• No results found

Ersättningar till anställda

In document Årsredovisning 2004 (Page 47-50)

Allmänna redovisningsprinciper

RR 29 Ersättningar till anställda

Tillämpningen av rekommendationen innebär bland annat att för-månsbestämda pensionsplaner i koncernen redovisas och beräknas enligt andra principer än vad som tidigare tillämpats. Ökningen av den nettoredovisade pensionsskulden till följd av principföränd-ringen har vid övergången till RR 29 redovisats mot eget kapital och uppgår till –18 Mkr. I enlighet med rekommendationen har jämförelseåret inte omräknats avseende förmånsbestämda pen-sionsplaner.

Rapportering för segment

Koncernens interna rapporteringssystem är uppbyggt med tanke på uppföljning av avkastningen på koncernens varor och tjänster varför rörelsegrenar är den primära indelningsgrunden.

Klassificering

Anläggningstillgångar, långfristiga skulder och avsättningar består i allt väsentligt enbart av belopp som förväntas återvinnas eller betalas efter mer än tolv månader räknat från balansdagen.

Omsättningstillgångar och kortfristiga skulder består i allt väsent-ligt enbart av belopp som förväntas återvinnas eller betalas inom tolv månader räknat från balansdagen. Om avvikelse sker från denna princip redovisas detta i not till respektive balanspost.

Bilias fastighetsbestånd utgörs enbart av rörelsefastigheter som i huvudsak används i koncernens verksamhet.

Värderingsprinciper

Tillgångar, avsättningar och skulder har värderats till anskaff-ningsvärden om inget annat anges nedan.

Koncernredovisning

Koncernbokslutet är upprättat enligt förvärvsmetoden i enlighet med Redovisningsrådets rekommendationer och omfattar moder-bolaget Bilia AB och dotterbolagen, varmed avses de bolag i vilka Bilia AB äger mer än 50 procent av aktiernas röstvärde eller har ett bestämmande inflytande.

Goodwill

Koncernmässig goodwill uppkommer när anskaffningsvärdet vid förvärv av andelar i dotterföretag överstiger det verkliga värdet på det förvärvade företagets identifierbara nettotillgångar. Goodwill redovisas till anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerade avskrivningar och eventuell nedskrivning.

Eliminering av transaktioner mellan koncernföretag Koncerninterna fordringar och skulder samt transaktioner mellan företag i koncernen elimineras i sin helhet.

Omräkning av utländska dotterföretag

Boksluten för utländska dotterbolag, vilka samtliga är självständi-ga utlandsverksamheter, har omräknats till svenska kronor enligt dagskursmetoden. Samtliga poster i de utländska dotterbolagens balansräkningar har omräknats till svenska kronor med de valuta-kurser som gällde vid årsskiftet (balansdagens kurs). Resultaträk-ningarna har omräknats med genomsnittliga valutakurser under räkenskapsåret (medelkurs). De omräkningsdifferenser som där-vid uppstått har direkt påverkat koncernens eget kapital.

Koncernbidrag och aktieägartillskott

Företaget redovisar koncernbidrag och aktieägartillskott i enlighet med uttalandet från Redovisningsrådets Akutgrupp.

Aktieägartillskott förs direkt mot eget kapital hos mottagaren och aktiveras i aktier och andelar hos givaren, i den mån nedskriv-ning ej erfordras.

Koncernbidrag som är att jämställa med en utdelning redovisas som utdelning. Det innebär att erhållet koncernbidrag och dess aktuella skatteeffekt redovisas över resultaträkningen.

Intäkter

Intäktsredovisning sker i resultaträkningen när det är sannolikt att de framtida ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla bolaget och dessa fördelar kan beräknas på ett tillförlitligt sätt. Intäkter-na inkluderar endast det bruttoinflöde av ekonomiska fördelar som företaget erhåller eller kan erhålla för egen räkning.

Inkomst vid varuförsäljning redovisas som intäkt då bolaget till köparen har överfört de väsentliga risker och förmåner som är för-knippade med varornas ägande och bolaget inte heller utövar någon reell kontroll över dessa varor som sålts. Intäkterna redovi-sas till det verkliga värdet av vad som erhållits.

Intäktsredovisning av servicearbete sker när det ekonomiska utfallet för utfört servicearbete kan beräknas på ett tillförlitligt sätt och de ekonomiska fördelarna tillfaller bolaget. Successiv vin-stavräkning tillämpas. Detta innebär att i de fall färdigställande-graden kan beräknas på ett tillförlitligt sätt så redovisas inkoms-ten som intäkt baserad på färdigställandegraden på balansdagen.

Färdigställandegraden för servicearbete har fastställts genom vär-dering av utförda tjänster och insatt material per balansdagen.

Intäkter från uthyrda bilar redovisas linjärt under avtalsperioden.

Provisioner på finansiella tillgångar redovisas linjärt under inne-havstiden och beräknas på den utestående avbetalnings- och lea-singstocken för vilken det finns regressansvar.

Resultat från kundfinansiering

Koncernens kundfinansiering är omfattande och svarar för en betydande andel av koncernens resultat. Koncentrationen till kärn-verksamheten har inneburit att kundfinansieringen ökat i betydel-se både vad avbetydel-ser möjlighet att kunna analybetydel-sera koncernens resul-tat och bedöma koncernens framtida intjäningsförmåga.

Långtidsleasing, avbetalningskontrakt, löpande nettoavkastning på finansiella kontrakt som överlåtits på AB Volvofinans samt övriga provisioner i samband med finansiering som överlåtits till finans-bolag redovisas i not 4.

Ekonomisk redovisning

Jämförelsestörande poster

Under jämförelsestörande poster lämnas information om händel-ser och transaktioner vilkas resultateffekter är viktiga att upp-märksamma när periodens resultat jämförs med andra perioder.

Fordringar

Fordringar är redovisade till anskaffningsvärde minskat med even-tuell nedskrivning.

Utländsk valuta

Fordringar och skulder i utländsk valuta värderas till balansdagens kurs.

Kursdifferenser på finansiella fordringar och skulder redovisas bland finansiella poster. Kursdifferenser på rörelsefordringar och rörelseskulder förekommer ej. I den mån fordringar och skulder i utländsk valuta har terminssäkrats omräknas de till terminskurs.

Varulager

Varulagret är upptaget till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet. Därvid har inkuransrisk beaktats. An-skaffningsvärdet beräknas enligt först in, först ut principen.

Leasing

Leasing klassificeras i koncernredovisningen antingen som finansi-ell finansi-eller operationfinansi-ell leasing. Finansifinansi-ell leasing föreligger då de eko-nomiska riskerna och förmånerna som är förknippade med ägan-det i allt väsentligt är överförda till leasingtagaren. I annat fall är det fråga om operationell leasing. I korthet innebär finansiell lea-sing att gällande anläggningstillgång redovisas som tillgångspost i balansräkningen. Förpliktelsen att betala framtida leasingavgifter har redovisats som lång- och kortfristiga skulder. De leasade till-gångarna avskrivs enligt plan medan leasingbetalningarna redovi-sas som ränta och amortering av skulderna. Operationell leasing innebär i korthet att någon tillgångs- eller motsvarande skuldpost inte redovisas i balansräkningen hos leasingtagaren.

Immateriella tillgångar

Immateriella tillgångar som förvärvats och utgifter för utveckling av programvaror avsedda för verksamheten redovisas som tillgång-ar i balansräkningen och är redovisade till anskaffningsvärde minus ackumulerade avskrivningar och nedskrivningar. Det redo-visade värdet inkluderar utgifter för material, direkta utgifter för lön och indirekta utgifter som kan hänföras till tillgångar på ett rimligt och konsekvent sätt.

Materiella tillgångar

Materiella anläggningstillgångar redovisas som tillgång i balans-räkningen när de på basis av tillgänglig information är sannolikt att den framtid ekonomiska nyttan som är förknippad med innehavet tillfaller koncernen och att anskaffningsvärdet för tillgången kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

Tillkommande utgifter

Tillkommande utgifter läggs till anskaffningsvärdet till den del tillgångens prestanda förbättras i förhållande till den nivå som gällde då den ursprungligen anskaffades. Alla andra tillkommande utgifter redovisas som kostnad i den period de uppkommer.

Lånekostnader

Lånekostnader belastar resultatet i den period till vilken de hän-för sig, utom till den del de ingår i en tillgångs anskaffningsvärde.

Avskrivningar

Avskrivningar enligt plan baseras på ursprungliga anskaffningsvär-den minskat med beräknat restvärde och beräknad nyttjandepe-riod. Följande avskrivningssatser tillämpas:

% Koncernen Moderbolaget

exklusive tillgångar för uthyrning 10–20 20 Programvaror skrivs av över uppskattad nyttjandeperiod. Program-varor för vissa verksamhetssystem med särskild strategisk betydel-se har en teknisk plattform med sådan komplexitet och stabilitet att nyttjandeperioden bedöms uppgå till tio år.

Goodwill var hänförlig till Eneqvist Bil AB. Bolagets historiska och förväntade lönsamhet medför att det ekonomiska värdet väl motiverar en avskrivning av goodwill på tio år.

Avskrivning av leasingfordon anpassas för varje objekt med utgångspunkt från fordonets ålder och körsträcka.

Nedskrivningar

De redovisade värdena för koncernens tillgångar kontrolleras vid varje balansdag för att utröna om det finns någon indikation på nedskrivningsbehov. Om någon sådan indikation finns, beräknas tillgångens återvinningsvärde som det högsta av nyttjandevärdet och nettoförsäljningsvärdet. Nedskrivning görs om återvinnings-värdet understiger det redovisade återvinnings-värdet.

Skatt

Uppskjuten skatt beräknas med utgångspunkt i temporära skillna-der mellan redovisade och skattemässiga värden på tillgångar och skulder. Beloppen beräknas baserade på hur de temporära skillna-derna förväntas bli utjämnade och med tillämpning av de skatte-satser och skatteregler som gäller eller är aviserade på balans-dagen.

Uppskjutna skattefordringar avseende avdragsgilla temporära skillnader och underskottavdrag redovisas i den mån det är sanno-likt att dessa kommer att medföra lägre skattekostnader i framtiden.

I koncernens balansräkning uppdelas obeskattade reserver i uppskjuten skatteskuld, vilken redovisas som en avsättning och en kapitaldel, vilken ingår i bundna reserver. Skatteskulden beräk-nas med utgångspunkt från den förväntade skattesatsen för nästa år i respektive land.

Skattesatsen för Sverige i årets bokslut är 28 procent.

Finansiella instrument

En finansiell tillgång eller finansiell skuld tas upp i balansräkning-en när bolaget blir part till instrumbalansräkning-entets avtalsmässiga villkor.

Kundfordringar tas upp i balansräkningen när faktura har skickats.

Leverantörsskulder tas upp när faktura mottagits.

En finansiell tillgång tas bort från balansräkningen när rättig-heterna i avtalet realiseras, förfaller eller bolaget förlorar kontrol-len över dem. Detsamma gäller för del av en finansiell tillgång.

47 En finansiell skuld tas bort från balansräkningen när

förpliktel-sen i avtalet fullgörs eller på annat sätt utsläcks. Det samma gäl-ler för del av en finansiell skuld.

Likvida medel omfattar kassa, omedelbart tillgängliga banktill-godohavanden samt övriga penningmarknadsinstrument med ursprunglig löptid understigande tre månader.

Långfristiga värdepappersinnehav och andra långfristiga ford-ringar värderas till anskaffningsvärde om inte en prövning påvisar behov av nedskrivning.

Kundfordringar och övriga fodringar värderas till anskaffnings-värde. Reservering för osäkra kundfordringar görs efter individuell prövning.

Kortfristiga placeringar utgörs främst av överskottslikviditet som placeras hos AB Volvofinans och värderas till anskaffnings-kostnad plus upplupen intäktsränta.

Leverantörsskulder redovisas till anskaffningsvärde. Övriga finansiella skulder redovisas till anskaffningsvärde jämte upplupen ränta beträffande räntebärande skulder.

Lån redovisas initialt till erhållet belopp efter avdrag för tran-saktionskostnader.

Bilia använder derivatinstrument i form av ränteswapar för att kontrollera exponeringen mot förändringar i räntesatser. Belopp som ska erläggas eller erhållas till följd av ränteswapar redovisas löpande som ränteintäkt eller räntekostnad.

Mer information om finansiell riskhantering se not 18.

Ersättningar till anställda

Ersättningar till anställda redovisas i koncernredovisningen enligt Redovisningsrådets rekommendation: RR29 Ersättningar till anställda, som tillämpas från och med 2004-01-01.

Ersättningar till anställda efter avslutad anställning I koncernredovisningen har förmånsbestämda pensionsplaner till och med år 2003 intagits enligt lokala regler och föreskrifter utan omräkning till gemensamma principer. Genom tillämpning av RR 29 från och med 2004-01-01 redovisas förmånsbestämda pen-sionsplaner i koncernredovisningen enligt gemensamma principer och beräkningsmetoder.

Per 2004-01-01 har pensionsförpliktelserna beräknats i enlighet med RR 29. Skillnaden jämfört med pensionsavsättningarna redo-visade per 2003-12-31 har påverkat ingående eget kapital 2004.

I Sverige och Norge omfattas alla anställda av förmånsbestämda pensionsplaner. I Danmark omfattas alla medarbetare av avgiftsbe-stämda planer.

I avgiftsbestämda planer betalar företaget fastställda avgifter till en separat juridisk enhet och har ingen förpliktelse att betala ytterligare avgifter. Koncernens resultat belastas för kostnader i takt med att förmånerna intjänas.

I förmånsbestämda pensionsplaner utgår ersättningar till anställda och före detta anställda baserat på lön vid pensione-ringen och antalet tjänsteår. Koncernen bär risken för att de utfäs-ta ersättningarna utbeutfäs-talas.

De förmånsbestämda pensionsplanerna är både fonderade och ofonderade. I de fall planerna är fonderade har tillgångar avskiljts i främst fondförsäkringar. Dessa förvaltningstillgångar kan bara användas för att betala ersättningar enligt pensionsavtalen.

I balansräkningen redovisas nettot av beräknat nuvärde av för-pliktelserna och verkligt värde på förvaltningstillgångarna som antingen en avsättning eller en långfristig finansiell fordran. I de fall då ett överskott i en plan inte helt går att utnyttja redovisas endast den del av överskottet som företaget kan återvinna genom minskade framtida avgifter eller återbetalningar. Kvittning av ett överskott i en plan mot ett underskott i en annan plan sker endast om företaget har en rätt att använda ett överskott i en plan för att reglera ett underskott i en annan plan eller om förpliktelserna avses att regleras på nettobasis.

Pensionskostnaden och pensionsförpliktelsen för förmånsbe-stämda pensionsplaner beräknas enligt den så kallade Projected Unit Credit Method. Metoden fördelar kostnaden för pensioner i takt med att de anställda utför tjänster för företaget som ökar deras rätt till framtida ersättning. Företagets åtagande beräknas årligen av oberoende aktuarier. Åtagandet utgörs av nuvärdet av de förväntade framtida utbetalningarna. Diskonteringsräntan som används motsvarar räntan för förstklassiga företagsobligationer alternativt statsobligationer med en löptid som motsvarar den genomsnittliga löptiden för förpliktelserna och valutan. De vikti-gaste aktuariella antagandena anges i not 27.

Vid fastställandet av förpliktelsens nuvärde och verkligt värde på förvaltningstillgångarna kan det uppstå aktuariella vinster och förluster. Dessa uppkommer antingen genom att det verkliga utfal-let avviker från det tidigare gjorda antagandet eller att antaganden ändras.

Den del av de ackumulerade aktuariella vinsterna och förlus-terna, vid föregående års utgång, som överstiger 10 procent av det största av förpliktelsernas nuvärde och förvaltningstillgångarnas verkliga värde redovisas i resultatet över den förväntade genom-snittliga återstående tjänstgöringstiden för de anställda som omfattas av planen.

Den beskrivna redovisningsprincipen ovan tillämpas bara för koncernredovisningen. Moderbolaget och dotterföretagen redovi-sar förmånsbestämda pensionsplaner enligt lokala regler och före-skrifter i respektive land.

Åtaganden för ålderspension och familjepension för tjänstemän i Sverige tryggas dels genom PRI-systemet, dels genom en försäk-ring i Alecta. Enligt ett uttalande från Redovisningsrådets Akut-grupp, URA 42, är även försäkring genom Alecta en förmånsbe-stämd plan som omfattar flera arbetsgivare. För räkenskapsåret 2004 har bolaget inte haft tillgång till sådan information som gör det möjligt att redovisa denna plan som en förmånsbestämd plan.

Pensionsplanen enligt ITP som tryggas genom en försäkring i Alec-ta redovisas därför som en avgiftsbestämd plan.

Ersättningar vid uppsägning

En avsättning redovisas i samband med uppsägningar av personal endast om företaget är bevisligen förpliktigat att avsluta en anställning före den normala tidpunkten eller när ersättningar lämnas som ett erbjudande för att uppmuntra frivillig avgång. I de fall företaget säger upp personal upprättas en detaljerad plan som minst innehåller arbetsplats, befattningar och ungefärligt antal berörda personer samt ersättningarna för varje personalkategori eller befattning och tiden för planens genomförande.

Ekonomisk redovisning

In document Årsredovisning 2004 (Page 47-50)

Related documents