• No results found

4 ANALYTISKT RAMVERK

5.1 Ett citynära havsläge

Malmös nya stadsidentitet handlar, enligt Malmö Stad, främst om att staden ska vara inkluderande för alla. Vid nya stadsprojekt ska den sociala hållbarheten prioriteras högt. Detta innebär att bostadspriserna i varje projekt bör vara rimliga i relation till medborgarnas ekonomi för att alla ska ha råd att bosätta sig i området. I dagsläget har de existerande sociala skiktningarna i staden orsakats av hur bostadsbestånden har fördelats. (Malmö Stad, 2018:15) Just nu planeras och utvecklas många områden i Malmö. En av de mest aktuella och stora planerna gäller stadsdelen Nyhamnen. Området kommer att avindustrialiseras och utvecklas till ett bostads- och arbetsområde (Fainstein 2010:5 & Diedrich 2013:5). Nyhamnen är högt prioriterat på grund av det goda geografiska läget. I Malmö Stads fördjupade översiktsplan (2018:4) framgår det att staden ska utvecklas till en funktionsblandad stad. Detta för att nå ett rikt stadsliv, skapa en tätare stad och ge bredare utbud av bostäder. Då Nyhamnen har goda möjligheter till att bli en attraktiv stadsdel, anses det finnas en kapacitet att Nyhamnen kommer att kunna klara av 7000 - 9000 nya bostäder (ibid., 2018:25). En lösning till detta är att tillföra kompletteringar i de befintliga ensidiga bostadsområdena för att stärka den sociala hållbarheten. För att nå en blandad variation av hushåll planeras det för ett brett utbud av varierade upplåtelseformer och omväxling av olika boenden av hög kvalitet på Nyhamnen (ibid., 2018:6).

Den prioritering som Malmö Stad trycker på är att staden ska växa innanför Yttre Ringvägen. Att fler Malmöbor ska välja att vistas på samma yta samtidigt kommer inte bara att öka stadens attraktivitet, utan även skapa större trygghet. I våra intervjuer har alla intervjupersoner varit tydliga i förklaringen med att närheten till centralstationen är ytterst viktig och attraktiv eftersom det skapar både närhet till centrum och till närliggande städer. I vår intervju med Daniel Hohenthal från Kanozi Arkitekter berättade han att Malmö kan ses som en klassisk stad där järnvägsstationen separerar staden på ena sidan från industrin och på den andra från centrum.

“… när centralstationen hamnar i mitten av staden istället för att ligga egentligen i sidan av staden... det är den stora förvandlingen.” Daniel Hohenthal, Kanozi Arkitekter AB [2019-04-11]

Blandningen av närhet till kollektivtrafik och havsmiljö, i en kombination av hamn- och industrimiljöer, ger fördelar för en attraktiv stadsmiljö. De gamla industrilokalerna på Nyhamnen ska kompletteras med nya inslag för att skapa en rik identitet. Det talas om att detta

32

ska bli Malmös nya framsida (Malmö Stad, 2018: 3ff). För att Malmö Stad ska kunna skapa en ny framsida måste Nyhamnen utvecklas. Enligt Malmö Stad är den enda vägen genom en avindustrialisering. Avindustrialiseringen är en faktor som gäller den utveckling som sker i ett område eller en stad som tidigare bestått av industrier (Fainstein 2010:5 & Diedrich 2013:5). I samband med avindustrialiseringen har stadsutvecklingen av hamnområden tillåtits att fortsätta. Med förändringarna som sker i samband med nybyggnationer uttrycker sig Hohenthal att det är trist att de befintliga byggnaderna kommer att rivas. Vidare ger han exempel från Varvsstaden i Malmö där mycket ska rivas av de stora vita hallarna.

“... tyvärr kommer mycket att försvinna… det är lite synd kan jag tycka” Daniel Hohenthal, Kanozi Arkitekter AB [2019-04-11]

I samband med exploateringen som sker i Nyhamnen, omvandlas området i liknande riktning som de flesta ”waterfront development” projekten. (Smith & Soledad Garcia Ferrari, 2012:3f) Planeringen ser oftast likadana ut gällande finansiering, kommunens roll, stadsutveckling och det globala perspektivet och syftar till att uppnå goda möjligheter för ekonomisk tillväxt. Denna process innebär främst att de outnyttjade industriområdena kan börja nyttjas till annat. Som ovan nämnt uttryckte Hohenthal sig att det är synd att riva befintliga byggnader. Samtidigt nämnde han att byggnaden Saltimporten, ute vid Hullkajen i Nyhamnen, kommer att bevaras. Vidare diskuterade vi om Malmö Stads vision om att omvandla tegelmagasinet till ett fotografiskt museum.

Nyhamnen ska omvandlas till en funktionsblandad, tät, nära och grön stadsdel. Det ska bli en stadsdel som är en mötesplats för hela Malmö vid havet. Med koppling till ett havsnära område är sammanlänkningen till staden viktig. Malmö Stad arbetar med att stadsdelen ska få samma funktionsblandning som resten av staden har. FN:s mål som antogs 2016 angående en social, ekonomisk och miljömässig hållbar utveckling har beaktats vid planeringen av Nyhamnen. I den fördjupade översiktsplanen för Nyhamnen kan vi läsa av sju mål som ska leda väg för den nya stadsdelen:

● Ett centrum som möter havet

Nyhamnen ska bidra till att utveckla och utvidga Malmös centrum och förstärka Malmös identitet som kuststad genom att tillvarata det havsnära läget.

33 ● Här står människan i fokus

Nyhamnen ska komplettera Malmö med en att-raktiv och nyskapande stadsmiljö med hög intensitet där människan står i fokus. Målet är att skapa en jämställd och jämlik stadsmiljö med mötesplatser som involverar alla människor.

● Här ska näringsliv och verksamheter trivas och ge arbete till många

Nyhamnen ska bidra till att stärka Malmös näringsliv och därmed spela en viktig roll för den regionala arbets- och bostadsmarknaden genom att skapa plats för arbete och försörjning för fler medborgare.

● Här ska många kunna bo och leva

Nyhamnen ska bidra till ett ökat bostadsbyg-gande i Malmö genom att erbjuda ett brett utbud av olika typer av bostäder med varierande upplåtelseformer av hög kvalitet.

● En egen identitet skapad av många

Nyhamnens identitet ska successivt utvecklas över tid i en inkluderande, innovativ och unik utvecklingsprocess.

● En del av Malmö, för hela Malmö

Nyhamnen ska bidra till ökad sysselsättningsgrad och förbättrad folkhälsa för hela Malmö. Sociala och fysiska länkar mellan Nyhamnen och övriga stadsdelar i Malmö ska stärkas.

● Hållbar stadsutveckling som utmanar

Nyhamnen ska bidra till Malmös miljömässigt håll- bara stadsutveckling genom klimatsmart byg-gande, närhet till kollektivtrafik och en cykel - och fotgängarvänlig struktur. (Malmö Stad, 2018:6f)

FN:s mål gällande social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet har skapat grunden för vilka mål Nyhamnen jobbar med i sin utveckling som stadsdel. (Malmö Stad, 2018:7) Stadsdelen ska vara ett inkluderande och tryggt område där människor oavsett förutsättningar eller bakgrunder ska kunna leva, besöka och verka i. Nyhamnen ska även ge möjligheter för invånarna att kunna forma och utveckla platsen. Samtidigt som den nya stadsdelen står inför goda förutsättningar och utvecklingsmöjligheter handlar det till slut alltid om ett gemensamt ansvar. Detta ligger hos

34

Malmö Stads organisation som förverkligar idéer och strategier. Malmö Stad ska inspirera investerare och aktörer för att de i samarbete med kommunen ska förverkliga den målsättningen och de ambitioner som ligger till grund för att Nyhamnen ska bli en hållbar stadsdel. En process som skulle kunna resultera i lägre markpriser. Malmö Stad prioriterar samarbetet med investerare högt. Samarbetet mellan kommunen och investerare sker i både finansieringen och i stadsutvecklingen.

I Nyhamnen ska en funktionsblandning som kompletterar hela staden eftersträvas för att nå en mångfald. Det är inte enbart FN och Malmö Stad som talar om olika förutsättningar som gäller för att uppnå en funktionsblandad stad, utan även Jacobs. Genom att attrahera mångfalden, skapar den funktionsblandade staden en attraktiv och livfull stadsmiljö (Jacobs, 2005:57f). I Nyhamnen kommer det havsnära läget, enligt Malmö Stad, att skapa en attraktiv stadsmiljö med en intim interaktion mellan stadsbebyggelse och hav (Malmö Stad, 2018:12). Under intervjuerna diskuterades attraktivitet även utifrån ett havsnära läge.

“... där prioriterar man utblickar och havsutsikt…“ Peter Härle, Volito Fastigheter [2019-04-04]

“... man kommer försöka värna om gröna och blåa värden…”

Dagmar Gormsen, Skanska [2019-04-03]

Related documents