• No results found

Företag 3

In document Examensarbete Kandidatexamen (Page 31-34)

4. Empiri

4.3 Företag 3

Företag 2 Service Sammanfattning Närvaro, sortiment och service Liten stad En anställd sömmerska och behov av ökad digitalisering Stadskärnans utveckling med tomma lokaler Tabell 3: Företag 2 Källa: Egen tabell

4.3 Företag 3

Intervjun med Företag 3 skedde via en fysisk intervju som varade i 23 minuter. Företaget är aktiva inom fritidsvaruhandel.

4.3.1 Digitaliseringen

När vi frågade företaget om digitaliseringen och hur företaget tror att dess påverkan på

butiken kommer att bli i framtiden fick vi svaret “Det påverkar nog alla butiker. Vare sig man vill eller inte. Jag hoppas att den ska påverka till det positiva” - Företag 3. Företaget fortsätter att berätta att digitaliseringens utveckling har påverkat priserna och sortimentet i butiken. Butiken försöker hålla sig till internetpriserna säger Företag 3. Företaget fortsätter med att säga att det oftast är lite billigare på internet än i en fysisk butik vilket har gjort det svårt att

25

hålla internetpriser från början men att butiken numera rättar sig efter priserna som finns på nätet menar företaget.

Företag 3 förklarar hur deras butik är uppbyggt efter digitaliseringens utveckling och berättar att kunden behöver använda sig av applikationer i sin telefon som Mobilt BankID för att hen ska kunna identifiera sig och komma in i butiken. Det har resulterat i att butiken kan öppna mycket tidigare och stänga mycket senare då butiken inte är beroende av personal. Det betyder att butiken riktar sig till ett yngre segment som använder sig av internet säger

företaget. Vidare berättar företaget att en tanke om nätbutik har funnits men att de i dagsläget inte har en. Företag 3 menar att det finns för stora aktörer på nätet för att företagets eventuella nätbutik ska bli lönsam inom den närmaste tiden.

4.3.2 Omnichannel

Som tidigare nämnt menar företaget att butikens fokus ligger på kunder som använder sig av internet och därför marknadsför sig butiken endast via digitala plattformar som Instagram och Facebook. ”Det är så billigt att marknadsföra sig på nätet” - Företag 3.

Företag 3 menar att butiken marknadsför sig endast via onlineaktiviteter då butiken riktar sig till ett visst segment som befinner sig på samma och liknande kanaler som butiken använder. Vid marknadsföringen menar företaget att de fokuserar på att visa upp butiken som den är. Företaget fortsätter att förklara att de vill att det ska vara lätt att hitta i butiken och att de därför väljer att lägga ut bilder på sociala medier som liknar verkligheten.

4.3.3 Sociala medier

När vi frågade hur de marknadsför sig så svarade Företag 3 “Instagram och Facebook.” - Företag 3. Företaget menar att de endast använder sociala medier vid marknadsföring av sina varor “Sociala medier, enbart.” - Företag 3. Syftet enligt företaget är “att få hit kunderna och handla.” - Företag 3. Vid marknadsföring på sociala medier menar Företag 3 att det inte finns någon bakomliggande tanke med designen av inläggen förutom att “Jag vill nog mest att det ska se ut som det ser ut i butiken.” - Företag 3. Företaget försöker förmedla att de vill att butiken ska se lika ut på internet som det gör i den fysiska butiken och därför gör de ett medvetet val av att det ska se lika ut. Företag 3 fortsätter att säga “det ska inte se allt för redigerat ut” - Företag 3. Det syftar, enligt företaget, att kunderna lättare kan hitta de varor som de eftersöker utan någon vidare ansträngning från kundens håll, vilket de förmedlar genom “står där den står i hyllan också så att man ska känna igen vart den står” - Företag 3.

26

Vid frågan om företaget tycker att det är en bra metod att marknadsföra sig genom svarade de “Jag tycker det fungerar bra” - Företag 3. Företaget menar att det räcker med att

marknadsföra sig genom sociala medier eftersom det är där kunderna finns “personer som är mycket online” - Företag 3.

4.3.4 SWOT

Företag 3 förklarade vilka styrkor, svagheter, hot och möjligheter som de kände att deras företag har (Tabell 4). Företag 3 fick frågan om butikens styrkor och svarade “Den största styrkan är ju att jag kan ha öppet, i princip, dygnet runt” - Företag 3. Företaget lyfter att deras största styrka är att de har en obemannad butik som kunden på egen hand kan besöka på de satta öppettiderna. Företaget sade också att en annan styrka är “att kunderna kan hämta sina varor på en gång faktiskt” - Företag 3. Företaget syftar till att de anser att butiken är “mer åt nätbutik hållet” - Företag 3, eftersom de inte har en fysisk personal på plats i butiken. Fördelen mot en nätbutik anser företaget är att kunden kan hämta varan direkt när de köper den istället för att vänta på att varan ska bli levererad.

Angående svagheter svarade företaget “att jag inte är här liksom” - Företag 3. Företaget trycker på att butikens största nackdel är att det inte finns möjlighet att ha en anställd på plats för kunden om kunden har frågor eller behöver hjälp. Företaget anger också att en svaghet med att personal inte finns där är att det blir svårare för kunden att kontakta företaget om kunden har några frågor.

Vidare fick Företag 3 frågan om de anser att butiken har några möjligheter varav företaget svarade “möjligheten att jag inte är här är just att jag inte har dom kostnaderna” - Företag 3. Företaget ansåg att deras största möjlighet är att de inte behöver ha några direkta kostnader för att anställa en person som ska finnas på plats. För att genom att de är obemannade kan butiken minska kostnaderna och undvika kostnaden för personal.

Vid frågan om de har några hot svarade företaget “Det är väl om folk slutar handla. Eller om tekniken ändras på ett sådant sätt att det blir omöjligt för mig att ha det här systemet” - Företag 3. Företaget menar att de största hoten för deras butik är om kunden skulle anse att det blir för svårt att köpa saker i en obemannad butik i takt med att tekniken ökar. Företag 3 ansåg också att den fysiska butiken skulle få det svårt ekonomiskt om kunderna skulle sluta att köpa saker i butiken, eller om kunderna förlorade intresset för varorna som butiken erbjuder.

27 S W O T Företag 3 Möjlighet att ha öppet dygnet runt Avsaknad närvaro Inga personalkostnader Om tekniken de använder blir för svår för kunderna

Företag 3 Om folk slutar

handla hos dem Sammanfattning Möjlighet att ha öppet dygnet runt Avsaknad närvaro Inga personalkostnader Om tekniken blir för svår eller om folk slutar handla

Tabell 4: Företag 3 Källa: Egen tabell

In document Examensarbete Kandidatexamen (Page 31-34)

Related documents