• No results found

Paket om sociala investeringar

In document EU och Bostadspolitiken 2013 (Page 39-42)

I februari 2013 antog kommissionen ett ”paket med sociala investeringar för tillväxt och sammanhållning” (social investment package), innehåll- ande ett meddelande, en rekommendation, Bryta det sociala arvet –

61 http://europa.eu/pol/socio/index_sv.htm 62 Ibid. 63 Ibid. Dessa frågor hanteras

av Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inklu- dering, DG EMPL. De frågor som rör jämställdhet och diskriminering ligger numera på DG JUST.

investera i barnens framtid, och ett flertal arbetsdokument från

kommissionens avdelningar. Paketet beskrivs som en policyram med förslag på konkreta åtgärder både på EU‑nivå och i medlemsländerna, som ska bidra till att hantera frågor som barnfattigdom, den åldrande befolkningen, aktiv inkludering av människor som är utestängda från arbetsmarknaden, hemlöshet, sociala tjänster av allmänt intresse, äldreomsorg och sjukvård. Ekonomisk kris och demografiska förändringar anges vara bakomliggande orsaker till tillkomsten av paketet.

Kommissionen uppmanar medlemsstaterna att prioritera sociala inve- steringar och att modernisera sina välfärdsstater och pekar ut struktur- reformer som behövs för att medlemsstaternas socialpolitik ska bli mer effektiv och ändamålsenlig, i syfte att garantera en lämplig levnads- standard, förbättra individers utvecklingsmöjligheter och underlätta deras deltagande i samhället och på arbetsmarknaden. Medlemsstaterna ska ges politisk vägledning och vägledning om hur EU-medel kan användas för att stödja olika reformer.

Medlemsstaterna uppmanas också att beakta vägledningen när de tar fram de nationella reformprogrammen inom den europeiska planerings- terminen. Detta för att få ökat fokus på sociala investeringar i socialpoli- tiken, särskilt i politik som rör t.ex. omsorg, utbildning, aktiv arbetsmark- nadspolitik, bostadsstöd, rehabilitering och hälso- och sjukvårdstjänster. Vägledning om bekämpning av hemlöshet

I paketet berörs bostadssektorn på ett par ställen. Bland annat ges väg- ledning för bekämpning av hemlöshet. Medlemsstaterna uppmanas att:

bekämpa hemlöshet med omfattande strategier som bygger på förebyggande, ett bostadsinriktat synsätt och en översyn av bestämmelser och praxis för avhysning, med beaktande av de viktigaste slutsatserna i de riktlinjer för att bekämpa hemlöshet som ingår i paketet64.

Kommissionen uppmanar bland annat medlemsstaterna att anta en definition av hemlöshet, utveckla system för datainsamling och utbyta erfarenheter internationellt. Medlemsstaterna uppmanas också att vid behov utnyttja den föreslagna fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt65 för att bekämpa materiell fattigdom och hemlöshet. Särskild rekommendation om åtgärder mot barnfattigdom

I en särskild rekommendation66 uppmanas medlemsstaterna att organisera och genomföra politiska åtgärder för att motverka barnfattigdom och social utestängning och främja barns välfärd, genom flerdimensionella strategier och åtföljande av ett antal föreslagna riktlinjer. Dessa samlas under tre grundpelare; Tillgång till adekvata resurser, tillgång till bra

tjänster till en rimlig kostnad respektive trygga och rimliga boende- och levnadsvillkor. Bland riktlinjerna märks följande:

64

Se Commission staff working document SWD(2013)42 Confronting homelessness in the European Union

65

KOM(2012)617 Förordning om fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt. Se ”EU och bostadspolitiken 2012”.

66

Kommissionens rekommendation av den 20 februari 2013 Bryta det sociala arvet – investera i barnens framtid (2013/112/EU)

Socialpolitik 39

– Stödja familjers försörjning genom adekvata, konsekventa och verkningsfulla förmåner, inklusive skatteincitament, familjeförmåner och barnförmåner, bostadsbidrag och minimiinkomst.

– Komplettera det kontanta inkomststödet med andra förmåner som särskilt rör kost, barnomsorg, skola, hälsa, boende, färdmedel och tillgång till idrott eller socio- kulturella aktiviteter.

– Se till att det ekonomiska stödet för barn och bidragsvillkoren utformas så att det avspeglar boendeförhållandenas utveckling och resulterar i en lämplig omfördelning mellan olika inkomstgrupper.

– Skapa bättre faktisk tillgång till förmåner som barn och deras familjer har rätt till genom att göra det lättare att utnyttja dessa och genom att utveckla en uppsökande verksamhet.

– Tillhandahålla behovsprövade eller andra riktade förmåner på ett sådant sätt att det inte leder till stigmatisering, att hänsyn tas till barnens behov och att risken att hamna i fattigdomsfällan minskar, och utan att skapa negativa incitament för den förälder som tjänar minst och för ensamföräldrar.

– Ge barn möjlighet att leva och växa upp i en trygg, hälsosam och barnvänlig miljö som stöder deras utveckling och lärandebehov:

– Göra det möjligt för barnfamiljer att ha bra bostäder till rimlig kostnad (inklusive subventionerat boende) och hitta lösningar i situationer där barnfamiljer utsätts för miljöfaror, trångboddhet och energifattigdom.

– Stödja familjer och barn i riskzonen för hemlöshet genom att förhindra vräkningar, onödiga bostadsbyten och separation från familjen och genom att ordna såväl tillfällig inkvartering som långsiktiga boendelösningar.

– Se till barnens bästa i samband med stadsplanering så att man undviker

”gettoisering” och segregering genom att främja socialt blandat boende och ge adekvat tillgång till offentliga färdmedel.

Ett förslag till övervakningsram med indikatorer återfinns i en bilaga. Äldres boendesituation berörs

Paketet om sociala investeringar fokuserar på att stärka individen genom hela livscykeln och den demografiska utvecklingen med en åldrande befolkning i Europa sätter äldrefrågan högt på dagordningen. Ett av de arbetsdokument som ingår i paketet heter Long-term care in ageing

societies – Challenges and policy options67. Äldrevänliga miljöer och

självständigt boende är sådant som berörs. Starkt konsumentskydd en nödvändighet

Direktivet om bostadslåneavtal68 nämns som ett led i att skydda männi- skor mot ekonomiska svårigheter. Kommissionen har även offentliggjort ett arbetsdokument69 om nationella åtgärder och metoder för att undvika utmätningsförfaranden, liksom en studie där man kartlägger och analy- serar olika rättsliga metoder och bästa praxis för att öka skyddet för kon- sumenterna i syfte att lindra finansiella svårigheter och bekämpa hem- löshet.

67

SWD(2013)41

68

KOM(2011) 142. Direktivet antogs i januari 2014.

69

Vägledning om att utnyttja fondmedel

I meddelandet ges också vägledning om hur medlemsstaterna bäst kan använda EU-stöd, främst från Europeiska socialfonden. Också här nämns bostäder.

“Stöd från ESF kan kompletteras med ytterligare finansiering från ERUF, särskilt för investeringar i social infrastruktur samt hälso-, barnomsorgs- bostads- och utbild- ningsinfrastruktur, och till stöd för fysiskt och ekonomiskt återställande av eftersatt stads- och landsbygdssamhällen. Dessa investeringar kan påverka socialpolitiska reformer, t.ex. avskaffandet av segregeringen i utbildningsinstitutioner, övergången till vård i samhället och politiken för integrerade bostäder (integrated housing policies).”

Regelbunden uppföljning

Paketet om sociala investeringar passas in i den europeiska planerings- terminen. Kommissionen kommer att följa medlemsstaternas system för social trygghet (socialförsäkringssystem) inom ramen för planerings- terminen, med möjligheten att formulera landsspecifika rekommen- dationer. Bland annat kommer en Social protection performance monitor ingå i den årliga tillväxtöversikten (se nedan).

Länk till information om paketet för sociala investeringar

Den sociala dimensionen av EMU stärks

In document EU och Bostadspolitiken 2013 (Page 39-42)

Related documents