• No results found

Enkelt förfarande, utan underrättelse PBL 1987:10 och 2010:900

PLANSAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT

PLANSAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT

PROGRAMSAMRÅD PLANSAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT

PLANSAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT

PLANSAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE LAGA KRAFT

PLANSAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT

2019-05-02 Dnr 2019/0434 SHBN 203 2012/0630 KS.203

76

Huvudmannaskap och ansvarsfördelning

Allmän plats

Kommunen är huvudman för allmän plats i form av torg, park och gator inom planområdet. För genomfart (GENOMFART), dvs E4, är Tra-fikverket väghållare.

Ansvar för spårvägsanläggning inom allmän plats avses regleras med servitut mellan kommunen och SL.

Kvartersmark

Inom kvartersmarken ansvarar fastighetsägaren för genomförandet.

Ledningar

Ledningar för vatten och avlopp, el, fjärrvärme och eventuell fjärrkyla samt tomrör för opto och telefoni kommer i huvudsak att förläggas inom allmän platsmark.

Detaljplaneområdet kommer att vara beläget inom verksamhetsområdet för allmän vatten- och avloppsanläggning, vilket innebär att SEOM är huvudman och ansvarar för utbyggnad och drift av det allmänna vatten- och avloppsnätet.

SEOM ansvarar för sina ledningar fram till förbindelsepunkt för respektive ledning. Fastig-hetsägaren ansvarar för servisledningar och övriga installationer inom kvartersmark.

För opto/bredband och telefoni finns flera aktörer på marknaden, varför flera olika huvudmän kan bli aktuella för sådana ledningar.

Dagvattenanläggningar

Allmänna anläggningar

Huvudmannen för VA (SEOM AB) har ansvaret för utbyggnad av den allmänna anläggningen, i den utsträckning bebyggelsen har behov av en allmän anläggning. Den allmänna anläggningen utgörs av tex infiltrationsdiken, dagvattenled-ningar, avsättningsmagasin, sedimenteringsan-läggningar m.m.

Kommunen är ansvarig för utbyggnad av vattenanläggningar som enbart samlar upp dag-vatten från allmän gata eller annan allmän plats.

Inom kvartersmark

Inom kvartersmark är fastighetsägaren ansvarig för projektering och utförandet av de anläggning-ar som utgör fastighetens va-installation, detta innefattar även dagvattenanläggningar såsom in-filtrationsanläggningar, magasin för flödesutjäm-ning, fördröjflödesutjäm-ning, liksom eventuella oljeavskiljare.

Fastighetsägaren ansvarar för VA-servisledningar från förbindelsepunkt till fastighetsgräns.

Ekonomi och avtal

Bygglov, nybyggnadskarta

För bygglov och nybyggnadskarta tar kommunen ut avgifter enligt av kommunfullmäktige fastställd taxa. Respektive fastighetsägare betalar själv så-dana avgifter.

Planavgift

Ett särskilt avtal som reglerar kostnaderna för planarbetet för bebyggelsen har träffats med Sol-lentunahem AB. För SL utgår ingen planavgift enligt avtal med kommunen. Fullföljs avtalen ska således ingen planavgift utgå enligt taxa i sam-band med bygglov.

Gatukostnader

Innan planen antas ska exploateringsavtal tecknas mellan kommunen och Sollentunahem som reg-lerar bl a ansvar och kostnader för utbyggnad och ombyggnad av allmänna anläggningar (gator, torg och park) samt erforderliga marköverföringar. Ut-gångspunkten är att fastighetsägare som har nytta av de allmänna anläggningarna ska vara med och bekosta dessa.

Övriga avtal och överenskommelser

Kommunen och SL tecknade våren 2015 ett avtal om en principiell reglering av parternas ansvar och åtaganden gällande tidplan, planläggnings-process, projektering och kostnadsfördelning för spårvägens utbyggnad inom Sollentuna inklusive en gemensam tunnel under E4.

Avtalet med SL ska ersättas med ett genomför-andeavtal som ska tecknas i samband med att detaljplanen antas. Genomförandeavtalet ska reg-lera parternas detaljerade ansvar och åtagande för projektering, finansiering och utförande. För att reglera markupplåtelsen för spåranläggning inom allmän plats kommer ett servitut mellan kommu-nen och SL att upprättas.

Detaljplan för kvarteret Hoppet och del av Tvärbanan Kistagrenen, Helenelund

2019-05-02 Dnr 2019/0434 SHBN 203

2012/0630 KS.203 77 Det finns behov av personalutrymmen i

anslut-ning till spårvägens ändhållplats, vilket är möjligt att inrymmas i de nya byggnaderna. En överens-kommelse mellan AB Storstockholms Lokaltrafik och fastighetsägaren (Sollentunhem AB) krävs.

Lokaler kan också komma att skapas i kommande planetapp för bebyggelsen söder om torget.

Innan detaljplanen antas avser SL och Trafikver-ket teckna ett finansieringsavtal om projektering och kostnader för tunneln under E4 inkl provi-sorisk omledningsväg (inom Stockholms stad).

Avtalet avses senare ersättas av ett genomföran-deavtal. SL och Stockholm stad avser teckna ett markupplåtelseavtal för den provisoriska omled-ningsvägen (E4).

SL och kommunen kommer att träffa erfoderliga avtal med berörda ledningsägare.

Fastighetsrättsliga frågor

Markägare/ägoförhållanden

Planområdet omfattar fastigheten Hoppet 1 som ägs av Sollentunahem AB samt del av Helenelund 7:6, 7:7 och Helenelund 6:1 som ägs av Sol-lentuna kommun och Tureberg 25:1 som ägs av Trafikverket.

Fastighetsbildning

När detaljplanen vunnit laga kraft kan fastighets-bildning ske. Fastighetsfastighets-bildning genomförs av lantmäteriet efter ansökan från fastighetsägarna.

Från fastigheten Hoppet 1 ska ca 7640 kvm fö-ras över som allmän plats till Helenelund 7:7, se kartbild.

Planen medger tredimensionell fastighetsbildning för att möjliggöra garage under del av torget.

Hoppet 1 Helenelund

7:7

3D Torg (298)

Inom Helenelund 7:7 finns ett området för tek-niska anläggningar (fjärrvärmestation). SEOM är huvudman för denna och möjlighet att avstycka området till en egen fastighet (170 kvm) eller bilda rättighet för detta finns.

Inom den del av gällande detaljplan som upphävs i den sydvästra delen är avsikten att ca 424 kvm förs över från Hoppet 1 till Helenelund 7:7.

Gemensamhetsanläggningar och servitut

En gemensamhetsanläggning eller servitut föreslås vid behov bildas under parkstråket för fördröj-ning och refördröj-ning av dagvatten från kvartersmark och från allmän plats. Anläggningen får bildas under mark så att användingen av parkstråket inte påverkas.

En gemensamhetsanläggning kan bildas för fö-reslagen parkeringsanläggning under mark i den södra delen av Hoppet 1 samt under TORG1, i det fall Hoppet 1 styckas i flera fastigheter.

Spårväg på allmän plats

Detaljplanen anger för områden inom allmän plats (torg och huvudgata samt i tunnel under genomfart ) spårväg integrerad i torg- och gatu-miljön (spårväg). Syftet är att SL (landstinget) ska anlägga och trafikera spårväg för allmänheten inom allmän plats som kommunen är huvudman för. Rätt för SL att underhålla och bibehålla spår-väg avses regleras i ett servitut.

Del av spårvägen har en begränsning i höjdut-rymme i detaljplanen för att möjliggöra över-kragande bebyggelse i kommande detaljplan för Kilen söder om spårvägen (TORG1).

Översikt illustration markregleringar Marköverföringar

till allmän plats till Helenelund 7:7 3D-utrymme E-område

2019-05-02 Dnr 2019/0434 SHBN 203 2012/0630 KS.203

78

Ledningsrätt

Norrvatten har en ledning med ledningsrätt ge-nom området. Ledningsrätten behöver omprövas till nytt läge för ledningen.

Ledningsrätt kan skapas för fjärrvärmepumpsta-tion inom Helenelund 7:7.

Tillstånd enligt väglagen

Tillstånd enligt 43 § väglagen kan krävas för de anläggningar som planeras inom Trafikverkets vägområde

Tekniska frågor

Ledningar mm

Då befintligt gatunät och höjdsättning i området kommer förändras krävs omfattande ledningsom-läggningar.

Vatten - och avlopp

Vattenledningar går i Eriksbergsvägen och vidare österut i tunneln under järnvägen. Ledningen behöver troligtvis flyttas vid ombyggnad av Eriks-bergsvägen.

Spillvattenledningar till kvarteret Hoppet finns i den norra delen av planområdet, inom skoltom-ten.

Dagvattenledningar finns i området idag men behöver kompletteras vid utbyggnad av allmänna platser och spårväg.

Dagvattnet från kvartersmarken och allmän plats skall omhändertas lokalt där det är tekniskt

möj-ligt. I den omfattning det inte är möjligt skall det fördröjas och renas inom fastigheten innan det ansluts till SEOMs ledningsnät. Förorenat dag-vatten får inte infiltreras.

Hur dagvattnet ska hanteras har utretts i samar-bete mellan kommunen och SL. Sollentunahem har utrett hanteringen på kvarersmark. För av-ledning av vattnet till recipient har en ny borrad självfallstunnel utretts av kommunen och SEOM.

Se dagvattenavsnittet på sidan 68.

Norrvatten har en vattenledning, i väst-östlig rikt-ning som följer befintlig bussgata och sedan följer Lummervägen norrut. Ledningen föreslås flyttas till ett nytt läge i torget (busskörfältet) och även läggas om i Lummervägen.

Fjärrvärme, fjärrkyla

I östvästlig riktning, inom området för den nya torgytan, öster om bebyggelsen inom kvarteret Hoppet samt i Lummervägen går idag fjärrvärme-ledningar som behöver flyttas. Befintlig pumpsta-tion inom parkeringsplatsen i den västra delen av Hoppet 1 föreslås flyttas till ett utrymme i buller-vallen mellan Lummervägen och E4, intill ving- och stödmuren till tunneln Se sid 57.

Nya fjärrkyleledningar (SEOM) planeras inom torget.

Elnätstation

Den befintliga elnätstationen vid Kistagången fö-reslås vara kvar och försörja området. Vid fortsatt planläggning av området söder om torget, Kilen behöver en ny plats utredas.

Övriga ledningar etc

Även bl a optoledningar och teleledningar finns i området och påverkas av genomförandet av de-taljplanen.

Geoteknik och grundvatten

Enligt SGU:s jordartskarta går ryggen på isälvsav-lagringen i den östra delen av Hoppet 1, se figur 2. Isälvsmaterialet vilar på berg. Enligt SGU:s jorddjupskarta uppgår jorddjupen till mellan 10-20 m.

Planerad nivå för torgyta varierar mellan ca +30,3 och +32,5, dvs i nivå med eller strax över befintlig grundvattennivå. Planerad grundläggningsnivå för den nya E4-bron är under befintlig grund-vattenyta (ca +28,5). Permanent avledning av grundvatten krävs.

För Tvärbanan har översiktlig geoteknisk utred-ning genomförts. Grundläggutred-ning bedöms kunna utföras utan särskilda geotekniska förstärkningsåt-gärder. (SL/Iterio 2012-06-15).

För planerad bebyggelse i kvarteret Hoppet fö-reslås garage i källare. Källarvåningarna hamnar under den nya grundvattennivån och ska utföras med tät konstruktion.

I byggskedet krävs ytterligare grundvattensänk-ning. Enligt utredningarna blir sättningar till följd av grundvattensänkningen små inom influensom-rådet.

Pumpning erfordras i planerad lågpunkt som är belägen under E4:an och en pumpstation föreslås placeras i väster om E4, inom Stockholms stad.

Detaljplan för kvarteret Hoppet och del av Tvärbanan Kistagrenen, Helenelund

2019-05-02 Dnr 2019/0434 SHBN 203

2012/0630 KS.203 79 För Tvärbanans genomförande har SL konstaterat

att ett tillstånd för vattenverksamhet krävs avse-ende sänkning av grundvattennivån (bortledning och återföring alternativt avledning av grund-vatten). En tillståndsprocess har därför påbörjats av SL.

Se även grundvatten, geoteknik, markförorening-ar mm sid 66 mfl.

Gator mm

Ny- och ombyggnad av allmänna platser (torg, gator och park mm) krävs för genomförandet av detaljplanen. Systemhandlingar har tagits fram för allmän platsmark och SLs spåranläggning inom planområdet. Dessa ligger till grund för utform-ningen av detaljplanen.

Torget

Ett nytt torg med vistelseytor samt stråk för gång- cykel, buss samt spårvägstrafik anläggs söder om befintlig bebyggelse i kvarteret Hoppet.

Eriksbergsvägen

Eriksbergsvägen byggs om i anslutning till kvar-teret Hoppet. I dess förlängning anläggs ett torg med vändmöjlighet för bilar och en ny cykelpar-kering anläggs.

Lummervägen

Lummervägen förlängs söderut och ersätter be-fintlig gång- och cykelväg invid E4.

Norra gränd

En ny gångfartsgata anläggs mellan kvarteret

Hoppet och Eriksbergssko-lan i väst-östlig riktning.

Parkstråket

Ett nytt parkstråk anläggs mellan torget och Norra gränd.

Tunneln

Befintlig tunnel under E4 byggs om och breddas för att möjliggöra passage av spårvägen samt busstrafik och gång- och cykeltrafik.

Den del av tunneln som mynnar mot Kista ligger i Stockholms kommun.

Omledning av väg E4.

Vid ombyggand tunneln under E4 kommer trafiken

på E4 ledas om på en tillfällig väg på västra sidan i Stockholm stad. Vid denna temporära lösning berörs parkeringsplatser inom mark som ägs av Stockholms stad (marken arrenderas av Klövern AB). Ett markupplåtelseavtal för omledningsvä-gen avses tecknas mellan Stockholm stad och SL/

Trafikverket. Buss- och gång- och cykelrafiken på Kistagången ska upprätthållas under byggtiden genom tillfälliga omläggningar.

Spårväg

En spårväg anläggs i tunneln under E4 samt vi-dare in på torget.

Tillfällig omledningsväg för E4

40 Torshamnsgatan

HOPPET

2019-05-02 Dnr 2019/0434 SHBN 203 2012/0630 KS.203

80

Utredningar

Utredningar framtagna av Sollentuna kommun Allmänna platser: torg,

parkstråk, gator Sweco Architects, Sweco Trafik.

Kv Hoppet gestaltningskoncept

programhandlingTvärbanetorget 170912, Kv.

Hoppet koncept programhandling för parkståk 170220

Sweco, Systemhandling för lokalgator och torgytor i Helenelund, 2018-04-13

Belysning Sweco 2016-09-12, Belysningsförslag kv Hoppet Trafikutredning Sweco AB 2016-03-18, Utformningsalternativ

för Eriksbergsvägen/Lummervägen Kapacitetsutredning trafik Sweco AB, PM 2014-10-31

Cykelgarage Trivector, Cykelgarage vid kollektivtrafikstationer 2017-05 24, Aix arkitekter, Helenelunds cykelga-rage 2017-05-24

Dagvatten WSP, Tvärbanan Kistagrenen Helenelund och kvarteret Hoppet, Dagvattenutredning, 2017-09-11

Översvämning WSP, Översvämningskartering, 2017-12-19 Utredningar framtagna av SEOM AB

Dagvattentunnel Johan Lundberg, Dagvattenavledning med tunnel från Helenelunds stationsområde, 2019-02-21 Dagvatten rening fördröjning Bjerking, Utredning för avledning med

Silverdalsalternativet, 2019-02-28 rev 2019-03-07

Utredningar framtagna av Sollentunahem AB Bebyggelseförslag och

illus-trationer, ljusstudier mm White Arkitekter, Kv. Hoppet underlag för detal-plan 2017-10-16 rev 2019-09-03

Mobilitetsutredning White Arkitekter, Mobilitetsutredning Kv. Hoppet 2017-09-12

Trafikbuller Tyréns AB, Utredning omgivningsbuller gransk-ning 2017-08-31, D:o bilagor 170831

Medverkande

Arbetet har bedrivits i samarbete med Trafik- och fastighetskontoret, Sollentunahem AB och SL samt med Sundbyberg stad och Stock-holm stad.

Projektgrupp inom samhällsbyggnadsavdelningen:

Sofia Hofstedt, projektledare konsult

Lisa Brattström, projektledare stadsbyggnad och infrastruktur Peter Hesselgren, planarkitekt

David Saveros, planarkitekt

Lars Keski-Seppälä, tf chef exploateringsenheten Karin Sköld, verksamhetsansvarig exploatering Therese Bylund, exploateringsingenjör, konsult Johanna Andersson, exploateringsingenjör Ola Larsson, byggprojektledare infrastruktur Oskar Malmberg, trafik mm, konsult

Ove Hakala, projektledare infrastruktur, konsult

Vibrationer Tyréns AB, Mätning av markvibrationer 2018-12-03

Risk (transporter) Briab, Riskbedömning för detaljplan, kv Hoppet med omgivning, version 10 2019-01-25

Briab, PM – Riskfrågor i kvarteret Hoppet m.fl. i Helenelund, 2019-01-25

Flyghinderanalys Flyghinderanalys gällande Kv Hoppet 1 Sollen-tuna kommun, Luftfartsverket 2018-10-18 Luftkvalitet Tyréns AB, Luftkvali tet, kv Hoppet Sollentuna

2015-02-09 rev 2017-08-31

Dagvatten Bjerking, DagvattenutredningKv Hoppet, Sval-gången, 2017-03-31 rev 2018-11-23

Geoteknik Bjerking, Markteknisk undersökningsrapport geoteknik Hoppet, 2017-04-21

Markföroreningar ÅF, Miljöteknisk markundersökning ÅF 2017- 02-17, Huvudstudie Hoppet 1 & Helenelund 7:7 ÅF, PM Kompletterande provtagning av inomhus-luft i hus A, Kv Hoppet 1, 2018-12-18

Uppdatering av Huvudstudie, Kv. Hoppet 1, Geo-sigma 2019-03-12

Stabilitetsåtgärder Bjerling, PM för val av stabilitetsåtgärder vid schakt för byggnad 2017-08-17

Spårväg, utredningar framtagna av SL

Gestaltningsprogram Rundqvist arkitekter, Treeline, 2016-06-23

PM miljö SL, berörda kommuner, maj 2015

PM Buller, vibrationer,

stomljud Tyréns AB 2016-03-15

PM Åtgärder stomljud Tyréns 2016-10-28 PM Risk och säkerhet,

fördjupad utredning Brandskyddslaget 2016-01-13, med bilaga PM Trafiksäkerhet 2016-05-23

PM Vatten Structor AB, 2015-05-18

PM Trafikanalys Ramböll AB 2016-01-18

PM Markföroreningar Iterio 2015-03-20 rev 2015-10-19 PM Kulturmiljö stadsbild Tyréns AB, 2015-05-28

Barnkonsekvensanalys

Tvärbanan Kistagrenen Tyréns 2016-02-24 PM Grundvatten Tvärbanan Iterio AB 2017-04-04 Ansökan om tillstånd till

vattenverksamhet SL 2018-06-

Utvärdering av provpumpning WSP 2017-01-13, rev 2017-04-05

PM Geoteknik 2012-06-15

PM Geoteknik provpumpning 2017-02-01 PM Bussutredning Nordväst 2016-12-28 PM Riskanalys hjulstopp 2015-11-24

5

Illustration White

Related documents