• No results found

Förenklad problemformulering

In document The Total User Experience (Page 36-40)

Den stora mängden produkter en användare idag behöver för att få en bra upplevelse orsakar stort slöseri med produkter och resurser. Det komplicerar även användningen och interaktionen mellan olika produkter.

6.4 Ny problemformulering

Efter att fas två av researchdelen gjorts kom problemformuleringen att skifta fokus något. Del två av trendanalysen fick studenten att inse att problemen med integration och interaktion mellan produkter inte skulle lösas med fler produkter utan med mjukvara. Problemen med slöseri av produkter och resurser samt med svårigheten att uppnå ”bra upplevelse” kvarstod dock. Den nya problemformuleringen fokuserar mer på interaktionen mellan användare och den immateriella världen (och mer konkret länken mellan dessa, det vill säga produkten).

Nya problemformuleringen

Den stora mängden produkter en användare idag behöver för att få en bra upplevelse orsakar stort slöseri med produkter och resurser. Interaktionen mellan användare, produkt och den immateriella världen är platt och endimensionell. Dagens produkter erbjuder lite eller ingen personlig

37

6.4 Produkt-brief

Identitet

Produktens formspråk, handhavande och funktioner ska äga en tydlig samhörighet med Sony Ericssons existerande produkter och formspråk (se imageboard på sidan 86). Denna regel kan dock brytas om det finns anledningar som gör att ovanstående inte passar marknaden.

Grundfunktion

Grundfunktionen i produkten ska vara kommunikation med andra människor och den immateriella världen.

Funktion

Produkten/produkterna ska lösa alla eller så många som möjligt av punkterna i problemställningen. Kvaliteten på lösningarna ska dock gå före mängden lösningar.

Hur upplevs produkten?

Produkten upplevs som ett stycke ultramodern teknologi. Det här är verkligen spetsen av utvecklingen. Men trots detta finns det en känsla av tillgänglighet och enkelhet över den. Användaren ska lätt kunna knyta emotionella band till produkten och känna att hans eller hennes produkt är unik.

Påverkan på verksamheten

Produkten ska stärka Sony Ericssons plats på marknaden och framförallt stärka deras position som nytänkande och i framkant för utvecklingen.

Produktion/miljö

Tillverkning och distribution ska ske med så sparsamma resurser som möjligt utan att upplevelsen eller andra konkurrenskraftiga egenskaper påverkas. Helst ska detta miljötänk integreras i säljargumenten. Miljökraven kan även uppfyllas genom helhetskoncept som i längden gör skillnad och förändrar beteenden.

Målgrupp

Målgruppen som använder mobiltelefoner är enormt stor (cirka 5 miljarder människor 2010)63

Sedan introduceringen och den efterföljande explosionsartade försäljningsökningen64 av

smartphones har marknaden börjat bli allt mer homogen65 (gäller mest I-länderna än så

länge).6667 Detta gör avgränsningen av målgrupp problematisk. Att avgränsa sig vid ålder, kön,

inkomst och andra klassiska faktorer vad gäller målgruppen bedöms därför inte som relevant. Målgruppen för produkten är i första hand ”early adopters”, den viktiga faktorn här är intresset

för teknik. Men tekniken och konceptet som produkten introducerar är i längden riktat mot en

mycket bredare målgrupp. 63Physorg http://www.physorg.com/news185467439.html 2011-03-03 64 Gartner http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1543014 2011-03-03 65 UNT http://www.unt.se/ekonomi/lilla-svarta-mode-aven-for-mobiler-1237762.aspx#kommentarerstart 2011-03-03 66

Business insiderhttp://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-heres-how-huge-the-tablet-market-could- get-2011-3 2011-03-04

67 Engadget http://www.engadget.com/2011/02/24/visualized-android-activations-mapped-geographically-

38

7 Process

7.1 Research fas 1

Research fas 1 finns beskriven i kapitel 2-2.2.7. Resultatet av denna research finns beskrivet i kapitel 3-3.4.

7.2 Designprocess fas 1

Observera att designprocess fas 1 gjordes och avslutades innan research fas 2 påbörjades.

7.2.1 Idéfas

När researchdelen av projektet var färdig började designfasen. Denna del började med idégenerering. I detta stadium gjordes enkla skisser på system och funktioner.

39

7.2.2 Valt koncept

Då problemställningen i stora drag handlar om problem i ekosystemet av produkter kommer denna troligen inte kunna lösas med hjälp av endast en produkt utan snarare av ett nytt eller delvis nytt ekosystem.

Förenklad problemformulering:

”Den stora mängden produkter en användare idag behöver för att få en bra upplevelse orsakar

stort slöseri med produkter och resurser. Det komplicerar även användningen och interaktionen mellan olika produkter.”

7.2.3 Beskrivning av koncept fas 1

Produkten består av en bärbar skärm med en inbyggd dockningsstation för en mobiltelefon. När mobiltelefonen dockas i skärmen får man en traditionell tablet. Genom att skärmen inte

innehåller någon hårdvara (med hårvara menas här processor, lagringsutrymme, ramminne med mera) kan den göras billig och det finns gott om utrymme för mer batteri.

Figur 14 Skisser på konceptet.

Lösningen bygger mycket på att användaren utnyttjar molntjänster för mycket av sitt arbete. Detta försvaras med att lösningen blir markant billigare än dagens system och ger därför mer pengar över till avgifter för molnbaserade tjänster.

Lösningen försöker inte förändra folks beteende utan snarare förenkla det dem redan idag vill göra (transparenta övergångar mellan apparater och ständig tillgång till all tänkbar information och sitt eget arbete/arkiv) En ”bieffekt” av denna lösning är stora vinster i resuranvändning och på så vis är den även betydligt miljövänligare än dagens lösningar. Anledningen till denna resursvinst är att om kraft dras från molnet när den behövs istället för lokala apparater så står inte dessa apparater och blir gamla när de inte utnyttjas.

40 Lösningen förutsätter dock att den pågående installationen och utbyggnaden av 4G -näten68

fullföljs och fungerar (på grund av att lösningen förlitar sig mycket på molnbaserade tjänster).

7.2.4 Vidareutveckling av koncept

För att ytterligare höja konceptet och underlätta beslut angående utforming av produkten utvecklades konceptet ytterligare. I detta steg granskades detaljerna i konceptet var för sig och utvärderades med ett poängsystem där olika egenskaper och möjligheter med produkten poängsattes. Saker som placeringen av dockningsstationen och utformingen av telefonen granskades noga.

Figur 15 underlag för viktning och val.

In document The Total User Experience (Page 36-40)

Related documents