• No results found

4. Empirisk data

4.2 Enkätsvar

Totalt svarade 65 personer på enkäten via urval bestående av Facebook grupp och individuellt delande av enkäten. Största mängden respondenter var män med 66,2% (43 stycken, se figur 2) och majoriteten (60%, 39 stycken, se figur 1) av respondenterna var mellan 18 och 25 år gamla. Resterande åldersgrupper bestod av 26-35 år som stod för 20% (13 stycken), 36-59 år som stod för 13,8% (9 stycken) samt 60 år och över som stod för 6,2% (4 stycken).

25 Största delen på 55,4% (36 stycken) av respondenterna hade studier som huvudsaklig sysselsättning , 38,5% angav att de var arbetande, 4,6% pensionärer och 1,6% angav “annat” som svarsalternativ (Se figur 3).

Figur 3. Resultat av enkätfråga I3

Den mest förekommande månadsinkomsten var under 20.000kr netto med en representation på 60%. Det var 21,5% av respondenterna som tjänade mellan 20.000-35.000kr netto, 12,3% tjänade 35.000-50.000kr och 6,2% tjänade över 50.000kr.

Av samtliga 65 respondenter uppgav 36,9% att de aldrig hört talas om sparrobotar (se figur 4), samtidigt som endast 13,8% hade väldigt bra koll på vad det är.

26

4.2.1 Respondenternas sparande i nuläget

Utifrån enkätundersökningen framgår det att en stark majoritet, 98,5% (64 stycken), idag sparar på ett eller annat sätt genom exempelvis sparkonto eller fondkonto. Ytterligare en majoritet motsvarande 87,7% (57 stycken) har någon gång investerat i fonder. En något mindre andel motsvarande 58,5% (38 stycken) har någon gång investerat i aktier. Totalt har 20% (13 stycken) av respondenterna någon gång investerat med hjälp av en sparrobot. Av de som inte investerar svarar 46,2% av respondenterna att anledningen är för att de inte visste att de fanns.

Varför investerar du inte i en sparrobot? Du kan välja flera svar. (52 svar) Möjligheten till flera svar gör att totala procenten kan överstiga 100%.

Frå ga (%) Anta l Skriftliga kommentarer på svarsalternativet “annat”

Ja g kä nde ej till a tt de fa nns 46,2% 24 - De finns inte i min nuvarande bank

- De är för nya på marknaden fortfarande. Vill se mer forskning om hur mycket riskjusterad avkastning de genererar.

- Dels är det ett intresse att själv välja ut och följa sina aktier. Men funderar på att placera en andel av kapitalet i en fondrobot för att se jämförelsen i avkastning

- Eget intresse att själv investera och fördela viktning i portföljen

- Flexibelt att kunna välja själv

- Jag har inte lagt tid på att undersöka saken och ta ett beslut om det.

Ja g a nser a tt ja g sa kna r tillrä ckligt med kunska p för a tt investera i en spa rrobot

28,8% 15

Ja g ha de inte lita t på en så da n a utomatisera d spa rtjänst

15,4% 8

Ja g ä r inte intressera d a v a tt investera i a ktier eller fonder över huvud ta get

5,8% 3

Ja g tror inte a tt en spa rrobot ha de va rit lönsa m

5,8% 3

Annat…(Textsvar) 20,9% 11

Tabell 6. Resultat från enkätfråga VS1

Tabellen nedan (Tabell 7) beskriver hur tolkningen av kvalitativa textsvar från fråga VS3 gällande villigheten att investera i en sparrobot efter en kort introduktion. Frågan genererade data i form av textsvar som i vissa fall presenterade tydliga JA, NEJ eller KANSKE svar. I andra fall ansågs svaren inte generera ett tydligt svar varpå tabellen upprättades som analysverktyg för tolkning av de spridda kvalitativa svaren.

Efter introduktion till Avsnitt 3 innehållande kortfattad beskrivning av vad sparrobotar gör och hur de fungerar lämnade ungefär 41 % ett positivt svar (JA) gällande villigheten att använda sparrobotar och ytterligare 37 % svarade att de under vissa omständigheter hade kunnat tänka sig att använda en (KANSKE), men kan komma att behöva mer information och statistik för att ta ett slutgilitgt beslut. För de som fortfarande inte tyckte att en sparrobot var något för dem ansåg de flesta att de själva kunde sammanställa en mer framgångsrik portfölj själv, alternativt att de inte litade på sparroboten.

27

Fråga: Utifrån denna korta introduktion, tror du att du hade kunnat investera i en

sparrobot? Svara gärna också varför du valde ditt svar.

Entydiga svar Antal JA KANSKE NEJ

Svar med tydligt JA som svar 17 X

X

X Svar med tydligt KANSKE som svar 9

Svar med tydligt NEJ som svar 6

Skriftliga enkätsvar Tolkning

Det är mycket möjligt men måste sätta mig in mer i det innan det hade varit

aktuellt. X

Inte omöjligt, vill läsa lite mer om det isf. X

Kanske i framtiden, men nu sparar jag hellre i indexfonder och investmentbolagsfonder.

X

Ja. Jag har dålig koll på investering, fonder och aktier och hade gärna haft

ett sådant hjälpmedel om det är säkert vilket jag utgår från att det är. X Hade säkert baserat en del av min strategi mha av den, men inte ”investerat

100%” av min portfölj i en sådan. Mer som ett komplement! X Hade kunnat investera om jag hade ett mindre intresse och kunskap om

värdepappersmarknaderna. Då tror jag sparrobotar är ett bra sparande.

X

Inte för tillfället, men när de blivit mer sofistikerade så ja X Kunnat? Ja. Men avstår då en sparrobot är en "fond-i-fonden" och medför

bara onödiga utgifter.

X

Anledning är fortfarande att eget intresse och att jag har mer avancerade instrument i portföljen än fonder och aktier

X

Ja, om de gör ett bra jobb. X

Kanske, när de varit runt ett tag och jag vet att och lite mer hur de funkar. X

Kanske, känner att jag vill ha mer information innan jag tar ett sån beslut. X Nej, kan tänka mig att de är lönsamma men känns inte tryggt att låta en

algoritm sköta mitt sparande. X

Totalt 19 16 10

28

4.2.2 Respondenternas sparande i sparrobotar

De personer som använder sparrobotstjänsten idag är av varierande slag. Det är utifrån vår undersökning något fler män än kvinnor rent procentuellt som använder tjänsten, 23 % av männen och 14 % av kvinnorna. Åldersspannet av användarna är ganska jämnt fördelat bortsett från den äldre delen av befolkningen som är kraftigt underrepresenterade, där ingen av respondenterna som är pensionärer som använder tjänsten. Den mest uppenbara korrelationen mellan användare och sparrobot är hur IT-intresserad personen är. Det genomsnittliga IT-intresset i hela studien i en skala mellan 1-10 var 6,78 och det genomsnittliga för de som någon gång sparat via en sparrobot var 7,46.

Ur ett finansiellt perspektiv tyder den insamlade data på att ju högre inkomster en person har, desto troligare är det att personen har testat investera i en sparrobot. Av respondenterna som hade en nettoinkomst på över 35 000 kr i månaden hade 33 % någon gång använt en sparrobot, medan bland de som hade en inkomst på under 35 000 kr hade enbart 17 % använt tjänsten.

Rent statistiskt visar enkäten också att den yngre delen av respondenterna var mindre villiga att ta hjälp av finansiella rådgivare. 39 av de 65 (60%) respondenterna som svarade på enkäten var mellan 18-25 år gamla medan bara 7 av 18 (39 %) var mellan samma åldersspann av de som svarade att de tagit hjälp av en finansiell rådgivare.

Det var en stor variation i respondenternas egen uppfattning om dess kunnande om kapitalmarknaden mellan de som har och de som inte har använt en sparrobot. I skalan 1-10 varierade svaren i allt mellan 1 och 9 vilket säger att det finns en bred målgrupp. Dock var genomsnittsvärdet för sparrobotanvändarna 6,38 vilket var högre än snittet för samtliga respondenter som enbart låg på 4,88. Det är intressant då ett antal av de som är mer intresserade har skrivit att de hellre väljer ut sina egna aktier och fonder av olika anledningar. En respondent skriver till exempel “Hade kunnat investera om jag hade ett mindre intresse och kunskap om värdepappersmarknaderna. Då tror jag sparrobotar är ett bra sparande.” En annan skriver “Nej, kan tänka mig att de är lönsamma men känns inte tryggt att låta en algoritm sköta mitt sparande”. Sex (46 %) av de som använder sparrobotar tror att den kommer generera bättre resultat än man kan prestera själv och endast en tror att de kan sammanställa en mer lönsam portfölj själv, och resterande tror att resultaten hade blivit ungefär detsamma. Totalt säger 15 % av de som inte använder en sparrobot idag att anledningen är på grund av brist på tillit. Dessa personer hade dock både mindre IT-kunskaper (5,63 jämfört med snittets 6,78) och var mindre insatta i aktie- och fondmarknaden (3,88 jämfört med snittets 4,88).

I frågan om sparrobotar har förenklat ditt sparande svarade endast en av 13 NEJ, och fyra stycken svarade att de sparade mer på grund av tjänsten medan resterande sa att de sparade lika mycket. Totalt svarade 11 av de 13 (85%) som använde sig av en sparrobot att de var nöjda med tjänstens resultat och de andra två svarade VET EJ. En viktig faktor i valet av sparrobot eller ej är hur stor tillit man har till IT-produkter och sparrobotostjänsten mer specifikt. De som använder sparrobotar har generellt en högre tillit än de som inte gör det.

29

4.2.3 Respondenterna som inte sparar i sparrobotar

Det nämns flertalet olika anledningar till att inte investera i en sparrobot men det vanligaste för dem som visste vad tjänsten innebär var att folk påstår sig vara överkvalificerade för att utnyttja användningen av en sparrobot. Det är även många, både av de som sparar och som inte sparar i sparrobot, som säger att det är en bra tjänst då den inte kräver för mycket kunskap och att det är smidigt. En respondent säger: “Ja, jag hade gärna provat. Det verkar enkelt och smidigt, man slipper göra så mycket själv.”.

30

5. Diskussion

5.1 Förändringar sparrobotar bidrar till inom den svenska

Related documents