• No results found

Föreläggande om försiktighetsmått efter anmälan om miljöfarlig verksamhet, Rönnängs fiskehamn

, Tjörns kommun - Ansökan om bygglov för bostadshus

Rönnäng 1:158, Föreläggande om försiktighetsmått efter anmälan om miljöfarlig verksamhet, Rönnängs fiskehamn

2017-0760-29 Beslut

Kommunstyrelsens miljö- och samhällsbyggnadsutskott beslutar att:

1. anmälningsplikten ska anses vara fullgjord och förelägger Tjörns Hamnar AB med organisationsnummer 556215-6033 om följande skyddsåtgärder och försiktighetsmått:

a. verksamheten ska bedrivas i huvudsak enligt inkomna handlingar om inget annat anges i detta beslut.

b. Tjörns Hamnar AB (THAB) ska inhämta den kunskap som krävs för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet. Underlag som styrker ökad kunskap ska delges miljöavdelningen senast den 31 december 2018.

c. THAB ska upprätta ett egenkontrollprogram enligt Förordning (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll och delge miljöavdelningen senast den 31 december 2018.

d. THAB ska ta fram förhållningsregler för de verksamheter som ska bedrivas i fiskehamnen för att minimera påverkan på människors hälsa och miljön.

Reglerna ska delges miljöavdelningen senast den 31 december 2018.

e. THAB ska arbeta fram en utförlig situationsplan med processer i verksamheten, som inkluderar de verksamheter som arrenderar, för att planera för att begränsa störningen för omgivningen. Situationsplanen ska delges miljöavdelningen senast den 31 december 2018.

f. THAB ska märka ut dagvattenbrunnar i situationsplanen för att förbygga påverkan av förorening till vatten.

g. THAB ska upprätta ett systematiskt och dokumenterat arbetssätt för att identifiera möjliga källor till störningar för omgivningen. Efter identifiering ska arbete inledas och dokumenteras för att minimera störningen.

Miljöavdelningen vill ta del av dokumentationen senast den 28 februari 2019.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

h. THAB ska fortlöpande kontrollera påverkan av buller från verksamheten gentemot bostäder. Resultatet ska riskbedömas ur hälsosynpunkt och sparas.

i. en årlig kontrollrapport ska upprättas och skickas till miljöavdelningen senast den 31 mars varje nästkommande år. Uppgifter om mängd och typ av farligt avfall och hur avfallet har omhändertagits ska finnas med.

Kemikalier som används ska redovisas samt övriga uppgifter som behövs för att redovisa hur verksamheten arbetar för att minimera påverkan på människors hälsa och miljön.

j. THAB ska tillgodose det behov som fiskeverksamheterna har för att lämna all sorts avfall i hamnen, såsom hushållsavfall, spillvatten, kasserad

fiskeutrustning, bifångst, lastrester och dylikt.

k. en avfallsplan ska upprättas enligt Sjöfartsverkets föreskrifter och delges miljöavdelningen senast den 31 december 2018.

l. utrustning ska finnas tillgänglig för att skyndsamt begränsa följderna av exempelvis oljeutsläpp på kaj så det inte når intilliggande hav eller dagvattensystem.

m. kemiska produkter ska hanteras på så sätt att spill och läckage minimeras till mark och vatten.

2. verksamheten inte bedöms medföra betydande miljöpåverkan enligt 10 § Miljöbedömningsförordningen (2017:966).

3. fastställa handläggningsavgiften för anmälan till 8 500 kronor, motsvarande 10 timmar.

4. beslutet om handläggningsavgift gäller omedelbart även om det överklagas.

5. ta ut en årlig avgift för tillsynen på 6 375 kr, motsvarande 7,5 timmar.

Lagrum: 2 kap 2 och 3 §§, 26 kap 9 och 19 §§ samt 9 kap 6 § Miljöbalken, 27 § Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, 24 kap 2 § Miljöprövningsförordningen (2013:251), Förordning (1998:901) om

verksamhetsutövares egenkontroll och Avfallsförordning (2011:927) samt SJÖFS 2001:12. Beslut om avgift meddelas enligt kommunfullmäktiges beslut KF § 227 2016/542-206 som fattats med stöd av 27 kap. 1 § miljöbalken samt 9 kap. 5 § i Förordning (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken.

Sammanfattning

Tjörns Hamnar AB (THAB) har inkommit med anmälan om miljöfarlig verksamhet, en befintlig fiskehamn i Rönnängs hamn. Föreläggande om

säkerhetsåtgärder och försiktighetsmått ska beslutas för anmäld verksamhet för att minimera påverkan på människors hälsa och miljön.

Sedan många år tillbaka har boende vid fiskehamnen klagat på buller och annan olägenhet huvudsakligen på en fiskeverksamhet i fiskehamnen.

Vid olägenhetsbedömning i klagomålsärendet behöver hänsyn tas till den totala störningen för de boende från verksamheterna i fiskehamnen och att

bullerstörningarna sker vid olika tider på dygnet kan anses störande.

Orimligt höga krav kan inte ställas på fiskeverksamheterna eftersom det kan

försvåra näringarnas bedrivande. Fiskehamnen är ett riksintresse för yrkesfisket och behöver för sin funktion ligga vid vatten. Vid en rimlighetsavvägning kan

fiskehamnen bedömas vara av allmänt intresse som ska ges företräda gentemot ett bostadshus som är ett enskilt intresse och som inte har ett behov av att ligga vid vatten.

Riktvärdena i Naturvårdsverkets Vägledning om industri- och annat

verksamhetsbuller, rapport 6538 kan rimligtvis inte tillämpas fullt ut för den aktuella platsen och det aktuella bostadshuset. Riktvärdena kan därmed anses få överskridas. Att bestämma gränsvärden för buller kan utifrån placeringen av bostaden vara problematiskt däremot är det rimligt att rikta krav på skyddsåtgärder och försiktighetsmått mot THAB i syfte att vidta åtgärder för att olägenheten ska minska i dignitet.

Tjörns Hamnar AB (THAB) är ägare till fiskehamnen i Rönnängs hamn. Enligt miljölagstiftningen ska ägaren av en fiskehamn anmäla sin verksamhet till

miljöavdelningen. Den 15 maj 2017 hade miljöavdelningen ett möte med THAB för att förmedla information om anmälningsplikten samt vad anmälan bör innehålla.

Miljöavdelningen och THAB har kommunicerat och haft flertalet möten angående anmälningsplikten.

En anmälan om fiskehamn med verksamhetskod 63.20 inkom den 16 augusti 2018.

Verksamhetsbeskrivning

Fiskehamnen ligger inom detaljplaneområde 14–RÖN-588, upprättad år 1974.

Fiskehamnen är en pågående verksamhet där uthyrning av båtplatser för fiskenäringen sker.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Hamnen består av två kajer, en kaj ligger i norra delen av hamnen med fem uthyrda kajplatser och en i söder med tre uthyrda kajplatser, samt en plats för lossning av fisk för fiskefartyg. Ingen produktion sker i hamnen. Enligt THAB hanteras inga

kemikalier i hamnen. Verksamhetsutövaren uppger att inget luftutsläpp sker från verksamheten. Buller förekommer från motorljud från fiske- och lastbåtar, lastning och lossning av utrustning, containrar som öppnas och stängs, transporter till och från området med lastbilar och personbilar. Buller pågår till största delen på dagtid mellan 06:00-18:00. På grund av verksamhetens art, det vill säga fiskebåtar som anlöper och avgår så förekommer buller även kvällstid 18:00-22:00 och nattetid 22:00-06:00.

Fiskehamnen i Rönnäng är en gammal anrik fiskehamn mitt i samhället Rönnäng, med de för- och nackdelar som det medför. Intresset kring fiskehamnen är stort och den är klassad som ett riksintresse. Fiskehamnen inrymmer både mindre och lite större fiskebåtar och är en arbetsplats för flera företag, familjer och personer.

Fiskehamnen är en del av en större hamn som även inrymmer småbåtshamn med mera.

Området är inte klassat som Natura 2000-område eller naturreservat och vattenförekomsten som hamnen ligger i har måttlig god status enligt Vatteninformation Sverige.

Vattenomsättningen inne i hamnen är låg men påverkas inte nämnbart av den delen av hamnen som inrymmer fiskehamnen enligt THAB. Fartygen har tillgång till landström, vilket håller nere deras dieselförbrukning och luftutsläpp. Vid

omhändertagande av avfall så finns det goda möjligheter för detta. I ett låst utrymme tas spillolja, oljefilter och batterier emot. Brännbart avfall hanteras separat. Fartygens avloppstankar töms av slamsugningsbil. THAB bedömer att verksamheten inte medför betydande miljöpåverkan.

Bakgrundsbeskrivning

Sedan år 2005 och fram till dagens datum har det inkommit 470 skriftliga

anmälningar/klagomål och flertalet muntliga klagomål från de boende på fastigheten på riktat mot verksamheten Arkö Fiske AB, som arrenderar kajplats av THAB i den norra kajen. Klagomålen avser buller från bland annat båtmotorer, bilar, dörrar som smälls igen och fiskelådor som slängs i båtar och på kaj. Det har även inkommit klagomål på luktolägenhet från orensade trålar, riktning av strålkastare mot bostadshus samt utsläpp från förbränningsmotorer vid kaj.

Sedan våren 2014 har det även inkommit 122 klagomål på Västkustens Brygg och Transport AB (VBOT). Dessa klagomål har främst rört buller. VBOT förvärvade för några år sedan en begränsad del av kajen men de arrenderar kajplats av THAB för uppställning av container och annan förvaring.

Tjörns kommuns dåvarande samhällsbyggnadsnämnd beslutade den 18 april 2012, SBN 67 § 2005/1156, att förelägga Arkö Fiske AB om att inte överskrida

Naturvårdsverkets utomhusriktvärden för externt industribuller, Råd och riktlinjer, 1978:5.

Den 28 juni 2013 beslutade samma nämnd att beslutet SBN 67 § 2005/1156 inte längre skulle gälla och att ärendet om klagomål på bullerstörning skulle lämnas utan åtgärd. Beslutet upphävdes av länsstyrelsen efter överklagan från de boende, vilket i sin tur överklagades av Arkö fiske AB och Mark- och miljödomstolen avslog överklagandet den 20 januari 2015 och återförvisade klagomålet om bullerstörning till nämnden för fortsatt nödvändig handläggning.

THAB har låtit utföra en loggande ljudmätning under perioden 12 september till 10 oktober 2016 vid den klagandes bostad. Mätningen utfördes av företaget WSP.

Ljudmätaren har registrerat allt bakgrundsbuller. Under mätningsperioden har verksamheterna Arkö Fiske AB samt VBOT fört anteckningar på utfört arbete vid kajen. Likaså har de boende som klagat fört anteckningar under bullermätningen på den aktivitet som har bedrivits utanför deras bostad från verksamheter i hamnen. De boende har under bullermätningen upplevt cirka 60 % färre bullerstörning än

normalt. Resultatet av mätningen inklusive logganteckningarna visar på bullernivåer något över de riktvärden som finns i Naturvårdsverkets vägledning om industri- och annat verksamhetsbuller rapport 6538. Även impulsljud under främst dagtid men även på helger, kvällar och på tidiga nätter förekommer som överskrider riktvärdena.

Dessa impulsljud kommer från rälshantering, reparationer, båtmotorer och övriga fordonsmotorer vid avgångar och ankomster, material som kastas på kaj och i båtar men även ljud från bildörrar.

Inkomna yttranden

De verksamheter som arrenderar kajplats, de närmast angränsade fastigheterna samt länsstyrelsen har beretts möjlighet till yttrande över anmälan. Inkomna yttranden redovisas på nästkommande sida.

Astrids Fiskexport AB har inget att erinra.

Arkö Fiske AB har lämnat synpunkt på att det måste framgå i anmälan att man får lasta och lossa även på kajen vid Charlie docks väg eftersom det kan tolkas att det bara är på kajen vid Astrids Fisk som det får göras.

Rönnängs bygdegårdsförening har inget att erinra men tillägger att hamnen är välskött och är en väl inarbetad rörelse som i många år varit en hamn för Rönnängs fiskare.

Fastighetsägarna till har lämnat synpunkter på att det är skräpigt i hamnen av gamla fiskeredskap och en skräpig kylcontainer som inte används. Bakom det nybyggda förrådet ska det enligt de boende ligga skräp såsom oljerester och annat skräp. Vidare skriver de boende att det vid lossning på kaj för livsmedel även lossas sopor. Buller sker från transporter till en verksamhet längre in vid den södra kajen.

Fastighetsägarna till har lämnat synpunkter och tryckt ytterligare på samtliga inkomna klagomål om miljöstörningar under åren samt inlämnat kopior på flertalet anmälningar. I stora drag lämnar de boende följande synpunkter.

Restprodukter och restvatten efter fiskrensning och skaldjurskokning hälls ut på kajen, avgasutsläpp sker i flera timmar, luktolägenhet av fiskrester i trålarna och svartfärgat vatten hälls ut på kajen.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Det förekommer buller dagtid, kvällstid och nattetid. Under sommartid hanteras det livsmedel och skräpcontainers samtidigt på lossningsplatsen. Kemikalier såsom tvättmedel hanteras enligt de boende för en fiskeverksamhet i hamnen.

Det förekommer att det rinner över diesel vid tankning och ned i havet. Det körs även fordon på kajen som utgör bullerproblem.

Fiskebåtsägaren till GG765 Gideon anser det är av stor vikt att de mindre fiskebåtarna kan lossa fisk vid den norra kajen.

Länsstyrelsen har valt att avstå från att lämna synpunkter.

Miljöavdelningens bedömning Betydande miljöpåverkan

Anmälan bedöms innehålla de uppgifter som avses i 8 §

Miljöbedömningsförordningen (2017:966) utifrån verksamhetens art och omfattning.

Fiskehamnens storlek och antalet verksamma fiskebåtar i hamnen bedöms vara relativ liten. Fiskehamnen bedöms inte inneha några utmärkande egenskaper som skulle medföra betydande miljöpåverkan. Fiskehamnens lokalisering måste ske vid vattnet och är därmed lämplig ur den synvinkeln trots att det innebär

intressekonflikter med de intillboende. Eventuella miljöeffekters typ och utmärkande egenskaper från verksamheten bedöms kunna hanteras i verksamhetens egenkontroll och vidtagna åtgärder. Sammantaget kan verksamheten därmed inte anses medföra betydande miljöpåverkan enligt 10 § Miljöbedömningsförordningen (2017:966).

Olägenhetsbedömning av klagomålsärendet

De boende på fastigheten upplever störningar, från åtminstone två av de verksamheter som arrenderar kajplats, Arkö Fiske AB och VBOT, där aktiviteter sker vid olika tider på dygnet samt helger. Miljöavdelningen behöver ta hänsyn till den totala störningen från verksamheterna i fiskehamnen och bedömer att

bullerstörningarna som sker vid olika tider på dygnet kan anses störande utifrån vad folk i allmänhet skulle anse vara störande. Störningen kan bedömas påverka hälsan och prestation så som sömnsvårigheter och anses inte vara ringa eller tillfällig.

Den bedömningen görs utifrån bullermätningen där ekvivalentnivåerna, som

troligtvis är påverkade av kraftiga impulsljud, vid flera tillfällen och återkommande visar sig ligga närmare 5-10 dBA över riktvärdena i Naturvårdsverkets vägledning om industri- och annat verksamhetsbuller rapport 6538. Störning sker främst under dagtid men även under kvällstid och nattetid enligt bullermätningen.

Nattetid bör maximala ljudnivåer (över 55 dBA) inte förekomma mer än vid enstaka tillfällen enligt Naturvårdsverkets vägledning. Impulsljud förekommer under dagtid, främst under morgon och förmiddag men även vid tillfällen på kvällar och tidig natt, samt helger. Impulsljud något över 55 dBA förekommer vid tillfällen veckovis under nattetid när bland annat Arkö Fiske ABs fiskebåt avgår eller kommer in till kaj.

Impulsljuden under övrig tid härleder även dem från Arkö Fiske AB samt VBOT utifrån logganteckningarna utfört av de två verksamheterna och av de boende i

. Impulsljuden kan härledas till när fordon eller båtar startar, fiskelådor som lastas i båtar eller på kaj, räls som lastas eller lossas, från tutor och

dylikt. Det går dock inte att utesluta att andra verksamheter i hamnens närområde utför aktiviteter som kan orsaka impulsljud eller bullerstörande ljud.

Bakgrundsnivån i Rönnängs hamn kan anses vara relativt hög eftersom det är flera verksamheter såsom fiskindustri, småbåtshamn och boenden i närområdet. Nattetid kan bakgrundsnivån istället betraktas som relativt låg eftersom aktiviteterna från verksamheter, båtar, fordon och intillboende under den tiden är begränsad i jämförelse med dagtid. Miljöavdelningen har även att beakta att kajen ligger i den förhärskande vindriktningen gentemot verksamheterna i hamnen.

Den störning som de boende upplever från verksamheterna i hamnen kan med hänsyn till resonemangen ovan bedömas vara en olägenhet enligt 9 kap 3 §

miljöbalken eftersom störningen kan anses påverka hälsan menligt och inte är ringa eller tillfällig.

Aktuella platsförutsättningar

Enligt 3 kap 1 § miljöbalken ska mark- och vattenområden användas för det eller de ändamål för vilka områdena är mest lämpade med hänsyn till beskaffenhet och läge samt föreliggande behov. Företräde skall ges sådan användning som medför en från allmän synpunkt god hushållning.

Rönnängs hamn är av riksintresse för yrkesfisket enligt 3 kap 5 § miljöbalken. Mark- och vattenområden som har betydelse för yrkesfisket skall så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt försvåra näringarnas bedrivande. Rönnängs hamn är en landningshamn för fisket enligt kommunens översiktsplan 2013.

Verksamheterna och boendefastigheten, , ligger inom detaljplan 588 Rönnäng fastställd 1975. Boendefastigheten ligger i den aktuella planen på park eller plantering och delar av fastigheten på mark som icke får bebyggas. Kajen vid Charlie Docks väg ligger inom mark som icke får bebyggas och delvis med bryggor på vattenområde som får överbyggas.

Tillämpning av riktvärdena för aktuell fastighet

I ett brev från Mats Nikell, advokat och ombud för Arkö Fiske AB med flera, daterat 15 november 2016, beskrivs att fastigheten är planstridig men att kommunen inte kan rikta rättelseföreläggande mot fastighetsägaren eftersom preskriptionstiden är uppnådd. Mats Nikell påtalar att de riktvärden som gäller för industri- och annat verksamhetsbuller inte bör gälla mot denna bostadsfastighet eftersom användandet av bostaden inte är lovlig enligt planbestämmelserna. Vidare påtalar advokaten att fastighetsanvändningen inte ändras för att någon flyttar in i en fastighet och att det ska ha betydelse för bedömningen av vilka riktvärden som ska gälla inom området.

Miljöavdelningen hittar inga uppgifter i Naturvårdsverkets vägledning om industri- och annat verksamhetsbuller rapport 6538 som ställer krav på att bostäder ska ingå i en detaljplan för att riktvärdena ska kunna tillämpas. Riktvärdena bör därför med den utgångspunkten även tillämpas på bostäder som inte har planstöd.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Miljöbalken ska i första hand skydda människors hälsa och miljön mot störningar och olägenheter och eventuella brister i tidigare planläggning av markområden bör därmed vara av underordnad betydelse för bedömningen i ärendet.

Verksamhetsbuller och/eller trafikbuller

Allt buller från fiskehamnens verksamhetsområde kan inte konsekvent bedömas som industribuller utan buller kan även bedömas utifrån riktvärdena för trafikbuller.

Riktvärden för trafikbuller tillåter allmänt sätt högre ljudnivåer än riktvärdena för industribuller eftersom ljudbilden för industribuller och trafikbuller är olika.

Miljöavdelningen gör ändå bedömningen att eftersom den trafik som leder ner mot verksamheterna på kajen på Charlie Docks väg till största delen är relaterade till den verksamhet som bedrivs på kajen, och inte är allmän trafik som passerar en väg, att det ljudet ska bedömas enligt riktvärdena för industri- och annat verksamhetsbuller.

Rimlighetsavvägning

Det är uppenbart att det föreligger intressekonflikter mellan verksamheterna i hamnen och de boende i det aktuella bostadshuset.

Syftet med miljöbalken är att i första hand skydda människors hälsa och miljön från påtaglig skada. Bedömning om vad som är rimligt att ställa för krav på

verksamheterna utifrån de förutsättningar som finns i hamnen samt vilket behov verksamheterna har för att bedriva sin verksamhet måste stå i proportion till den hälsonytta det kan ge för de boende. Orimligt höga krav kan inte ställas på fiskeverksamheterna att hålla vissa bullernivåer eftersom det kan försvåra näringarnas bedrivande. Det faktum att de boende förvärvade fastigheten med kännedom om att fiskeverksamhet bedrevs i hamnen ska också vägas in i bedömningen. Det torde innebära att en högre acceptans för buller ska föreligga.

Med hänsyn till hushållningsbestämmelserna för mark- och vatten i kap 3 miljöbalken har verksamheter som är beroende av vatten och kajplatser för sitt bedrivande företräde gentemot ett bostadshus som inte har ett behov av att ligga vid en kaj eller vid vatten. Verksamheterna som bedrivs i hamnen kan därmed bedömas vara av allmänt intresse för god hushållning medan ett enstaka bostadshus har ett enskilt intresse.

Miljöavdelningen bedömer utifrån förutsättningarna på plats, där bostaden ligger precis vid kajen, samt det behovet som fiskebåtar har i allmänhet, att det är orimligt att ställa krav på att verksamheternas bullernivåer från Rönnängs hamn ska hålla sig under de riktvärden som finns i Naturvårdsverkets vägledning om industri- och annat verksamhetsbuller rapport 6538. Det är även orimligt att kraven på bullerbegränsande åtgärder ska styras av ett enstaka bostadshus.

Riktvärden för buller i det aktuella ärendet

Enligt Naturvårdsverkets vägledning om industri- och annat verksamhetsbuller rapport 6538, finns det angivet riktvärden i form av ljudnivåer som anges som utgångspunkt för bedömning av immissionsvärden, Leq=ekvivalent ljudnivå, vid bland annat bostäder, se nedan.

Leq dag (06-18) 50 dBA Leq kväll (18-22),samt lör-, sön och helgdag (06-18) 45 dBA

Leq natt (22-06) 40 dBA

Nivåerna bör i normalfallet vara vägledande för bedömning av om buller utgör en olägenhet men det kan finnas skäl att tillämpa andra nivåer än tabellvärdena, såväl högre som lägre, liksom andra tider.

Utöver detta gäller:

 Maximala ljudnivåer (LFmax> 55 dBA) bör inte förekomma nattetid klockan 22-06 annat än vid enstaka tillfällen.

 Maximala ljudnivåer (LFmax> 55 dBA) bör inte förekomma nattetid klockan 22-06 annat än vid enstaka tillfällen.