• No results found

4. RESULTAT

4.2. ENKÄTANALYSER

Enkätanalyser har gjorts både på FlightTech och AutoTech. Materialet har analyserats och sammanställts i korstabeller och diagram. Först presenteras det analyserade materialet från FlightTech. Därefter presenteras materialet från AutoTech. Vissa data från båda företagen har analyserats gemensamt och sammanställts i diagram. Detta resultat presenteras ihop efter det separata företagsresultatet beskrivs.

27 4.2.1. FlightTech

I den första korstabellen ställs frågan om erbjudande om miljöutbildning i relation till arbetstitel. Arbetstitlarna har först delats upp i grupper om produktion, konstruktion och övrigt/kontor. Kategorin övrigt/kontor innefattar bland annat inköpare, administrativa yrken samt ett par chefsroller av olika karaktär. I denna

grupp har också ett par svårdefinierade titlar placerats in. Resultatet i tabellen ska tas med reservation för att misstag kan ha gjorts i uppdelningen av arbetstitlarna.

Enligt tabell 4 anger exakt hälften av samtliga respondenter att de har fått erbjudande om att delta i en miljöutbildning. Inom produktion och konstruktion är siffran dock lägre och endast ca 43 respektive 47% av dessa har erbjudits en miljöutbildning. I kategorin övrigt/kontor har fler

respondenter svarat att de fått erbjudan om att delta i en miljöutbildning. Antalet erbjudna uppgår där till ca 61%.

De som svarat nej på frågan om erbjudan om miljöutbildning ska ha skickats direkt till nästa ämne i enkäten och frågan om de deltagit på någon miljöutbildning, ska automatiskt ha hoppats över. Av den anledningen saknas svar från 19

personer. I några av fallen har denna automation i enkäten inte fungerat och flera som svarat att de inte fått erbjudan om miljöutbildning har fortfarande kunnat svara på om de deltagit i en utbildning eller ej. I föregående tabell har 42 personer angett att de inte erbjudits någon miljöutbildning. På grund av felet i logiken har 23 personer fortfarande kunnat svara på om de deltagit i en miljöutbildning. Bland dessa respondenter har vissa svarat nej angående deltagande i miljöutbildning och vissa svarat ja. De som svarat ja har alltså inte fått erbjudan om att delta

Har du erbjudits att delta i någon miljöutbildning?

Erbjudan om

Har du deltagit i någon miljöutbildning?

Deltagande på miljöutbildning

28 i en miljöutbildning men trots det deltagit i en. Det är i alla fall 44 av respondenterna som menar att de deltagit i en miljöutbildning. Resultatet i tabell 5 visar att en större andel av respondenterna inom produktionen har deltagit i en miljöutbildning (57%) jämfört med 45% av respondenterna inom konstruktionen. Bland övrigt/kontor är det 65% som svarat att det deltagit i en miljöutbildning.

I tabell 6 har erbjudan om miljöutbildning ställts emot om respondenten har en arbetsledande funktion eller ej. Totalt har 13 respondenter angett att de har en arbetsledande funktion. Åtta av dessa har fått erbjudan om att delta i en miljöutbildning.

På frågan om deltagande i miljöutbildning (tabell 7) har sju av de arbetsledande respondenterna svarat att de deltagit i en miljöutbildning. Detta betyder att en respondent som fått erbjudan ej har genomfört utbildningen. Anledningen till att totalt antal respondenter skiljer sig åt mellan tabellerna som behandlar arbetsgrupper och tabellerna som behandlar arbetsledande funktion är att bortfall skett inom arbetsgrupperna.

Har du erbjudits att delta i någon miljöutbildning på FT?

Har du deltagit i någon miljöutbildning på FT?

Deltagande på

29 Enligt svaren i tabell 8 verkar det skilja sig åt gällande återvinningsmöjligheter mellan produktionen och de två övriga arbetsgrupperna. I produktionen är det ingen som svarat att återvinningsmöjligheter saknas och

en majoritet har svarat att det finns helt och hållet. Inom konstruktion och övrigt/kontor har de flesta svarat att återvinningsmöjligheter finns till viss del. Genomgående i samtliga tre grupper är att väldigt få har svarat nej på frågan.

Inom produktionen har samtliga svarat att de återvinner sitt avfall i den mån det är möjligt (se tabell 9).

Inom konstruktion och övrigt/kontor har också majoriteten av samtliga sagt att de sorterar sitt avfall. De som svarat att de inte sorterar sitt avfall har fått möjlighet att lämna en kommentar på detta.

Kommentarerna handlar oftast om brist på möjligheter till sortering. En menar att sorteringen sker på ett ställe dit inte alla har tillgång. Troligt är att denna person syftar på någon typ av sortering som hör till produktionen. En annan berättar att möjligheterna är för dåliga för att kunna sortera ordentligt. På ”torgen” slängs allt i samma tunna

men i kopieringsrummen är sorteringen bättre menar denne.

Sorterar du allt det avfall du har möjlighet att sortera i olika återvinningskärl?

30 Tabell 10 visar hur de olika arbetsgrupperna

svarat gällande om de uppmanats till att välja miljövänligare färdmedel vid tjänsteresor.

Ganska många i samtliga grupper har svarat att de inte alls reser i tjänsten. Alla de resande inom produktionen har angett att de inte fått någon uppmaning om att resa miljövänligare.

Inom konstruktionen är svaren relativt lika mellan ja och nej. I kategorin övrigt/kontor anger 52% att de blivit uppmanade till miljövänligare resande och 26% att de inte blivit det.

Uppmaning om miljövänligare färdmedel i tjänsten har i tabell 11 satts i relation till vilket färdmedel som används vid tjänsteresor inrikes. Detta har gjorts för att se om det finns någon skillnad bland de som ej uppmanats i jämförelse med de används av 48% av de som har uppmanats och 33% av de som ej uppmanats. Buss används i betydligt högre utsträckning bland de som inte blivit uppmanade till miljövänligare resande och även tåg används av en större andel bland de som inte uppmanats till miljövänligare pendling.

Sammanfattningsvis ser det enligt resultatet ut som att de som inte uppmanats till miljövänligare resande i högre utsträckning väljer detta ändå.

Har du uppmanats att om möjligt välja miljövänligare färdmedel vid tjänsteresor?

Har du uppmanats att om möjligt välja miljövänligare färdmedel vid tjänsteresor? * Vilket är det vanligaste färdmedlet du använder vid tjänsteresor inrikes?

Färdmedel inrikes Total

31

på val av färdmedel för att värna om miljön. Samtliga fem personer som flyger vid inrikes resor befinner sig i ovan nämnda kategori. 43% av de som tänker på val av färdmedel väljer också bilen till tjänsteresor inrikes. 19% av dessa åker tåg och endast 3% väljer att ta bussen. Bland de som säger att de inte tänker på val av färdmedel för miljöns skulle finns det ingen som flyger, 15% tar tåg, 35% tar bil och 40% tar buss.

I tabell 13 framgår det om FT underlättar/uppmuntrar till miljövänligare pendling till och från jobbet. Totalt anser nästan 35% att FT inte underlättar eller uppmanar till miljövänligare pendling. Siffran är högst inom konstruktionen där drygt 40%

påstår detta. Inom produktionen är det en större andel som anser att detta görs.

Till denna fråga finns ett kommentarsfält där frågan hade

du använt dig av miljövänligare pendlingsalternativ om FT erbjöd det? ställts. Flera har svarat

Brukar du, för att värna om miljön, tänka på vilket färdmedel du använder under tjänsteresor? * Vilket är det vanligaste färdmedlet du använder vid tjänsteresor inrikes?

Färdmedel inrikes

Underlättar och/eller uppmanar FT till miljövänligare pendling till och från jobbet? Exempelvis genom fördelaktiga köp eller leasing av elcyklar/elbilar eller genom att erbjuda rabatterade busskort etc.?

Underlättar/uppmanar FT till miljövänligare pendling?

32 att de hade önskat att FT erbjuder rabatterade busskort och att de i så fall hade använt buss som pendlingsalternativ. En respondent svarar att det finns bra omklädningsrum, duschar och cykelparkeringar för de som cykelpendlar men att det utöver det inte verkar som om FT arbetar med att underlätta för miljövänligare pendlingsalternativ. Tio personer svarar att de hade använt sig av eller kanske använt sig av miljövänligare pendlingsalternativ om FT hade erbjudit eller underlättat för det. Sju personer svarar att de inte eller troligtvis inte hade använt sig av miljövänligare alternativ även om företaget hade erbjudit det.

När det gäller information om FTs miljöarbete anser drygt 40% totalt att de har tillräcklig information för att kunna bidra till att uppnå FTs miljöpolicy (Se tabell 14).

52% inom övrigt/kontor samt 57% inom produktionen svarar ja på denna fråga. Inom konstruktionen är det en betydligt mindre andel som anser detta. I den kategorin är det många som menar att de inte känner till miljömålen. 32% anser sig inte ha tillräcklig information medan 30% menar att de har det.

För att underlätta analysen räknades åldersmedelvärdet inom respektive arbetsgrupp fram (se tabell 15).

Anser du dig vara tillräckligt informerad om FTs miljöarbete för att kunna bidra till att uppnå FTs miljömål?

tillräcklig info för att bidra till miljömål

Total

Arbetstitel grupp Medelvärde Antal Standardavvikelse

Produktion 1972 14 11,758

Konstruktion 1973 47 11,763

Övrigt/Kontor 1968 21 9,578

Total 1971 82 11,301

Tabell 15. Tabell: Sara Hammar

33 4.2.2. AutoTech

En liknande enkät har skickats ut på AutoTech. Vissa frågor skiljer sig åt eftersom enkäterna har anpassats till företagets specifika miljöarbete. Frågorna om miljöutbildning är dock desamma på båda företagen. I tabell 16 ställs arbetsgrupper i relation till deltagande i miljöutbildning. Arbetstitlarna har delats upp enligt en uppskattning baserad på den uppdelning som gjordes på FlightTech. På AT verkade det dock finnas fler som svarat på enkäten som jobbar inom sälj, inköp och marknadsföring. Därför fick den gruppen en egen kategori till analysen av materialet. Resultatet bör därför tas med reservation för att en del titlar kan ha hamnat i fel arbetsgrupp.

Tabell 16 visar att de allra flesta inte har erbjudits att delta i någon miljöutbildning på AT. Det är flest respondenter inom konstruktionen som inte erbjudits någon miljöutbildning alls. De som har erbjudits och deltagit i en miljöutbildning arbetar till stor del inom miljöutbildning har också gjorts (se tabell 17). 30 personer har svarat att de har en arbetsledande funktion på AT och 21 av dessa (70%) har inte erbjudits någon miljöutbildning. Av de 9 som har erbjudits har endast 3 personer genomfört miljöutbildningen.

Har du genomfört en utbildning i miljöarbete på AT?

Har du genomfört en miljöutbildning? Har du genomfört en utbildning i miljöarbete på AT?

Har du genomfört en miljöutbildning?

34 samt miljörelaterade lagar och regler (tabell 19) ställts. Svaren de miljörelaterade lagarna och reglerna som företaget måste följa verkar en större del av samtliga känna till dessa (65%).

Bland de som har en arbetsledande funktion känner

83% till de miljörelaterade lagarna och reglerna och bland respondenterna utan arbetsledande funktion känner 59% till dem (se tabell 19).

Har du fått information om vilka miljörelaterade lagar och regler AT måste följa?

Har du fått information om lagar och regler?

Känner du till ATs CSR-rapport och/eller ATs anläggningsspecifika hållbarhetsrapport från 2018?

Kännedom om CSR och hållbarhetsrapport Total Känner till

35 På AT verkar de allra flesta sortera sitt

avfall (se tabell 20). Störst andel (27%) som inte sorterar finns inom sälj/inköp/marketing. Inom de andra tre arbetsgrupperna är det endast två personer per grupp som svarar att de inte sorterar sitt avfall. I kommentarsfältet till denna fråga är det flera respondenter som skriver att sorteringskärlen finns för långt bort för att det ska finnas tid och ork till att sortera allt. Tre personer skriver också att sorteringen i fikarummen på

företaget är bristfällig. De menar att kärlen till sorteringen är för små eller saknas helt. En person skriver att det endast finns brännbart avfall i fikarummen så att både kompost och övrigt avfall slängs i samma kärl. En respondent skriver också att återvinningsmöjligheter inte finns på alla våningar och att sortering uteblir av den anledningen.

I tabell 21 har frågan om respondenterna tänker på vilket färdmedel de använder vid tjänsteresor ställts. Där svarar endast 32% andelen som tänker på val av färdmedel lägst och ligger på ca 18%. Där är det dock också störst andel respondenter som

Sorterar du allt det avfall du har möjlighet att sortera i olika återvinningskärl?

Brukar du, för att värna om miljön, tänka på vilket färdmedel du använder under tjänsteresor?

Brukar du tänka på vilket färdmedel du använder under tjänsteresor?

36 inte reser alls i tjänsten. Nästan lika stor andel (46,7%) reser aldrig i tjänsten inom kategorin sälj/inköp/marketing och där menar också 20% att de tänker på valet av färdmedel vid tjänsteresor i syfte att värna om miljön.

I Tabell 22 finns en

kategori innehåller dock också den lägsta andelen personer som inte reser alls i tjänsten. Antal respondenter som reser inrikes i tjänsten är 75 st. Av dessa 75 tar 68 personer bil, vilket motsvarar nästan 91%.

Aktiva val för miljöns skull har analyserats i relation till arbetsledande funktion på AT och sammanställs i tabell 23. 70% av respondenterna som har en arbetsledande funktion har svarat att de gör aktiva val för miljöns skull. Samtidigt svarar endast 33% av respondenterna med en arbetsledande funktion att de tänker på vilket färdmedel de använder under tjänsteresor i syfte att värna om miljön (se tabell 24). Samma fenomen gäller för de som inte har en arbetsledande funktion. 64% av dem menar att

de gör aktiva val för miljöns skull men endast drygt 30% tänker på vilket färdmedel de använder under tjänsteresor i syfte att värna om miljön. Visserligen är det ca 35% som inte svarat på frågan om de tänker på vilket färdmedel de använder under tjänsteresor, eftersom de tidigare i

Vilket är det vanligaste färdmedlet du använder vid tjänsteresor inrikes?

Färdmedel inrikes

Gör du aktiva val för miljöns skull inom ditt arbete på AT?

Gör du aktiva val för miljöns skull?

Total

37 enkäten svarat att de aldrig reser i tjänsten.

Av de som faktiskt reser i tjänsten och inte har en arbetsledande funktion är andelen som svarat ja i tabell 24 ändå bara knappt 47% (icke arbetsledande position är totalt 60 personer varav 28 av dem tänker på vilket färdmedel som används vid tjänsteresor. 28/60=0,4667). Detta skiljer sig med 17 procentenheter jämfört med de som svarat att de arbetar aktivt för att värna om miljön och inte har en arbetsledande funktion. Respondenterna

med arbetsledande funktion som reser i tjänsten är 26 personer till antal och bland dessa svarar ca 38% (10 personer) att de tänker på vilket färdmedel de använder i syfte att värna om miljön.

Skillnaden jämfört med de som har arbetsledande funktion och svarat att de arbetar aktivt för att värna om miljön blir därmed ca 32 procentenheter (21 personer med arbetsledande funktion anser sig arbeta aktivt för att värna om miljön).

Frågan om respondenterna tänker på vilket färdmedel de använder vid tjänsteresor har ställts emot vilket färdmedel de faktiskt använder vid tjänsteresor inrikes i tabell 25. Oavsett om respondenten tänker på färdmedel eller inte ser resultatet för vilket färdmedel som används

relativt lika ut. En person mer som inte tänker på färdmedel har svarat att de reser med flyg inrikes. Bland de som menar att de tänker på vilket färdmedel som används reser endast en person med flyg. Bland de som tänker på vilket färdmedel de använder vid tjänsteresor reser nästan 80% med bil vid inrikes tjänsteresor. Bland de som inte tänker på vilket färdmedel som används reser 81% med bil vid inrikes tjänsteresor. Nästan 8% inom gruppen som tänker på val

Tänker du på vilket färdmedel du använder vid tjänsteresor? * Vilket färdmedel använder du vid tjänsteresor inrikes?

Färdmedel inrikes

Brukar du, för att värna om miljön, tänka på vilket färdmedel du använder under tjänsteresor?

Brukar du tänka på vilket färdmedel du använder under tjänsteresor?

38 av färdmedel reser med tåg. Bland de som inte tänker på val av färdmedel uppgår denna andel till endast 2%.

På frågan om respondenterna anser sig vara tillräckligt informerade om ATs miljöarbete för att kunna bidra till att uppnå ATs miljömål svarar drygt hälften ja. Inom arbetsgrupperna produktion och övrigt påstår en majoritet (ca 65% i båda grupperna) att de är tillräckligt informerade för att kunna bidra till miljömålen. Inom konstruktion och sälj/inköp/marketing är uppdelningen den motsatta och en majoritet påstår att de inte är tillräckligt informerade (51%

inom konstruktion och 60% inom sälj/inköp/marketing). Som komplement till denna fråga fick respondenterna som påstår att de inte är tillräckligt informerade svara på vad de saknar. Många svarar att de vill ha mer kontinuerlig information om vilka miljömålen är och hur företaget arbetar för att uppnå dem. Att sätta tydligare, mer konkreta miljömål efterfrågades också. En person hade önskat utbildning i vilka material som är fördelaktiga att använda ur miljösynpunkt och en annan ger som förlag att avfallssorteringen kan göras enklare genom påminnelser i form av lappar eller dylikt i fikarummen. Regelbundna påminnelser om miljöarbetet efterfrågas också av ett antal respondenter. Ett par föreslår att miljörelaterade möten ska hållas ca två gånger per år. Detta eftersom flera anser att de inte har tillräcklig kunskap om miljömålen och miljöarbetet. Några andra påstår att det är svårt med miljöfrågorna eftersom de ekonomiska värdena oftast går först och en annan skulle vilja ha utsläpp värderade i pengar för att kunna motivera mer miljövänliga val vid inköp.

Respondenterna fick också möjlighet att svara på hur företagets miljöarbete kunde förbättras i övrigt. Några anser att informationen om miljöarbetet kan förbättras och att mer kontinuerlig feedback om vad som görs bör medlas nedåt i organisationen. Några hade uppskattat om ledningen själva involverade sig mer i frågorna. Färdmedel vid tjänsteresor nämns också som en förbättringsmöjlighet. Användning av elbilar istället för de nuvarande dieselbilarna är ett konkret förslag på miljövänligare resor. Ett par respondenter önskar också förenklade möjligheter kring resande med tåg då det för tillfället enbart verkar vara möjligt om företaget köper biljetterna så länge inte medarbetarna följer vissa villkor. Ett flertal kritiserar också hur företaget hanterar sina transporter av varor. De menar att produkt- och materialtransporterna har stora förbättringsmöjligheter bland annat genom förändrat förpackningsmaterial samt effektivare och större leveranser och inköp.

39 4.2.3. Jämförelser mellan FlightTech och AutoTech

För att få en bild av vilka som arbetar på de olika företagen har två diagram med bakgrundsinformation gjorts. Ett som visar hur gamla de anställda är och ett som visar vilken respondenternas högsta avslutade utbildning är. En jämförelse mellan åldrarna på företagen har gjorts i diagram 1.

Här ser det ut som om de anställda på AT generellt sett är yngre än på FT. Även här testades detta genom att jämföra

medelvärdena på det båda företagen (se tabell 26). På AT ligger genomsnittet på födelseår 1976 och på FT ligger genomsnittet på födelseår 1972. Det stämmer alltså att respondenterna på AT har en lägre medelålder än på FT.

När det kommer till högsta avslutade utbildning ser uppdelning ganska lika ut på båda företagen (se diagram 2). AT har några fler som avslutat mer än tre år på universitetet men också några fler som endast avslutat en gymnasieutbildning. På båda företagen har störst andel av respondenterna avslutat mer än tre år på universitetet.

Födelseår

Företag Medelvärde Antal svar Standardavvikelse

AutoTech 1976 118 13

FlightTech 1972 84 11

Total 1974 202 12

Tabell 26. Tabell: Sara Hammar Diagram 1. Diagram: Sara Hammar

Diagram 2. Diagram: Sara Hammar

40 På de miljörelaterade frågorna görs jämförelser

mellan företagen gällande avfallssortering, transport och inställning till miljöarbete och miljövänliga val. I diagram 3 visas svaren på om det finns möjligheter att sortera allt avfall som respondenterna genererar på arbetsplatsen. De allra flesta på AT har svarat ja på denna fråga.

Knappt hälften har svarat ja på FT. På FT är det istället svaret till viss del som fått störst andel.

På AT blir det i diagram 4 tydligt att de allra flesta kör bil vid tjänsteresor inrikes. Endast ett fåtal väljer alternativa färdmedel som

På AT blir det i diagram 4 tydligt att de allra flesta kör bil vid tjänsteresor inrikes. Endast ett fåtal väljer alternativa färdmedel som

Related documents