• No results found

Inkomster av jordbruk och renskötsel

In document Stöd för privat vård av barn (Page 41-44)

1.8 Bestämningsgrunder

1.8.2 Inkomster och avdrag

1.8.2.2 Inkomster av näringsverksamhet

1.8.2.2.7 Inkomster av jordbruk och renskötsel

Lantbruksidkare är inte bokföringsskyldiga enligt 1 kap. 1 § i bokföringslagen och behöver således inte till exempel göra upp en resultaträkning. De måste dock bokföra sina inkomster och utgifter och en del av jordbrukarna gör också upp en resultaträkning trots att de inte har någon skyldighet

till detta. Jordbrukare beskattas som fysiska personer. Jordbrukare kan inte betala lön till sig själva eller sin make. Till ett barn som arbetar på gården och som är över 14 år kan dock betalas lön.

Beskattning

I fråga om lantbruk är räkenskapsperioden alltid ett kalenderår och skattedeklarationen ska i regel lämnas före slutet av februari följande år. På våren får jordbrukaren en förifylld skattedeklaration på basis av den deklaration han eller hon lämnat in och på hösten ett nytt beskattningsbeslut ifall den förifyllda skattedeklarationen har korrigerats eller kompletterats.

Bruttoinkomsten av jordbruk utgörs av försäljningsinkomst baserad på produkternas

marknadspris och av stöd som betalas separat. Stöden är beroende av jordbrukslägenhetens produktionsinriktning. Alla stöd som hänför sig till jordbruket är beskattningsbar inkomst och de ingår således i jordbrukets beskattningsbara resultat.

Uppskattning av inkomster som påverkar vårdtillägget

Jordbrukets resultat beaktas som inkomst som inverkar på vårdtillägget till barnavårdsstödet.

Resultatet behöver inte delas i förvärvs- och kapitalinkomst, eftersom bägge inkomstdelarna beaktas som inkomst. Om makarna driver jordbruket tillsammans behöver inkomsten inte heller delas mellan dem eftersom resultatet av jordbruket i sin helhet beaktas som familjens inkomst. Om delägare utanför familjen deltar i jordbruket ska resultatet delas i förvärvs- och kapitalinkomst samt mellan delägarna i proportion till deras andelar så att man får reda på den stödsökande familjens andel av inkomsten. Också en beskattningssammanslutning kan idka jordbruk. Läs mer om hur inkomster från en beskattningssammanslutning ska beaktas vid fastställandet av vårdtillägget här.

I första hand ska den sökande förete en utredning över inkomsterna för den senaste hela räkenskapsperioden innan förmånen börjar utbetalas, dvs. föregående kalenderår. Om detta inte är möjligt, kan inkomsterna uppskattas enligt den senast fastställda beskattningen, korrigerade med de procentsatser som skatteförvaltningen årligen fastställer i sina beslut om beräkningsgrunderna för förskottsuppbörden. Den inkomst av jordbruk som fastställts i beskattningen för 2014 minskas med 20,0 procent (Skatteförvaltningens beslut A170/200/2015).

Ett dödsbo som bedriver jordbruk beskattas som separat skattskyldig och dess inkomster och förmögenhet fördelas inte mellan dödsbodelägarna vid beskattningen. De inkomster som en delägare får från dödsboet kan däremot beaktas som inkomst. Läs mer om hur inkomster från ett dödsbo ska beaktas vid fastställandet av vårdtillägget här.

Vilka utredningar behövs?

• skattedeklaration för jordbruk (skatteblankett 2), eller

• egen förifylld skattedeklaration eller beskattningsbeslut jämte specifikationsdelar

• Om jordbrukaren har dubbel bokföring och skattedeklarationen inte ännu finns att tillgå, kan han eller hon lämna in också resultaträkningen.

Hur beräknas inkomsterna?

Som inkomster beaktas resultatet av jordbruksverksamheten enligt uppgifterna för den hela räkenskapsperiod som föregår begynnelsetidpunkten för förmånen.

Som undantag till det ovan nämnda kan man dock använda de inkomster som fastställts i den senast verkställda beskattningen förhöjda med de procentsatser som anges i skatteförvaltningens beslut

• om jordbruksverksamheten är obetydlig, eller

• om det inte finns någon utredning för den senast avslutade räkenskapsperioden att tillgå.

Inkomsterna från jordbruket kan beaktas antingen enligt skattedeklarationen eller enligt

Om skattedeklaration används:

• Om skattedeklarationen för räkenskapsperioden (skatteblankett 2) finns att tillgå, beaktas som inkomst jordbrukets resultat eller förlust plus den skattefria andelen av dividenden och andelskapitalet.

• Från skattedeklarationen tas först summan under punkten ”resultat av jordbruk ” eller ”förlust av jordbruk”.

• Till denna summa läggs den skattefria andel av dividender och räntor på andelskapitalet som finns angiven i skattedeklarationen.

Om beskattningsbeslut används:

• Beskattningsbeslutet kan användas genast då det är tillgängligt.

• Om barnavårdsstöd söks i början av året innan skattedeklarationen har gjorts, måste beskattningsuppgifterna i HEKY höjas med fastställda procentsatser (linkki).

Beskattningsbeslutet kan med andra ord inte längre användas som sådant i början av året.

– Av lantbruksföretagare kan man begära föregående års inkomstuppgifter senast i mars när skattedeklarationen för jordbruk har lämnats in. Då ska man inte längre använda beskattningsuppgifterna i HEKY.

För nyetablerade företagare kan som inkomst uppskattas den LFöPL-inkomst på basis av vilken försäkringspremierna för jordbruket fastställs. Läs mer här om hur nyetablerade lantbruksföretagares inkomster ska uppskattas när LFöPL-försäkring saknas. Också fall där lantbrukets produktionsinriktning i sin helhet lagts om efter den senast fastställda beskattningen jämställs med nyetablering av lantbruksföretag. Även generationsskiften jämställs med

nyetablering av företag.

Exempel

En familj som idkar jordbruk ansöker om vårdtillägg från 15.12.2015. Den sökandes make är också delägare i en jordbrukssammanslutning. Till ansökan har fogats:

• den sökandes och makens beskattningsbeslut för 2014

• skattedeklaration för jordbruk för 2014

• sammanslutningsutredning om jordbrukssammanslutningen

• sammanslutningens skattedeklaration för 2014

Den sökande skulle inte ha behövt lämna in någon skattedeklaration för jordbruket eftersom samma uppgifter framgår av beskattningsbeslutet.

Enligt beskattningsbeslutet är resultatet av jordbruket 38 000 € för 2014.

Samma summa finns i skattedeklarationen. Denna inkomst beaktas vid fastställandet av vårdtillägget. Man behöver inte dela upp inkomsten

i förvärvs- och kapitalinkomster eller fördela den mellan makarna.

Enligt sammanslutningsutredningen är makens andel av jordbrukssammanslutningens inkomster hälften. Uppgiften finns i beskattningsbeslutet under punkten kapitalinkomster

från sammanslutningar. Uppgifter om dividender och räntor på andelskapital finns i beskattningsbeslutet.

Renskötsel

Inkomster av renskötsel kan beaktas antingen enligt skattedeklarationen eller beskattningsbeslutet på samma sätt som inkomster av jordbruk eller på basis av ett intyg över antalet renar från

renbeteslaget.

Renskötselåret upphör 31.5 och då får renägaren ett intyg över antalet renar (=inräknade renar) från renbeteslaget. Antalet renar multipliceras med de intäktsgrunder som anges i statsrådets förordning om intäktsgrunderna vid beskattningen av inkomster som erhållits av renskötsel, som utfärdas årligen (1.1.2015 SRf 1006/2014).

Som inkomst beaktas också eventuell lön som renbeteslaget betalar ut.

In document Stöd för privat vård av barn (Page 41-44)