• No results found

Förövarens psykiska hälsa

In document Hur uppfattas en mördare? (Page 47-51)

5. Metod och material

6.5 Ephrem Yohannes

7.3.1 Förövarens psykiska hälsa

Aftonbladet tar upp att Johansson har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning vilket i detta fall också kan tolkas som en ursäkt till hans beteende. Artiklarna lyfter att domen har dröjt pågrund av att han har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Att han således har uppträtt på ett sätt som får honom att framstå som att han psykiskt inte mår bra och att domen därför behöver vänta på grund av undersökningen. Detta är attribut som kan kopplas till second level of agenda setting och även samverka med network agenda setting då de är eniga om att en stor undersökning behövs på grund av hans beteende. Att undersökningen sedan resulterar i att han inte led av någon allvarlig psykisk störning gör att man ur detta perspektiv inte får någon förståelse i hans agerande vilket möjligen kan tendera i att man som läsare lägger vikt på andra bakomliggande faktorer som kan utlösa ett samband.

Expressen tar upp snarliknande meningar och citat från tingsrätten men skriver också att Johansson har haft andra funktionshinder som kan ha påverkat hans förmåga i att uppfatta hur den döda kroppen har uppfattats.

7.3.2 Omständigheter

Aftonbladet skriver tydligt att Johanssons aspergers syndrom är en omständighet och bakomliggande faktor som har speglat en stor del av hans beteende. Aftonbladet lyfter citat som tyder på att Johanssons agerande inte är korrekt då han påstås vara oförmögen till att begå detta brott med tanke på den syndromen han faktiskt har. I en tolkningsprocess skapar detta en del förvirringar och gör sambanden mellan agendorna svåra att dra. Ur ett perspektiv anses hans funktionshinder spelat en stor roll i hans agerande, medan ur ett annat perspektiv anses han vara oförmögen att begå en sådan gärning. Oavsett domens utfall så förmedlar Aftonbladet tydliga aspekter på att Johansson har haft något typ av handikapp som har påverkat hans agerande från the second level of agenda setting i samband med network agenda setting.

Några av Expressens artiklar beskriver Johansson som rakt av farlig och som en styckmördare som bör sitta i fängelse för allmänhetens säkerhet. Majoriteten av Expressens artiklar under detta temat har lyft att han inte fick bli militär vilket ledde till att han ägnade sig åt att spela “air soft” i skogen i flera timmar. Att ​Johansson ville söka till militären, men kom inte in och han hittade då en annan syssla vilket var att låtsas strida i skogen i många timmar kan ses som ett underligt beteende för en fullvuxen man. Man som läsare upplever att det var under denna tid som Johansson möjligtvis hittade “våldet”. Detta kan vara till en anledning att han agerar som han gör.​Det framkommer att han även ​har levt ett kaotiskt liv utan arbete. Att arbeta är något den större delen av befolkningen i Sverige gör för dels få socialt liv och att bidra med sin del till samhället. En person som aldrig har haft något arbete kan därför ses som någon som är utstött i det normativa samhället. Han kände sig förmodligen misslyckad och man får en känsla av att förövarens självförtroende inte är något som varit på topp under livet. I två andra av Expressens artiklar under detta temat kommer Johanssons pappa till tals och fortsätter då hävda sonens oskuld och att han knappt kan knyta sina egna skor. ​Johanssons kamrater kommer till tals i en av Expressens artiklar och hävdar att de inte riktigt kan tro att

han har begått en sådan gärning. Dem ifrågasätter huruvida bevisningen verkligen stämmer och dem kan inte riktigt förstå att Johansson skulle begå något så fruktansvärt. ​Trots att han har varit i ett friskt sinnes bruk så finns det andra faktorer som tyder på att han har varit förvirrad vilket kan ses som anledningar och samband med mordet. I två av Expressens artiklar framkommer det att Johansson sökte till militären men att han inte kom in och att han därmed kände sig misslyckad. I en annan av Expressens artiklar kommer Johanssons pappa till tals och fortsätter då hävda sonens oskuld och att han knappt kan knyta sina egna skor.

Trots de spridda åsikterna om huruvida Johansson var kapabel till att begå mordet så beksirvs Johansson i det här sammanhanget ur ett second level of agenda setting perspektiv som en förövare som är ostabil och utstött. Det är bakgrundsfaktorer som har speglat hans agerande, vare sig det är att han känner sig misslyckad pågrund av att han inte fick bli militär eller om hans aspergers syndrom har haft en påverkan. Dessa attribut går att koppla till sambad av att han faktiskt skulle begå mordet ur ett netwerk agenda setting perspektiv.

7.3.3 Uppträdande

Aftonbladet har under detta tema beskrivit honom som hänsynslös på grund av den brutala skadegörelse offret har fått utstå vilket i en läsares ögon uppfattas som en ännu hemskare person. Hans uppträdande framställs som oprovocerat och omänskligt vilket speglar honom som person. Hans attribut som second level of agenda setting behandlar hotfullhet och han framställs som ett monster på grund av den brutala gärningen och känslokall han tycks ha visat.

7.4 Ephrem Yohannes

7.4.1 Förövarens psykiska hälsa

Aftonbladet nämner att han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som resulterade i en bedömning att han ansågs tillräckligt frisk för att inte dömas till rättspsykiatrisk vård. Däremot framgår det inte vad som anses som “tillräckligt frisk.’’ En anledning till att de skriver att han

anses som tillräckligt frisk kan vara för de inte vill nämna något som resulterade i den rättspsykiatriska undersökningen som skulle kunna vara till Yohannes fördel, utan att man som läsare ska inse vilket monster han var och ingen information ska kunna ändra det.

Expressen nämner också att rättsmedicinalverket ansåg Yohannes som ‘’tillräckligt frisk’’. Återigen framgår det inte någon definition om vad som anses som tillräckligt frisk. Han porträtteras därmed att vara hel frisk och han tillskrivs inte några onormala psykiska orsaker som skulle kunna ligga som grund till hans handlingar. Fortsättningsvis så lyder ett stycke med rubriken Etiopisk medborgare. Uttrycket förklarar inte hans psykiska tillstånd men ur en läsares perspektiv kan det ses som en typ av förklaring.

7.4.2 Omständigheter

I Expressen beskrivs det att Yohannes ska utvisas till sitt hemland Etiopien och att han har två små barn i Sverige. Att han dessutom är pappa till två små barn och har begått detta brott porträtterar honom som ett ännu större monster utifrån ett agenda second level perspektiv. Att Expressen också har valt att beskriva vilket land han kommer ifrån tyder på att de vill lyfta hans icke-svenska etnicitet. Detta kan koppla ihop med network agenda setting och ses som en förklaringsmodell eller ett samband till hans handlingssätt.

Expressen har även skrivit att Yohannes är kristen protestan och tidigare blivit omhändertagen av polisen två gånger på grund av fylleri, i artikeln nämns det även att han har tidigare alkoholproblematik. Att Expressen väljer att ta upp hans religiösa ståndpunkt kan vara för att informera att han t.ex inte är muslim som allmänheten kan koppla till något negativt. Att han är kristen protestan ger en mer neutraliserad bild av honom. Informationen känns däremot inte riktigt relevant. Det nämns även att han haft problem med alkohol, vilket läsaren kan tolka att han möjligtvis var alkoholpåverkad när han mördade Krantz även om det inte framgår att han var påverkad under mordet. Ingen av artiklarna nämner någon tidigare information om Yohannes liv. Eftersom det inte nämns någon information om Yohannes tidigare bakgrund, så finns det inget som stödjer att det skulle finnas någon faktor till hans brott. En anledning till

detta skulle möjligen vara att de inte vill blanda in orsaker som skulle kunna tala till hans fördel.

7.4.3 Uppträdande

Aftonbladet hade endast en artikel om Yohannes och i en av deras första mening i artikeln lyder meningen: ’Misstankarna riktades snart mot den 23-årige Ephrem Tadele Yohannes, som är en etiopisk medborgare’’. Återigen får man som läsare snabbt bilden att han inte var svensk. De skriver även att han hela tiden har nekat till brott trots den starka tekniska bevisningen, får man intrycket att han dessutom ljuger vilket gör att han framstår som ännu mer hänsynslös och iskall. De ekonomiska konsekvenserna tas även upp, att Yohannes är tvungen att betala 600 000 till Krantz anhöriga, får man som läsare insikt på konsekvenserna och hur allvarligt detta brott är.

Expressen skriver att händelseförloppet var utdraget och Krantz ska enligt vittnet ha skrikit i över 15 minuter utan att få hjälp. Genom informationen ger läsaren förståelse hur brutalt detta mord måste varit och att hon måste kämpat för sitt liv ett bra tag. Yohannes framställs återigen som en brutal och hemsk mördare som dragit ut på förloppet, utifrån ett agenda second level perspektiv får man som läsare ännu mer empati för offret när man förstår hur hemskt det måste varit under detta långa händelseförlopp.

In document Hur uppfattas en mördare? (Page 47-51)

Related documents