• No results found

När får uppgifter lämnas mellan hälso- och sjukvården och en enskilds assistansanordnare eller personliga

In document Stärkt rätt till personlig assistans (Page 142-145)

Regionerna skulle få betala ungefär 170 miljoner mer än i dag

3 Stöd vid behov av sjukvårdande insatser insatser

3.7 Om möjligheten att utbyta information

3.7.2 När får uppgifter lämnas mellan hälso- och sjukvården och en enskilds assistansanordnare eller personliga

assistenter?

I 25 kap. 11–14 §§ samt 26 kap. 8–10 §§ offentlighets- och sekretess-lagen finns bestämmelser om när hälso- och sjukvårdssekretessen re-spektive socialtjänstsekretessen kan brytas.288 Bestämmelserna rör dock vissa specifika situationer och hälso- och sjukvården kan inte utan vidare utan den enskildes samtycke lämna uppgifter om den en-skildes egenvård till aktörer inom socialtjänstens område.289 Det-samma gäller i den motsatta riktningen, det vill säga från aktörer inom socialtjänstens område till hälso- och sjukvården.

I normalfallet gäller alltså att hälso- och sjukvården och de per-sonliga assistenterna inte kan utbyta information som rör den en-skildes egenvård och hur den ska utföras om det inte finns ett sam-tycke från den enskilde.290

287 Ett exempel på detta är skyldigheten för vissa myndigheter och yrkesverksamma att anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen (2001:453).

288 Dessa bestämmelser gäller utöver de generella sekretessbrytande bestämmelser som finns i exempelvis 10 kap. offentlighets- och sekretesslagen.

289 Det finns däremot i 25 kap. 11 § offentlighets- och sekretesslagen vissa mer generella möj-ligheter att lämna uppgifter från en myndighet som bedriver hälso- och sjukvård till en annan myndighet som bedriver hälso- och sjukvård (sammanhållen journalföring).

Om den enskilde inte kan samtycka

Givetvis kan det dock uppkomma situationer då den enskilde på grund av sitt hälsotillstånd eller av andra skäl inte kan samtycka till att en uppgift lämnas ut, men utlämnandet behövs för att hen ska få nödvändig vård, omsorg, behandling eller annat stöd. Av 25 kap.

13 § offentlighets- och sekretesslagen framgår att:

Om den enskilde på grund av sitt hälsotillstånd eller av andra skäl inte kan samtycka till att en uppgift lämnas ut, hindrar sekretess enligt 1 § inte att en uppgift om honom eller henne som behövs för att han eller hon ska få nödvändig vård, omsorg, behandling eller annat stöd lämnas från en myndighet inom hälso- och sjukvården till en annan myndighet inom hälso- och sjukvården eller inom socialtjänsten eller till en enskild vårdgivare eller en enskild verksamhet på socialtjänstens område.

Av förarbetena framgår dock att detta undantag inte får tillämpas rutinmässigt. Då det i enskilda fall används ska det ske med urskill-ning och varsamhet. Den enskildes samtycke ska i första hand utver-kas. Bestämmelsen kan bli tillämplig först om den enskilde på grund av demens eller annat hälsorelaterat skäl inte kan samtycka. Viljan hos den patient som klart och utan inflytande av allvarlig psykisk störning eller liknande motsätter sig ett uppgiftslämnande ska alltid respekteras.291

Personer under 18 år

När det gäller barn och unga finns det sekretessbrytande bestämmel-ser som gör det möjligt för myndigheter inom hälso- och sjukvård och socialtjänst att i undantagsfall utbyta uppgifter med varandra för att kunna bistå en enskild trots att de inte kunnat inhämta samtycke till att lämna ut utgifter.

Enligt 25 kap. 12 § offentlighets- och sekretesslagen hindrar inte sekretessen enligt 25 kap. 1 § att en uppgift om en enskild eller när-stående till denne lämnas från en myndighet inom hälso- och sjuk-vården till en annan sådan myndighet eller till en myndighet inom socialtjänsten, om det behövs för att ge den enskilde nödvändig vård, behandling eller annat stöd och denne inte har fyllt arton år.

Av 26 kap. 9 § offentlighets- och sekretesslagen följer att sekre-tessen enligt 26 kap. 1 § inte hindrar att uppgift om en enskild eller

291 Prop. 2007/08:126 Patientdatalag m.m., 2. 160 ff. och s. 272.

någon närstående till denne lämnas från en myndighet inom social-tjänsten till en annan sådan myndighet eller till en myndighet inom hälso- och sjukvården, om det behövs för att ge den enskilde nöd-vändig vård, behandling eller annat stöd och denne inte har fyllt ar-ton år.

Bestämmelserna utgör undantag från det sekretesskydd som den enskilde har och de ska användas med urskillning och varsamhet. De bör endast användas i de situationer där det är nödvändigt för att bistå en enskild. I första hand bör ett samtycke utverkas.292

Nödrätten

Nöd föreligger när fara hotar liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt intresse som skyddas av rättsordningen. En handling som nå-gon gör i nöd är straffri om den är försvarbar i förhållande till farans beskaffenhet, den skada som åsamkas annan och omständigheterna i övrigt.293

Detta innebär att det i vissa fall kan vara straffritt att lämna ut sekretessbelagda uppgifter, trots att varken en menprövning har gjorts eller en sekretessbrytande bestämmelse har tillämpats. Det för-utsätter dock att det föreligger fara för någons liv eller hälsa.294

Sekretess- och tystnadspliktsgränser

Sekretess gäller mellan myndigheterna, men det innebär också att uppgifter inte får lämnas fritt till vem som helst inom myndigheten eller mellan olika verksamhetsgrenar inom samma myndighet. Det är inte alltid självklart var dessa så kallade sekretessgränser går. Social-styrelsen har år 2012 publicerat vägledningen Sekretess- och tystnads-pliktsgränser i socialtjänsten och hälso- och sjukvården där dessa frågor beskrivs närmare.

292 Prop. 1990/91:111 om sekretess inom och mellan myndigheter på vårdområdet m.m., s. 40 f.

293 24 kap. 4 § brottsbalken (1962:700).

Socialstyrelsen (2012). Sekretess- och tystnadspliktsgränser i socialtjänsten och hälso- och

sjuk-3.7.3 Hur kan Försäkringskassan få information om ändrade

In document Stärkt rätt till personlig assistans (Page 142-145)

Outline

Related documents