• No results found

Rekrytering i Europa

Befolkning 7 623 395 (2008) Eures-rådgivare 11

Besök Eures i Bulgarien på www.az.government.bg Arbetsmarknadsstatistik www.nsi.bg

Nationella informationskällor www.bcci.bg

”Rekrytering av internationellt utbildad personal är inte bara en nödvändighet idag, utan också en långsiktig investering.”

Intervju med Nikolay Kaloyano

Styrelseordförande för Balkanstroy Jsc, Sofia www.balkanstroy.com

Arbetsgivare

Balkanstroy är ett aktiebolag som grundades 1994 av specialister med yrkeserfarenhet av prospektering och konstruktion. Företaget har rankats som ett av Bulgariens tre främsta byggföretag och har fler än 1 000 anställda.

• För företag som vill expandera på internationella marknader är det avgörande att kunna locka till sig och arbeta med kvalificerade yrkesutövare och experter från utlandet.

• Olika kulturell och etnisk bakgrund bland de anställda är inget som försvårar arbetsrelationerna; tvärtom vidgar det vyerna hos samtliga anställda.

Varför rekryterar ni utomlands?

För ett stort företag som Balkanstroy, som har en vision om en framtida hållbar utveckling på internationella marknader, är det avgörande att kunna locka till sig och arbeta med högutbildade och kvalificerade arbetstagare från relevanta länder. Det är därför en av företagets viktigaste prioriteringar för att kunna förverkliga sina mål.

Hur gör ni när ni rekryterar?

Företaget har emellertid ställts inför vissa utmaningar när man velat rekrytera utomlands, bl.a. har man kunnat konstatera att internationella välutbildade experter och yrkesutövare föredrar att arbeta från sina hemländer som konsulter än att flytta till Bulgarien. Detta kan bero på två orsaker: dels kan det vara en följd av de restriktioner som andra EES-länder har ålagt Bulgarien när det gäller rörligheten på arbetsmarknaden, dels kan det bero på att informationen om de möjligheter och behov som finns på den bulgariska arbetsmarknaden är bristfällig.

Vilka utmaningar har ni ställts inför?

Som en följd av detta har Balkanstroy ofta varit tvunget att tampas med begränsad kännedom och ett bristande intresse hos europeiska arbetstagare. Detta har givetvis lett till att företaget får in alltför få ansökningar. Infödda bulgarer väljer ofta att bo och arbeta utomlands för att slutföra sina studier, vilket innebär att arbetsgivare som Balkanstroy har stora svårigheter att hitta, locka till sig och behålla kvalificerade arbetstagare.

Balkanstroys erfarenheter av europeisk personal har emellertid till övervägande del varit positiva. ”Olika kulturell och etnisk bakgrund bland de anställda är inget som försvårar arbetsrelationerna; tvärtom vidgar det vyerna hos både befintlig och ny personal.” Även om språkbarriärer skulle kunna försvåra integreringen är det inget som Balkanstroy ser som ett oöverstigligt problem.

Vilka råd vill ni ge andra arbetsgivare?

För företag som riktar sig till utländska och internationella marknader anser Balkanstroy att rekrytering av internationellt utbildade yrkesutövare inte bara är en nödvändighet just nu, utan att det också är en långsiktig investering. Vill man uppnå en säker ställning och expandera på internationella marknader kan rekrytering av europeiska medborgare som är experter i sina hemländer bidra till att uppnå snabba och positiva resultat.

Givetvis är Balkanstroy mycket nöjt med sina arbetstagare från närområdet: ”Bulgarer är ett folk med en mycket rik och omfattande allmän kultur. Vi har specialister inom flera olika områden, där alla har en utmärkt praktisk utbildning.”

Cypern

Befolkning 798 045 (2010) Eures-rådgivare 10

Besök Eures i Cypern på www.pescps.dl.mlsi.gov.cy Arbetsmarknadsstatistik www.mlsi.gov.cy

Nationella informationskällor www.ccci.org.cy

”Universitet och utbildningsinstitut är värdefulla rekryteringspartner.”

Intervju med Lakis Panagiotou, personalchef Louis Hotel Group, Nicosia, Cypern www.louishotels.com

Arbetsgivare

Louis Hotel Group består av ett antal hotell varav sju finns i Cypern och elva i Grekland. Hotellen är populära och tar emot turister från hela världen. Under högsäsongen har hotellgruppen omkring 2 500 anställda, varav upp till hälften är från andra länder i Europa.

Varför rekryterar ni utomlands?

År 1992 började gruppen rekrytera från andra länder i Europa, då det stod klart att man inte skulle hitta den personal som behövdes i närområdet. Lakis Panagiotou, hotellgruppens personalchef, påpekar att de små öarna där hotellen är belägna bebos av ett antal jordbrukare, men väldigt få är villiga att arbeta på hotell.

• I vissa länder eller regioner finns det helt enkelt inte tillräckligt med lokala arbetstagare för att täcka efterfrågan.

• Vid universitet och utbildningsinstitut finns tusentals studenter och akademiker som hoppas få yrkeserfarenhet utomlands.

• I själva verket är integreringen inte vidare komplicerad.

Hur gör ni när ni rekryterar?

Louis Hotel Group har vänt sig till ett antal universitet och utbildningsinstitut runtom i Europa för att etablera rekryteringspartnerskap. Även i dagsläget reser företrädare för hotellgruppen till bl.a. Nederländerna och Tyskland för att delta i rekryteringssammankomster och hålla presentationer för studenter och akademiker som är intresserade av säsongsarbete utomlands.

Lakis Panagiotou anser att samarbetet är ytterst fördelaktigt av flera olika skäl: ”Det är mycket kostnadseffektivt, för till skillnad från privata arbetsförmedlingar som tar betalt för sina tjänster kostar det ingenting att samarbeta med utbildningsinstituten. Vi träffar dessutom tusentals kvalificerade unga personer som gärna vill flytta utomlands, om så bara för några månader. Beroende på våra behov och deras önskemål kan kontrakten ibland förlängas.”

Genom att samarbeta med utbildningsinstitut kan gruppen också rekrytera ett stort antal arbetstagare på en gång, vilket är särskilt fördelaktigt när högsäsongen närmar sig. Lakis Panagiotou konstaterar att ett besök vid en rekryteringsmässa på ett universitet vanligtvis leder till att man får in 50–60 meritförteckningar.

Vilka utmaningar har ni ställts inför?

Lakis Panagiotou uppger att det sällan är några problem med att integrera de nyanställda med den nationella personalen.

Cypriotiska arbetstagare har rykte om sig att vara vänliga och villiga att engagera sig. Kunskaper i engelska är ett krav för arbetet och säkerställer att alla anställda kan kommunicera med varandra. Varje nyanställd person får dessutom genomgå en

Vilka råd vill ni ge andra arbetsgivare?

Lakis Panagiotou rekommenderar att arbetsgivare som befinner sig i en liknande situation, som behöver söka utanför närområdet och landets gränser för att utforma ett lämpligt arbetslag, ska följa de åtgärder som Louis Hotel Group vidtagit. Det innebär att upprätta partnerskap med institut runtom i Europa, för ”med ett sådant samarbete kan vi vara säkra på att få de bäst lämpade personerna”.

Danmark

Befolkning 5 543 819 (2010)

Related documents