• No results found

Vad har svenska individer för inställning till sparrobotar?

4. Empirisk data

5.2 Vad har svenska individer för inställning till sparrobotar?

Att de som sparar med sparrobotar idag generellt har större kunskap om både IT och om finansmarknaden visar på att tjänsten har en stor målgrupp som ännu inte har fått reda eller skapat sig en förståelse om sparrobotens innebörd. Detta kan bekräftas till stor del genom svaren från vårt frågeformulär samt även genom tidigare forskning och iakttagelser gjorda av Fisch et al. (2017) i USA där både erfarenhet av kapitalmarknaden och teknisk kompetens har varit egenskaper som de flesta personerna som investerat i sparrobotar har innehaft. Av de som är insatta inom finansmarknaden finns det uppenbara grupperingar mellan vilket sätt som är det bästa inom finansiella investeringar. Studien visar på att det finns en grupp av insatta människor som menar på att sparrobotar investerar ens kapital på ett så effektivt sätt som möjligt utifrån ens egen livsstil, riskhantering och syn på pengar, men det finns även dem som är av en annan åsikt. Ett antal responder från enkäten beskriver att de föredrar att välja ut sina egna fonder och aktier av flertalet olika anledningar. De tre vanligaste svaren var att de tror att de kan generera en bättre riskjusterad avkastning, att de har svårt för att lita på produkten och att de kan sänka sina avgifter genom att

33 direkt investera i de underliggande papper som sparroboten äger och därav eliminera robotens mellanliggande avgifter.

Vill verksamheterna bakom sparrobotarna öka användarbasen för sina sparrobotstjänster kan de eventuellt behöva ändra eller förbättra sina gränssnitt för att på så vis kunna locka fler kunder. Är gränssnittet av enklare design och därmed lättare att förstå kommer rimligtvis fler ha möjligheten att använda tjänsten (Epperson et al., 2015). Detta går hand i hand med vad flertalet respondenter sade när de uttryckte sig för att sakna kunskap för att använda tjänsten. Wirtz et al. (2018) syftar till att robotar inom servicebranschen måste kunna leverera funktionella, sociala och em otionella behov för att kunna generera en godtagbar acceptans hos sina användare. Dessa faktorer kan vara en anledning till att sparroboten fortfarande inte lyckats fånga upp dessa användares intresse vilket fått dessa att istället välja andra, kanske mer traditionella alternativ för sitt sparande.

Totalt svarade 28,8% av enkätens respondenter som inte sparat i en sparrobot att anledningen till detta var att på grund av att de saknar tillräckligt med kunskap för att investera i en sparrobot. Huruvida detta hänger ihop med att finansmarknaden är svår att agera på redan från början, eller om det faktiskt beror på att sparrobotarna idag har en dålig användbarhet och svår design är svårt att dra slutsatser kring. Enligt dokumentanalyser framgår det att sparrobotar existerar för att underlätta för den alldagliga handeln av värdepapper för individen som har svårigheter med hur de ska placera sitt kapital så optimalt som möjligt. Om en till synes stor målgrupp fortfarande anser att kapitalmarknaden är för komplicerad att agera på, trots sparrobotarnas existens, så har bakomliggande verksamheterna och dess robotar misslyckats med ett av sina mest uppenbara mål. Det bör dock observeras att den genomförda undersökningen ej har undersökt den generella viljan hos respondenterna att investera sitt kapital över huvud taget, endast huruvida de gjort det eller inte.

Enkätstudien visar att många av de respondenter (19st) som aldrig investerat i en sparrobot hade kunnat tänka sig att göra det efter endast en kort introduktion. Marginellt färre (17st) beskriver att de kanske hade kunnat investera i en sparrobot, beroende på olika faktorer. Endast tio stycken menar att de inte hade kunnat tänka sig att genomföra en investering. Detta resultat tyder på att individer tycks ha en positiv inställning till sparroboten och hur den används. Viktigt att beakta här är att 46,2% av de som svarat på frågan inte hade någon tidigare erfarenhet eller kunskap om sparrobotar. Detta betyder att individerna som svarat med stor sannolikhet inte vet mer om sparroboten än den information som förmedlades genom enkäten. Detta har kunnat göra att ett djupare och mer omfattande övervägande inte blivit möjligt för respondenten vilket kan ha påverkat svaren.

34

6. Slutsats

Arbetet innefattat av den litteraturundersökning, dokumentanalys och enkätundersökning som genomförts har som avsikt att utforska vilka förändringar sparroboten kan bidra till inom den svenska kapitalmarknaden samt vad svenska individer har för inställningar till tjänsten. Genom arbetet blir det tydligt att sparroboten fortfarande är en ny tjänst på den svenska marknaden. Tjänsten tycks just nu vara i en inledande process till att kunna utvecklas till att på vissa plan bli en ersättare till den mer traditionella finansiella rådgivaren. En stor förändringsfaktor sparroboten bidrar med blir de minskade kostnaderna gentemot att få mänsklig finansiell rådgivning. Genom användandet av sparrobotar avlägsnas stora delar av den mänskliga kontakten och inblandningen vilket för tjänsteförvaltaren bidrar med en mer kostnadseffektiv tjänst vilket i slutändan återspeglas på de investeringar som utgörs utav kunden. Valet av finansiell rådgivning, alltså mellan mänsklig och automatisk, påverkar således den slutgiltiga kostnaden för den som investerar. Samtidigt kan den mer erfarna investeraren undvika båda dessa kostnader genom upprättning av en helt egen portfölj.

Sparroboten presenteras för individer, genom offentliga dokument och uttalanden från tjänsteförvaltarna, som en tjänst var syfte är att underlätta sparandet och väcka intresset hos dem med mer begränsad eller ingen erfarenhet av kapitalmarknaden. Huruvida detta stämmer eller inte går ännu inte att konstatera. Det framgår däremot tecken som tyder på att sparroboten kommer att bidra med förändringar kring tillgängligheten av privat sparande. Ur ett historiskt perspektiv har framstegen mot nya digitala lösningar inom finansmarknaden resulterat i att individers möjligheter att investera på börsen har förenklats. Resultatet från enkätundersökningen tyder även på att individer är villiga att överväga användandet av sparroboten just av anledningen att mindre kunskap krävs och investeringen görs allt mer tillgänglig. Kapitalmarknadens dåliga rykte som Riple (2015) beskriver kan vara en anledning till att så pass få människor har utnyttjat expertisen av finansiella rådgivare. Många investerare på börsen idag investerar på ett sätt som inte är optimalt för deras riskjusterade avkastning enligt Jung et al. (2017) och att iställe t använda en sparrobot hade genererat i att misstagen hade reducerats för den här typen av människor med begränsad kunskap.

De faktorerna sparroboten kan bidra till inom den svenska kapitalmarknaden bör anses variera baserat på vem det är som använder tjänsten, hur den används och till vilket syfte.

Sammanfattningsvis dras följande slutsatser gällande vilka förändringsfaktorer sparroboten kan bidra med inom den svenska kapitalmarknaden:

● Sparroboten bidrar till finansiell rådgivning med lägre kostnad vid investering av kapital än traditionell mänsklig rådgivning

● Sparroboten har möjlighet att öka tillgängligheten för den privata spararen

● Individer med begränsad erfarenhet av kapitalmarknaden råder mindre risk att ta dåliga finansiella beslut vid användandet av sparrobotar

35 ● Individer med god erfarenhet av kapitalmarknaden kan eventuellt gå miste om avkastning

vid användandet av sparrobotar

● Viss forskning tyder på att sparroboten agerar mer konsekvent i jämförelse med traditionella mänskliga rådgivare

Det som har framkommit utifrån enkätundersökningen är, att det finns en stor variation mellan individers inställning till sparrobotar och dess existens. Samtidigt framgår det genom resultat av litteratur-och enkätundersökningen att viljan att investera i en sparrobot till viss del är förankrad i förhållandet mellan finansiella- och tekniska intressen. Den genomsnittliga sparrobotskunden har betydligt högre förtroende för och kunnande inom IT-relaterade tjänster och produkter än vad genomsnittssvensken har. Även genomsnittskunnandet inom aktier och fonder är högre hos sparrobotsanvändarna. Furnham & Cheng (2019) slutsats att det ligger olika personlighetsdrag bakom vilka typer av människor som kan tänka sig använda tjänsten stämmer överens med resultatet från enkätundersökningen. Män tenderar att vara något överrepresenterade och lika väl är mer förmögna personer mer benägna att utnyttja robotar. Samtidigt tycks en viss gräns av finansiell kunskap agera barriär gällande huruvida individer är villiga att satsa på tjänsten. Flera respondenter anser att de själva kunnat upprätta en finansiell portfölj som prestandamässigt överträffar den framställd av en sparrobot och väljer därmed att avstå från tjänsten. Exakt vilka faktorer som påverkar om en mer erfaren investerare har en positiv eller negativ inställning kring användandet av en sparrobot är en fråga utanför räckvidd för detta arbete.

Resultatet från enkätundersökningen visar att 41,3% av de personer som aldrig tidigare investerat i en sparrobot hade kunnat tänka sig att göra det efter en kort introduktion samtidigt som 37% uppger att de kanske hade kunnat göra det baserat på en blandning av olika faktorer. Attityden till användandet av sparrobotar varierar således en hel del, och på grund av den rel ativt låga mängden individer i undersökningen som faktiskt använt sparrobotar blir det svårt att dra konkreta slutsatser om deras faktiska åsikter. Att det varit ett lågt antal individer som använt sparrobotar kan vara ett resultat av den valda metoden och hur urvalet har hanterats. Då den demografiska ramen av respondenter varit relativt smal då stor del var studenter med relativt låg inkomst samt en låg genomsnittlig ålder, kan ett annat resultat uppnåtts ifall en bredare demografisk målgrupp hade deltagit i undersökningen. Det kan däremot dras slutsatser om att de tycks finnas ett visst intresse, och en viss positiv inställning till sparrobotens existens hos individer som medverkat i undersökning.

Enkätundersökningen visade att sparrobotar fortfarande inte har blivit något allmänt känt begrepp. Hela 66 % av de 65 respondenterna påstår att de inte visste vad en sparrobot var, alternativt hade dålig koll på vad var. De respondenter som hade en mer negativ inställning till sparrobotar kom från olika synvinklar. Ena gruppen ansåg att de kunde generera en bättre riskjusterad avkastning än tjänsten och eliminera robotens avgifter genom att göra sin egen portfölj, andra menade på att de hade svårt att lita på robottjänsten.

36 Trots att det är en liten andel av befolkningen som använder sparrobotar idag, så beror det mycket på folks ovetande. Av dem som faktiskt har någorlunda bra koll på vad tjänsten innebär, investerar två tredjedelar av dem i robotar. Detta tyder på att antalet kunder kan börja öka framöver om sparrobotar får mer publicitet i allmänheten och folk blir mer insatta inom ämnet, något som i viss utsträckning redan inträffat på den amerikanska finansmarknaden.

Sammanfattningsvis dras följande slutsatser gällande svenska individers syn på sparrobotar:

● Individer har en varierad syn på användandet av sparrobotar

● Ett stort antal individer känner inte till att tjänsten existerar

● Individer med mindre kunskap inom kapitalmarknaden känner i större grad inte till sparrobotar

● De individer som har ett större intresse för IT tenderar att vara mer benägna att använda sparrobotar

● Sparare med större kunskaper inom kapitalmarknaden känner i större utsträckning till att sparrobotar existerar

● Sparare med större kunskaper inom kapitalmarknaden använder i större utsträckning sparrobotar

Eftersom tjänsten är ny på marknaden går det inte att dra slutsatser kring hur robotarnas resultat kommer vara på lång sikt. Med tiden kommer robotarnas resultat bevisa huruvida om folk som har valt att lita på dem har gjort rätt val, eller om man gör rätt i att inte göra det. Genom att studera andra länders marknader, inte minst USAs går det att utgå från att sparrobotar är här för att s tanna åtminstone fram till nästa innovation inom digitaliseringen kommer för att konkurrera ut dem.

Related documents