• No results found

Exempel på pågående större projekt och insatser i länet

10 Bilaga 5: Förordningar, direktiv och policykontexter

10.2 Kontext – aktuella mål, planer och styrmedel .1 Internationell policykontext

10.2.4 Exempel på pågående större projekt och insatser i länet

Det pågår ett antal projekt och insatser i Stockholms län som på olika sätt främjar produktion och distribution av förnybara drivmedel, samt användning av fordon som kan köras på förnybara drivmedel. Här beskrivs dessa på en översiktlig nivå.

10.2.4.1 BioDriv Öst

BioDriv Öst är en långsiktig och storregional samverkansplattform som arbetar för att underlätta och påskynda omställningen till förnybara alternativ i transportsektorn.

Inom ramen för samverkansplattformen bedrivs bland annat en lång rad olika projekt inom transportområdet. BioDriv Öst samlar över ett 40-tal aktörer inom offentlig sektor, akademi och näringsliv, som vill verka för fossilfria transporter i Uppsala, Stockholm, Västmanland, Södermanland, Östergötland och Örebro län.

BioDriv Östs kansli fungerar som ett samfinansierat expertstöd för dem som jobbar praktiskt med omställningen till fossilfria transporter. BioDriv Öst bidrar även till att underlätta samverkan, forskning, utveckling, regional produktion och distribution av biodrivmedel samt insatser kopplat till laddinfrastruktur och elfordon. Aktörer i länet som är partners i BioDriv Öst är Stockholm stad, Järfälla kommun, Storsthlm, Stockholm vatten, Scandinavian Biogas, Stockholm Gas, AGA, Preem, Coop Sverige, E.ON, IVL, Käppalaförbundet, LRF, Nordic Gas Solutions, RISE, Scania och SRV Återvinning. Samverkansplattformen är fortfarande i en uppbyggnadsfas vilket sker

65 Biogas grid in Mälardalen Valley. SGC Rapport 2014:300. SGC (2014).

REMISS

10 Bilaga 5: Förordningar, direktiv och policykontexter

inom ramen för projektet Utveckling BioDriv Öst som finansieras av ERUF samt samtliga länsstyrelser och regioner i verksamhetsområdet. Inom ramen för projektet så bedrivs ett storregionalt samordningsarbete exempelvis kopplat till offentlig upphandling samt länsstyrelsernas regionala planer för infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel.

10.2.4.1 Fixa Laddplats

Fixa laddplats är ett projekt för att öka takten I utbyggnaden av hemmaladdning.

Projektet startades upp av Energi- och klimatrådgivarna i Stockholmsregionen tillsammans med Miljöbilar i Stockholm och fick finansiering för projektet via Naturvårdsverkets stödprogram Klimatklivet. Projektet startade 2016 med fokus på information till bostadsrättsföreningar och hur de kan gå tillväga för att bygga laddplatser i den egna föreningen. Sedan 2018 får även privatpersoner information om hur de gör för att söka stöd för att sätta upp en elbilsladdare vid hemmet. Projektet är fortfarande aktivt och fortsätter bidra till att fler laddplatser sätts upp även då både

”ladda hemmastödet” och Klimatklivet är osäkra.

10.2.4.1 EV Energy

Region Stockholm är en av totalt sju projektpartners i projektet EV Energy (Electric Vehicles for City Renewable Energy Supply) som startades 2017 och ska pågå i 2,5 år. Länsstyrelsen och Energikontoret Storsthlm är regionala samarbetspartner.

Projektet finansieras via EU:s strukturfondsprogram Interreg Europe, leds av Green IT Amsterdam och har delaktiga partners från Barcelona, Rom, Flevoland (Nederländerna), Kaunas (Litauen) och Stockholm. Projektet ska fokusera på att implementera styrmedel som underlättar för elektrifieringen av vägtransporterna och arbetet sker mot tre fokusområden; förnybar energi, e-mobilitet och infrastruktur (smarta nät, informations- och kommunikationsteknologi, etc.).

10.2.4.1 Älskade stad

Älskade stad är ett branschöverskridande samarbete mellan Bring, Ragn-Sells, Stockholms stad och Vasakronan för att öka takten till fler hållbara miljöinitiativ som gynnar en levande stadsmiljö. Satsningen innebär att godstransporter och återvinningstransporter samordnas via en samlastningscentral eftersom

gods-transporterna är fulla på vägen in till staden och tomma på vägen ut, medan det är tvärt om för återvinningstransporter. Från samlastningscentralen så kör elfordon in i staden, delvis på gator där andra fordon inte får åka, och godset levereras samtidigt som avfallet tas med tillbaka till samlastningscentralen. På så sätt så bidrar Älskade stad till att minska trafiken och buller inne i centrala Stockholm.

10.2.4.1 Eccentric

Eccentric Stockholm är ett projekt som drivs av Stockholms stad och som pågår till 2020. Projektet är den del av det internationella EU-projektet Civitas Eccentric.

Projektet har som mål att snabba på marknadsutvecklingen av hållbara transporter i Stockholm. Satsningen ska bland annat få fler att använda eldrivna fordon, göra det lättare att resa utan bil och bidra till att effektivisera godstransporter.

108

REMISS

10.2.4.1 Eltransporter Stockholm 2030

En gemensam insats mellan Volkswagen, Scania, Vattenfall och Ellevio gällande elektrifiering av transporter i Stockholms innerstad. Satsningen utgår från en gemen-sam utredning som tagits fram av WSP under 2018 och arbetet och gemen-samverkan mellan aktörerna pågår kontinuerligt.

10.2.4.1 Spetskraft 2020

Spetskraft 2020 är ett projekt som initierats av Region Uppsala och genomförs av BioDriv Öst (2019). Projektet syftar till att ta fram förslag till möjliga lösningar för hur fler elbussar ska kunna implementeras i stadstrafiken utan att behöva vänta in erforderliga förstärkningar i elnätet. Projektet finansieras av Vinnova och genomförs i samverkan med bland annat RISE, Keolis och flera kollektivtrafikaktörer och regioner i BioDriv Östs verksamhetsområde. Målet är att lösningarna som identifieras inom projektet ska kunna användas för flera olika typer av effektkrävande kunder i redan ansträngda elnät. Bland annat kommer projektet att undersöka hur effektstyrning, energilager och lokal elproduktion kan kombineras i olika lösningar. I detta fall med av Region Uppsalas nya bussdepå som pilot case och testbädd.

10.2.4.1 Klimatpakten

Klimatpakten är ett samarbete mellan Stockholms stad och näringslivet i Stockholms-regionen. Nätverket ger möjlighet till erfarenhetsutbyte och dialog mellan medlem-marna och mellan medlemmedlem-marna, Stockholms stad och den lokala politiken eftersom Klimatpakten samordnas av Stockholms klimatborgarråd. Att delta i nätverket är kostnadsfritt och likt Fossilfritt Sveriges utmaningar finns inga rapporteringskrav på medlemmarna. För de företag och organisationer med ambitiösa miljö- och klimatmål finns även Klimatpakten PLUS. Medlemmarna i Klimatpakten PLUS får en mer framträdande roll inom Klimatpaktens information och fungerar som förebilder för medlemmarna i Klimatpakten.

10.2.4.1 Fossilfritt Sveriges utmaningar

Regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige har tagit fram ett antal nationella utmaningar som offentliga och privata aktörer uppmanas att anta för att driva på omställningen.

Inom transportområdet finns två aktuella utmaningar; Transportutmaningen och Tjänstebilsutmaningen.

De som antar Tjänstebilsutmaningen skriver under på att från och med år 2020 endast köpa in och/eller leasa tjänstebilar och förmånsbilar som får bonus i det nya bonus-malussystemet. Utmaningen omfattar endast personbilar och bidrar till att öka andelen klimatbonusbilar det vill säga laddhybrider, elbilar, bränslecellsbilar och gasbilar. Vid årsskiftet 2018/2019 har över 90 offentliga och privata aktörer antagit utmaningen. I Stockholms län är det följande aktörer som antagit utmaningen: 2050 Consulting AB, Alecta, APL, Atea Sverige AB, Björn Hoffmann Media AB, Botkyrka kommun, BVD, Cell Solar Nordic AB, Essinge Rail AB, Falck Ambulans AB, Falck räddningstjänst AB, Falck services AB, Folke Consulting AB, Hi3G Access AB, Humlegårdens Ekolager AB, ISEC Group AB, Knowit AB med dotterbolag, KTH, Kungsleden AB, Office Recycling Sverige AB, OX2 Group AB, Peak Procurement i Stockholm AB, QualiFare Consulting AB, Scandinavian Biogas Fuels AB, Smart Recycling, Sto Scandinavia AB, Svensk Röranalys AB och Täby kommun. Bland de över 90 aktörerna finns även många nationella företag med stark närvaro i Stockholms län, exempelvis E.ON, Vattenfall, IKEA och Vasakronan.

REMISS

10 Bilaga 5: Förordningar, direktiv och policykontexter

De aktörer som antar Transportutmaningen bestämmer ett år senast 2030 då de resor och transporter som organisationen själva utför och upphandlar ska vara fossilfria. Med fossilfria transporter menas de transporter som sänker koldioxid-utsläppen med 70 procent eller mer jämfört med fossila alternativ. Vid årsskiftet 2018/2019 har över 190 aktörer antagit Transportutmaningen i Stockholms län är det följande aktörer: Biogas Öst med BioDriv Öst, BraTransporter Norden AB, Bzzt Stockholm AB, Elbil2020 AB, Fores, Friendly Building AB, Läkare för miljön, Office Recycling Sverige AB, Returab Sverige AB, STHLM Biodiesel AB, Trans-formo AB, Smart Recycling, ZeroMission AB, Westander, Agera Kommunikation AB, Biogasakademin, Botkyrka kommun, Kornets Hälso Spa, QualiFare Consulting AB, Scandinavian Biogas Fuels AB, Täby kommun, Hållbar Utveckling Sverige AB, Falck Ambulans AB, Falck räddningstjänst AB, Falck services AB, ABT Bolagen AB, Bilprovningen, Järfälla kommun, Gasnätet Stockholm AB, Haninge kommun, Hi3G Access AB, Keolis, Opus Bilprovning AB, Taxi Stockholm 15 00 00 AB, 2050 Consulting AB, APL, Apoteket AB, Arvid Nordquist HAB, BVD, Cell Solar Nordic AB, Coop, Energigas Sverige, Erikshjälpen, GoSol Energi, Hagainitiativet, NRJBOX, Securitas Sverige AB, Sigtuna kommun, Stena Recycling, Stockholms stad, Strongcrete, Svensk Vindenergi, Swedavia, Torstensson Art & Design AB och Transdev Sverige. Precis som inom Tjänstebilsutmaningen finns flera nationella företag med stark närvaro i Stockholms län som antagit Transportutmaningen.

10.2.4.1 Transportutmaningen

BioDriv Öst driver dessutom i samverkan med Fossilfritt Sverige ett projekt med namnet Transportutmaningen. Projektet fokuserar på att stötta i första hand åkerier, transportföretag och näringslivsaktörer i omställningen till fossilfria transporter.

Projektet genomförs med stöd från Klimatklivet i samtliga sex län i BioDriv Öst-regionen.

110

REMISS