• No results found

För och efternamn: David Linderholm

Företagsnamn: Tylö AB Titel: Export Sales

Datum för intervju: 06-05-2009 Intervjumetod: E-post

Vad var Ert motiv med att etablera verksamhet i Sydafrika?

TYLÖ är ett företag som vill vara etablerade i varje land med potential till att sälja våra produkter. Sydafrika är ett stort land med flera blivande kunder.

Vi har försökt att vara representerade i alla de största länderna i Afrika.

Hur gick ni tillväga när ni etablerades på den Sydafrikanska marknaden?

Vi valde direkt exportmodell distributör, agent

De sökte upp oss i början av 90-talet och har sedan dess skött affärerna klanderfritt. Vi har expanderat från att leverera till de nordiska länderna gradvis till att nu finnas i 95 länder världen över.

Det är distributörer som vi samarbetar med och distributören har sina återförsäljare i Sydafrika som de jobbar mot då. Och det är då byggare och hantverkare och små firmor som anlitar dem i sin tur.

Våra distributörer har skött sitt arbete hela tiden. Det har inte varit något problem alls faktiskt. Det har haft betalnings problem gentemot deras kunder, men de har skött betalningar mot oss. Vi har kört rätt mycket ”cash-dokument” som gör att banken säkrar våra betalningar.

Vi har verksamheter i 95 länder världen över och Sydafrika kommer då bland de 25 sista länderna som vi etablerade verksamheter i tillsammans med Filipinerna och Brasilien. Vi har haft med Afrika att göra innan, men det handlar då mer mot Nordafrika, Marrocka, Egypten och Kenya. Vi har skaffat oss erfarenhet från andra afrikanska länderna och vi känner hur ryktet sprider sig när man deltar i olika mässor och reklam i dessa länder. Ju mer och mer vi finns representerade dessutom fler representanter från dessa länder tar kontakt med oss och vill förhandla om våra produkter. Så ryktet sprider att vi har kvalité och det är vi tacksamma för och kan tro att det ryktet har spridit sig till Sydafrika från de andra länderna i Afrika.

Hur uppfattade ni dem kulturella skillnaderna mellan Sverige och Sydafrika?

Vi tycker att det fungerar väldigt likt den nordiska marknaden när det gäller administration och affärsrelationer. De har samma kommunikation som vi har och är lika långt fram tekniskt sett som vi västerlänningar är. Det enda vi märker skillnad

på är vår agents slutkunder och de slutkunder vi har i Sverige. Betalningsformerna är inte lika smidiga som i Europa. Det tar tid.

Affärsrelationer är den typ av relation vi har med våra Sydafrikanska kontakter. Och då uppfattar vi att den Sydafrikanska marknaden är väldigt lik de västerländska länderna. Det kulturella upplever vi inte på samma sätt. När vi förhandlar med våra kontakter i Sydafrika, upplever vi att det är som att göra affärer med pratar med Engelsmännen.

Sverige och Sydafrika har sedan 1960-talet haft ett nära samarbete i utveckling, handel, politik, kultur och ekonomiska frågor. Känner du att Sveriges långa relation till Sydafrika har bidragit till ett bra mottagande för Er.

Självklart har de påverkat oss och vår relation till vår kund i Sydafrika.

Eftersom de sökte upp oss var det inte svårt att börja jobba med det landet. Det har aldrig känts som diskriminerande. Vi har skött all relation själva, med underlag av Exporthandboken.

Vårt företag vet om relationerna med Sydafrika men det är inte så att vi känner av dem på samma sätt. Även om vi vill vara bättre på att arbetat närmare med våra kontakter för att dela på Know-how och bättra på deras syn av oss. Men det gäller Sverige globalt sett, så är vi ju ansedda med gott ryckte. Och när det gäller företagets samarbete så är vi ex noga med mänskliga rättigheter och jämlikhet. Sverige genom åren har varit snabba att dela med sig av deras expertis och även försöker hjälpa Sydafrika med deras infrastruktur. Sverige är även ett land som jobbar med bistånd och det har vi nytta av i framtiden. Vårt företag är inte främmande för kulturella skillnaderna eftersom vi vet en hel del om kultur och vad kulturer är.

Har den Sydafrikanska marknaden främst varit en del i strategin att träda in på flera andra Afrikanska marknader?

Vi anser att den Sydafrikanska marknaden har mycket att lära resten av de Afrikansk länderna. Deras företagsstruktur är väl organiserad och de företag som jobbar i de stora städerna har bra vetskap om import/exportmarknaden.

Sydafrika kontakterna arbetar vad vi vet med enbart Sydafrika. I företaget vet inte om de i sin tur representerar och säljer våra produkter i de närliggande länderna, som Zimbabwe, Musambic. Men de närliggande länderna har ingen stark köpkraft, om de hade det hade bilden sett annorlunda ut, och i dagsläget ser det inte bra ut i södra afrikanska länderna. Men det är tyvärr ingen export till dessa länd ännu. Men vi har förhoppningar att synas tillräcklig på den Sydafrikanska marknaden kan det leda till i framtiden att det skapas behov för våra produkter i de närliggande länderna. Däremot Östra Afrika är vi väl representerade som i länder som Kenya, Etiopien och Egypten.

Hur ser er framtid ut på den Syafrikanska marknaden?

Vi ser en ökande andel potentiella köpare ju mer landet närmar sig stabil ekonomi och tryggt regeringstyre. Kan det bara fortsätta utan inbördes konflikter så finns all

möjlighet att expandera och bli ett av de absolut mest framgångsrika länderna på den kontinenten.

Vi har inga planer på att göra just nu. I nuläget koncentrerar oss på andra kontinenter som sydost Asien, och vi försöker komma in på den Nordamerikanska marknaden. Just södra Afrika och Sydafrika är inte lika stor marknad för vi kan inte ta större marknadsandelar ännu. Vi ger våra distributörer fria händer på den marknaden och försöka ta mer andelar, även om vi vet att de arbetar andra företag än Tylö AB. Vi har också märkt att våra distributörer har skött sina affärer och ligger ungefär lika mycket även om vi märkt att det har haft en liten uppgång varje de senaste 5-6 åren. Så det kommer mer och mer beställningar.

Snart är det fotbolls VM i Sydafrika och där kommer vi att säkerligen göra någonting för att vara med och synas där också. Tylö har alltid varit duktiga med reklam och varit del av fotbolls evenemang med reklamskyltar. För man märker att det kommer at dra folk till Sydafrika under VM och vi kommer att finnas där för våra partners och ge dem lite stöd med marknadsföringen, och med det hoppas vi på en ytterligare uppgång.

Related documents