• No results found

Rekrytering i Europa

Befolkning 3 358 115 (2008) Eures-rådgivare 5

Besök Eures i Litauen på www.ldb.lt/eures Arbetsmarknadsstatistik www.stat.gov.lt Nationella informationskällor www.chambers.lt

”Det kan vara svårare att utvidga verksamheten till en större europeisk marknad om arbetslaget bara utgörs av personer från ett och samma land.”

Intervju med Haroldas Brozaitis, direktör

Institutet för offentlig politik och förvaltning, Vilnius www.vpv.lt

Arbetsgivaren

Organisationen är ett centrum för analys och utvärdering av den offentliga politiken som erbjuder rådgivning till offentliga verksamheter, regering och icke-statliga organisationer. Utöver den interna personalen på 36 anställda arbetar institutet tillsammans med ytterligare omkring 20 externa experter och ett nätverk av flera hundra politiska analytiker.

Varför rekryterar ni utomlands?

För det arbete som institutet utför är den europeiska personalen en stor tillgång.

Institutets direktör Haroldas Brozaitis förklarar att arbetstagare från andra europeiska länder tillför verksamheten ett stort mervärde av tre huvudorsaker. För det första bidrar de med

andra kulturella perspektiv på den offentliga politiken, vilket är viktigt när man arbetar med kapacitetsbyggande projekt inom den offentliga sektorn; för det andra har de grundförståelse för regionala och nationella sammanhang; för det tredje har de den språkliga kompetens som krävs för att utföra ingående forskning på området. Haroldas Brozaitis tillägger att företaget började rekrytera från andra europeiska marknader eftersom det var svårt att hitta arbetstagare med erforderlig kompetens bland den litauiska arbetskraften.

Hur gör ni när ni rekryterar?

Europeiska arbetstagare anställs vanligtvis för mycket specifika kortvariga uppdrag. Beroende på hur institutet uppfattar arbetstagarna kan de, efter uppdragets slut, erbjudas att bli fast anställda experter.

• Att rekrytera från andra länder i Europa innebär att kunskaper och expertis tillförs företaget.

• Svårigheter med att rekrytera på grund av långa avstånd kan lösas genom att anordna rekryteringsresor.

Vilka utmaningar har ni ställts inför?

Haroldas Brozaitis medger att det inledande skedet av en rekrytering utomlands har sina svårigheter. Att använda sig av kommunikationsmedel som t.ex. Skype är bara behjälpligt i viss utsträckning och kan aldrig till fullo ersätta ett personligt möte. För att bemöta denna utmaning har institutet börjat kombinera sina ofta förekommande affärsrelaterade åtaganden runtom i Europa med tillfällen till intervjuer med potentiella kandidater.

När en ny arbetstagare väl har anställts vid företaget brukar integrationsprocessen i regel gå bra, även om den sker långsamt till en början. ”Litauer är högkvalificerade, hårt arbetande yrkesmän med god arbetsetik, som hjälper nyanställda att känna

Ytterligare en utmaning för institutet är Vilnius geografiska läge i Europas periferi. Unga arbetstagare som vill göra karriär i Europa lockas givetvis till platser som Bryssel, London, Paris eller Amsterdam. Emellertid godtar man att människor arbetar via telefon eller internet.

Vilka råd vill ni ge andra arbetsgivare?

”Även om det är rätt nyligen som vi har börjat rekrytera arbetstagare från andra EU-länder är vår erfarenhet att det kan vara svårare att expandera till en större europeisk marknad om arbetslaget bara omfattar personer från ett och samma land”, säger Haroldas Brozaitis. ”Internationaliseringen gagnar företaget ur både professionellt och kulturellt perspektiv. Så jag kan definitivt rekommendera denna goda erfarenhet till andra.”

Luxemburg

Befolkning 472 649 (2010) Eures-rådgivare 11

Besök Eures i Luxemburg på www.eureslux.org Arbetsmarknadsstatistik

www.statistiques.public.lu/fr/index.html Nationella informationskällor www.cc.lu

”Arbetstagare från andra länder i Europa för med sig annorlunda kulturer och nya erfarenheter.”

Intervju med Amodeo Dominique, direktör CD Publicité Lux

www.cdpublicitelux.net Arbetsgivaren

CD Publicité Lux är ett företag som verkar i gränsregionen mellan Luxemburg, Frankrike och Belgien och som har specialiserat sig på näringslivs- och handelssektorer. Företaget har omkring 90 anställda från i huvudsak Frankrike, Belgien och Luxemburg.

Varför rekryterar ni utomlands?

Enligt företagets chef Amodeo Dominique är det avgörande att alla anställda har goda kunskaper i luxemburgska, franska och tyska. Det beror på att den största delen av arbetet utförs åt kunder på andra sidan gränsen, varför är det viktigt att företaget kan erbjuda sina tjänster på alla dessa språk. ”Arbetstagare

försäljning som de för med sig från sina hemländer är mycket viktig och ett stort bidrag till vår verksamhet”, säger Amodeo Dominique.

Hur gör ni när ni rekryterar?

CD Publicité Lux började rekrytera arbetstagare från utlandet efter det att de av en händelse fått in ett stort antal ansökningar från arbetssökande i angränsande länder som hade de rätta kvalifikationerna och de nödvändiga språkkunskaperna. Amodeo Dominique förklarar vidare att eftersom Luxemburg är ett relativt litet land är det ibland svårt att hitta den personal som krävs inom landets gränser och därför tillsvidareanställer man vanligtvis arbetstagare från andra länder i Europa. Enligt Amodeo Dominique är integreringen på arbetsplatsen i allmänhet en smidig och okomplicerad process, troligtvis på grund av att de som anställs från andra europeiska länder kommer från liknande kulturer.

• Arbetstagare från andra EU-länder tillför mervärde till arbetsplatsen i form av främmande kulturer och språk.

• Goda kunskaper i de språk som talas i landet och på arbetet är avgörande.

Vilka utmaningar har ni ställts inför?

De anställda på CD Publicité Lux har ett välfyllt schema, med arbetspass som ofta sträcker sig utöver normal arbetstid.

Genom att rekrytera arbetstagare från andra europeiska länder kan företaget se till att fylla dessa arbetspass utan att den befintliga personalens arbetstid behöver förlängas.

Vilka råd vill ni ge andra arbetsgivare?

”Det väsentliga är de färdigheter och den erfarenhet som människor tillför arbetsplatsen – var de kommer ifrån har ingen betydelse!” påpekar Amodeo Dominique.

Malta

Befolkning 412 996 (2010) Eures-rådgivare 5

Besök Eures i Malta på www.euresmalta.com Arbetsmarknadsstatistik www.nso.gov.mt Nationella informationskällor

www.maltachamber.org.mt

”En flerspråkig personal är en utmärkt tillgång för varje företag.”

Gruppintervju med medlemmar från Maltas hotell- och restaurangförbund (MHRA)

San Gwann www.mhra.org.mt Arbetsgivaren

I förbundet MHRA ingår hotell och restauranger som ligger på hela ön Malta. Tillsammans har de tusentals anställda från både närområdet och andra länder i Europa.

Varför rekryterar ni utomlands?

Även om alla medlemmar har sina egna specifika skäl till varför de sökt personal utanför närområdet är alla överens om att den kompetens och det antal personer som efterfrågats inte alltid kunnat hittas inom landets gränser. Eftersom Malta har en så pass begränsad befolkning är arbetsgivare ofta tvungna att söka i

Hur gör ni när ni rekryterar?

MHRA:s medlemmar anser att den allmänna fördelen med en internationell personal är den blandning av färdigheter och erfarenheter som den tillför företaget. Palace Hotel t.ex., som ligger i Sliema, har anställda från 15 olika länder och anser att mångfalden av kulturer, åsikter, arbetssätt och språk är ytterst gynnsam. Även Joseph Vella från Preluna Hotel & Spa, som har anställda från tio olika länder, anser att den språkliga mångfalden är den största fördelen med att rekrytera från andra länder i Europa. Ett större antal språk innebär också att fler arbetstagare kan kommunicera obehindrat med gästerna.

• Flera språk är en stor fördel.

• Inledande problem med integreringen kan för det mesta övervinnas med hjälp av tid och tålamod.

• Se till att arbetstagare vet exakt vad som erbjuds.

Vilka utmaningar har ni ställts inför?

Joe Attard från Imperial Hotel påpekar att de vid ett tillfälle hade 25 studenter från åtta olika länder på praktik och att integreringen gick trögt under de första dagarna. Carl Anastasi från Ramla Bay Resort, som under högsäsongen har anställda från upp till 15 olika länder, menar att det krävs tid för människor att vänja sig vid varandra. Det kan bero på att arbetsmetoderna och de dagliga levnadsvanorna skiljer sig åt. Efter det att några inledande missförstånd har lösts och man dragit lärdom av dessa sker integreringsprocessen i regel smidigt och hela företaget kan dra nytta av arbetstagarnas varierande bakgrund.

Vilka råd vill ni ge andra arbetsgivare?

MHRA:s medlemmar råder de arbetsgivare som överväger att rekrytera från andra länder i Europa att se till att den anställde vet exakt vad som erbjuds. Att flytta till ett annat land för att arbeta kan vara en överväldigande erfarenhet. Därför är det arbetsgivarens ansvar att se till att det tydligt framgår vad arbetet innebär och vad som erbjuds. Genom en noggrann planering kan man undvika att

På det hela taget rekommenderas emellertid denna erfarenhet.

Som påpekades av Joe Attard vid Imperial Hotel innebär en rekrytering från andra länder i Europa att ”lokala arbetstagare kommer i kontakt med andra kulturer och lär sig en hel del om hur arbetsplatsen uppfattas av andra. Det ömsesidiga utbytet av information och kunskaper är mycket viktigt för ett företag.”

Related documents