• No results found

Integreringsnivåer för det professionella, kollegiala lärandet och dess processer respektive aktiviteter Sammanfattningar respektive citat från Det

Avslutande reflektion

Bilaga 6 Integreringsnivåer för det professionella, kollegiala lärandet och dess processer respektive aktiviteter Sammanfattningar respektive citat från Det

professionella lärandets inneboende kraft av Timperley (2013).

Övergripande

Integrerad nivå: ”Kriterier för effektiva undervisningsmetoder diskuteras öppet och behandlas som en självklar del av skolans utvecklingsarbete oavsett vilken form det antar” (enkätfråga 11). Alla aspekter av processmodellen är tydliga och

representerade i skolans utvecklingsarbete samt utgör en central del av skolans förhållningssätt, både internt och externt. Fokus för ev. kollegialt samarbete är att utforska och integrera djupgående kunskaper om bedömning, läroplan och hur man undervisar (enkätfråga 12).

Utvecklingsnivå: ”Kriterier för effektiva undervisningsmetoder diskuteras öppet av ledare men värdet av de olika metoderna är underförstått och inte något som hela personalstyrkan pratar om” (enkätfråga 11). De flesta aspekter av processmodellen är tydliga i skolans utvecklingsarbete men ex. vis. effektkontroll av förbättrade elevresultat i samband med en utvecklingssatsning saknas. Fokus för ev. kollegialt samarbete är att utforska specifika, djupgående kunskaper om bedömning, läroplanen och hur man undervisar (enkätfråga 12).

Grundnivå: Kriterier för effektiva undervisnings metoder är något underförstått snarare än något som debatteras öppet (enkätfråga 11). Få aspekter av

processmodellen är tydliga skolans utvecklingsarbete, fokus ligger istället på att utveckla lärarnas kunskaper och metoder. Fokus för ev. kollegialt samarbete är att diskutera praktiska idéer om nya strategier, program och liknande (enkätfråga 12).

Elevernas kunskap och förmågor

Integrerad nivå: Lärarna diskuterar och planerar undervisningen utifrån aktuell läroplan och kunskapsmål samt reflekterar över de pedagogiska teorier som kan vara aktuella samt läroplanen ur ett samhällsperspektiv. Eleverna bedöms för att man ska kunna besvara specifika frågor om undervisnings- och lärandeproblem i relation till de resultat man har enats om i samhället (enkätfråga 13).

Bedömningsinformationen analyseras noga för att hitta specifika konsekvenser för undervisningen respektive lärarnas professionella lärande (enkätfråga 14).

Utvecklingsnivå: Lärarna diskuterar och planerar undervisningen utifrån aktuell läroplan och kunskapsmål. Eleverna bedöms rutinmässigt med hjälp av flera verktyg och processer (men saknar koppling till de resultat man enats kring) (enkätfråga 13). Bedömningsinformationen studeras för att hitta konsekvenser av/för undervisningen. Man utgår ifrån att lärarna kan använda sig av detta för att

Grundnivå: Lärarna diskuterar undervisningen och vad lärarna vill ta upp.

Eleverna bedöms rutinmässigt med hjälp av ett enda verktyg (som anses passa alla kontexter och resultat) (enkätfråga 13). Bedömningsinformationen anses avspegla elevernas förmågor istället för till konsekvenser av undervisningen (enkätfråga 14).

Lärarnas kunskap och förmågor

Integrerad nivå: Svaga prestationer och bristande engagemang bland eleverna presenteras som en fråga om undervisning/lärande/relationer, som kräver en systematisk strategi med avseende på lärarens professionella lärande. Lärarens behov av lärande identifieras genom en samkonstruerad, evidensbaserad process som har utformats för att identifiera lärares tidigare övertygelser, kunskaper och metoder i relation till elevers behov av lärande (enkätfråga 15).

Utvecklingsnivå: Svaga prestationer och bristande engagemang bland eleverna betraktas som en del av lärarens ansvarsområde, men eventuella försök att åtgärda problemen var av underordnad karaktär. Lärares behov av lärande kopplas till elevernas behov av lärande, men de identifieras inte på ett systematiskt sätt eller evidensbaserad process för att urskilja befintliga övertygelser och

undervisningsmetoder (enkätfråga 15).

Grundnivå: Svaga prestationer och bristande engagemang bland eleverna identifieras som ett problem som handlar om eleverna – inte undervisningen. Lärarnas behov av lärande var inget man uttryckte klart eller diskuterade (enkätfråga 15).

Fördjupande av kunskap och förmågor

Integrerad nivå: Respektfull och utmanande diskussion mellan lärare (samt ev. handledare) kring lärarens tidigare övertygelser och kunskap, val av metoder och arbetssätt. Diskussionen innefattar även hur lärarens bemötande respektive undervisning har påverkat eleverna samt att lärarens reflekterar inför liknande händelser för att kunna integrera den nyvunna kunskapen (enkätfråga 18).

Utvecklingsnivå: Respektfull och utmanande diskussion mellan lärare (samt ev. handledare) kring lärarens tidigare övertygelser och kunskap, val av metoder och arbetssätt. Diskussionen innefattar även hur lärarens bemötande respektive undervisning har påverkat eleverna (enkätfråga 18).

Grundnivå: Respektfull diskussion mellan lärare (samt ev. handledare) men inte utmanande av lärarens tidigare övertygelser och kunskap, val av metoder och arbetssätt (enkätfråga 18).

Integrerad nivå: Lärarna provar att förändra undervisningen utifrån deras nya relevanta kunskaper (teoretiska och praktiska) och utvecklade metoder med avsikten att elevernas mål ska uppnås. Lärarna genomför förändringen med insikten att lärarnas eget agerande och lärande därför behöver utvecklas för att kunna nå de nya målen. Vid lärarnas läraktiviteter diskuterades både teori och praktik och de var helt integrerade och den praktiska prövningen/tillämningen betraktades som en möjlighet att fördjupa de teoretiska insikterna (enkätfråga 16).

Utvecklingsnivå: Lärarna provar att förändra undervisningen utifrån deras nya kunskaper och utvecklade metoder för att eleverna ska nå sina mål. Vid lärarnas läraktiviteter diskuteras teori och praktik men om de skulle undersökas/ testas så gjordes det vid separata tillfällen (enkätfråga 16).

Grundnivå: Lärarna provar att förändra undervisningen utifrån föreslagen information har presenterats för dem. Vid lärarnas läraktiviteter diskuteras antingen teori eller praktik men det finns få möjligheter att integrera dem respektive pröva dem (enkätfråga 16).

Kontrollera effekter av förändringar

Integrerad nivå: Ev. klassrums observationer, eller liknande, fokuserar på de effektivitets-kriterier som man enats om tidigare där även elevernas respektive lärarnas lärandemål inkluderas och inkluderas. Elevernas reaktioner inkluderas i observationerna. Uppföljningssamtalen fördjupar förståelse och det vidare förändringsarbetet. Utöver elevernas reaktioner så fokuserar även läraren på sig själv och sin egen insats samt hur detta påverkar undervisningen. Utifrån dessa insikter och kunskaper förändrar läraren sin undervisning ytterligare. Inför och/eller i samband den nya förändringen fortsätter den inre självreflekterande/- lärande processen. Tillsammans med andra kan även metakognitiva processer utvecklas (enkätfråga 17).

Utvecklingsnivå: Ev. klassrums observationer, eller liknande, fokuserar på de effektivitets-kriterier för elevernas lärande som man enats om på förhand.

Uppföljningssamtal fokuserar på ytliga förändringar. Utöver elevernas reaktioner så fokuserar även läraren på sig själv och sin egen insats samt hur detta påverkar undervisningen men gör ingen förändring (enkätfråga 17).

Grundnivå: Ev. klassrums observationer, eller liknande, fokuserar på lärarens professionella lärande men ingen fördjupning eller uppföljning sker (enkätfråga 17).