• No results found

UPPDRAG PRIMÄRVÅRD

Primärvården ska vara ett tryggt och förtroendeingivande förstahandsval för medborgare i behov av basal hälso- och sjukvård. En trygg och förtroendeingivande primärvård förutsätter god medicinsk kvalitet, hög tillgänglighet och en helhetssyn på patientens livssituation, hälsotillstånd och vårdbehov.

Patienter

Vårdenheten ansvarar för sina listades patienters behov av basal hälso- och sjukvård och skall för dem erbjuda primärvård enligt detta uppdrag. Vårdenheten skall ta emot alla personer som bedöms vara i behov av vård som inte kan anstå av medicinska skäl och som inte kräver sjukhusets särskilda resurser. Asylsökande och gömda som inte har fyllt 18 år skall erbjudas primärvård enligt samma uppdrag som för listade patienter.

Personer med behov av sammansatta insatser, nedsatt autonomi och/eller med kronisk sjukdom skall erbjudas fast kontaktperson, såsom namngiven läkare, distriktssköterska eller annan personalkategori utifrån vårdtagarens behov.

För de uppdrag som kräver samarbete inom närområdet skall särskild överenskommelse tecknas mellan de vårdenheter som verkar inom området, vilket innebär att vårdenheter har ett gemensamt ansvar att fördela närområdesanknutna arbetsuppgifter mellan enheterna. En vårdenhets närområde fastställs i Landstingets närområdeskarta.

Tillgänglighet

Patienten skall erbjudas tillgänglighet till vård enligt den nationella vårdgarantin och de krav Landstinget i Östergötland i övrigt ställer. För vårdenheter i Östergötland gäller att patienter skall erbjudas besök hos läkare, sjuksköterska, sjukgymnast eller annan yrkesgrupp inom högst sju dagar för bedömning av nya medicinska problem eller vid oväntad eller kraftig förändring/försämring av tidigare känt hälsoproblem.

Tidbokning för besök skall kunna ske på ett enkelt och flexibelt sätt för patienterna. Vid behov av besök på vårdenheten skall det i normalfallet räcka med en kontakt för att erhålla tid för besök.

Vårdenheten skall säkra tillgänglighet för besök och telefonsamtal minst 45 timmar per vecka, vardagar under hela året för såväl akuta som planerade insatser.

Vårdenheten skall ansvara för att vårdsökande har tillgång till erforderliga insatser av basal hälso- och sjukvård även utanför vårdenhetens ordinarie öppettider vilket innefattar jouransvar.

Detta innebär att tillgång skall finnas för akuta och planerade insatser av läkare och sjuksköterska såväl i den enskildes hem som vid mottagning. Den vård och rådgivning som ges skall erbjudas i patientens hem då dennes sjukdomstillstånd och livssituation inte medger besök på vårdenheten.

Vårdtjänsten

Vårdenheten skall utifrån ett hälsofrämjande förhållningssätt erbjuda rådgivning, bedömning, utredning, behandling och uppföljning inom alla typer av fysiska och psykiska sjukdomar, skador och upplevda besvär, som inte kräver sjukhusets medicinska och tekniska resurser eller annan särskild kompetens. Vårdtjänsten innefattar också nedanstående delar:

Rehabilitering

Vårdenheten skall erbjuda sjukgymnastisk bedömning av muskuloskeletala besvär som alternativ till läkarbedömning. Vårdenheten skall erbjuda multimodala team vad gäller psykisk ohälsa samt andra tillstånd som kan generera långvarig sjukskrivning.

Hemsjukvård

Vid långvariga och omfattande behov av basal hemsjukvård skall detta erbjudas. Vilka insatser som avses med basal hemsjukvård regleras i ”gränsdragning mellan basal och avancerad hemsjukvård”. Hemsjukvård skall kunna erbjudas dygnet runt alla dagar i veckan till patienter som är registrerade som mottagare av hemsjukvård.

Läkarmedverkan i den kommunala hälso- och sjukvården

Vårdenheten skall ansvara för läkarinsatser och samverkan med den kommunala hälso- och sjukvården eller motsvarande för listade patienter enligt ”avtal mellan Landstinget och länets kommuner”.

Barnhälsovård

Vårdenheten skall främja barnets hälsa, trygghet och utveckling genom att upptäcka och förebygga fysisk och psykisk ohälsa, bedriva hälsoupplysning och skadeförebyggande verksamhet samt stödja föräldrar i ett aktivt föräldraskap. Föräldrautbildning skall erbjudas till alla nyblivna föräldrar och individuellt stöd ges vid behov. Vårdenheten skall särskilt uppmärksamma utsatta gruppers specifika behov.

Vårdenheten skall aktivt erbjuda barn i åldrarna 0-6 år anslutning till barnhälsovårdens program, tills barnet överlämnas till skolhälsovården. Vårdenheten skall individuellt hälsoövervaka alla anslutna barn enligt ”Socialstyrelsens allmänna råd för Hälsoundersökningar inom barnhälsovården, Rikshandbok för barnhälsovården” och ”Landstingets basprogram”, eller enligt individuellt anpassat hälsoövervakningsprogram för barn med särskilda behov. Vaccinationer skall erbjudas i enlighet med ”Socialstyrelsens aktuella barnvaccinationsprogram och föreskrifter om vaccination av barn”.

Hälsoundersökningar för asylsökande m fl.

Vårdenheten skall erbjuda hälsoundersökningar till asylsökande, kvotflyktingar och individer med familjeanknytning till dessa. Dessutom skall vid behov krishantering kunna erbjudas till asylsökande.

Smittskydd

Vårdenheten skall tillhandahålla smittskyddsinsatser i form av information och provtagning för listade patienter samt i närområdet. Vårdenheten skall kunna erbjuda vaccinationer enligt nationellt vaccinationsprogram och till riskgrupper enligt Landstingets riktlinjer.

Intyg

Vårdenheten skall ansvara för dödsfallskonstaterande och handläggning i samband med dödsfall inom närområdet. Vårdenheten skall också i förekommande fall svara för utfärdande av vårdintyg enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), läkarintyg enligt LPT, Lagen om vård av unga (LVU) och Lagen om vård av missbrukare (LVM), utlåtande till försäkringskassan samt övriga patientrelaterade intyg.

Samverkan

Vårdenheten skall utifrån sitt breda uppdrag samverka med vårdgrannar och andra samhällsaktörer. Vårdenheten skall aktivt delta i det befolkningsinriktade hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet i närområdet.

Kompetens

Vårdenheten skall ha en allmänmedicinsk profil avseende personalens kompetens. Vårdenheten bör ha minst 3,0 tjänst som läkare varav minst 50 % med specialistkompetens i allmänmedicin samt distriktssköterskor i motsvarande omfattning. Personal med psykosocial kompetens bör lägst ha socionomutbildning med kompetens motsvarande tidigare steg 1 eller psykolog eller annan hälso- och sjukvårdsutbildning med kompetens motsvarande steg 1. Medverkan av arbetsterapeut och sjukgymnast skall säkras i multimodala team. Därutöver skall vårdenheten ha tillgång till den breda kompetens som krävs för att fullgöra uppdraget.

Läkare på BVC skall ha specialistkompetens, alternativt vara ST-läkare under handledning, i allmänmedicin eller pediatrik. Sjuksköterska på BVC skall ha specialistutbildning till distriktssköterska eller specialistutbildning inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar.

Related documents