• No results found

Enskild näringsidkare

In document Stöd för privat vård av barn (Page 35-39)

1.8 Bestämningsgrunder

1.8.2 Inkomster och avdrag

1.8.2.2 Inkomster av näringsverksamhet

1.8.2.2.1 Enskild näringsidkare

Näringsidkare indelas i rörelseidkare och yrkesutövare. Huruvida det är fråga om en affärsidkare eller yrkesutövare saknar betydelse när det gäller barnavårdsstöd. En näringsidkare kan inte betala lön till sig själv eller sin maka eller make, men han eller hon kan ta ut pengar (privata uttag) eller varor (privat bruk) ur företaget till sitt privata hushåll. En näringsidkare beskattas som fysisk person enligt förvärvs- och kapitalinkomsterna av näringsverksamheten, vilka bildas av resultatet av verksamheten.

Företagsinkomst som fås från makarnas gemensamma näringsverksamhet delas mellan makarna i det fall då bägge har deltagit i affärsidkandet eller yrkesutövandet.

Vid fastställandet av vårdtillägget beaktas förvärvs- och kapitalinkomsterna för den senast avslutade hela räkenskapsperioden. Om räkenskapsperioden är kortare eller längre än 12 månader, divideras räkenskapsperiodens resultat med antalet månader och multipliceras sedan med 12. Uttag för eget bruk kan inte användas vid inkomstuppskattningen.

Vilka utredningar behövs?

Det nyaste av följande:

• den som företagare verksamma personens eget beskattningsbeslut jämte specifikationsdelar, eller

• företagets skattedeklaration för den senast avslutade räkenskapsperioden (skatteblankett 5), eller

• resultaträkning för den senast avslutade räkenskapsperioden Hur beräknas inkomsterna?

Näringsverksamhetens resultat utreds på basis av resultaträkningen, skattedeklarationen eller beskattningsbeslutet för den senast avslutade räkenskapsperioden.

Användande av skattedeklaration

Om skattedeklarationen för räkenskapsperioden redan finns att tillgå, beaktas inkomsten enligt punkten näringsverksamhetens resultat eller förlust, som innehåller de kompletteringar och avdrag som angetts på skatteblanketten. Undantag utgör dock de skattefria andelarna av dividender och räntor på andelskapital, som måste läggas till ovan nämnda summa.

Användande av resultaträkning

Om skattedeklarationen för räkenskapsperioden inte ännu finns att tillgå men resultaträkningen redan är uppgjord, beaktas i resultaträkningen räkenskapsperiodens vinst plus direkta skatter.

Från resultatet avdras inte föregående års förluster.

Användande av beskattningsbeslut

I första hand ska den sökande förete en utredning över inkomsterna för den senaste hela räkenskapsperioden innan förmånen börjar betalas ut. Om detta inte är möjligt, kan inkomsterna uppskattas enligt den senast fastställda beskattningen, förhöjda med de

procentsatser som skatteförvaltningen årligen fastställer i sina beslut om beräkningsgrunderna för förskottsuppbörden.

Exempel på hur beskattningsbeslutet ska användas finns här.

Exempel

Vårdtillägg söks från 28.1.2016. Till ansökan har fogats en utredning innehållande en resultaträkning samt företagarens

inkomster för räkenskapsperioden 1.3.2014–28.2.2015. Det är fråga om en firma. Senare har en skattedeklaration för näringsverksamheten lämnats in för ovan nämnda räkenskapsperiod.

Inkomsterna uppskattas på basis av uppgifterna för den senast avslutade hela räkenskapsperiod som föregår begynnelsetidpunkten för förmånen.

Som inkomst för fastställandet av vårdtillägget beaktas från och med 28.1.2016 resultatet av näringsverksamheten för den räkenskapsperiod

som upphört 28.2.2015. Inkomsten ska justeras när bokslutet för den räkenskapsperiod som upphört 28.2.2016 har färdigställts, dvs. senast från

och med 1.7.2016. De nya bokslutshandlingarna begärs separat senare.

Familjedagvårdare som enskild näringsidkare

En familjedagvårdare sköter andras barn i sitt eget eller i barnens hem. Familjedagvårdaren kan vara anställd av kommunen eller en familj eller arbeta som enskild näringsidkare med FO-nummer. Vid fastställandet av vårdtillägget uppskattas inkomsterna för familjedagvårdare som är verksamma som företagare på basis av skattedeklarationen eller resultaträkningen för den avslutade räkenskapsperioden på samma sätt som för andra företagare. När man utgår ifrån resultaträkningen beaktas skillnaden mellan inkomsterna och utgifterna under räkenskapsperioden som inkomst. T.ex. variationer i antalet barn under räkenskapsperioden beaktas inte.

Inkomsterna för en privat familjedagvårdare som inleder sin verksamhet uppskattas antingen på basis av FöPL-försäkringen eller de vårdavgifter som fastställts i vårdavtalet. Från vårdavgifterna kan göras avdrag för skötselutgifter. Skatteförvaltningen ger årligen anvisningar om avdraget för skötselutgifter för familjedagvårdare. I 2014 års beskattning är avdraget 119,10 euro/månad för varje barn som familjedagvårdaren skött (Skattestyrelsens anvisning för harmonisering av beskattningen för 2014 A191/200/2014).

1.8.2.2.2. Öppet bolag och kommanditbolag

Öppna bolag och kommanditbolag är personbolag. Den som är bolagsman i ett personbolag kan lyfta lön från bolaget eller göra privatuttag, dvs. ta ut pengar eller varor ur företaget för sitt privata hushåll. Vid fastställandet av vårdtillägget till barnavårdsstödet beaktas förvärvs- och kapitalinkomsterna av näringsverksamheten samt den eventuella lön som företagaren lyft från personbolaget under den hela räkenskapsperiod som föregått begynnelsetidpunkten för förmånen.

Privatuttag beaktas inte.

Ett öppet bolag bildas av minst två bolagsmän som med hela sin egendom ansvarar för bolagets förbindelser. Ett kommanditbolag består av minst en ansvarig bolagsman, som har obegränsat ansvar för bolagets förpliktelser, och av minst en tyst bolagsman, vars ansvar är begränsat till hans eller hennes insats i bolaget.

I beskattningen är personbolagen näringssammanslutningar. De behandlas inte som separata skattskyldiga, utan resultatet av näringsverksamheten fastställs för dem och fördelas för att beskattas som bolagsmännens inkomst i relation till deras andelar.

Öppet bolag

Vilka utredningar behövs?

För beräkningen av vårdtillägget behövs:

• skattedeklaration för näringssammanslutning (skatteblankett 6 A) eller resultaträkning

• delägarutredning för näringssammanslutning (skatteblankett 35) eller bolagsavtal

• intyg över eventuell löneutbetalning under den räkenskapsperiod som skattedeklarationen gäller

Hur beräknas inkomsterna?

Inkomsterna beräknas på basis av skattedeklarationen och dess bilagor eller resultaträkningen:

• om skattedeklarationen för räkenskapsperioden redan finns att tillgå, beaktas inkomsten enligt punkten näringsverksamhetens resultat eller förlust

• om skattedeklarationen för räkenskapsperioden inte ännu finns att tillgå beaktas räkenskapsperiodens vinst plus direkta skatter enligt resultaträkningen

• inkomsten fördelas mellan bolagsmännen enligt ägarandel (skatteblankett 35 eller bolagsavtal)

Utöver inkomsten av sammanslutningen beaktas eventuell lön som har betalats till företagaren under samma räkenskapsperiod. Som månadslön betraktas den genomsnittliga lönen under räkenskapsperioden.

Exempel

Barnavårdsstöd söks från 20.6.2016. Maken är delägare i ett öppet bolag.

Till ansökan har fogats en skattedeklaration för näringsverksamheten 2015, en utredning över delägarna i sammanslutningen och en

resultaträkning. Enligt bolagsavtalet och delägarutredningen är makens andel av sammanslutningens inkomster 1/2. Enligt skattedeklarationen har det inte betalats lön till bolagsmännen. Enligt

delägarutredningen har maken dessutom lyft pengar från bolaget.

Resultatet av näringsverksamheten framgår av skattedeklarationen. Makens andel är hälften av detta belopp. Privatuttag beaktas inte som inkomst i fråga om barnavårdsstöd. Om det inte fanns någon skattedeklaration

att tillgå skulle inkomsterna uppskattas enligt resultaträkningen, dvs. räkenskapsperiodens vinst plus skatter, hälften av detta.

Kommanditbolag

Vilka utredningar behövs?

För uppskattningen av de inkomster som påverkar vårdtillägget behövs

• skattedeklaration för näringssammanslutning (skatteblankett 6 A) eller resultaträkning

• delägarutredning för näringssammanslutning (skatteblankett 35) eller bolagsavtal

• intyg över eventuell löneutbetalning under den räkenskapsperiod som skattedeklarationen gäller

Hur beräknas inkomsterna?

Som den ansvariga bolagsmannens inkomst beaktas resultatet av näringsverksamheten och eventuell lön.

När skattedeklarationen redan finns att tillgå:

• inkomsten enligt punkten näringsverksamhetens resultat eller förlust beaktas

• den vinstandel av placerat kapital som betalats till en tyst bolagsman avdras innan inkomsten fördelas mellan de ansvariga bolagsmännen

• inkomsten fördelas mellan de ansvariga bolagsmännen enligt ägarandel (skatteblankett 35 eller bolagsavtal)

När skattedeklarationen för räkenskapsperioden inte ännu finns att tillgå:

• räkenskapsperiodens vinst plus direkta skatter enligt resultaträkningen beaktas

• den vinstandel av placerat kapital som betalats till en tyst bolagsman avdras innan inkomsten fördelas mellan de ansvariga bolagsmännen

• inkomsten fördelas mellan de ansvariga bolagsmännen enligt ägarandel (skatteblankett 35 eller bolagsavtal)

Utöver inkomsten av sammanslutningen beaktas eventuell lön som har betalats till företagaren under samma räkenskapsperiod. Som månadslön betraktas den genomsnittliga lönen under räkenskapsperioden.

Som den tysta bolagsmannens inkomst beaktas den vinstandel av placerat kapital som betalats till honom (framgår av skattedeklarationen) och eventuell lön. Observera att en tyst bolagsman i beskattningsuppgifterna betraktas som löntagare, inte företagare, och att han inte nödvändigtvis arbetar i företaget.

Exempel

Barnavårdsstöd söks från 1.5. Till ansökan har fogats bokslutsuppgifter, bolagsavtal för kommanditbolag och företagets skattedeklaration (skatteblankett 6 A) jämte bilagor för den räkenskapsperiod som upphörde

i slutet av föregående år, dvs. 1.1–31.12. Enligt bolagsavtalet och delägarutredningen är den sökandes andel av sammanslutningens inkomster

1/1. Hon är med andra ord den enda ansvariga bolagsmannen. Bolaget har dessutom en tyst bolagsman som har placerat 4 000 euro i bolaget med 10 procents ränta. Företagets resultat för räkenskapsperioden är 10 000 euro.

Från resultatet ska först avdras den tysta bolagsmannens andel (10 % av 4 000 euro = 400 euro). Den ansvariga bolagsmannens inkomster är således 10 000 euro - 400 euro = 9600 euro. Månadsinkomsten blir 9600 : 12 mån = 800 euro/mån.

Ta också reda på om företaget har betalat lön till henne under föregående räkenskapsperiod. Eventuell lön beaktas som inkomst.

Användande av beskattningsbeslut

Inkomsterna för en bolagsman i ett öppet bolag eller ett kommanditbolag kan uppskattas också utgående från beskattningsbeslutet.

I första hand ska den sökande förete en utredning över inkomsterna för den senaste hela räkenskapsperioden innan förmånen börjar utbetalas. Om detta inte är möjligt, kan inkomsterna uppskattas enligt den senast fastställda beskattningen, förhöjda med de

procentsatser som skatteförvaltningen årligen fastställer i sina beslut om beräkningsgrunderna för förskottsuppbörden.

Exempel på hur beskattningsbeslutet ska användas finns här.

In document Stöd för privat vård av barn (Page 35-39)