• No results found

Rekrytering i Europa

Befolkning 4 459 300 (2009) Eures-rådgivare 15

Besök Eures i Irland på www.fas.ie Arbetsmarknadsstatistik www.cso.ie

Nationella informationskällor www.een-ireland.ie/eei

”Ibland måste man söka utanför det egna landets gränser för att hitta de arbetstagare som behövs.”

Intervju med Caoimhe Keogan, personalchef Googles europeiska huvudkontor, Dublin Arbetsgivaren

Google är känt över hela världen som den största och mest populära sökmotorn på internet. Googles europeiska huvudkontor har för närvarande 1 500 anställda från 40 olika länder. Huvudkontoret rymmer flera olika avdelningar, däribland teknik, onlineförsäljning, marknadsföring, ekonomi och personalfrågor. Därför behöver företaget arbetstagare med olika bakgrund och kunskapsnivåer.

Varför rekryterar ni utomlands?

Caoimhe Keogan, som är personalchef vid Google, uppger att personer med mycket varierande bakgrund framför allt rekryteras till försäljningsavdelningen och den tekniska avdelningen. Därför är det ofta nödvändigt att söka arbetstagare utanför Irland för att täcka personalbehovet. Hon anser att de största fördelarna med att anställa personal från utlandet är att det ger arbetsgivarna en större tillgång till kompetens och erfarenheter. ”Till försäljningsavdelningen och kundtjänsten behöver vi modersmålstalande från ett stort antal

länder. Vi måste kunna kommunicera med alla våra användare, annonsörer och partner, som talar en rad olika europeiska språk.”

I Googles teknikerteam handlar det inte så mycket om att hitta personer med olika modersmål utan snarare om att hitta de bästa och mest begåvade ingenjörerna. Innovation, kreativitet och bred teknisk kompetens är centralt för Googles verksamhet. ”Vi är därför tvungna att söka både inom och utanför Irland för att hitta de bäst lämpade personerna”, förklarar Caoimhe Keogan.

• Möjligheten att rekrytera personer online via sociala medier har gjort det allt lättare att rekrytera från andra europeiska länder.

• Att låta den befintliga personalen delta i rekryteringsprocessen kan leda till nya idéer och kontakter.

• Se till att nya internationella arbetstagare får information om grundläggande frågor som skattesatser och sjukförsäkring.

Hur gör ni när ni rekryterar?

Företaget har hela tiden haft för avsikt att rekrytera från hela Europa. Den typiska kandidatprofilen har varit en person med akademisk examen och minst två till tre års erfarenhet. Det har visat sig att annonsering online är det bästa sättet att rekrytera.

Sociala nätverk som LinkedIn har använts med goda resultat.

Google har upptäckt att de flesta arbetssökande och arbetsgivare använder sig av dessa webbplatser nuförtiden.

På det hela taget har man haft mycket få problem när man anställt personal från andra europeiska länder. Caoimhe Keogan förklarar att man låter alla nuvarande arbetstagare delta aktivt i rekryteringsprocessen och att man också använder de anställdas nätverk för att nå ut till fler personer. ”Om vi till exempel vill utvidga vår nordiska försäljningsavdelning uppmanar vi våra nordiska arbetstagare att kontakta vänner, familjemedlemmar, före detta klasskamrater och kolleger.”

som vi träffar är angelägna om att arbeta i varierade arbetslag, så det har inte varit någon svår process att blanda europeiska och irländska arbetstagare.” Företaget anordnar också en mängd sociala aktiviteter i samband med nationella högtidsdagar eller festivaler, som t.ex. Irlands St Patrick’s Day eller Tysklands Oktoberfest. Som en extra bonus uppmärksammar vi flera olika länders helgdagar och anpassar arbetsveckan efter dem: ”Vi anpassar oss till behoven på den marknad där vi erbjuder våra tjänster.”

Vilka utmaningar har ni ställts inför?

Caoimhe Keogan framhåller att arbetsgivare bör fundera igenom vissa praktiska faktorer, som t.ex. den tid och de kostnader som behöver avsättas för rekryteringsarbetet. Ska intervjuerna genomföras per telefon, via videokonferens eller på kontoren? Ska företaget stå för kandidaternas resekostnader? Det är också viktigt att ta reda på hur lång uppsägningstid som gäller i olika länder. I Irland kan nyanställda ofta vara redo att börja inom en månad. När man däremot anställer personer från exempelvis Tyskland är man tvungen att ta hänsyn till att uppsägningstiden är på upp till tre månader.

Vilka råd vill ni ge andra arbetsgivare?

En viktig punkt, som emellertid gäller alla länder, är att arbetsgivare bör se över rekryteringens praktiska och administrativa aspekter.

Även om företagets möjlighet att hjälpa de nyanställda varierar beroende på dess storlek bör arbetsgivaren tillgodose vissa grundläggande behov: t.ex. att de nyanställda förstår landets skattesystem, att de får information om tillgång till hälso- och sjukvård eller om hur de ansöker om ett nationellt personnummer.

Caoimhe Keogan talar entusiastiskt om Googles erfarenheter av rekrytering. ”Genom att utvidga rekryteringen ökar chanserna att hitta de mest lämpade kandidaterna. För Google, som verkar på en internationell marknad, kan vi med hjälp av vår internationella personal få bättre förståelse för våra användares behov.” Hon påpekar också att människor kanske inte inser hur lätt det är att rekrytera från andra länder i Europa idag: ”Det är både lättare och

Island

Befolkning 317 630 (2010) Eures-rådgivare 3

Besök Eures i Island på www.eures.is Arbetsmarknadsstatistik www.statice.is Nationella informationskällor www.vi.is

”Utländska arbetstagare är väldigt engagerade och har inga problem att integreras med den lokala personalen.”

Intervju med Björn Ingi Stefánsson, ägare Kríunes Hotel, Reykjavik

Arbetsgivaren

Kríunes Hotel ligger i Reykjavikområdet och har för närvarande omkring åtta anställda från olika europeiska länder.

Varför rekryterar ni utomlands?

Björn Ingi Stefánsson, ägare till Kríunes Hotel, påpekar att hotellet har svårt att hitta personal i närområdet, trots att det för närvarande är lågkonjunktur i Island och många människor är arbetslösa.

• Europeiska arbetstagare behövs ofta för lediga tjänster som inte kan tillsättas lokalt.

• Utländska arbetstagare kan vara mycket engagerade och ha goda språkkunskaper.

”I regel är det mycket svårt att rekrytera islänningar till våra lediga tjänster”, säger Björn Ingi Stefánsson. Han har upptäckt att islänningar förvisso gör ett bra arbete, men att de i regel undviker lågkvalificerade arbeten.

Hur gör ni när ni rekryterar?

För några år sedan, när företaget hade brist på arbetskraft, besökte Björn Ingi Stefánsson en lokal arbetsförmedling i Reykjavik. Kríunes sökte framför allt nya arbetstagare till hotellets serviceenheter, som t.ex. kök, reception, allmänt underhåll och lokalvård. På arbetsförmedlingen fick Björn Ingi Stefánsson veta att det fanns ett stort antal europeiska medborgare som antingen bodde i Island eller utomlands som han kunde kontakta.

Vilka utmaningar har ni ställts inför?

Hotellet sökte särskilt efter potentiella arbetstagare som avsåg att stanna i Island under en längre tid, dvs. minst tre eller fyra år. Det var också viktigt för Kríunes Hotel att arbetstagarna hade goda kunskaper i engelska, eftersom de flesta av dessa tjänster innebär kundkontakter och kommunikation med hotellets gäster. Björn Ingi Stefánsson kunde kort därefter anställa fler arbetstagare från andra länder och är mycket nöjd med denna erfarenhet.

”Jag har upptäckt att arbetstagare från hela Europa är mycket duktiga, de vill göra ett bra arbete och är öppna för nya

kunskaper. Eftersom de ofta sparar pengar för att återvända hem söker de en regelbunden inkomst från en trygg källa”, fortsätter Björn Ingi Stefánsson. Internationella arbetstagare bidrar givetvis också till en blandning av språk och kulturer som är till stor nytta för ett företag.

Vilka råd vill ni ge andra arbetsgivare?

Björn Ingi Stefánsson har några råd till andra isländska företag som vill anställa personal från utlandet: ”Om man söker efter arbetstagare som kan stanna kvar i företaget en längre tid är det viktigt att påpeka detta i förväg, eftersom många människor först och främst söker säsongsarbete eller arbete för en kortare period i ett annat europeiskt land.” När det gäller de arbetstagare som har stannat en längre period har Björn Ingi Stefánsson bara beröm att komma med. ”Våra utländska arbetstagare är väldigt engagerade och har inte haft några som helst problem att samarbeta med den lokala personalen.”

Italien

Befolkning 60 605 053 (2010)

Related documents