• No results found

En av frågorna kopplade till upplärningen löd följande ”Hur många dagar upplärning av arbetsuppgifter fick du?”. Figur 10 visar tydligt att upplärningen varierade från en halv dag till 60 dagar. Sex personer ansåg att upplärningen fortfarande pågick samt var det två personer som inte visste hur många dagar upplärning de fick.

Figur 10 Sammanställning av svaren på frågan "Hur många dagar upplärning av

arbetsuppgifter fick du?"

En annan fråga kopplad till upplärning var ”Hur många dagar under din upplärning gick du bredvid en anställd?”. I Figur 11 framgår det att antal dagar varierade från noll dagar till 45 dagar. Det var dessutom fyra personer som inte visste hur många dagar de gick bredvid en mer erfaren medarbetare.

Figur 11 Sammanställning av svaren på frågan "Hur många dagar under din upplärning

I Figur 12 illustreras resultatet på frågan ”Vem/vilka höll i din upplärning?”. Alla svarande uppgav totalt tio olika personalkategorier. Eftersom det gick att välja flera svarsalternativ kan det finnas olika kombinationer av personalkategorier. Trots variationen av personalkategorier har majoriteten av alla svarande uppgett att en medarbetare har hållit i deras upplärningen.

Figur 12 Sammanställning av svaren på frågan "Vem/vilka höll i din upplärning?"

Under intervjuer med olika personer på Nobia framgick det att det fanns olika typer av dokumentation och checklistor kopplade till upplärningen. I Figur 13 presenteras resultatet på frågan ”Användes dokumentation/checklista under din upplärning?”. Majoriteten av alla svarande angav att ingen dokumentation eller checklista har använts. Som figuren visar är det sex procent som svarade att det användes kompetensmatriser medan fyra procent svarade att det användes annan typ av dokument.

Figur 13 Sammanställning av svaren på frågan "Användes dokumentation/checklista

På frågan vad deltagarna tyckte var viktigt i sin upplärning fanns det olika åsikter. Ett flertal enkätsvar tog upp önskemål om att de anställda ville testa själv under övervakning och lära sig på ett praktiskt sätt. Det var även viktigt att den anställde inte skulle behöva stressa, att det skulle vara tydliga instruktioner, att bli lärd på rätt sätt från första början samt att det skulle finnas en person att fråga vid behov.

I Figur 14 svarade majoriteten av deltagarna ”Bra” eller ”Mycket bra” på frågan ”Hur upplevde du din upplärning som helhet?” medan åtta procent svarade ”Mindre bra” och två procent svarade ”Dålig”.

Figur 14 Sammanställning av svaren på frågan ”Hur upplevde du din upplärning som

helhet?"

På frågan ”Vad var bra med din upplärning?” gavs uppfattningen att det var duktiga handledare, fanns hjälpsamma kollegor samt personer att fråga om de anställda hade funderingar. Det fanns även enstaka svarande som antydde att de hade fått gott om tid att lära sig. Ett annat svar som skiljer sig från de andra svarande var ”Man erkände att man inte var duktig som upplärare och att material inte fanns för upplärning”.

På frågan om något kunde förbättras med upplärningen fanns det blandade svar. Det nämndes att det skulle finnas bättre manualer samt att det skulle finnas ett standardiserat arbetssätt med standarder och dokument som beskriver arbetsmetoder, risker och avvikelser. Några nämnde att tiden var för kort och att det var stressigt. De hade önskat att gå bredvid en annan medarbetare under en längre tid, få mer tid med handledaren samt ha en längre upplärning. En annan kommentar var ”Att det är fullmanskap i gruppen och en kan gå vid sidan av och att fördjupa mer”. Det fanns även svarande som tyckte att det inte fanns något att förbättra. Deltagarna fick chansen att svara på frågan ”Kände du att du fick tillräckligt med information för att kunna genomföra arbetsuppgifter efter avslutad upplärning?”. Det framgår i Figur 15 att majoriteten svarade ”Delvis”. Några motiverade det med att det dök upp nya saker hela tiden som de behövde fråga om då handledaren hade glömt att förklara det under den första dagen, eller att det hade varit för mycket att lära sig och att det kändes ostrukturerat. En annan svarande motiverade det med att det hade varit bristande kommunikation och dåligt förklarat trots att den nyanställde hade bett att få det förklarat flera gånger. Ytterligare en annan svarande sa att det fanns vissa moment och delar i arbetet som den inte hade fått förklarat för sig.

Därefter var ”Ja” det mest frekventa svaret där några motiverade det med att det var bra förklarat. Slutligen var det minst frekventa svaret ”Nej”. Det motiverades av en svarande att ”Då standarder ej fanns tillgängligt så kunde man inte ta del av de varianter som sällan byggdes”.

Figur 15 Sammanställning av svaren på frågan "Kände du att du fick tillräckligt med

information för att kunna genomföra arbetsuppgifter efter avslutad upplärning?"

På frågan ”På vilket sätt, om något, kunde stödet vara bättre under din upplärning?” fanns det olika svar. Ett av svaren var ”Om man haft en resurs med sig under upplärning. På så sätt skulle man slippa jaga personal konstant och fråga om man gjort rätt”.

Några andra svarande uttryckte en önskan om att ha en handledare under de tre första månaderna, att de skulle vilja ha checklistor på vad de nyanställda ska kunna samt mer tid med sin handledare. Det fanns även svarande som inte visste vad de tyckte eller tyckte att det inte fanns något som kunde förbättras.

På frågan om de svarande kände sig självgående efter avslutad upplärning svarade majoriteten att de kände sig självgående. Det kunde motiveras med att det var bra lärare. En mindre andel ansåg att de delvis kände sig självgående, med motivationen att det är svårt att lära sig allt direkt samt att det alltid finns nya saker att lära sig. En svarande motiverade på det här viset ”Man frågar mycket eftersom det dök upp nya problem hela tiden”. En minoritet kände att de inte kände sig självgående. Motivationen till detta kunde vara att det var för lite tid med upplärning samt att den nyanställde inte vet hur det ska se ut för att arbetet ska vara godkänt.

I Figur 16 illustreras resultatet på frågan ”Vet du vad som förväntas av dig efter avslutad utbildning?”. Det vanligaste svaret var ”Ja” medan 20% svarade ”Delvis” och åtta procent svarade ”Nej”.

Figur 16 Sammanställning av svaren på frågan "Vet du vad som förväntas av dig efter

avslutad utbildning?"

Sammanfattningsvis går det att tyda från enkätsvaren om upplärningen att det varierade hur lång tid upplärningen pågick. Det varierade även hur länge den nyanställde gick bredvid en erfaren medarbetare om den ens gavs den möjligheten. Det framgår även att det kunde variera vilka personer som var involverade i upplärningsprocessen samt att majoriteten inte använde någon dokumentation eller checklista under upplärningen. Trots ingen dokumentation eller checklista upplevdes upplärningen som bra, där den nyanställde fick delvis eller tillräckligt med information för att kunna genomföra sina arbetsuppgifter. I enkäten framgår det också att det var viktigt under upplärningen att den anställde fick testa själv utan att behöva stressa samt att det skulle finnas personer att fråga vid behov.

De svarande lyfte fram att det var duktiga handledare och hjälpsamma kollegor som kunde svara på frågor. Det fanns en minoritet som tyckte att det fanns tillräckligt med tid. Det framgår även att upplärningen kunde förbättras med bättre manualer och ett standardiserat arbetssätt. Det fanns även svarande som tyckte att upplärningen var för kort.

Det var delade åsikter ifall stödet under upplärningen kunde förbättras. Några svarande att de önskade det skulle finnas fler tillgängliga medarbetare som kunde kontrollera ens arbete samt ha checklistor på vad de nyanställda skulle kunna efter avslutad upplärning. Några andra visste inte vad det tyckte eller tycket inte att det fanns något att förbättra. Majoriteten av alla svarande kände sig självgående efter avslutad upplärning. Majoriteten av alla svarande visste dessutom vad som förväntades av dem.

Introduktion- och upplärningsdokument

Dokumenten kopplade till introduktionen består av en checklista, information som nyanställda får ta del av samt fylla i, häfte som delas ut till de nyanställda samt Code of conduct. Dokument som berör upplärning är kompetensmatris samt underlag för utvärdering av nyanställda.

Related documents