jag glömt tycket det var ganska roligt då vi hade en bra lärare”, ”jag hade en rolig lärare som hade mycket kreativa lektioner och även lite praktiska”, ”Historia var ej mitt favoritämne men pga en bra lärare blev det kul vilket gjorde att jag lärde mig mycket ändå”, ”jag tyckte historia var ganska kul i högstadiet, men det var nog tack vare roliga lärare vi hade.”, ”Jag hade höga betyg i högstadiet i historia. Jag kommer ihåg mycket om revolutioner, första och andra världskrigen.”, ”Mycket plugg! Bra faktafilmer. Olika revolutioner. Inspirerande lärare. Den senaste historien från 1800-talet -2017”, ”Blandade. Jag hade otroligt bra lärare. En av de bästa jag haft. Lektionerna var roliga och mycket varierade.”, ”ganska roligt ämne p.g.a. intressant, hade en bra lärare, varierat arbete”, ”bra”, ”Jag tycker om historia så det är mest positivt.”, ”Jag har alltid tyckt att historia varit väldigt intressant, varför tror jag beror på mina bröder som också har ett stort intresse för historia.”, ”Jag tycker historia va roligt på högstadiet för att vi hade en bra lärare. Ibland var vi iväg och tittade på historiska grejer.”, ”En del. Hade en rolig och bra lärare i 9an så det blev roligare och lyssna.”, ”Att det är ett roligt och intressant. Dock! Krävs att läraren förklarar tydligt och informativt. Samtidigt som denna gör ämnet ”roligt”. Annars blir det trist.”, ”Jag hade en väldigt bra lärare...han drog skämt en stund och sen blev det allvar igen.”, ”Intressant!!!”, ”Vi hade en rolig lärare.”

Negativa: 32%

”tråkigt för att man inte såg kopplingar av vilken nytta av det”, ”inte alls mycket”, ”läraren var dålig och tråkig”, ”mycket årtal, många gamla historier, ganska tråkigt”, ”gick igenom långsamt och på ett ointressant sätt utan filmer och bilder”, ”det var inte det roligaste för vi läste om kungar hela tiden”, ”mycket läxor”, ”kommer inte ihåg så mycket, vi bara skrev efter power point så man lärde sig knappt”, ”tidigare lärare har bara tryckt in information i skallen och då går det ju lika fort ut igen”, ”det mesta är bortglömt p.g.a. ointressanta samtalsämnen och bara 'detta ska du kunna punkt slut'”, ”väldigt tråkigt med massa årtal och kungar”, ”att det inte var roligt eftersom jag hade svårt att hänga med och inte förstod riktigt, lärare skulle ha gjort det lite roligare så man verkligen ville och försöka förstå mer”, ”tidigare har jag tyckt att historia är tråkigt och kämpigt”, ”ganska dåligt, mycket prat om ointressanta saker”, ”jag har aldrig varit intresserad av historia för har tyckt det varit astråkigt”, ”Tråkig historia. Visade inget intresse i det.”, ”Bra, mycket intressant, Vasatiden bl a”, ”Jag har haft dålig erfarenhet av historia jag tycker detta är ett tråkigt ämne förmodligen pga mina förra historielärare”, ”JAG TYCKTE DET VAR TRÅKIGT MEN DET BEROR PÅ ATT JAG HADE EN DÅLIG LÄRARE”, ”det var sjukt tråkigt och för jävligt, lärde mig inte något för vi bytte lärare varje vecka nästan”, ”At det var extremt svåra uppgifter och mycket att lära sig. Det var dåliga genomgångar och mycket uppgifter som man var tvungen att lämna in.”, ”ingenting”, ”dryg lärare så det blev inte intressant”, ”Jag har inte så mycket av det för vi hade inte så jättebra lärare.”, ”tråkigt, ointressant, dåliga lärare, kungar osv är inte min grej”, ”Var intresserad av historia innan men förra lärare va kass så tappade intresset”, ”har liksom förstörts av tråkiga lärare och deras tråkiga sätt att lära ut.”, ”långtråkigt och alldeles för ingående”, ”

Neutrala: 15%

”att det är lite intressant och spännande men annars inte så kul, lärare visade filmer och berättade på ett enkelt men bra sätt”, ”ganska bra den var helt ok med det kunde varit bättre”, ”har inte jättemycket, läste inte hi i grundskolan”, ”de va lite sådär ibland va det kul och ibland inte. Läraren pratade mycket och länge. Då blir de inte så kul.”, ”Vi hade inte så mycket historia på gamla skolan, så vi får se vad som händer här.”, ”Jag har alltid tyckt att historia är intressant men upplever att vi under högstadiet fick ta del av informationen till stor del på egen hand. Det var därför svårt att ta in och lära sig.”, ”inte så mycket, minns inte allt men lite finns kvar i huvet”, ”lite olika”, ”Blev godkänd i 9an i alla fall”, ”Jag fick godkänt i 9an i alla fall, jag kommer inte ihåg något som jag kommer på nu”, ”att de va halvtråkiga men roligt ibland pga läraren.”, ”

Svårtolkade: 19%

”inte mer än grundskolan”, ”my god”, ”grundskola”, ”det är fascinerande och roligt för att man vet inte själv vad som kan finnas/funnits där man bor”, ”ingen aning”, ”lite kunskaper av ww1 och ww2, lite om franska och amerikanska revolutionerna, en smula svensk historia”, ”lite av andra världskriget”, ”andra världskriget”, ”-”, ”vet inte”, ”historia om Sverige”, ”det är inte mycket”

4. VAD TROR DU KAN VARA NYTTAN MED ATT LÄSA HISTORIA? Svar anges: 73%

”Man lär sig om saker som hänt.”, ”Man lär sig om det förflutna och får veta varför det ser ut som idag!”, ”Man lär sig allmänbildning.”, ”Man vet vad som kan förbättras(?)”, ”Lär sig om det som hände förr.”, ”Lär sig om hur vi utvecklat världen”, ”För att inte göra samma misstag som andra gjort.”, ”kanske fakta om gamla maskiner”, ”Vad som har format det liv vi har idag.”, ”Att få ett nytt perspektiv på dagens situation och framtiden.”, ”Att man förstår sin historia och varför saker är som dom är.”, ”hur samhället fungerar, förväntas bli i framtiden, inte glömma hur vissa har haft det”, ”Kunna mer om revolutionerna.”, ”Veta mer om hänsyn till fornlämningar.”, ”lära sig om vad som hänt i världen”, ”Vad det är för skillnad på att leva nu och förr.”, ”mer om kunskap om skogen”, ”inte upprepar samma misstag”, ”Hur de såg på människor och de olika könen.”, ”vad man bör undvika för konflikter...att kunna bevara sin historia”, ”hur uppfinningar uppstår”, ”förhoppningsvis om gamla maskiner”, ”Att finna inspiration och lära sig om konsekvenser för andra personers handlingar”, ”Att man har koll på hur det va innan och hur historian förändrades.”, ”För att jag ska läsa vidare så behöver jag historia.”, ”Socialt. Kunna argumentera med/mot vänner o ovänner. Kunna ha en dialog.”, ”Skillnad nu och då.”, ”för att lära vidare till mina barn och ta del av konvesioner med äldre som kan varit med om detta.”, ”berätta för sina barn i framtiden”, ”kanske behöver det sen i arbetslivet”, ”Att förstå hur det har varit innan, vad folk har kämpat för och slitet”, ”Lära sig av misstag”, ”Vidarebefodra till barnen”, ”man vet varför

man sitter här idag”, ”Att få en inblick hur viktigt historia är.”, ”Man vet lite om sitt land Sverige hur det blev till.”, ”

Anges ej: 10%

”Vet inte.”, ”har ingen aning”, ”Säkert en hel del men inget jag kommer på nu.”, ”Inget tycker det är onödigt, tycker det skulle vara frivilligt”

Svårtolkat: 17%

Related documents