• No results found

L:\5170\Vägverket\10133501 V19 Förbif St Herrestad\3_Dokument\80_Beskrivning\82_Beskrivning arbetsplan\2C82BE01.doc Mall: Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ver Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

5 VÄGHÅLLNINGSANSVAR FÖR ALLMÄNNA VÄGAR

5.1 Förändring av väghållningsområde

Inom det aktuella området är enbart Trafikverket Region Syd väghållare för det allmänna vägnätet.

5.2 Förändring av allmän väg

Väg 19 föreslås dras in från allmänt underhåll från anslutningen av väg 1007 (Borrievägen), till en punkt ca 50 meter norr om Norra Fältvägen. Delen av väg 19 norr om väg 1007 föreslås övergå till enskild drift genom bildandet av ge-mensamhetsanläggning.

Kvarliggande del av väg 19 i Stora Herrestad, delen från kyrkogården i söder till anslutningen till väg 1019, föreslås övergå till regionalvägnätet. Vägen föreslås förbli allmän på grund av att anslutningen till kyrkogården och äldreboende ska kunna upprätthållas samt att det inte finns någon detaljplan för området. Even-tuell upprustning och ombyggnad av kvarliggande delar av väg 19 inom Stora Herrestad görs inom ramen för projekt förbifart Stora Herrestad.

Väg 1018 utgå ur allmänt underhåll på sträckan mellan en punkt 350 meter norr om anslutningen av Snebäcksvägen/ Östra Sandskogsvägen åt norr till anslut-ningen till väg 1019 (Karlfältsvägen). Delen av väg 1018 som utgår ur allmän drift föreslås övergå till enskild drift genom bildandet av gemensamhetsanlägg-ning.

Väghållaren kommer att begära och bekosta en förrättning enligt anläggningsla-gen för inrättande av de nya gemensamhetsanläggningarna och förvaltning av dessa.

6 KONSEKVENSER AV VÄGFÖRSLAGET 6.1 Trafiktekniska konsekvenser

6.1.1 Trafikmängder

Utöver den genomsnittliga ökningstakten av trafikmängden samt ökning av trafik på grund av utbyggnader av bostäder i Stora Herrestad och Köpingebro gör följande be-dömningar för projektet.

Föreslagen ombyggnad av väg 19 bedöms medföra en ökning av trafiken när framkom-ligheten ökar.

Väg 19 Ystad - Tomelilla Delen förbi Stora Herrestad

Sid 27 (33)

L:\5170\Vägverket\10133501 V19 Förbif St Herrestad\3_Dokument\80_Beskrivning\82_Beskrivning arbetsplan\2C82BE01.doc Mall: Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ver Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

Trafiken på väg 1019 och väg 1018 bedöms bli oförändrad.

Trafikmängden totalt i Stora Herrestad bedöms minska på grund av utbyggnaden av de olika föreslagna åtgärderna.

6.1.2 Framkomlighet

Framkomligheten för trafiken på väg 19 kommer att öka. När genomfartstrafiken flyttas ut från Stora Herrestad kommer framkomligheten öka för de boende i byn.

6.1.3 Trafiksäkerhet

Den föreslagna utformningen av väg 19 medger högre hastighet, vilket kan leda till allvarliga skador i händelse av en olycka. Vägen föreslås vara utformad med färre kors-ningspunkter, inga direktutfarter och separerade trafikströmmar, vilket minskar sanno-likheten för en olycka. Sammantaget bedöms planerad väg 19 utgöra en trafiksäker trafiklösning.

Inne i Stora Herrestad kommer trafiksäkerheten förbättras när genomfartstrafiken flyt-tas ut från byn. Oskyddade trafikanter i Stora Herrestad kommer att exponeras för mindre trafik som kommer att öka trafiksäkerheten.

6.1.4 Trafikekonomi och komfort

En klart ökad trygghet och komfort för bilister på väg 19.

Framkomlighet och restider i aktuellt område kommer att förbättras på grund av de olika föreslagna åtgärderna.

6.1.5 Trafikantupplevelser och trafikservice

Trafikanter utmed väg 19 kommer att uppleva det öppna jordbrukslandskapet norr om Ystad, men inte längre se kulturmiljön i Stora Herrestad. Å andra sidan kommer de som kör av vägen, in till Stora Herrestad, få en bättre upplevelse av miljön när inte genom-fartstrafiken stör intrycket.

Några rastplatser eller annan trafikantservice är inte planerad längs sträckan.

6.2 Miljökonsekvenser

6.2.1 Hälsa och säkerhet

Då genomfartstrafiken flyttas från befintlig väg 19 inne i Stora Herrestad medför det att de ekvivalenta bullernivåerna inne i byn sänks. Inga bostadshus utmed befintlig väg 19 bedöms vara utsatta för ekvivalenta bullernivåer från biltrafiken på 55 dB(A) eller mer.

Antalet passager som resulterar i höga maxbullernivåer i byn minskar också då den tunga genomfartstrafiken flyttas ut från byn till den nya vägen.

Den nya vägen kommer att medföra att bullerproblematiken flyttar med trafiken öster-ut, där tidigare skyddade fastigheter kommer att bli utsatta för vägtrafikbuller. Ny-byggnad av väg innebär att riktvärdena från infrastrukturpropositionen 1196/97:53 är tillämpliga. Bullerberäkningar utförda i dataprogrammet Cadna ver 4.0.135 visar att det

Väg 19 Ystad - Tomelilla Delen förbi Stora Herrestad

Sid 28 (33)

L:\5170\Vägverket\10133501 V19 Förbif St Herrestad\3_Dokument\80_Beskrivning\82_Beskrivning arbetsplan\2C82BE01.doc Mall: Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ver Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

finns fastigheter som kommer att utsättas för ekvivalenta bullernivåer över 55 dB(A) och att det därför kommer att finnas behov av bullerskyddsåtgärder vid Björkvallsvä-gen i söder, vid korsninBjörkvallsvä-gen med SnebäcksväBjörkvallsvä-gen, där väg 19 passerar Krogaled och Karlsfältsvägen och vid Norra Fältvägen i norr. Föreslagna bullerskydd redovisas MKB:n.

Vid tillämpning av riktvärdena i infrastrukturpropositionen ska man ta hänsyn till vad som är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt. Samhällsekonomiska kalkyler har där-för gjort med hjälp av Trafikverkets beräkningsprogram BUSE 2.1. Beräkningarna visar att endast ett bullerskydd, den vid Krogaled väster om ny väg 19, medför en sam-hällsekonomiskt positiv investering. Åtgärder för övriga vallar och skärmar beräknas vara samhällsekonomiskt ”olönsamma”. Se bilaga 2 till MKB flik 3.

Trafikverket har studerat olika alternativ, såsom olika utsträckning och höjd på buller-skydden, för att å ena sidan titta på skyddens bullerskyddande effekt, å andra sidan skyddens påverkan på utblickar, påverkan på landskapet och bullerskyddens kostnad i förhållande till dess nytta. Avvägningen har medfört att riktvärdena för trafikbuller (utomhusnivåer) inte kommer att uppnås för alla fastigheter. Plank och vallar kommer därför att kompletteras med erbjudande om fastighetsnära åtgärder såsom exempelvis ljudreducerande fönster för att uppnå bra inomhusmiljöer.

6.2.2 Natur- och kulturmiljö

De träd som behöver fällas kommer att kunna ersättas inom projektet, under förutsätt-ning att markägare kommer att gå med på det.

Det finns möjlighet att anordna en möjlig miljö för Renlostan, under förutsättning att markägare kommer att gå med på det.

En arkeologisk utredning och en arkeologisk förundersökning har gjorts. Inga ytterliga-re åtgärder är föytterliga-reslagna.

6.2.3 Hushållning med naturresurser

Massbalans har eftersträvats inom projektet. Jordbruksmark kommer att tas i anspråk.

Skydd har föreslagits vid vattentäkten i söder.

6.3 Konsekvenser för pågående markanvändning

Föreslagen vägsträckning kommer att dela brukningsenheter för jordbruket. Det kom-mer att ges möjlighet att nå nya brukningsenheter med jordbruksfordon.

Vissa brukningsenheter kommer att bli små och därmed svåra att brukar rationellt.

Fyra fastigheter föreslås att lösas in på sträckan.

6.4 Påverkan under byggnadstiden

Byggandet av en ny väg 19 beräknas pågå under ca 1 år. Under byggtiden kan trafiken ledas på befintlig väg 19.

Väg 19 Ystad - Tomelilla Delen förbi Stora Herrestad

Sid 29 (33)

L:\5170\Vägverket\10133501 V19 Förbif St Herrestad\3_Dokument\80_Beskrivning\82_Beskrivning arbetsplan\2C82BE01.doc Mall: Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ver Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

Under byggskedet kan buller uppkomma till följd av transporter och schaktning. Så tysta arbetsmetoder som möjligt bör användas där det finns risk för en störd boendemil-jö.

Vid schaktning får slänter och grundvattennivåer kontrolleras kontinuerligt för att und-vika risk för ras, skred samt för att kontrollera att oväntade grundvattennivåer inte leder till sättningar eller översvämningar. Vatten från dikesföretag och dagvatten kommer tillfälligt att behöva pumpas förbi schaktgropen.

Byggnationen kommer att ske inom ett vattenskyddsområde. Under byggskedet kom-mer krav att ställas för arbete inom vattenskyddsområdet, vilket bl.a. innebär att man ska anvisa anordnade ytor för uppställning/tankning av fordon mm.

7 MARKÅTKOMST

7.1 Fastställelseprövning

Denna arbetsplan kommer att ställas ut och genomgå fastställelseprövning.

Under utställelsetiden kan berörda sakägare och övriga lämna synpunkter på planen. De synpunkter som kommer in sammanställs och kommenteras i ett utlåtande som upprät-tas när utställelsetiden är slut.

De inkomna synpunkterna kan föranleda att väghållningsmyndigheten reviderar arbets-planen. De sakägare som berörs av revideringen kommer då att kontaktas och får ta del av ändringen. Är revideringen omfattande kan ny utställelse behöva göras.

Arbetsplanen och utlåtandet översänds till länsstyrelsen som yttrar sig över arbetspla-nen. Därefter begärs fastställelse av arbetsplaarbetspla-nen.

De som har lämnat synpunkter på arbetsplanen ges möjlighet att ta del av de handlingar som har tillkommit efter utställelsetiden, bland annat utlåtandet.

Efter denna så kallade ”kommunikation” kan beslut tas att fastställa arbetsplanen, om den kan godtas och uppfyller de krav som finns i lagstiftningen.

Om beslut att fastställa arbetsplanen tas kommer beslutet att kungöras. Beslutet kan överklagas till regeringen. Arbetsplanen vinner laga kraft om ingen överklagar faststäl-lelsebeslutet inom tiden för överklagande.

Om beslutet överklagas prövas överklagandet av regeringen.

Hur arbetsplaner ska ställas ut och fastställas regleras i 17-18 §§ väglagen och 30-36 §§

vägkungörelsen.

7.1.1 Fastställelsebeslutets omfattning

Fastställelsebeslutet omfattar det som redovisas i arbetsplanens beskrivning och på plan- och profilritningarna samt de villkor som tas upp i beslutet.

För arbetsplaner som inte fastställelseprövas gäller motsvarande med den skillnaden att det inte finns något beslut. Istället får dessa arbetsplaner rättsverkan genom de avtal om vägrätt som upprättas med berörda fastighetsägare och rättighetsinnehavare.

Väg 19 Ystad - Tomelilla Delen förbi Stora Herrestad

Sid 30 (33)

L:\5170\Vägverket\10133501 V19 Förbif St Herrestad\3_Dokument\80_Beskrivning\82_Beskrivning arbetsplan\2C82BE01.doc Mall: Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ver Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

7.1.2 Rättsverkningar av fastställelsebeslutet

Fastställelsebeslut som vinner laga kraft ger följande rättsverkningar:

- Väghållaren får tillstånd att bygga allmän väg i enlighet med fastställelsebeslutet och de villkor som anges i beslutet.

- Väghållaren får rätt att ta mark eller annat utrymme i anspråk med vägrätt. Om behov av tillfällig nyttjanderätt redovisats i arbetsplanen, anges att Väghållaren erhåller en tidsbegränsad nyttjanderätt (tillfällig nyttjanderätt) till mark eller utrymme i samband med byggandet av vägen för t.ex. tillfälliga upplagsplatser. För den mark eller utrymme som tas i anspråk erhåller berörda fastighetsägare ersättning.

- Vad som utgör allmän väg och väganordning läggs fast.

7.2 Vägområde för allmän väg

Vägområdet för allmän väg i arbetsplanen omfattar förutom själva vägen utrymme för de väganordningar som redovisas i kapitel 4. Dessutom ingår i vägområdet en kantrem-sa på båda sidor om 0,5 meter på jordbruksmark. Kantremkantrem-san behövs för att underhålla gång- och cykelvägen.

På planritningarna framgår befintligt och nytt vägområde. Det är det tillkommande vägområdet som är angivet i sakägarförteckningens arealberäkning, det vill säga det som ligger utanför det befintliga vägområdet för allmän väg.

7.2.1 Vägområde för allmän väg med vägrätt

Vägrätt uppkommer genom att väghållaren tar i anspråk mark eller annat utrymme för väg med stöd av en upprättad och, när det behövs, fastställd arbetsplan. Vägrätten ger väghållaren rätt att nyttja mark eller annat utrymme som behövs för vägen. Väghållaren får rätt att i fastighetsägarens ställe bestämma över marken eller utrymmets användning under den tid vägrätten består. Vidare får myndigheten tillgodogöra sig jord- och bergmassor och andra tillgångar som kan utvinnas ur marken eller utrymmet. Vägrätten upphör när vägen dras in.

Byggandet av vägen kan starta när väghållaren har fått vägrätt, även om man inte har träffat någon ekonomisk uppgörelse för intrång och annan skada. Värdetidpunkten för intrånget är den dag då marken togs i anspråk. Den slutliga ersättningen räknas upp från dagen för ianspråktagandet med ränta och index tills ersättningen betalas. Eventu-ella tvister om ersättningen avgörs i domstol.

Det nya vägområdet med vägrätt för allmän väg enligt denna arbetsplan omfat-tar ca

135 000 m²

.

7.2.2 Vägområde för allmän väg med inskränkt vägrätt

Den inskränkta vägrätten innebär att väghållaren bestämmer över markens användning under den tid vägrätten består, med undantag för jordbruksändamål. Denna användning får dock inte hindra vägens funktion, drift och brukande (trafikering). Vägrätten är inskränkt även på det sättet att väghållaren inte har rätt att använda material och andra tillgångar som kan utvinnas ur marken.

I arbetsplanen redovisas områden med inskränkt vägrätt omfattande totalt ca 6600 m² bestående av jordbruksmark. Dessa områden är avsedda att användas för

utloppsled-Väg 19 Ystad - Tomelilla Delen förbi Stora Herrestad

Sid 31 (33)

L:\5170\Vägverket\10133501 V19 Förbif St Herrestad\3_Dokument\80_Beskrivning\82_Beskrivning arbetsplan\2C82BE01.doc Mall: Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ver Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

ningar från fördröjningsmagasin samt som flacka slänter på bullervallar så denna yta kan brukas.

7.3 Område med tillfällig nyttjanderätt

I arbetsplanen föreslås att ca 26500 m2 mark tas i anspråk med tillfällig nyttjanderätt.

Dessa områden har markerats på planritningarna. Områdena kommer att användas som transportväg och upplag. Nyttjanderätten ska gälla under byggnadstiden fram till slut-besiktning om inget annat överenskommets. Marken kommer att återställas innan den återlämnas.

7.4 Område för enskild väg

Områden för enskild väg ingår inte i fastställelsebeslutet. Förändringar av det enskilda vägnätet hanteras via ersättningsförhandlingar samt av lantmäterimyndigheten när väg-hållningsmyndigheten söker förrättning enligt anläggningslagen.

Uppskattningsvis omfattar området för enskild väg ca 7000 m 2

8 KOSTNADER

Byggkostnaden beräknas till 83,1 miljoner kronor i 2010 års prisnivå.

Se kostnadssammanställning under flik 7.

9 FORTSATT ARBETE (GENOMFÖRANDE)

9.1 Bygghandling

Bygghandling kommer att upprättas när arbetsplanen är fastställd.

9.2 Dispenser och tillstånd

Följande dispenser bedöms kunna bli aktuella inom detta projekt:

Dispens från bestämmelser om biotopskyddsområden för följande biotoper:

Trädridå vid kyrkogården Pilevall

Diken på tre platser

Beroende på hur antagen entreprenör väljer att lägga upp arbetet, kan det bli aktuellt med anmälan eller dispenser från vattentäktens skyddsföreskrifter

Väg 19 Ystad - Tomelilla Delen förbi Stora Herrestad

Sid 32 (33)

L:\5170\Vägverket\10133501 V19 Förbif St Herrestad\3_Dokument\80_Beskrivning\82_Beskrivning arbetsplan\2C82BE01.doc Mall: Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ver Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

9.3 Produktion

9.3.1 Trafikföring under byggnadstiden

Trafiken kommer att fortgå på befintlig väg 19 genom Stora Herrestad under byggti-den.

Vissa störningar kan uppkomma på väg 19 vid breddning av befintlig väg och när trafi-ken ska ledas in på den nya sträckningen.

Även väg 1019 och 1018 kan påverkas när trafiken ska passera genom arbetsområdet för väg 19.

9.4 Kontroll och uppföljning

En trafikräkning ska göras när den nya vägen är klar och följas upp mot förvän-tade trafikmängder.

10 SAKÄGARE

Avgränsning av sakägarkretsen har gjorts utifrån det syfte och den påverkan som ar-betsplanen medför på omgivningen. Förutom de som berörs av markintrång har medta-gits de som påverkas av förändrat väghållningsansvar, ändrade utfartsförhållanden m m.

För påverkan i natur-, kultur- och vattenmiljöer har medtagits de organisationer, lokala organ, sammanslutningar och andra som har ett väsentligt intresse i saken.

Sakägarförteckning finns under flik 4.

Sakägarförteckningen är indelad i tre delar:

Del 1. Direkt berörda fastigheter, samfälligheter och

gemensamhetsanläggningar som berörs av nya markanspråk.

Innehavare av rättigheter som servitut, ledningsrätt och nyttjanderätt och andra rättigheter som berörs av nya markanspråk.

Del 2. Indirekt berörda fastigheter, samfälligheter,

gemensamhetsanläggningar och rättighetsinnehavare som berörs på annat sätt än genom nya markanspråk, till exempel berörs av åtgärder inom nuvarande vägområde, angränsar till planområdet, får en anslutning förändrad eller stängd, berörs av indragning av väg från allmänt underhåll, berörs av immissioner (buller, vibrationer med mera) eller använder parallell- eller ägovägar.

Del 3. Övriga intressenter (kommun, länsstyrelse, myndigheter, lokala organ och sammanslutningar) vilkas verksamhetsområde berörs av vägprojektet.

Väg 19 Ystad - Tomelilla Delen förbi Stora Herrestad

Sid 33 (33)

L:\5170\Vägverket\10133501 V19 Förbif St Herrestad\3_Dokument\80_Beskrivning\82_Beskrivning arbetsplan\2C82BE01.doc Mall: Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ver Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

11 SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Följande samråd i arbetsplaneskedet har genomförts:

Samråd med Ystads kommun 2010-03-04 Information om utbyggnaden.

Synpunkter från kommunen rörande bland annat utbyggnaden av väg 1019 från Kö-pingebro samt förväntat mer trafik i framtiden i korsningen mellan väg 1019 och väg 19.

Påpekade från kommunen om att den del av väg 19 som kommer att utgå ur allmänt underhåll i Stora Herrestad ska överlämnas i ett godtagbart skick.

Påpekanden om gång- och cykeltrafik vid Norra Fältvägen och vid Kyrkogården samt gestaltningen vid kyrkogården har beaktats vid framtagandet av arbetsplanen .

Samråd med Länsstyrelsen 2010-03-09

Information om projektet och upprättande av MKB.

Sakägarmöte och utökat samråd enligt Miljöbalken i Stora Herrestad 2010-05-04

Synpunkter som har beaktats i den fortsatta projekteringen:

Synpunkterna på mötet om sträckningen av väg 1018 har inte tillfredsställts i upprät-tandet av arbetsplanen. Trafikverket anser förslagen på sakägarmötet föranleder en längre vägsträckning, mer markintrång samt anslutningen till väg 1019 blir inte trafik-säker.

Förslag vid sakägarmötet om permanent fartkamera kan inte Trafikverket råda över.

Många diskussioner på sakägarmötet rörde omkörningsmöjligheter söder och norr om aktuell sträckning hanteras inte i denna arbetsplan.

Påpekade att kunna nå brukningsenheter har beaktas i projekteringen.

Förslag om att ha en påfart från Stora Herrestad vid Kyrkogården kan inte tillfredställas på grund av trafiksäkerheten äventyras på väg 19.

Samråd ledningsägare 2010-03-30

Information om utbyggnaden och diskussion om eventuella omläggningar av ledningar.

Relativt stora och tidkrävande omläggningar av vattenledningar.

12 UNDERLAGSMATERIAL

Vid framtagandet av arbetsplanen har omfattande bullerberäkningar utförts.

Dessa beräkningar finns att tillgå hos Trafikverket i Kristianstad.

Jan Terne

WSP Helsingborg

Projektledare Kitty Linnberger

Kristianstad 2010-07-01

Trafikverket Region Syd

Related documents