• No results found

6. Analys

6.2 För och nackdelar med policyprofessionella

Robert Dahl som har presenterats i tidigare kapitel i studien framhäver fem kriterier som beskriver hur staten ska förhålla sig till demokratin. Samtidigt har studien framfört att enbart vissa kriterier har en påverkan av policyprofessionellas arbete. Därav har forskningen fokuserat på tre av de fem kriterier; Effektivt deltagande, Upplyst Förståelse och Kontroll över agendan. Studien ska framställa den insamlade informationen till vilka positiva och negativa effekter policyprofessionella har på Dahls kriterier. I tabell 3 som presenteras nedan sammanfattas informationen för att tydliggöra huvudpunkterna till hur policyprofessionella påverkar de demokratiska idealen.

36

6.2.1 Positiv inverkan på demokratin

Policyprofessionella skapar nya anledningar att analysera i hur politiken framförs i det moderna samhället. Användandet av sociala medier, professionella fältundersökningar och media skapar en ny plattform för statens medlemmar att kunna uttrycka missnöjen och vart intresset faller bland folket. Dessa aspekter förstärker kriteriet angående Effektivt deltagande. Detta kan framställas till hur de ungas kraftiga engagemang i sakfrågor har stärkts i förhållande till teknikens och medias utveckling. Vidare argumenterar vi för att de policyprofessionella dessutom ökar kompetensnivån inom partierna då de som arbetar professionellt inom politiken genomför flertalet undersökningar som politikerna sedan får ta del av. Samtidigt agerar de policyprofessionella som förmedlare av information både upp och ner mellan de politiska nivåerna vilket stärker kriteriet för Upplyst förståelse. Om partierna använder sig utav denna information inom beslutsfattande och uttalanden faller fortfarande ansvaret hos politikerna, de policyprofessionella kan inte stå till ansvar för hur politiker använder den förmedlade informationen. Detta gör dessutom att kriteriet Kontroll över agendan upprätthålls där folkets representanter har ansvaret för beslutsfattande. Däremot är det svårt att se en positiv påverkan på det sistnämnda kriteriet i förhållande till det insamlade materialet, däremot pekar Dahl (1991) på hur kontroll över agendan är ett kriterium i sig som inte förväntas att fulländas av demokratiska stater.

6.2.2 Negativ inverkan på demokratin

I det empiriska materialet framgår det bland annat hur flertalet forskare ser negativa aspekter på policyprofessionella inom en demokrati. Ett argument för detta är att risken för elitdominans, dock går det även att argumentera emot detta med att policyprofessionella kompletterar bristen på kunskap hos politiker som inte har likvärdig högre utbildning i förhållande till andra politiker. Effektivt deltagande enligt Dahl bör statens medlemmar vara delaktiga inför beslutsfattande eller åtminstone ha möjligheten att påverka. Vilket kan i detta fall betyda att politiken förlitar sig för mycket på de professionellas hjälp vilket slutligen leder till ett elitstyre. Argumentet för detta går alltså att se från flera olika perspektiv vi tidigare i kapitlet har diskuterat men legitimiteten kan brista om medborgares röster riskerar att tas i andrahand. Vidare diskuterar Dahl hur politikerna ska vara den kommunikativa rösten mellan medborgare och staten vilket kan betyda att legitimiteten faller när det finns en mellanhand som förser information mellan parterna, det kan vilseleda medborgarna samt väljarna under valtider.

37 Samtidigt som partierna tar del av informationen av de policyprofessionella så finns det en risk att partierna förhåller sig för starkt till den givna informationen för att vinna röster hos väljare. Detta är något som omdiskuteras av Möller (2020), hur partiernas värderingar börjar likna varandras mer och mer och resulterar till att partiprogrammen går mer ifrån dess ideologiska grunder. Kriteriet angående Upplyst förståelse värderar att politiker och medborgare bör ha adekvata kunskaper men samtidigt så faller det när partierna jagar efter enskilda röster istället för att ta till vara på sin ideologi, här går det att framställa hur partiernas medlemmar skadas när partiets värderingar förändras drastiskt.

Det som har nämnts hittills har även en stor prägel när det kommer till Kontroll över agendan, det inflytande som de policyprofessionella har på politikerna och partierna kan riskera att påverka vad som kommer upp på dagordningen. Även om det genomförs flertalet opinionsmätningar så betyder det inte alla gånger att det är vart medborgarnas intressen ligger. Samtidigt som policyprofessionella förmedlar information så har de inte ansvar över vad politikerna gör med det. I värsta fall kan det ske korruption från de professionellas sida för att leda politiken åt en viss riktning. Garsten (2015) argumenterar starkt för hur professionaliseringen har ökat inom partierna sedan 1970 - talet och riskerar att politiken utvecklas bort från de demokratiska idealen och ger de policyprofessionella en indirekt makt över agendan.

38 Tabell 3. Sammanfattning av policyprofessionellas förhållning till Dahls kriterier.

Allmän och

lika rösträtt Ämnet har ingen större påverkan enligt kriteriet.

Effektivt

deltagande Positiv påverkan där policyprofessionella skapar möjligheter för statens medlemmar att delta i opinionsundersökningar samt skapar medias utveckling ett medel för befolkning att ta till befogande. Dock kan

policyprofessionella riskera ett elitstyre där politikerna förlitar sig mer på expertkunskap än medborgarnas intressen.

Upplyst förståelse

Ökar kunskapsnivån bland både politiker och medborgare gällande samhällsfrågor och brister i systemet. Dock har den ökade kunskapen minskat medlemsantalen i partierna, medborgare lägger sitt intresse på enskilda frågor och partier jagar enskilda röster. Detta resulterar till att bl.a. partierna liknar varandra mer och skadar sina medlemmar när de inte håller i sin ideologiska grund.

Kontroll över

agendan Kan antas att policyprofessionella mestadels har negativ inverkan på kriteriet, har viss kontroll av vad som tas upp på den politiska dagordning vilket riskerar elitstyre när professionaliseringen ökar. Kan inte ta ett ansvarsutkrävande av informationen som samlas och förmedlas av policyprofessionella. Ansvarsutkrävandet faller fortfarande hos politikerna.

Inkludering Ämnet har ingen större påverkan enligt kriteriet.

Tabellen representerar en sammanfattning av vilka positiva- respektive negativa effekter policyprofessionella har i förhållande till forskningens urval av Dahls kriterier.

Related documents