• No results found

Nerijus Bilevicius

In document Hur uppfattas en mördare? (Page 34-38)

5. Metod och material

6.3 Nerijus Bilevicius

6.3.1 Förövarnas psykiska tillstånd

‘’Det går inte att nog tydligt framhålla hur viktigt det är att sätta fokus på unga mäns beteenden och psykiska hälsa, och inte bara ständigt prata om hur unga kvinnor har det.” ​BRITTA SVENSSON:

Denna typ av mord fungerar som terror, ​Expressen 17 dec 2015

Denna artikel skriver om unga mäns psykiska ohälsa som en mer generell information men kopplar även hälsan till mordet som Bilevicius begick. De lyfts att det är viktigt att lägga fokus på unga mäns beteenden och psykiska hälsa, men det nämns inte om Bilevicius var psykisk sjuk i verkligheten.

6.3.2 Uppträdande

‘’Tillsammans med sin bror och hustru har den litauiske medborgaren Nerijus Bilevicius i flera år varit i Sverige som gästarbetare på gården i Blomberg.’’ ​Nerijus Bilevicius, 35, döms för mordet på

Lisa Holm, ​Aftonbladet, 7 nov 2015.

‘’Lisa Holm måste ha känt sig maktlös och kämpat för sitt liv’’ skriver rätten. ​Nerijus Bilevicius, 35,

döms för mordet på Lisa Holm, ​Aftonbladet 17 nov 2015.

‘’Domstolen anser att mördarens motiv var sexuellt, även om flickan inte har utsatts för något

sexuellt övergrepp. ‘’ Nerijus Bilevicius, 35, döms för mordet på Lisa Holm, ​Aftonbladet 17 nov

Då dyker en man upp som talar "knagglig engelska", enligt förundersökningen, och säger att området redan genomsökts av militären - ​Nerijus Bilevicius, 35, döms för mordet på Lisa Holm​, Aftonbladet 17 nov 2015.

“Liksom Nerijus Bilevicius tycks han ha haft en mycket stark drift att övermanna och skända den unga kvinna han fick i sitt våld.” ​BRITTA SVENSSON: Denna typ av mord fungerar som terror, Expressen 17 dec 2015.

I dessa artiklar så framstår Bilevicius som en kall, överlägsen och en hänsynslös mördare. Holm framställs som en oskyldig, hjälplös och en fysisk underlägsen flicka. Det nämns att Bilevicius motiv måste varit sexuellt, trots att Holm inte blivit utsatt för något sexuellt. En artikel har beskrivit Bilevicius som en man med knallig engelska som tyder på dåliga språkkunskaper i engelska.

6.3.3 Omständigheter

‘’Omständigheterna är försvårande. Lisa Holm var endast 17 år gammal och fysiskt underlägsen Nerijus Bilevicius. Han har visat stor hänsynslöshet mot Lisa Holm som haft svårt att värja sig. Han har agerat förslaget och avsikten måste hela tiden ha varit att döda sitt offer’’ - ​Nerijus Bilevicius,

35, döms för mordet på Lisa Holm, ​Aftonbladet 17 nov 2015.

‘’Tillsammans med sin bror och hustru har den litauiske medborgaren Nerijus Bilevicius i flera år varit i Sverige som gästarbetare på gården i Blomberg.’’ ​Nerijus Bilevicius, 35, döms för mordet på

Lisa Holm, ​Aftonbladet, 7 nov 2015.

“– Det måste vara fel. Det kan inte vara så här. Och det är orättvist. Han kunde inte ha gjort detta. Han har inte varit uppfostrad på det sättet, säger mamman.’’ ​Nerijus mamma om sonens livstidsdom, Aftonbladet, 17 nov 2015.

‘’Hon gråter under intervjun och räds att sonen kommer att ta sitt liv i häktet. Trots den starka tekniska bevisningen är hon övertygad om sonens oskuld och anar en konspiration mellan polis, åklagare och godsherren som anställt bröderna” ​Nerijus mamma om sonens livstidsdom, Aftonbladet, 17 nov 2015.

“I Kriminalvårdens personutredning beskrivs hur 35-åringen haft goda uppväxtvillkor utan inslag av ​Litauen​. (...) För hans mamma var

därför chocken stor när han dömdes för mord.’’​Nerijus mamma om sonens livstidsdom,​Aftonbladet, 17 nov 2015.

– När det gäller så allvarliga brott som mord är det väldigt mycket värt att finkamma och tränga till botten med det man kan. Det är jättebra att polisen är aktiv och anstränger sig till det yttersta, säger Alhem. (…) Om Nerijus Bilevicius kan ha begått liknande mord är ännu för tidigt att säga, enligt både Lars Johansson och Sven-Erik Alhem.​Lisa Holm-mördaren kan prövas för fler fall,​Expressen 22 nov 2015.

– Man kartlägger vart han befunnit sig och sådant. Så det är inte alls omöjligt att det kan ge napp.’’​Lisa Holm-mördaren kan prövas för fler fall, ​Expressen 22 nov 2015.

‘’Gärningsmännen verkar jagas på av fantasier och idéer som bara blir allt grövre. Nerijus Bilevicius, som dömdes till livstids fängelse i Skaraborgs tingsrätt för mordet på Lisa Holm, var en storkonsument av porr som även hade våldsporr med bundna kvinnor i sin dator.’’, BRITTA

SVENSSON: Denna typ av mord fungerar som terror, ​Expressen, 17 dec 2015.

‘’Det är direkt äcklande att det finns en global industri som ger den här typen av brutala mördare energi och idéer.(…)Den här typen av mördare ger sig inte på människor de tror kan försvara sig. De letar efter offer de lätt kan övermanna, och utföra sina fantasier på. De mest sårbara löper den största risken. ​BRITTA SVENSSON: Denna typ av mord fungerar som terror, ​Expressen, 17 dec 2015.

‘’Nerijus Belivicius mamma är fortfarande fullt övertygad om att sonen utsatts för en konspiration,

GW om Lisa Holm: Jag ser ingen chans ​Expressen 27 nov 2015.

´´För detta mördades alltså en helt oskyldig "ung flicka, i princip ett barn", med lagmannens ord. Mördaren har orsakat livslång sorg för anhöriga och andra närstående. Traumatiska upplevelser för poliser och andra som i sina yrken måste hantera följderna av dådet. Miljontals kronor i kostnader för samhället för polisutredning och rättegång. Den armé av goda människor som letade efter Lisa Holm i dagar, som tipsade polisen, som erinrade sig saker de sett som till slut blev en del av bevisningen, som hittade kroppen, som utredde, som förhörde, som vände på varje sten, som fick ihop ett vattentätt åtal, som satt i fem dagar och hörde allt som tagits fram, som skrev ihop en dom om livstids fängelse som kommer att hålla även i hovrätten, alla dessa kan inte ändra på det som hänt(…)Nerijus Bilevicius hade tillräckligt länge all makt som krävdes. Han gjorde alla goda människor hjälplösa.” ​Kommer bli svårt för Nerijus i fängelset , ​Expressen 17 nov 2015.

Aftonbladet skriver i början i en av deras artikel att Bilevicius var en litauisk medborgare och en gästarbetare, det vill säga medborgarskap och syftet med vistelsen i Sverige. I flera av både

Aftonbladet och Expressens artiklar så kommer Bilevicius mamma till tals. Där menar hon att Bilevicius har haft en bra uppväxt utan missbruk och våld och att han kontinuerligt besökt sina föräldrar i Litauen. Därefter lyder meningen att på grund av dessa faktorer så är hans mamma chockad. Det nämns även i Aftonbladets artikel att hans mamma anser att hennes son har blivit dömd kan omöjligt vara sant och skyller på att Bilevicius inte har blivit uppfostrad på detta vis och anar en konspiration mellan polis, åklagare och godsherren.

I en av Aftonbladet artikel framgår det att Bilevicius var en stor konsument av porr som till och med innehöll våldsporr med bundna kvinnor. I citatet framförs uppfattningen att den internationella porrindustrin genom det material som dom tillhandahåller har bidragit till att skapa fantasier hos Bilevicius och inspirerat honom att förverkliga sina fantasier, som sedan Holm föll offer för. Det nämns att Holm tillhör en sårbar grupp som inte kan försvara sig och därmed lätt blir offer för sådana handlingar.

En artikel i Expressen nämner även Bilevicius kan komma att prövas för ytterligare brott i databaser utomlands trots att det inte förklaras vidare på vilka grunder. ​Artikeln från Expressen den 17e november summerar i princip de samlade konsekvenserna av mordet på Holm. Bilevicius har inte bara skadat och dödat Holm, han har orsakat sorg och skada i stora delar av samhället. Artikeln nämner även det har skapat traumatiska minnen för polisen och andra som berörts och behöver hantera detta mord som dessutom har kostat ett flertal miljoner för samhället. En summering vad Bilevicius har orsakat är att han ses som roten till det onda som genom hans handling medfört lidande för många människor och gjort dom hjälplösa. Samtidigt konstateras att domen är så väl underbyggd att den kommer att hålla vid ett överklagande till hovrätten.

In document Hur uppfattas en mördare? (Page 34-38)

Related documents