• No results found

Avslutande reflektion

Bilaga 1 Enkätfrågor och svarsalternat

Kollegialt lärande för grundskollärare. Information om kodning skickades inte med i

originalenkäten utan den är inskriven i efterhand för att underlätta tolkning och bearbetning.

Avsnitt 1 av 5

Kollegialt lärande för grundskollärare

……… Om du har några frågor eller liknande får du gärna kontakta mig:

Lina Andersson, 070-58 23 569, lian1217@student.miun.se

Kontaktuppgifter till handledare på Mittuniversitetet: Marcia Håkansson Lindqvist

010-142 78 49

marcia.hakanssonlindqvist@miun.se

……… Hej! Tack för att du tar dig tid att besvara denna enkät!

Enkäten är en del av min studie kring kollegialt lärande för grundskollärare. Studiens syfte är att undersöka vad kollegialt lärande är samt undersöka om, och i så fall hur, det förekommer i grundskollärares yrkespraktik.

Sista svarsdag är fredag den 7 juni. Det tar ca 10 min att besvara enkäten.

Information om studien

Studien bygger på Skolverkets definition av kollegialt lärande: "Kollegialt lärande är en sammanfattande term för olika former av professionsutveckling där kollegor genom

strukturerat samarbete tillägnar sig kunskaper i den dagliga praktiken”. Det är ett ”lärande som betonar vägen fram mot att lösa uppgifter, formulera problem och kritiskt granska inte bara andras utan även sitt eget arbete." Studien bygger även på Hatties och Timperleys forskning kring vilka faktorer som bör ingå i det kollegiala respektive professionella lärandet, för att det ska ha en positiv effekt på elevernas lärande.

Deltagande i studien

Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst avbryta din medverkan. Enkätsvaren är konfidentiella och går inte att koppla till någon enskild individ. Den färdiga kandidatuppsatsen kommer att vara offentlig men i den presenteras endast en sammanställning av enkätsvaren. Om det endast är fem personer eller färre som har besvarat en fråga så kommer dessa inte att presenteras.

Enkäten skickas ut till alla grundskollärare (F-9) inom den kommunal verksamheten i vald kommun. Kommunens personalavdelning har tillhandahållit e-postadresserna.

Information om enkätens utformning

Enkäten är uppdelad i tre delar där antalet frågor är beskrivet i rubriken. Del 1: Bakgrundsfrågor

Del 2: Deltagande i Skolverkets satsningar, nivå på det kollegiala respektive professionella lärandet mm.

Del 3: Aktiviteter och syn på kollegialt lärande.

Svarsalternativen kan se olika ut och beskrivs därför i samband med den aktuella frågan. Varmt tack för att du tar dig tid och för all hjälp!

Hör gärna av dig om du har några frågor. Du når mig på 070-58 23 569!

Mvh //Lina Andersson

……… Om du vill besvara enkäten så markera det första alternativet för att komma vidare i enkäten. OM du inte arbetar inom skolans F-9 verksamhet eller inte önskar medverka i studien så markera någon av de två nedersta alternativen för att avsluta enkäten. Tack och lycka till!

¤ (kod 1) Jag vill fortsätta att besvara enkäten.

¤ (kod 2) Jag arbetar inte inom skolans F-9 verksamhet och önskar avsluta enkäten. ¤ (kod 3) Jag vill inte medverka i studien.

……….. Avsnitt 2 av 5

Enkät del 1/3

Bakgrundsfrågor 1-8

Fråga 1. Vilket kön anser du stämmer in på din beskrivning av dig själv? Kryssa i det alternativ som stämmer för dig.

¤ (kod 1) Kvinna ¤ (kod 2) Man ¤ (kod 3) Annat ¤ (kod 4) Vill ej ange

Fråga 2. Vilket år föddes du? Skriv in ditt födelseår! Om du inte vill ange ditt födelseår skriv xx. ¤______

Fråga 3. Hur många yrkesverksamma år som lärare alternativt lärarvikarie har du? Skriv in det antal år som stämmer för dig. Om du inte vill ange antal år så skriv xx. ¤______

Fråga 4. Vilken/vilka yrkesroller har du i din nuvarande tjänst inom skolans F-9 verksamhet? Kryssa i den/de roller som stämmer in för dig.

¤ (kod 1) lärare

¤ (kod 2) arbetslagsledare ¤ (kod 3) förstelärare

¤ (kod 4) handledare för kollegor ¤ (kod 5) handledare för studenter ¤ (kod 6) kvalitets utvecklare ¤ (kod 7) lärarledare

¤ (kod 8) modersmålslärare ¤ (kod 9) utvecklingsledare

¤ (kod 10) arbetar ej inom skolans F-9 verksamhet ¤ (kod 11) annat/vill ej svara

Fråga 5. Har du lärarlegitimation? Kryssa i det alternativ som stämmer för dig. ¤ (kod 1) Ja, jag har lärarlegitimation.

¤ (kod 2) Nej, jag har inte lärarlegitimation. ¤ (kod 3) Annat/vill ej ange.

Fråga 6. Vilka ämnen undervisar du huvudsakligen inom? Kryssa i det/de ämnen som stämmer för dig. ¤ (kod 1) Bild ¤ (kod 2) Biologi ¤ (kod 3) Engelska ¤ (kod 4) Fysik ¤ (kod 5) Geografi

¤ (kod 6) Hem- och konsumentkunskap ¤ (kod 7) Historia

¤ (kod 8) Idrott och hälsa ¤ (kod 9) Kemi ¤ (kod 10) Matematik ¤ (kod 11) Moderna språk ¤ (kod 12) Modersmål ¤ (kod 13) Musik ¤ (kod 14) Religion ¤ (kod 15) Samhällskunskap ¤ (kod 16) Slöjd ¤ (kod 17) Svenska

¤ (kod 18) Svenska som andraspråk ¤ (kod 19) Teknik

¤ (kod 20) Annat/vill ej ange

Fråga 7. Inom vilket stadium undervisar du huvudsakligen i? Kryssa i det alternativ som stämmer för dig.

¤ (kod 1) F-3 ¤ (kod 2) 4-6 ¤ (kod 3) 7-9

Fråga 8. Vid vilken skola arbetar du huvudsakligen? Kryssa i det alternativ som stämmer för dig.

I utskickad enkät fanns en rullista med aktuella skolnamn – dessa har i den fortsatta analysen och presentationen kodats av sekretesskäl.

……….. Avsnitt 3 av 5

Del 2/3

Fråga 9 om Skolverkets insatser, och fråga 10 om gruppsamarbete. Fråga 11-18 om nivå på lärarens lärande, aktiviteter mm.

Fråga 9. Fråga kopplad till Skolverkets utbildningar. Kryssa i det/de påståenden som stämmer för dig.

¤ (kod 2) Jag har deltagit/deltar i Skolverkets kurs/program som bygger på kollegialt lärande. (Ex. vis Läs- eller Mattelyftet)

¤ (kod 3) Jag har deltagit/deltar i Skolverkets kurs/program inom handledarutbildning för de kurser/program som bygger på kollegialt lärande. (Ex. vis Läs- eller mattelyftet) ¤ (kod 1) Nej - jag har inte deltagit i någon satsning som bygger på Skolverkets

material, moduler eller liknande där kollegialt lärande förekommer.

¤ (kod 0) Vet ej/ej aktuellt/vill ej ange om jag har deltagit i Skolverkets olika satsningar som bygger på kollegialt lärande.

Fråga 10. Fråga om gruppsamarbete i din yrkespraktik. Kryssa i det/de alternativ som stämmer för dig.

¤ (kod 1) Arbetslag: Jag samarbetar med kollegor och vi har avsatt tid regelbundet/varje arbetsvecka för samarbete inom mitt arbetslag. ¤ (kod 2) Ämneslag: Jag samarbetar med kollegor och vi har avsatt tid regelbundet/varje arbetsvecka för samarbete inom mitt ämneslag.

¤ (kod 3) Annat: Jag samarbetar med kollegor och vi har avsatt tid regelbundet/varje vecka för samarbete inom en särskild satsning. Ange gärna vilken typ av satsning nedan under "Annat".

¤ (kod 4) Nej, jag samarbetar inte inom någon särskild grupp. ¤ (kod 5) Annat …

Följande frågor (11-18) gäller hur du/ni inom ditt arbetslag/ämneslag/liknande arbetar med motsvarande teman samt på vilken nivå. Välj det påstående som passar bäst som beskrivning av ert arbetssätt i stort. Påståendena är uppdelade i A till F i likhet med dagens betygssystem.

A. (kod 5) motsvarar en högre grad av utvecklings-/integreringsnivå eller liknande. B. (kod 4) är ett mellansteg där delar av nivån A är delvis uppfylld men inte helt. C. (kod 3) motsvarar en medelhög grad, av utvecklings-/integreringsnivå eller liknande. D. (kod 2) är mellansteg där delar av högre nivån är delvis uppfyllt men inte helt. E. (kod 1) motsvarar grundnivå av utvecklings-/integreringsnivå eller liknande.

Fråga 11. Vilket påstående passar bäst om du tänker på ditt synsätt kring effektiv undervisning/undervisningsmetoder i stort? Kryssa för det påstående som passar bäst in för dig.

A. Kriterier för effektiva undervisningsmetoder diskuteras öppet och behandlas som en självklar del av skolans utvecklingsarbete.

B.

C. Kriterierna för effektiva undervisningsmetoder diskuteras öppet av ledare men värdet av de olika metoderna är underförstått och inte något som hela

personalstyrkan pratar om. D.

E. Kriterierna för effektiva undervisningsmetoder är något underförstått snarare än något som debatteras öppet.

F. Vi har inte arbetat med eller diskuterat ovanstående! /Vet ej! /Vill inte ange!

Fråga 12. Vad är, i allmänhet, i fokus för eventuellt kollegialt samarbete? Kryssa för det påstående som passar bäst in för dig.

A. Att utforska och integrera djupgående kunskaper om bedömning, läroplan och hur man undervisar. Det finns även en praktisk koppling till ett specifikt

problem/utmaning i den aktuella yrkespraktiken B.

C. Att utforska specifika, djupgående kunskaper om bedömning, läroplanen och hur man undervisar. Men kunskaperna är inte integrerade och inte kopplade till ett aktuellt problem/utmaning.

D.

E. Att diskutera allmänna kunskaper och praktiska idéer om bedömning, läroplan och undervisning.

F. Vi arbetar inte eller diskuterar inte på ovanstående sätt! /Vet ej! /Vill inte ange!

Fråga 13. Vad är syftet med användandet av elevbedömningsinformation? Kryssa för det påstående som passar bäst in för dig.

A. Eleverna bedöms för att man ska kunna besvara specifika frågor om ev. undervisnings-/lärandeproblem i relation till läroplanen.

B.

C. Eleverna bedöms rutinmässigt med hjälp av flera olika bedömningsverktyg/- processer, men deras diagnostiska kvaliteter har ingen tydlig koppling till läroplanen. D.

E. Eleverna bedöms rutinmässigt med hjälp av ett enda bedömningsverktyg, vilket kan användas oavsett kontext och resultat.

Fråga 14. Hur arbetar du med elevbedömningsinformation? Kryssa för det påstående som passar bäst in för dig.

A. Elevbedömningsinformationen analyseras noga för att hitta specifika konsekvenser av, respektive för, undervisningen. Jag utgår även från att jag kan använda mig av informationen för att tillgodose de identifierade lärbehoven hos eleverna.

B.

C. Elevbedömningsinformationen studeras för att hitta konsekvenser av respektive för undervisningen. Jag utgår också ifrån att jag kan använda mig av informationen för att tillgodose de lärandebehov jag/vi har identifierat hos eleverna.

D.

E. Elevbedömningsinformationen avspeglar elevernas egna förmågor snarare än att de kan kopplas till några konsekvenser av undervisningen.

F. Vi har inte arbetat med eller diskuterat på ovanstående sätt! /Vet ej! /Vill inte ange!

Fråga 15. Vad ingår i processen för att identifiera eventuella behov av professionellt lärande inom er yrkespraktik? Kryssa för det påstående som passar bäst in för dig.

A. Lärarnas behov av lärande identifieras genom en samkonstruerad, evidensbaserad process, som utformats för att identifiera lärarnas kunskaper, erfarenheter samt eventuella övertygelser och metoder i relation till elevernas behov av lärande. B.

C. Lärarnas behov av lärande kopplas till elevernas behov av lärande, men de identifierades inte på ett systematiskt sätt eller evidensbaserad process som urskiljer befintliga kunskaper, erfarenheter samt eventuella övertygelser och

undervisningsmetoder. D.

E. Lärarnas behov av lärande är inget vi diskuterar eller uttrycker på ett tydligt sätt. F. Vi har inte arbetat eller diskuterat på ovanstående sätt! /Vet ej! /Vill inte ange!

Fråga 16. Hur arbetar du med kopplingen mellan teori och praktik i samband med kompetensutvecklingsinsatser? Kryssa för det påstående som passar bäst in för dig.

A. Teori och praktik är helt integrerade och möjligheterna till praktisk tillämpning betraktas som möjligheter att fördjupa de teoretiska insikterna.

B.

C. Motiven till specifika undervisningsmetoder diskuteras men undersöks separat. Själva undervisningssituationerna uppfattas sedan som en möjlighet att tillämpa teorier i praktiken.

D.

E. Tonvikten ligger på teori eller praktik men inte på båda två. Det finns få möjligheter att integrera dem.

Fråga 17. Hur kontrollerar du (ev. med kollega/kollegor) att eleverna förbättrar sitt lärande genom din undervisning/undervisningsmetoder? Kryssa för det påstående som passar bäst in för dig.

A. Vid klassrumsobservation, eller liknande, fokuserar jag/vi på de kriterier som är bestämda på förhand där elevernas respektive mina lärandemål är inkluderade. I samband med undervisningssituationen uppmärksammas elevernas och mina reaktioner/agerande och är en del av ev. uppföljningssamtal. Utifrån detta reflekterar och anpassar jag kommande situationer.

B.

C. Vid klassrumsobservation, eller liknande, fokuserar jag/vi på de kriterier som är bestämda på förhand för där elevernas lärandemål är inkluderade. Ev.

uppföljningssamtal fokuserar på ytliga förändringar. Jag kan fokusera på elevernas eller mina reaktioner och agerande men detta påverkar inte kommande undervisning. D.

E. Vid klassrumsobservation, eller liknande, fokuserar jag/vi på den praktiska undervisningen. Det kan till exempel vara om det är lugnt i klassrummet och om jag som lärare kan genomföra den planerade undervisningen. Det sker ingen fördjupning eller uppföljning av observationen utöver en kort övergripande sammanfattning. F. Vi har inte arbetat eller diskuterat på ovanstående sätt! /Vet ej! /Vill inte ange!

Fråga 18. Hur diskuterar du och dina kollegor kring dina/era lektioner, val av undervisningsmetod eller innehåll samt varför ni gör dessa val? Kryssa för det påstående som passar bäst in för dig.

A. Det är en respektfull och utmanande diskussion kring våra tidigare övertygelser och kunskap, val av metoder och arbetssätt. Vi diskuterar även hur detta påverkar både elevernas och vårat egna lärande så att vi kan integrera den nya kunskapen i kommande situationer.

B.

C. Det är en respektfull och utmanande diskussion kring våra tidigare övertygelser och kunskap, val av metoder och arbetssätt. Vi diskuterar även hur detta påverkar eleverna.

D.

E. Det är en respektfull diskussion men diskussionen utmanar inte våra tidigare övertygelser, kunskap, val av metoder och arbetssätt.

F. Vi har inte arbetat eller diskuterat på ovanstående sätt! /Vet ej! /Vill inte ange! ………

Avsnitt 4 av 5 Del 3/3

Fråga 19. Vilka av följande aktiviteter har du använt/arbetat med under läsåren 17/18 samt nuvarande 18/19? Kryssa i det/de alternativ som stämmer för dig, flera

alternativ/rad kan kryssas i. Om du besvarar enkäten på läsplatta eller mobil så kan du prova att ändra skärmläge (vrida/"lägga" ner den horisontalt) för att kunna se all text och alla alternativ.

Deltagit - ett tillfälle (kod 1) //Deltagit - flera gånger (kod 2) //Har inte deltagit/vet inte/vill inte ange (kod 0)

¤ Auskultation

¤ Handledning - i grupp

¤ Kollegial feedback på undervisning

¤ Kollegialt lärande kring ett tema (ej Skolverkets satsning) ¤ Kollegialt lärande vid Skolverkets satsning

¤ Learning study ¤ Lesson study

¤ Klassrumsobservationer med uppföljningssamtal ¤ Observatör vid klassrumsobservation

Följande frågor/påståenden är kopplade till Skolverkets definition av kollegialt lärande samt Timperleys processmodell för lärares undersökande och

kunskapsbildande cykel.

Skolverkets definition av kollegialt lärande: "Kollegialt lärande är en sammanfattande term för olika former av professionsutveckling där kollegor genom strukturerat samarbete tillägnar sig kunskaper i den dagliga praktiken”.

Det är ett ”lärande som betonar vägen fram mot att lösa uppgifter, formulera problem och kritiskt granska inte bara andras utan även sitt eget arbete."

Timperleys processmodell, förenklad version:

1. Vilka kunskaper och färdigheter behöver våra elever för att uppnå viktiga mål? Utreda vad eleverna behöver kunna samt vad de redan kan.

2. Vilka kunskaper och färdigheter behöver vi som professionella lärare för att tillgodose våra elevers behov?

3. Aktiviteter för att fördjupa våra kunskaper och färdigheter för att kunna möta elevernas behov.

4. Låta eleverna uppleva lärande på ett nytt sätt - möjligheter för lärare att anpassa undervisningen utifrån ovanstående steg.

5. Hur har vårt nya agerande påverkat de resultat som vi anser är viktiga för våra elever? Uppföljning av insatser och anpassningar -> effektpåverkan.

Fråga 20. Följande påståenden rör din och dina kollegors yrkespraktik. Till vilken grad stämmer följande påståenden? Kryssa för de alternativ som passar bäst in för dig.

Håller helt och hållet med - Håller delvis med - Varken eller - Tar delvis avstånd från - Tar helt och hållet avstånd från - Vet inte/ej deltagit/vill inte ange. Det sista

alternativet (vet inte/ej deltagit/vill inte svara) står längst till höger och kan ibland vara svårt att se på vissa skärmar.

Håller helt och hållet med (kod 5) //Håller delvis med (kod 4) //Varken eller (kod 3) //Tar delvis avstånd från (kod 2) //Tar helt och hållet avstånd från (kod 1) //Vet inte / ej deltagit/ vill inte ange (kod 0)

¤ Vi diskuterar och identifiera de mål som finns i läroplanen

¤ Vi inventerar elevernas behov av utveckling för att nå läroplanens mål (vad kan eleven nu och vad saknas för att nå målen = behov)

¤ Jag reflekterar över mitt behov av lärande (teori/praktik) för att kunna hjälpa eleverna att nå målen (utifrån ovanstående behov)

¤ Vi inventerar arbetslaget/ämneslagets lärbehov utifrån ovanstående ¤ Vi genomför kompetens/professionsutvecklingsinsatser för att kunna möta elevernas behov

¤ Vi diskuterar nya/alternativa sätt att undervisa när tidigare sätt inte ger de effekter som önskas

¤ Jag/vi provar på att anpassa/utveckla undervisningen utifrån ovanstående

¤ Jag/vi följer upp anpassningen/nya sättet att undervisa för att säkerställa effekten av undervisningen

¤ Jag/vi utvärderar ovanstående process fortlöpande ¤ Jag/vi dokumenterat ovanstående process

Fråga 21. Till vilken grad stämmer dessa påståenden med din uppfattning av kollegialt lärande:

Håller helt och hållet med (kod 5) //Håller delvis med (kod 4) //Varken eller (kod 3) //Tar delvis avstånd från (kod 2) //Tar helt avstånd från (kod 1) //Vet ej/ ej aktuellt / vill ej ange (kod 0)

¤ Förbättrar samarbetet med kollegorna ¤ Förbättrar stödet mellan kollegorna

¤ Förbättrar känslan av trygghet inom arbetsgruppen

¤ Förbättrar tilliten till att vi tillsammans kan genomföra en positiv förändring ¤ Förbättrar öppenheten mellan kollegorna

¤ Förbättrar självinsikten (jag vet mer om mina styrkor respektive utmaningar som jag behöver jobba mer med)

¤ Förbättrar självregleringen (jag vet vad jag vill, hur jag gör, vilken effekt det får, anpassar mitt beteende utifrån detta så att jag når mitt mål)

¤ Förbättrar självförtroendet (jag känner mig säkrare på att kunna släppa tidigare övertygelser samt klara av att prova nya sätt)

¤ Jag har tillräckligt med tid för att arbeta med kollegialt lärande ¤ Jag har tillräckligt med ork att engagera mig i mitt eget lärande ¤ Jag tar ansvar för min egen lärprocess

¤ Jag får tillräckligt med stöd/hjälp från min chef för att kunna arbeta med kollegialt lärande

¤ Våra kollegiala relationer bygger på respekt och vi kan utmana varandras antaganden (som ligger till grund för våra personligt valda teorier)

Fråga 22. Hur många timmar per vecka (inom betald arbetstid) kan du tillsammans med en eller flera kollegor arbeta på ett systematiskt processinriktat sätt för att öka ert lärande? Skriv i nedanstående ruta. Om du vill berätta mer om dina erfarenheter eller funderingar så går det också bra.

¤_______

……… Avsnitt 5 av 5

Stort tack för hjälpen och för att du tog dig tid att besvara enkäten! Om du har några frågor eller liknande får du gärna kontakta mig:

Lina Andersson, 070-5823569, lian1217@student.miun.se

Kontaktuppgifter till handledare på Mittuniversitetet: Marcia Håkansson Lindqvist

010-142 78 49