• No results found

ensamkommande bo i enklare bostäder typ husvagnar

In document Ägardirektiv Skurup Kommunala AB (Page 76-82)

Förslag till beslut

Sammanfattning av ärendet

Av motionen från Lars Nyström (SD) framgår att Skurups kommunala bostadsbolag, Skurupshem, har en alldeles för lång bostadskö och med dagens byggtakt ser denna kö ut att bestå under överskådlig tid. Nu har Skurups kommun även tvingats på en stor mängd nyanlända genom den så kallade bosättningslagen, denna situation gör att bostadskön blir än längre.

I Staffanstorp har man löst bostadsproblemet för nyanlända vuxna och ensamkommande genom att låta dem bo i enklare boenden. Kommunen har köpt in sex husvagnar och i varje husvagn bor två personer.

Kommunen behöver inte köpa in lägenheter eller ägna sig åt inhyrning av lägenheter till skampriser. De nyanlända får ett tak över huvudet och kostnaderna hålls nere.

Lars Nyström (SD) yrkar om att ge berörda förvaltningar i uppdrag att implementera "Staffanstorpsmodellen" i Skurups kommun.

Alla kommuner i Sverige har att följa bosättningslagen som trädde i kraft den 1 mars 2016. Varje kommun ska enligt denna lag ta emot anvisade nyanlända som har tillstånd för bosättning. Syftet med bosättningslagen är att förbättra nyanländas möjligheter att komma in i samhället och på arbetsmarknaden. Av bosättningslagen framgår också att ”kommunen ska erbjuda värdiga boendeformer med olika typer av anpassat stöd. Nyinflyttad ska få nödvändig hjälp för att så fort som möjligt få ett fungerande socialt liv och en trygg plats i samhället”.

Efter samråd med Staffanstorps kommun framkommer att det inte finns någon uttalad ”Staffanstorpsmodell”, husvagnarna är en akut och tillfällig lösning eftersom Staffanstorps kommun saknar ett kommunalt bostadsbolag och därmed saknar möjlighet att tillhandahålla boende i enlighet med bosättningslagen.

Sverigedemokraterna har tidigare i motion KS 2019.1091, hänvisat till

”Staffanstorpsmodellen”. Efter resonemang med Socialnämndsutskottets presidium tolkas begreppet utifrån följande: ”Staffanstorpsmodellen avser

Kommunstyrelsen

Postadress Besöksadress Växel Alfanummer kansli@skurup.se 27480 Skurup St. Torggatan 4 0411-53 60 00 0771-SKURUP www.skurup.se

husvagnsboende i Staffanstorps kommun och tillfälligt boende i annan kommun för ensamstående män utifrån bosättningslagen. Staffanstorps kommun har beviljat bistånd till tillfälliga akutboenden på vandrarhem och i campingstugor i andra kommuner i avvaktan på att en bostad ska kunna anvisas i Staffanstorp.

Nyanlända personer som anvisas till kommunen inom

etablerings-lagstiftningen tilldelas bostad efter antagen policy KS 2017.1170, Policy för hantering av andrahandsuthyrningar.

Väntetiden på en bostad i Skurups kommun, om ett rum och kök alt två rum och kök uppgick enligt Skurupshem i början av sommaren 2020 till mellan 6-12 månader. Dessa bostäder har sedan sommaren 2020 annan ägare.

Sedan bosättningslagen trädde kraft har Skurups kommun tillhandahållit ett 40-tal lägenheter med andrahandskontrakt till nyanlända där hyresvärdarna utgörs av framförallt privata hyresvärdar men också Skurupshem AB och privatpersoner.

Skurups kommun har inte köpt lägenheter till nyanlända.

Hyreskostnaden per bostad ligger på ett medelvärde på 7.183 kr/månad och hushållen består i genomsnitt av tre personer.

Migrationsverkets beslut avseende antalet anvisade personer per år:

2016: 46 st 2017: 44 st 2018: 35 st 2019: 20 st.

2020: 21 st (pga Covid -19 enbart sju än så länge).

Kvarvarande antal andrahandskontrakt upprättade med Skurups hem AB avser idag 9 lägenheter.

Kvarvarande antal andrahandskontrakt med privata hyresvärdar avser idag 14 lägenheter.

Konsekvensanalys/Överväganden

Skurups kommun har sammantaget under 2016 till dagens datum anvisats 13 ensamstående män, sju personer 2016, fyra personer 2017, en person 2018, en 2019 och noll 2020. Personerna har i huvudsak varit boende i stugor eller studentrum med gemensamt kök i stugorna och gemensam tvättstuga. Någon enstaka har mindre lägenhet i andra hand. Det är alltså företrädsvis familjer som anvisats till och tagits emot i Skurups kommun under de senaste tre åren.

Postadress Besöksadress Växel Alfanummer kansli@skurup.se 27480 Skurup St. Torggatan 4 0411-53 60 00 0771-SKURUP www.skurup.se

Skurups kommun har att följa bosättningslagen som trädde i kraft den 1 mars 2016. Kommunen ska enligt denna lag ta emot anvisade nyanlända som har tillstånd för bosättning. Syftet med bosättningslagen är att förbättra nyanländas möjligheter att komma in i samhället och på arbetsmarknaden.

Det finns inga bestämmelser i socialtjänstlagen som ger bostadslösa en allmän rätt till att få en bostad av socialtjänsten. Däremot kan socialtjänsten i särskilda fall vara skyldig att tillhandahålla en bostad som bistånd. Det framgår av rättspraxis i situationer där person eller familj är bostadslös och har speciella svårigheter att på egen hand skaffa bostad (Högsta

förvaltningsdomstolen och RÅ 1990 ref .119 och RÅ 2004 ref. 130).

Kommunen genom socialtjänsten har det yttersta ansvaret att svara för att personerna som vistas i kommunen uppnår en skälig levnadsnivå, detta innebär bl a att erbjuda akutboenden t.ex. hotell och vandrarhem om man saknar boende. Dessa lösningar blir både kostsamma för kommunen och stigmatiserande för den enskilde.

För husvagnsboende krävs bygglov enl plan- och bygglagen och platsen för uppställning av husvagnar skall vara lämplig. För att göra en

detaljplaneändring krävs i ett första steg planuppdrag från

kommunstyrelsen. Därefter sker själva arbetet av planenheten där

Samhällsbyggnadsberedningen beslutar om samråd och granskning. Själva beslutet att anta detaljplanen sker av kommunfullmäktige. Från det att planuppdrag är beslutat så tar det vanligtvis någonstans mellan 6-12 månader innan detaljplanen är antagen.

Skurups kommun har antagen ”Policy för hantering av

andrahandsuthyrningar” KS 2017.1170. Av denna framgår Skurups kommuns ställningstagande samt kriterier som ska vara uppfyllda för bostadssociala kontrakt i Skurups kommun.

Ekonomi

Staffanstorps kommun saknar eget kommunalt fastighetsbolag som äger allmännyttiga bostäder. Staffanstorps kommun har köpt in husvagnar som de sedan hyr ut till nyanlända som anvisats kommunen. Staffanstorps kommun har totalt åtta husvagnar uppställda som endast erbjuds till nyanlända ensamstående män.

Staffanstorps kommun har en del nyanlända personer som är placerade på boende i andra kommuner. Genom detta går Staffanstorps kommun miste om schablonersättningen. Vistelsekommunen erhåller schablonersättningen, medan Staffanstorps kommun står för alla utgifter för dessa personer.

Inköpskostnad av husvagnar är oklar. Enligt Skurups kommun, Serviceförvaltningen krävs att uppställningsplats för husvagnar skall iordningställas samt att det krävs bygglov enl plan- och bygglagen, för ca 150 kvm, kostnad för detta beräknas till 17-19 000 kr.

Postadress Besöksadress Växel Alfanummer kansli@skurup.se 27480 Skurup St. Torggatan 4 0411-53 60 00 0771-SKURUP www.skurup.se

Platsen bör vara lämplig för uppställning med närhet till vatten/avlopp.

Kostnaden för VA anslutning uppgår till 112 500 kr ex. moms i grundavgift samt 18 000 kr ex. moms per enhet. Därtill tillkommer anslutningsavgift till husvagnarna som är svår att uppskatta.

Den totala kostnaden för boende i husvagnar enligt ”Staffanstorpsmodellen”

bör beaktas då endast två ensamstående personer tagits emot i Skurups kommun år 2018 resp 2019.

Perspektiv

Checklista enligt FN’s barnkonvention

1. Innebär beslutet att barns och ungdomars bästa sätts i främsta rummet?

Nej

Kommentar: Ej relevant, avser endast ensamstående vuxna.

2. Innebär beslutet att barns och ungdomars sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter beaktas?

Nej

Kommentar: Ej relevant, avser endast ensamstående vuxna.

3. Innebär beslutet att barns och ungdomars rätt till en god hälsa beaktas?

Nej

Kommentar: Ej relevant, avser endast ensamstående vuxna.

4. Har barn och ungdomar fått möjlighet att uttrycka sin mening?

Nej

Kommentar: Ej relevant, avser endast ensamstående vuxna.

5. Har särskild hänsyn tagits till fysiskt och psykiskt handikappade barns och ungdomars behov?

Nej

Kommentar: Ej relevant, avser endast ensamstående vuxna.

Samråd

Samråd genomförts med Skurups kommun, Myndighetsenheten Bygg och Miljö samt Tillväxt och Utveckling.

Utvärdering och tidplan för uppföljning

-

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse, daterad 2019-09-25, KS 2019.1091.

Motion daterad 2019-11-29.

Postadress Besöksadress Växel Alfanummer kansli@skurup.se 27480 Skurup St. Torggatan 4 0411-53 60 00 0771-SKURUP www.skurup.se

Individ- och omsorgsförvaltningen staben

Anna Palmgren Förvaltningschef

Drago Stojkovic-Stenberg Utredningssekreterare

Beslutet skickas till:

Lars Nyström (SD)

Individ- och omsorgsförvaltningen Anna Palmgren, förvaltningschef Ulrika Persson, IFO-chef

Drago Stojkovic-Stenberg, Utredningssekreterare

Diarienf

Motion till Skuriips kommunfullmäktige 2019-11-29

Motion om att införa "Staffanstorpsmodellen" i Skurup

Skurups kommunala bostadsbolag Skurupshem har en alldeles för lång bostadskö och med dagens byggtakt ser denna kö ut att bestå under överskådlig tid. N u har Skurups kommun även tvingats på en stor mängd nyanlända genom den så kallade bosättningslagen, denna situation gör att bostadskön blir än längre.

I Staffanstorp har man löst bostadsproblemet för nyanlända vuxna och ensamkommande genom att låta dem bo i enklare boenden. Kommunen har köpt in sex husvagnar och i varje husvagn bor två personer. De nyanlända kommer att bo i dessa husvagnar tills de finner en egen bostad. Ingen behöver bo på hotell eller i andra boenden. Kommunen behöver inte köpa in lägenheter eller ägna sig åt inhyrning av lägenheter till skampriser. De nyanlända får ett tak över huvudet och kostnaderna hålls nere.

Detta är en mycket mer hållbar lösning än de lösningar v i har sett i Skurup. Samtidigt ger det de nyanlända en verldighetsförankrad bild av tillståndet i Sverige. Det finns brist på bostäder och resurserna är inte oändliga i Sverige och i Skurup. Det sänder också en viktig signal till nyanlända, Skurups kommun delar inte ut lägenheter och hus till de nyanlända på hårt arbetande

Skurupsbors bekostnad. De nyanlända lär sig både mer om den svenska bostadsmarknaden och svenska värderingar. Gör din plikt, kräv din rätt.

Staffanstorpsmodellen är mycket mer hållbar än den nuvarande Skurupsmodellen som går ut på att kostnaderna för mottagningen av nyanlända ökar varje år samtidigt som de nyanlända vänjer sig vid det faktum, att hårt arbetande skattebetalare kommer att betala deras bostäder och försörja dem på alla möjliga sätt och för all framtid.

Mot bakgrund av ovanstående yrkas på

Att ge berörda förvaltningar i uppdrag att implementera "Staffanstorpsmodellen" i Skurups kommun.

Lars Nyström, Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna Skurup E-post: skurup@sd.se J Hemsida: skurup.sd.se

Justerandes signatur

Motion från Babak Rahimi (V) om att verka för offentligt

In document Ägardirektiv Skurup Kommunala AB (Page 76-82)