• No results found

L:\5170\Vägverket\10133501 V19 Förbif St Herrestad\3_Dokument\80_Beskrivning\82_Beskrivning arbetsplan\2C82BE01.doc Mall: Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ver Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

diket igen. Längs den planerade väg 19 kommer vägdagvattnet huvudsakligen ledas i öppna diken till intagsbrunnar, för att ledas till Fördröjningsmagasin.

4.8 Kollektivtrafik

De busslinjer som trafikerar befintlig väg 19 kommer att flyttas till den nya väg 19.

Befintliga busshållplatser inne i samhället (3 st) kommer att ersättas av en ny hållplats utmed den nya vägen.

Ny busshållplats byggs enligt Skånetrafikens standard och kommer att vara tillgänglig-hetsanpassad och ha en samåkningsparkering i nära anslutning. I anslutning till buss-hållplatsen byggs en uppställningsyta för att underlätta samåkning.

Drift och underhåll av busshållplatsen kommer att skötas av Skånetrafiken.

4.9 Gång- och cykeltrafik

En ny anslutning under väg 19 för gående, cyklister och ryttare kommer att byggas vid Snebäcksvägen i anslutning till busshållplatsen. Gång-, cykel-, och ridvägen kommer att belysas.

Det kommer även att vara möjligt för oskyddade trafikanter att korsa väg 19 vid fältsvägen (skyltad hastighet på väg 19 kommer att sänkas när trafikanter från Karls-fältsvägen önskar passera).

En gång- och cykelbana kommer att byggas från Björkvallsvägen i söder till Snebäcks-vägen i norr.

4.10 Broar och andra byggnadsverk

En planskild gång- och cykelkorsning med gång- och cykelport kommer att byggas där väg 19 korsar Snedbäcksvägen. Parallellt med gång- och cykelvägen kommer en ridväg att byggas.

Bron kommer att utformas som en plattrambro med en bredd på 16,5 meter, fri öppning av 10 meter och en fri höjd av minst 3,0 meter. Den fria höjden är anpassad för rid-andande.

Porten kommer att belysas.

Se bifogad förslagsskiss under flik 11.

4.11 Skadeförebyggande åtgärder

4.11.1 Barriäreffekter

För att minska vägens visuella barriäreffekt har bullerskyddens utformning och höjder studerats. En kombination av vallar och plank har föreslagits, där en del av planken är genomsiktliga. Där det är möjligt, har bullervallens bakslänt föreslagits vara så flack att den kan vara brukningsbar, för att på det sättet minska intrycket av bullerskyddet.

Väg 19 Ystad - Tomelilla Delen förbi Stora Herrestad

Sid 20 (33)

L:\5170\Vägverket\10133501 V19 Förbif St Herrestad\3_Dokument\80_Beskrivning\82_Beskrivning arbetsplan\2C82BE01.doc Mall: Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ver Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

För att minska barriäreffekten för oskyddade trafikanter har en port föreslagits vid Sne-bäcksvägen. Det är även möjligt att korsa väg 19 vid Karlsfältsvägen och Norra Fältvä-gen.

Porten vid Snebäcksvägen är även möjlig att använda för det vilt (rådjur) som finns i området.

4.11.2 Buller

Bullerskydd kommer att utföras utmed den nya sträckningen avväg 19.

Den nya sträckningen av väg 19 avser en nybyggnad av väg och föreslagna buller-skydds åtgärder följer riktlinjer för dessa.

Bullerskydden kommer att utföras som jordvallar och bullerskyddsplank. Omfattning av bullerskydd redovisas i MKB.

För vissa av fastigheterna längs sträckan kommer inte riktvärden för bullerskyddsåtgär-der att uppnås med föreslagna åtgärbullerskyddsåtgär-der. Väghållaren gör bedömningen att bullerskyd-den kommer att skada landskapsbilbullerskyd-den och störa utblickarna från fastigheterna åt syd-öst samt att vissa bullerskyddsåtgärder inte är samhällsekonomiskt försvarbara.

4.11.3 Luftföroreningar

Beräkningar av luftföroreningshalter har gjorts med hjälp av SIMAIR, ett verktyg fram-taget av SMHI, Vägverket och Naturvårdsverket. Baserat på dessa beräkningar bedöms inte miljökvalitetsnormerna överskridas i Stora Herrestad. Inga åtgärder är därför före-slagna.

4.11.4 Vibrationer

Inga problem med vibrationer bedöms uppstå med anledning av de föreslagna åtgär-derna. Inga åtgärder är därför föreslagna.

4.11.5 Naturmiljö

Befintlig vegetation har i möjligaste mån undvikits, men projektet kommer att beröra ett träd bredvid en allé utmed en enskild väg söder om kyrkogården, en trädridå vid kyrkogården, rester av en pilevall, diken samt en ung kastanjeallé. Dispenser kommer att få sökas hos Länsstyrelsen.

Som kompensation för den trädrad som behöver fällas vid kyrkan föreslås nyplantering av träd i en rad utmed den enskilda väg som kommer att gå parallellt med väg 19.

Föreslagen trädplantering utmed enskild väg vid kyrkogården.

Väg 19 Ystad - Tomelilla Delen förbi Stora Herrestad

Sid 21 (33)

L:\5170\Vägverket\10133501 V19 Förbif St Herrestad\3_Dokument\80_Beskrivning\82_Beskrivning arbetsplan\2C82BE01.doc Mall: Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ver Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

Vid Snebäcksvägen kommer en ny väg att byggas för att binda ihop Snebäcksvägen och Mensalvägen. Utmed denna nya väg föreslås nyplantering av en pilvall enligt il-lustration nedan.

Föreslagen trädplantering vid Snebäcksvägen

De nya planteringarna föreslås längs enskilda vägar, vilket är vägar som Trafikverket inte har rådighet över. I samråd med markägare kommer Trafikverket att föreslå dessa åtgärder, men det är markägarna som har beslutanderätt över åtgärderna.

Växten Renlostan har återfunnits i de sandiga jordar som finns inom vattenskyddsom-rådet söder om Stora Herrestad. För att skydda vattentäkten har det föreslagits att dike-na vid väg 19 ska tätas, vilket inte gyndike-nar renlostan. En tänkbar åtgärd för att skapa livsutrymme för renlostan skulle kunna vara att skapa grusmiljöer i anslutning till den enskilda väg som planeras från korsningen med Björkvallsvägen norrut till kyrkogår-den. Genom att föreslå att dikena endast anläggs med sand/grus utmed denna väg kan en miljö skapas som är möjlig för växten att hitta en växtplats i. Även andra arter gyn-nas av sådana miljöer såsom insekter och andra växtarter. Parallellvägen föreslås dock bli enskild och anläggas genom en lantmäteriförrättning, varför Trafikverket inte kom-mer att ha rådighet över drift och utformning av denna väg. I samråd med markägare kan Trafikverket föreslå denna åtgärd, men det blir upp till markägaren att bestämma vägens utformning.

Diken kommer att behöva kulverteras på den sträcka där väg 19 kommer att korsa dem.

Väg 19 är föreslagen att avvattnas till nyanlagda diken.

4.11.6 Ekologiska samband

Gång- och cykelvägen vid Snebäcksvägen är möjlig att använda som passage även för vilt, och kan tänkas användas av exempelvis rådjur eftersom den är relativt öppen i sin konstruktion. Utförandet av en ridväg i grus torde gynna passage av vilt.

4.11.7 Kulturmiljö

För att minska påverkan på kulturmiljön har olika höjder och utbredningar på buller-skydden studerats. En arkeologisk förundersökning och en arkeologisk utgrävning har gjorts. Inga ytterligare åtgärder är föreslagna.

Väg 19 Ystad - Tomelilla Delen förbi Stora Herrestad

Sid 22 (33)

L:\5170\Vägverket\10133501 V19 Förbif St Herrestad\3_Dokument\80_Beskrivning\82_Beskrivning arbetsplan\2C82BE01.doc Mall: Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ver Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

4.11.8 Landskap

För att minska påverkan på landskapet har olika höjder och utbredningar på buller-skydden studerats.

4.11.9 Friluftsliv

En port har anlagts vid Snebäcksvägen för att möjliggöra förflyttning i öst-västlig rikt-ning planskilt tvärs vägen. Snedbäcksvägen används idag för promenader av boende i Stora Herrestad och förslaget kommer inte att hindra fortsatt aktivitet.

Den gång- och cykelväg som byggs ut från Björkvallsvägen till Snedbäcksvägen och den minskande trafiken på befintlig väg 19 genom Stora Herrestad torde öka tillgäng-ligheten för friluftslivet.

4.11.10 Mark- och vattenföroreningar

Fördröjningsmagasin ska byggas utmed sträckan. Tätning av diken är föreslaget vid vattentäkten i söder.

4.11.11 Skyddsåtgärder under byggnadstiden

De skyddsföreskrifter som finns för vattentäkten i den södra delen av

utbygg-nadsområdet ska följas under byggnadstiden.

Related documents