• No results found

EU driver på för romsk inkludering

In document EU och Bostadspolitiken 2013 (Page 47-49)

2011 antogs en europeisk strategi för integrering av romer. Detta initiera- des av kommissionen med ett meddelande87 som uppmanade medlems- staterna att utifrån storleken på landets romska befolkning anta eller utveckla redan befintliga nationella strategier för romers integrering. Sedan mars 2012 har alla medlemsstater i EU en nationell strategi för integrering av romer eller en motsvarande uppsättning strategiska åtgärder inom ramen för sin politik för social integrering88. Medlemsstaternas nationella strategier utvärderade

Den 26 juni presenterade kommissionen sin progress report on roma

integration in the member states, en utvärdering av medlemsstaternas

genomförande av de nationella strategierna för integrering av romer89. I meddelandet90 lyfts strukturella förutsättningar som medlemsstaterna behöver säkra för ett framgångsrikt genomförande av de nationella strategierna; engagera lokala och regionala myndigheter och det civila samhället, bekämpa diskriminering samt anslå nödvändig finansiering. Kommissionen avser att stödja medlemsstaterna genom att ta fram ett ramverk för att kanalisera fondmedel till romsk integration. Medlems- staterna ska å sin sida se till att lämpliga åtgärder vidtas för att inkludera romsk integration i de partnerskapsavtal som sluts med kommissionen avseende användningen av strukturfondsmedel. Kommissionen önskar se integrerade insatser som kombinerar finansieringsmöjligheter från regional- och socialfonden. Social delaktighet av marginaliserade befolk-

86

No. 90/2013 Conference of European Churches (CEC) v The Netherlands

87

KOM(2011)173 En EU-ram för nationella strategier för integrering av romer fram till 2020

88

http://www.regeringen.se/sb/d/17342/a/210310

89

Kommissionen gör årliga uppföljningar av de nationella strategierna baserat på medlemsstaternas rapportering. Kommissionen följer även medlemsstaternas framsteg inom Europa 2020 processen. Det finns också kopplingar till paketet för sociala investeringar.

90

ningsgrupper är sedan tidigare föreslaget som investeringsprioritering inom Europeiska socialfonden.

Generell svensk ansats problematisk enligt kommissionen

I ett country fact sheet91 beskriver kommissionen kortfattat den svenska strategin liksom identifierade brister i denna. Vad gäller bostadsfrågan lyfter kommissionen avsaknaden av riktade åtgärder liksom problema- tiken med att mäta effekterna av en likabehandlingsinsats. Kommissionen lyfter vidare bristen på tillgänglig data som ett problem. Kommissionen menar även att Sverige i större utsträckning skulle kunna använda sig av fondmedel för att stödja romsk integration.

Rådsrekommendation för effektivare genomförande

I december antog rådet enhälligt kommissionens förslag till rådsrekom-

mendation om verkningsfulla åtgärder för integrering av romer i medlemsstaterna, som också presenterades i juni92. Rekommendationen syftar till att effektivisera genomförandet av de nationella strategierna.

I rekommendationen lyfts vikten av en integrerad insats, som invol- verar romerna själv och även ser till romska kvinnors särskilt svåra situation. Kommissionen menar att det finns ett behov av att samordna insatserna på EU-nivå, men rättsakten är inte bindande utan ska ge med- lemsstaterna praktiska riktlinjer. För vissa93, särskilt berörda, medlems- stater utfärdas landsspecifika rekommendationer inom ramen för den europeiska planeringsterminen och för dessa länder finns även förvänt- ningar på att romsk integration ska prioriteras när socialfondsmedel ska allokeras.

Rekommendationen fastställer gemensamma mål och rekommenderar specifika åtgärder. Medlemsstaterna får själva avgöra hur de mål som fastställs bäst kan nås. Följande sägs i det avsnitt som rör tillgång till bostäder:

Medlemsstaterna bör vidta särskilda åtgärder för att garantera lika- behandling och minska skillnaden mellan romer och befolkningen i övrigt så att politik och åtgärder på bostadsområdet även gäller romer. Detta mål bör nås genom att:

(a) undanröja geografisk segregering och främja en utveckling mot mindre segregering,

(b) främja icke-diskriminerande tillgång till subventionerat boende, även med avseende på kvaliteten hos det subventionerade boende som romer har tillgång till, liksom tillgång till genomgångsbostäder för resande/icke bofasta romer,

(c) utbilda kvalificerade romska rådgivare för att främja alla romers utnyttjande av subventionerat boende och allmännyttiga tjänster och infrastrukturer.

91

Länk till roma country factsheet Sweden 2013

92

KOM(2013)460 Förslag till RÅDETS REKOMMENDATION om verkningsfulla åtgärder för integrering av romer i medlemsstaterna

93

För innevarande planeringstermin: Bulgarien, Tjeckien, Ungern, Rumänien och Slovakien.

Socialpolitik 47

Medlemsstaterna bör se till att ansökningar från lokala myndigheter om stadsförnyelseprojekt i relevanta fall innefattar integrerade bostads- lösningar till förmån för marginaliserade befolkningsgrupper. Medlems- staterna bör även främja lokalt ledd utveckling och integrerade

territoriella investeringar med stöd av de europeiska struktur- och investeringsfonderna.

Övriga områden som rekommendationen omfattar är: riktade policy- åtgärder, tillträde till utbildning, tillgång till sysselsättning, tillgång till hälso- och sjukvård, finansiering, bekämpning av diskriminering, skydd av romska barn och kvinnor, fattigdomsminskning och social integration, egenmakt, lokala åtgärder, övervakning och utvärdering av politiken, organ för främjande av likabehandling, kontaktpunkter för nationella strategier för integrering av romer samt gränsöverskridande samarbete. Medlemsstaterna ska inom 24 månader efter att rekommendationen antagits kommunicera till kommissionen vilka åtgärder som har vidtagits. Därefter avrapporteras vidtagna åtgärder på årlig basis.

Inspirationen till rättsakten kommer bland annat från erfarenheter och goda exempel som tagits fram i en pilotgrupp, där svenska företrädare ingår. Det pågår även ett arbete inom Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (FRA) för att ta fram effektiva övervaknings- mekanismer.

Länk till kommissionens rekommendation med mera Länk till samlad information om romer i EU

Parlamentet trycker på

Kort efter antagandet av rådsrekommendationen diskuterades romsk integrering i Europaparlamentet. Parlamentet antog då en resolution94 om implementeringen av de nationella strategierna och en resolution95 om hur könsaspekten borde undersökas och adresseras bättre i de nationella strategierna. Parlamentet uppmanar bland annat kommissionen att rigga en effektiv övervakningsmekanism på EU-nivå och att FRA, EU:s byrå för grundläggande rättigheter, ska bistå medlemsstaterna med att samla in data och utveckla indikatorer.

In document EU och Bostadspolitiken 2013 (Page 47-49)

Related documents