• No results found

Leverantörens ersättning för uppdraget framräknas i enlighet med nedanstående ersättningsmodell som gäller från den 1 september 2009. Ersättningsmodellen ses över varje år och uppdateras med aktuell data samt uppräknas med landstingsindex. Landstingsindex fastställs av Landstinget i Östergötland under november månad och gäller reglering för nästkommande kalenderår. Ersättningens storlek i kronor anges årligen i bilaga till avtal för respektive vårdenhet.

Aktuella regler om patientavgifter, vaccinationer, intyg samt ersättning för vård till asylsökande återfinns i Landstingets Avgiftshandbok.

Momskompensation erhålls enligt gällande skattelagstiftning.

Vårdenheternas ersättningsmodell består av tre grunddelar:

• Ersättning för listade personer

• Grundersättning

• Rörlig ersättning

Därtill finns särskilda ersättningar för delar av uppdraget. I de fall ingen särskild ersättning anges för del av uppdrag, ska uppdraget genomföras inom ramen för den sammantagna ersättningen.

Ersättning för listade personer

Ersättningen för listade personer är en viktad individrelaterad ersättning som syftar till att främja helhetssyn och ansvarstagande.

Kapiteringsersättning för listad befolkning

Ersättningen grundar sig på besöksmönster i olika åldersgrupper över hela länet. För år 2009 är viktningen per individ i de olika åldersgrupperna enligt nedanstående. Kapiteringsersättning för vikt 1,0 är 851 kr/listad för tiden fram till 31 augusti. Från 1 september är ersättningen för vikt 1,0 är 818 kr/listad.

Åldersgrupp Vikt

0-6 3,10 7-14 0,77 15-19 0,82 20-44 1,00 45-64 1,63 65-74 2,56 75-79 4,31 80- 8,87

Kapiteringsersättning för allmänläkemedel

Vårdenheterna har kostnadsansvar för de allmänläkemedel som förskrivs till de listade patienterna oavsett vem som förskriver dem. Eventuella över- och underskott fördelas mellan förskrivarna enligt särskild modell. Ersättningen för allmänläkemedel utgår som en kapiteringsersättning. Leverantören har vidare ett fullt kostnadsansvar för samtliga läkemedel som rekvireras. Leverantören skall acceptera regelverk för bärande av sin andel av distributionskostnaden för läkemedel samt ha samma rättigheter till rabatt på läkemedel efter genomförda upphandlingar som landstingets egna enheter. Gällande distribution av läkemedel finns möjlighet för Leverantören att uppta förhandling med Landstinget gällande läkemedelsdistribution/leverantör, distributionskostnad och statistiksystem.

Kapiteringsersättning för allmänläkemedel med vikt 1,0 är 1596 kr/listad under 2009. Följande viktning gäller för allmänläkemedel 2009:

Ålder och kön Vikt

0-9K 0,12 0-9M 0,15 10-19K 0,21 10-19M 0,20 20-29K 0,34 20-29M 0,21 30-39K 0,53 30-39M 0,37 40-49K 0,81 40-49M 0,60 50-59K 1,25 50-59M 1,06 60-69K 1,95 60-69M 1,87 70-79K 2,72 70-79M 2,71 80-89K 3,47 80-89M 3,43 90-K 3,91 90-M 3,76

Ersättning för rehabiliteringsuppdrag m.m.

Ersättning för enhetens rehabiliteringsuppdrag ingår som del i kapiteringen.

Grundersättning

Grundersättningen är en kombination av olika ersättningar som har till syfte att ge vårdenheterna en grundkompensation efter respektive enhets olika förutsättningar. Basersättning, socioekonomisk ersättning och geografiersättning är de ersättningar som ingår i grundersättningen.

Basersättning

Basersättningen ger en viss kompensation för den grundstruktur som finns på varje vårdenhet och ska främst utgöra ett stöd till mindre vårdenheter som är ensamma i respektive tätort.

Basersättningen är 1 000 tkr till vårdenhet med upp till 7000 listade, 750 tkr om det listade antalet är mellan 7001-12000 och 500 tkr om det listade antalet är mellan 12001-17000. Vid fler än en vårdenhet i tätorten utbetalas ingen basersättning. Basersättningen kommer successivt att fasas ut.

Nuvarande aktuella tätorter är: Skärblacka, Åby, Kolmården, Vikbolandet, Söderköping, Valdemarsvik, Kärna, Borensberg, Vadstena, Mjölby, Skänninge, Mantorp, Ödeshög, Boxholm, Ljungsbro, Linghem, Åtvidaberg, Kisa, Österbymo.

Socioekonomisk ersättning

Ett klart samband finns mellan låg inkomst och ohälsa. För varje listad som bor i ett socioekonomiskt svagt område ges socioekonomisk ersättning. Socioekonomisk ersättning var 718 kr per listad år 2008. Med en utökning av den socioekonomiska ersättningen upp till 50 000 tkr blir ersättningen 1676 kr per listad i de socioekonomiskt svaga områdena.

Geografi

Geografiersättningen är ett sätt att kompensera de vårdenheter som har en stor geografisk yta att täcka. Framförallt påverkas distriktssköterskornas arbete i hemmen om ytan är stor. För personer, 75 år och äldre, som bor 11 km eller längre bort från närmaste vårdenhet utgår geografiersättning.

Avståndet från närmaste vårdenhet, 11-25 km ger 4 186 kr och >25 km ger 6 278 kr.

Rörlig ersättning

De rörliga ersättningarna syftar till att skapa incitament att förbättra arbetet inom prioriterade områden.

Vårdenhetstäckningsgrad

Målet är att varje vårdenhet ska träffa 56 % av sin listade befolkning varje år. Ersättningsmodel-len för vårdenhetstäckningsgrad ger en ersättning per individ som varit på ett läkarbesök eller en sjukvårdande behandling. Jourbesök och besök hos arbetsterapeut är exkluderade för att få jäm-förbarhet mellan vårdenheter. Ersättningen för år 2009 är 338 kr per individ som besökt vården-heten upp till taknivån 56%.

Täckningsgrad besök på sjukhus och hos privatläkare

Målet är att vårdenhetens listade befolkning ska göra så få besök som möjligt hos annan vårdgivare, såsom sjukhusmottagningar och privata lagetablerade vårdgivare. Vårdenheten får

minskad ersättning för varje läkarbesök som listade patienter gjort på sjukhusmottagning samt besök hos lagetablerade privatläkare. Ersättningen för täckningsgrad är 215 kr per listad för besök på sjukhus och 74 kr per listad för besök hos privatläkare. Härifrån görs avdrag utifrån hur många besök de listade gjort hos annan vårdgivare och nivån på det avdraget för ett besök hos akutmottagning och hos allmän medicinsk specialist är 300 kr, medan besök på övriga mottagningar och hos andra specialister medför ett avdrag med 150 kr.

Patienter som inte är listade på vårdenheten

Besöksersättning ges för tillfälliga besök av östgötar som inte är listade på vårdenheten och motsvarande avdrag görs på den vårdenhet där patienten är listad, 500 kr per läkarbesök och 250 kr per sjukvårdande behandling.

Kvalitetsbonus (mål och mått)

Vårdenheterna har möjlighet att erhålla kvalitetsbonus (mål och måttersättning) för uppnådda målvärden inom vissa områden. För 2009 finns ca 56 mkr avsatta för ersättning för mål- och måttersättning till vårdenheterna. Den totala ersättningen liksom vilka områden som följs varierar mellan åren och beslutas årligen av landstingsledningen. Om vårdenheten vid mättillfället når målvärdet kommer ersättning att utbetalas. För år 2009 kommer följande områden att ersättas med särskild kvalitetsbonus (mål och måttersättning).

Tillgänglighet –telefon max 17 kr/listad

Tillgänglighet –besök max 17 kr/listad

Medicinsk kvalitet/patientsäkerhet –strukturmått max 24 kr/listad Medicinsk kvalitet/patientsäkerhet –patientsäkerhet max 24 kr/listad

Hälsofrämjande arbete max 33 kr/listad

Äldre med komplexa vård- och omsorgsbehov max 104 kr/listad i åldersgruppen 65 år och äldre.

Behandlingstryck läkemedel

Målet är att vårdenhetens behandlingstryck, uttryckt som DDD (defined daily dos) per 1 000 listade och dygn, för samtliga allmänläkemedel som vårdenheten är kostnadsansvarig för och att kostnad per listad för klinikläkemedel, förskrivet av vårdenheten inte ska avvika allt för mycket från landstingsgenomsnittet. Syftet med måttet är att ha en generell miniminivå när det gäller läkemedelsbehandling för att undvika att en vårdenhet genomgående underförskriver samt för att garantera jämlik vård och skapa trovärdighet gentemot patienten. Om målen inte uppfylls kommer ersättningen för allmänläkemedel att reduceras. Maximal reducering är 2 % av budgeterad ersättning för allmänläkemedel aktuellt år.

Patientavgifter

Leverantören skall ta ut patientavgift enligt Landstingets fastställda vårdavgifter. Leverantören uppbär och behåller dessa avgifter. Gällande regler för högkostnadsskydd inom öppen hälso- och sjukvård ska tillämpas. Leverantören skall ta ut patientavgift av patienten vid uteblivna besök

Särskilda ersättningar

Asylsökande

Ersättning ges med samma ersättningsbelopp per besök eller vårddag/vårdtillfälle med avdrag för eventuella patientavgifter som gäller för utomlänspatienter. Ersättningskrav till Landstinget måste vara försedda med den asylsökandes LMA-nummer för att ersättning skall lämnas.

Schabloniserad ersättning som kan ges till leverantörer avser aldrig sjukvård till asylsökande.

Asylsökande under 18 år har rätt till all slags vård medan asylsökande över 18 år har rätt till akut vård och vård som inte kan anstå. Övrig vård bekostas av vårdtagaren. Då språktolk används vid vård av asylsökande ska denna tjänst primärt betalas av Leverantören som sedan i särskild ordning har rätt att fakturera Landstinget med fast belopp för varje tolktillfälle. Tillägg får inte göras för egna administrativa kostnader för tolk.

Patienter från andra landsting och andra länder

Leverantören ska ta emot patienter från andra landsting på samma sätt som Landstingets egna verksamheter enligt bestämmelserna i Riksavtalet för utomlänsvård. För patienter som ges sådan vård ska Leverantören debitera patientens Landsting för vårdkostnad. Leverantören ska på liknande sätt ta emot patienter från främmande länder som omfattas av gällande regler för patienter från EU/EES samt Schweiz eller länder med vilka Sverige har sjukvårdsöverenskommelser. Förutsättning för ovanstående är att detta inte påverkar ett avtalsenligt utförande av uppdraget gentemot Landstinget. Patienter i behov av omedelbar vård ska alltid tas emot.

Besöksersättning för besök på vårdenheten av utomlänspatienter ersätts enligt bestämmelserna i Riksavtalet för utomlänsvård.

Dessa avgifter beslutas i regionsjukvårdsnämnden, följande belopp gäller för 2009 (bruttopris, priset minskas med erhållen patientavgift):

Läkarbesök utomlänspatient 1 790 kr Sjukv beh utomlänspat 595 kr

Tolk

Teckentolk ersätts av Landstinget.

Utbildning och praktik

Linköpings Universitet betalar ersättning för åtaganden avseende praktikställen för verksamhetsförlagd utbildning, VFU, med ett belopp som 2008 uppgår till 1 325 kronor exklusive mervärdesskatt per genomförd studentplacering (omfattande 40 VFU-timmar).

Beloppet justeras årligen. Ersättning för studentplaceringar inom läkarprogrammet framgår av den årliga överenskommelsen inom ramen för det regionala ALF-avtalet. ST-läkare finansieras enlig s.k. ”ryggsäcksprincip” vilket innebär grundanställning på och finansiering via

”hemmaklinik”/-centrum eller motsvarande.

Related documents