• No results found

I avsnittet nedan finns sammanställd information från de företag som valt att inte skriva ner sin redovisade goodwill. Företagen som presenteras här är i tur och ordning ASSA ABLOY, Husqvarna, Hennes & Mauritz samt Ericsson.

 

4.1.1 ASSA ABLOY

ASSA ABLOY beskriver sig själva som en världsledande koncern inom lås- och dörrlösningar. Företaget bildades 1994 och har snabbt blivit ett internationellt företag med verksamhet världen över. Med sina 37 000 anställda har företaget en omsättning på nära 37 miljarder kronor, vilket resulterade i en vinst på drygt 4 miljarder kronor för räkenskapsåret 2010.

Redovisning av goodwill

Koncernens goodwill redovisas i balansräkningen under raden ”Immateriella till- gångar”, men redovisas separat under not över immateriella tillgångar. Notens omfång är två sidor i årsredovisningen och innefattar redovisningen av goodwill tillsammans med koncernens övriga immateriella tillgångar. De immateriella tillgångarna upptar 25 miljarder i balansräkningen, varav goodwill finns bokfört till 22,3 miljarder kronor. Då koncernens totala tillgångar uppgår till 45 miljarder kronor motsvarar goodwill närmare hälften av koncernens samlade tillgångar.

Ingående värden för goodwill och immateriella tillgångar redovisas i tabellform, där även årets justeringar specificeras. Föregående års värden finns också uppställd på samma sätt. Det ingående goodwillvärdet för 2010 var 20,4 miljarder kronor, vilket innebär en ökning på cirka 2 miljarder kronor under året. Förändringen beror främst på förvärv av ett dotterbolag som uppgick till 3 miljarder, samt en negativ omräkningsdifferens motsvarande 1 miljard kronor. Någon nedskrivning av goodwillposten har inte redovisats under året.

Prövning av nedskrivningsbehov

ASSA uppger att de har gjort nedskrivningsprövning för var och en av de fem kassagenererande enheter som goodwill allokerats till. Dessa utgörs av kon- cernens fem divisioner. Fördelningen av goodwill mellan enheterna redovisas, där även föregående års värden finns att tillgå. Enheternas återvinningsvärden har fastställts genom beräkning av nyttjandevärden. Dessa har beräknats genom uppskattade framtida kassaflöden utifrån finansiella budgetar, godkända av ledningen, som sträcker sig tre år framåt. För kassaflöden som överstiger tre år framåt extrapoleras värdena med hjälp av en bedömd tillväxttakt. ASSA redogör för tre väsentliga antaganden som beaktats vid beräkningen av nyttjande- värden:

 

1. Budgeterad rörelsemarginal.

Rörelsemarginalen är baserad på tidigare resultat samt de förväntningar som finns på den framtida marknadsutvecklingen.

2. Tillväxttakt för att extrapolera kassaflöden bortom budgetperiod. Koncernen har satt tillväxttakten bortom budgetperioden till 3 procent för samtliga kassagenererande enheter. Bedömningen anses av ASSA vara konservativ.

3. Diskonteringsränta för uppskattade framtida kassaflöden.

Företaget har tillämpat en genomsnittlig diskonteringsränta i lokal valuta efter skatt. De bedömer att det inte finns någon väsentlig värdeskillnad mot om ränta före skatt använts. Diskonteringsräntorna anges för samtliga kassagenererande enheter samt de räntesatser som användes föregående år. Intervallet för de diskonteringsräntor som använts ligger mellan 9 och 10 procentenheter. Räntorna hade samma procentsatser som vid föregående års värdering.

ASSA har upprättat en känslighetsanalys där även 2009 års analys presenteras. I känslighetsanalysen uppger koncernen hur eventuella avvikelser från prognos- tiserade värden skulle slå mot fastställandet av återvinningsvärdet. Koncernen bedömer att om rörelsemarginalen för budgetperioden hade minskats med en

procentenhet mot den aktuella bedömningen hade det samlade återvinnings- värdet för goodwill minskat med 5 procent. Vidare upplyser ASSA att om tillväxttakten för kassaflöden utanför prognosperioden skulle minskas med en procentenhet skulle det samlade återvinningsvärdet reducerats med 13 procent. Till sist skriver företaget att om den vägda kapitalkostnaden som använts i samband med diskonterade kassaflöden hade varit en procentenhet högre skulle återvinningsvärdet minskat med 14 procent. ASSA skriver att även om något av de scenarion som beskrivs skulle slå in skulle det inte föreligga något nedskrivningsbehov.

4.1.2 Husqvarna

Husqvarna grundades år 1689 och säger sig vara världens största tillverkare av utomhusprodukter. Produkter som säljs är bl.a. motorsågar, gräsklippare och trimmers. Företaget är även ett av de ledande företagen i Europa och världen inom bevattningsprodukter samt kaputrustning och diamantverktyg menade för särskilda industrier. Produkterna säljs till konsumenter och företag i mer än 100 länder. Under verksamhetsåret 2010 uppgick nettoomsättningen för koncernen till drygt 32 miljarder kronor. Det resulterade i ett resultat för året på 1,7 miljarder efter skatt.

Redovisning av goodwill

I utgången av 2010 uppgick de totala tillgångarna i koncernbalansräkningen till 28 miljarder kronor. Av tillgångarna bestod nästan 10 miljarder av immateriella tillgångar, varav goodwill uppgick till nästan sex miljarder. Goodwillposten motsvarar därmed omkring 21 procent av de totala tillgångarna. Goodwillvärdet redovisas på egen rad i balansräkningen, men finns tillsammans med de immateriella anläggningstillgångarna specificerad i not. Noten upptar en sida i årsredovisningen. Där finns tabell med detaljerade förändringar för goodwill och övriga immateriella tillgångar för 2009 och 2010.

Den ingående balansen för goodwillposten 2010 uppgick till 6,5 miljarder. Under året har inga bolag förvärvats och till följd av det har ingen ny goodwill uppkommit. Inte heller har någon nedskrivning av goodwillposten ägt rum under året. Den förändring av goodwillvärdet som har redovisats under året är en negativ valutakursdifferens motsvarande 466 miljoner. Den utgående balansen för 2010 blir då knappt 6 miljarder kronor.

 

Prövning av nedskrivningsbehov

Husqvarna har hänfört goodwill till tre olika kassagenererande enheter; Europa & Asien/Stillahavsområdet, Amerika och Construction. Dessa motsvarar de större produktionsenheter som koncernen delas in i. Fördelningen över enheterna finns

för 2010. Återvinningsvärdet för var och en av enheterna har fastställts genom beräkning av dess nyttjandevärde. Till det utger sig företaget använda en diskonterad kassaflödesmodell med värden hämtade från långsiktiga planer för varje kassagenererande enhet. Där beräknas ett terminalvärde för varje enhet baserat på det prognostiserade kassaflödet som är det sista i planen med en förväntad årlig långsiktig tillväxt på 2 procent. Företaget uppger att den kalkyl- ränta som använts 2010 var 11 procent före skatt. I not 1 om redovisnings- och värderingsprinciper uppger Husqvarna att diskonteringsräntan grundar sig på kapitalkostnaden och andra ”finansiella parametrar” i det land eller region som tillgången nyttjas. De skriver vidare att diskonteringsräntan ses som ett nyckel- antagande, samt att inga rimliga förändringar av diskonteringsräntan eller andra nyckelantaganden skulle medföra att företagets bedömning av nedskrivnings- behovet skulle få en annan utgång. Företagsledningen har med årets beräk- ningar enats om att återvinningsvärdet inte är lägre än det bokförda och att det därför inte finns skäl för en nedskrivning.

 

4.1.3 Hennes & Mauritz

Koncernens verksamhet består främst i att sälja kläder, skor, accessoarer, kosmetika och hemtextil till konsumenter. Vid tidpunkten för räkenskapsårets slut såldes produkterna i 2 206 butiker på 38 marknader. Sedan företagets start 1947 har antalet anställda ökat till att vid årets slut uppgå till 87 000 personer. Nettoomsättningen uppgick 2010 till lite mer än 108 miljarder kronor. Det utföll i ett resultat för perioden på 18,6 miljarder efter avdrag för skatt.

Redovisning av goodwill

Koncernen har en balansomslutning om 59,1 miljarder där de immateriella tillgångarna motsvarar 1,2 miljarder. I de immateriella tillgångarna finns en good- will som uppgår till 64 miljoner. I förhållande till koncernens samtliga tillgångar motsvarar goodwill endast en dryg promille.

 

Goodwill redovisas i balansräkningen för sig själv. Vidare finns detaljerade upplysningar om goodwill tillsammans med alla immateriella tillgångar i not. Notens omfång uppgår till cirka en halv sida i rapporten. Det ingående värdet på goodwill 2010 uppgick till 424 miljoner. I not till balansräkningen uppges att posten uppkom 2008 genom ett företagsförvärv, vilket numera är en kassa- genererande enhet som posten kopplas till. Under 2010 har koncernen justerat goodwillvärdet nedåt som följd av att H&M förvärvade resterande 40 procent av företaget. Då köpeskillingen understeg det tidigare avsatta värdet för till- kommande köpeskilling med 360 miljoner kronor, gjordes en justering nedåt motsvarande skillnaden. Goodwill hade därmed för 2010 ett utgående värde om 64 miljoner.

Prövning av nedskrivningsbehov

I noten anges vidare att en nedskrivningsprövning av goodwill har gjorts i slutet av 2010. Återvinningsvärdet har fastställt genom en beräkning av nyttjande- värdet. Det har beräknats med hjälp av diskontering av kassaflöden utefter en tioårig prognos med en årlig tillväxttakt på 2 procent för de kommande åren. Kassaflödena är hämtade från företagets affärsplan och tillväxttakten har H&M bedömt vara befogad utefter verksamhetens ”möjligheter och risker”. För diskontering har en ränta om 12 procent använts. H&M anser att det motsvarar den genomsnittliga kapitalkostnaden som marknaden ställer på liknande företag. Det ovan förda resonemanget avslutas med att inget nedskrivningsbehov kan identifierats samt att eventuella förändringar av variablerna inte ger så stora effekter att återvinningsvärdet understiger det redovisade värdet.

4.1.4 Ericsson

Ericsson levererar lösningar inom infrastruktur för kommunikation och multi- media. 40 procent av världens mobiltrafik går via nät levererade av Ericsson. Koncernen är även världsledande inom telekomtjänster med ett gemensamt ägande i mobiltillverkaren Sony Ericsson. För 2010 redovisade Ericsson en nettoomsättning som uppgick till 203 miljarder kronor. Med övriga intäkter och kostnader kunde koncernen uppvisa ett resultat som uppgick till drygt 11 miljarder kronor.

Redovisning av goodwill

Koncernens balansräkning påvisar en omslutning som uppgår till 282 miljarder per den 31 dec 2010. De immateriella tillgångarna har redovisats till ett värde av 46 miljarder. Av dessa uppgår posten goodwill till mer än 27 miljarder. Det motsvarar nästan 10 procent av koncernens totala tillgångar. Goodwillposten finns redovisad som en egen post i balansräkningen. Under not för immateriella tillgångar redovisas detaljer för goodwill, vilket upptar nästen två sidor i årsredo- visningen.

I tillhörande not går den ingående balansen för 2010 att utläsa, den var 27,4 miljarder. Där framgår även att det under året har förvärvats goodwill till ett värde av närmare 1,3 miljarder. I övrigt framgår som enda förändring av goodwillvärdet för året en negativ omräkningsdifferens som uppgår till nästan 1,5 miljarder. Det har följaktligen inte skett någon nedskrivning av goodwill 2010. Det bokförda värdet för goodwill vid slutet av 2010 var 27,1 miljarder kronor. Samtliga hänför- liga förändringar av goodwill finns redovisade i tabellform över 2009 och 2010.  

Prövning av nedskrivningsbehov

Goodwill har fördelats till koncernens tre olika stora verksamhetsområden, där området Networks har tilldelats den största posten, 16,5 miljarder. Årets och förra årets fördelning av goodwill på enheterna finns presenterade. För beräkning av deras återvinningsvärden, anges i anslutning till de numeriska uppgifterna att det har skett genom nuvärdesberäkning av bedömda framtida kassaflöden. Variabler som beaktas vid uppskattning av framtida kassaflöden är försäljningstillväxt, rörelsemarginal (där KSV och övriga rörelsekostnader sätts i relation till försäljning) samt utveckling av rörelsekapital och investeringsbehov. Intäktsökning baseras på av företagsledningen gjorda antaganden för utveckling av parametrar för åren mellan 2011 till 2015:

1. Antalet mobilanvändare väntas öka från 5,3 miljarder till cirka 8 miljarder. 2. Antalet fasta och mobila bredbandsabonnemang beräknas öka från 500

till 600 miljoner.

3. Den mobila och fasta internettrafiken förväntas öka med omkring 8 gånger fram till 2015.

Nedskrivningsprövning har skett med noggranna antaganden för de kommande fem åren med en tillväxttakt om 3 procent för de följande åren. Som dis- konteringsränta för bedömda kassaflöden har 8 procent efter skatt använts för samtliga kassagenererande enheter. Beräkningarna har inte resulterat i något nedskrivningsbehov av goodwill. Inte heller en känslighetsanalys gav några indikationer om nedskrivningsbehov. I den analysen togs hänsyn till lägre intäkter och rörelseresultat.

Ericsson hänvisar också till noterna K1 ”Väsentliga redovisningsprinciper” och K2 ”Viktiga uppskattningar och bedömningar för redovisningsändamål”. Där återfinns främst allmän information om redovisning av goodwill och uppskatt- ningen av framtida kassaflöden. En upplysning de ger är att växelkursernas framtida utveckling är en källa till osäkerhet i samband med bedömningen av de framtida kassaflödena hos goodwill.

 

Related documents