• No results found

Befintlig handel med warranter på reglerad marknad

[Här anges i förekommande fall om warranterna sedan tidigare finns upptagna till handel på någon reglerad marknad.]

Skatteaspekter

[Här lämnas vid behov kompletterande skatteinformation.]

Övrig information

[Här lämnas vid behov övrig information.]

YTTERLIGARE INFORMATION

Information om rådgivare

[Här lämnas i förekommande fall en förklaring om i vilken kapacitet en rådgivare som om-nämns i Slutliga Villkor har agerat.]

Särskild information avseende erbjudandet som har reviderats eller översiktligt granskats av Bankens revisorer

[Här lämnas i förekommande fall rubricerad information.]

Information om utlåtanden eller rapporter från annan än Banken

[Här lämnas i förekommande fall upplysningar om en sakkunnig person som lämnat ett utlåtande eller rapport som ingår i Slutliga Villkor samt vissa upplysningar om informatio-nens tillförlitlighet och ursprung.]

Banken bekräftar att dessa Slutliga Villkor är gällande för warranterna tillsammans med allmänna villkor för Bankens program för warranter i sin lydelse enligt Prospektet och för-binder sig att i enlighet därmed erlägga Slutlikvid.

Swedbank AB (publ)

P R O G R AM F Ö R B E V I S A l l m ä n t

Banken har under detta program för bevis möjlighet att löpande ge ut bevis av olika slag.

Värdet av ett bevis är knutet till värdeutvecklingen för en viss underliggande tillgång, t ex en viss aktie, obligation, valuta, råvara, index eller annan tillgång.

Ett bevis ger innehavaren rätt att på förfallodagen av Banken erhålla slutlikvid i SEK be-räknad på visst sätt. Avgörande för slutlikvidens storlek är värdeutvecklingen av den un-derliggande tillgången. Ett bevis kan även vara konstruerat så att det, utöver slutlikvid, under löptiden berättigar till en kupong vid ett eller flera tillfällen.

Beslut om att utge bevis under programmet fattas med stöd av bemyndigande från Ban-kens styrelse.

Villkor som inte anges i Prospektet skall anges i de slutliga villkoren (”Slutliga Villkor”) för varje bevis med viss beteckning som ges ut under programmet. I Slutliga Villkor anges för varje bevis bl a vilken underliggande tillgång som slutlikvid och eventuell kupong är rela-terad till och sättet för beräkning av slutlikvid respektive kupong. Slutliga Villkor för bevis som erbjuds allmänheten eller tas upp till handel inges till Finansinspektionen. De Slutliga Villkoren kommer att offentliggöras och finnas tillgängliga på Bankens webbplats (www.swedbank.se/bevis). Slutliga Villkor kan även kostnadsfritt erhållas genom något av Bankens kontor.

Banken kan komma att inge ansökan om upptagande till handel vid reglerad marknad av vissa bevis vid NASDAQ OMX Stockholm AB eller annan reglerad marknad, enligt vad som anges i Slutliga Villkor. Bevisen kommer att anslutas till Euroclear Sweden AB:s (”ES”) kontobaserade system, varför inga fysiska värdepapper kommer att utfärdas.

Syftet med de bevis som ges ut under programmet är att erbjuda Bankens kunder efter-frågade placeringsprodukter.

Ett bevis med viss beteckning kan antingen ges ut fortlöpande av Banken till aktuellt marknadspris under löptiden, eller efter utgången av en anmälningsperiod säljas på en och samma gång till ett visst på förhand fastställt pris. Priset på ett bevis bestäms främst utifrån den underliggande tillgångens pris, kursrörlighet (volatilitet) och eventuella utdel-ningar, bevisets återstående löptid samt den rådande marknadsräntan.

Uppgift om slutlikvid för bevis med viss beteckning samt eventuell övrig information efter erbjudandet offentliggörs på Bankens webbplats (www.swedbank.se/bevis).

Bevis erbjuds, om annat inte anges i Slutliga Villkor, alla kategorier investerare inklusive privatpersoner och företag. En investerare som (utan att ett anmälningsförfarande förelig-ger) under löptiden för ett bevis träffat avslut med Banken om köp erhåller en avräknings-nota med uppgift om bl a antal förvärvade bevis och belopp att erlägga. Likvid och leve-rans avseende förvärvade bevis sker tre bankdagar efter avslutsdagen.

Anställda i Banken och andra fysiska eller juridiska personer som på något sätt är inblan-dade i ett erbjudande kan komma att inneha bevis. I övrigt har, såvitt Banken känner till, sådana personer inte några ekonomiska eller andra relevanta intressen i bevis utgivna under detta program.

Tilldelning av bevis, som efter utgången av en anmälningsperiod säljs på en och samma gång till ett visst på förhand fastställt pris, kommer vid överteckning att ske i den ordning inkomna anmälningssedlar registreras.

Vid betalning av slutlikvid verkställs inte något avdrag för preliminär A-skatt.

O l i k a s t r u k t u r e r f ö r b e v i s

Nedan angivna strukturer för bevis är en beskrivning av de vanligast förekommande strukturerna som Banken emitterar under programmet för bevis. Andra strukturer och va-rianter av nedan nämnda strukturer kan förekomma. I Slutliga Villkor för respektive bevis ges en närmare beskrivning av relevant struktur och i Slutliga Villkor ges även en detalje-rad information om hur slutlikvid och eventuell kupong skall beräknas.

Ett antal av de olika strukturerna kännetecknas av att de kan innebära särskild risk för in-vesterare eftersom hela eller delar av placerat belopp kan gå förlorat.

Kupongbevis

Slutlikviden för ett kupongbevis är beroende av utvecklingen för en underliggande tillgång (eller flera), t ex en aktie eller ett aktieindex. Ett kupongbevis erbjuder i regel en hög fast avkastning i form av en kupong. Investeraren riskerar samtidigt att placerat belopp redu-ceras för det fall underliggande tillgångsslag skulle ha sjunkit i värde. Ett kupongbevis kan även struktureras så att slutlikviden aldrig understiger en viss nedre gräns/golv, vilket be-gränsar förlustrisken.

Aktiebevis, Valutabevis m m

För ett bevis kan den underliggande tillgången utgöras av en aktie, aktieindex, valutor, råvara, korgar eller index av underliggande tillgångar. Bevis benämns utifrån det under-liggande tillgångsslaget, t ex aktiebevis, valutabevis eller råvarubevis. Slutlikviden för ett aktiebevis (eller motsvarande) är beroende av utvecklingen för underliggande tillgång.

Bevisets värdeutveckling följer utvecklingen för underliggande tillgång. Värdet kan även beräknas med beaktande av en s k multiplikator. Multiplikatorn kan variera beroende på den underliggande tillgångens marknadsvärde.

Förutom slutlikvid kan ett bevis även ge avkastning i form av kupong/-er under löptiden beroende på utvecklingen för underliggande tillgång. Ett bevis har i regel en bestämd löp-tid, men i vissa fall och om villkoren härför är uppfyllda, kan slutlikvid för ett bevis komma att erläggas i förtid.

Slutlikviden kan understiga placerat belopp om underliggande tillgång utvecklats negativt.

Ett bevis kan även struktureras så att investeraren till viss del är skyddad vid en negativ utveckling av underliggande tillgång. Detta skydd kan fungera så att en negativ värdeför-ändring endast påverkar bevisets värde negativt om värdet för underliggande tillgång tan-gerar eller understiger en viss s k barriär.

Turbobevis

Turbo är en form bevis vars värdeutveckling är beroende av underliggande tillgångs ut-veckling. Underliggande tillgång kan vara aktier, aktieindex, valutor, råvaror, korgar eller index av underliggande tillgångar. Vid ett positivt värde vid beräkning av slutlikvid erläggs denna på en bestämd förfallodag alternativt på en förtida förfallodag om villkoren för att en sådan ska inträffa har uppfyllts.

Förtida förfallodag inträffar om kursen/värdet på underliggande tillgång noterats till en kurs/värde lika med eller under barriärnivån (Turbo köp) alternativt lika med eller över bar-riärnivån (Turbo sälj). Vid förtida förfall fastställer Banken slutkurs/slutvärde för underlig-gande tillgång som dess lägsta kurs/värde (Turbo köp) respektive högsta kurs/värde (Turbo sälj) i nära anslutning till att villkoren för förtida förfall uppfyllts.

Al l m ä n n a v i l l k o r

Följande allmänna villkor skall gälla för bevis som Swedbank AB (publ), org nr 502017-7753, (”Banken”) ger ut under detta program. För varje bevis med viss beteckning upprät-tas slutliga villkor ("Slutliga Villkor”), vilka tillsammans med dessa allmänna villkor utgör fullständiga villkor för respektive bevis.

Andra allmänna villkor gäller för bevis utgivna under tidigare prospekt för detta program.

Relevant prospekt med allmänna villkor framgår av Slutliga Villkor för varje bevis.

1. Definitioner

Utöver ovan gjorda definitioner skall i dessa villkor nedanstående definitioner, och defini-tioner som återfinns i Slutliga Villkor, gälla.

”Bankdag” dag i Sverige som inte är söndag eller annan allmän helgdag eller som beträffande betalning av skuldebrev inte är likställd med allmän helg-dag;

”ES” Euroclear Sweden AB, org nr 556112-8074;

”Förfallodag” enligt Slutliga villkor eller, om den där angivna dagen inte är en Bankdag, nästa Bankdag;

”Innehavare” den som är antecknad på VP-konto som borgenär eller som berättigad att i andra fall ta emot betalning under ett bevis;

”Kontoförande

Institut” bank eller annan som medgivits rätt att vara kontoförande institut enligt lagen (1998:1479) om kontoföring av finansiella instrument och hos vil-ken Innehavare öppnat VP-konto avseende bevis;

”Kupong” enligt Slutliga Villkor – det belopp som utöver Slutlikvid kan tillkomma Innehavare enligt bestämmelserna i punkt 3;

”Kupong-

utbetalningsdag” enligt Slutliga Villkor, eller om den däri angivna dagen inte är en Bankdag, nästa Bankdag;

”Nominellt det belopp i förekommande fall som ett bevis är utfärdat på;

Belopp”

”SEK” svenska kronor;

”Slutdag” enligt Slutliga Villkor;

”Slutlikvid” enligt Slutliga Villkor - det belopp som tillkommer Innehavare på Förfallodagen enligt bestämmelserna i punkt 3; samt

”VP-konto” värdepapperskonto hos ES där respektive Innehavares innehav av bevis är registrerat.

2. Bevis, valörer och antal

Bevis med viss beteckning utfärdas antingen i valörer om ett visst Nominellt Belopp eller i ett visst högsta antal utan anknytning till ett Nominellt Belopp.

Bevis som utfärdas i valörer om ett visst Nominellt Belopp utges i valörer om nominellt SEK ETTUSEN (1 000), SEK TIOTUSEN (10 000), SEK ETTHUNDRATUSEN (100 000) eller SEK EN MILJON (1 000 000), alternativt annan valör som framgår av Slutliga Villkor, eller hela multiplar därav. Det Nominella Beloppet för varje enskilt bevis med viss

beteck-ning och det högsta sammanlagda Nominella Beloppet för bevis med viss beteckbeteck-ning framgår av Slutliga Villkor. Banken förbehåller sig rätten att höja det sammanlagda Nomi-nella Beloppet för bevis med viss beteckning.

Bevis som inte utfärdas i valörer om ett visst Nominellt Belopp utges i ett visst högsta an-tal. För varje sådant bevis med viss beteckning framgår i Slutliga Villkor det högsta anta-let bevis som utges. Banken förbehåller sig rätten att höja det högsta antaanta-let bevis med viss beteckning.

3. Kontant slutavräkning m m

Banken ombesörjer för bevis med viss beteckning kontant slutavräkning på Slutdagen och beräknar därvid för varje bevis Slutlikvid enligt vad som anges i Slutliga Villkor.

En avräkning enligt föregående stycke innebär en slutreglering så att Innehavare, om för-utsättningarna härför föreligger, erhåller Slutlikvid enligt bestämmelserna i punkt 5.

Bevis med viss beteckning kan enligt sina villkor under löptiden berättiga till Kupong vid ett eller flera tillfällen. Rätten till Kupong anges i Slutliga Villkor.

Bevis medför rätt till betalning jämsides (pari passu) med Bankens övriga icke säkerställ-da och icke efterställsäkerställ-da betalningsförpliktelser i den mån annat inte är föreskrivet i lag.

4. Registrering m m

Bevis skall för Innehavares räkning registreras på VP-konto, varför inga fysiska värde-papper kommer att utges.

Begäran om viss registreringsåtgärd avseende ett bevis skall riktas till Kontoförande Insti-tut.

Den som på grund av uppdrag, pantsättning, bestämmelserna i föräldrabalken, villkor i testamente eller gåvobrev eller eljest förvärvat rätt att ta emot betalning under ett bevis skall låta registrera denna sin rätt till betalning.

5. Erläggande av Slutlikvid m m

Slutlikvid erläggs på Förfallodagen.

Kupong (i förekommande fall) erläggs på aktuell Kupongutbetalningsdag.

Betalning av Slutlikvid och Kupong erläggs till den som är Innehavare på femte Bankda-gen före respektive förfallodag, eller på den Bankdag närmare respektive förfallodag som generellt kan komma att tillämpas på den svenska värdepappersmarknaden (= avstäm-ningsdagen).

Har Innehavare genom Kontoförande Institut låtit registrera att Slutlikvid respektive Ku-pong skall insättas på visst bankkonto, sker insättningen genom ES:s försorg på respekti-ve förfallodag. I annat fall örespekti-versänder ES beloppet sistnämnda dag till Innehavaren under dennes hos ES på avstämningsdagen registrerade adress. Infaller förfallodag på dag som inte är Bankdag insätts respektive översänds beloppet utan räntekompensation först föl-jande Bankdag.

Skulle ES på grund av dröjsmål från Bankens sida eller på grund av annat hinder inte kunna betala beloppet enligt vad nyss sagts, utbetalas detta av ES så snart hindret upp-hört till den som på avstämningsdagen var Innehavare.

Visar det sig att den som tillställts belopp enligt vad som ovan sagts saknade rätt att mot-taga detta, skall Banken och ES likväl anses ha fullgjort sina ifrågavarande skyldigheter.

Detta gäller dock ej om Banken respektive ES hade kännedom om att beloppet kom i orätta händer eller inte varit normalt aktsamma.

6. Dröjsmålsränta

Vid betalningsdröjsmål utgår dröjsmålsränta på det förfallna beloppet från förfallodagen till och med den dag då betalning erläggs efter en årlig räntesats som motsvarar genomsnit-tet av en veckas STIBOR så länge dröjsmålet varar, med tillägg av två procentenheter.

STIBOR skall därvid avläsas den första Bankdagen i varje kalendervecka varunder dröjsmålet varar.

Beror dröjsmålet på sådant hinder för Banken respektive ES som avses i punkt 17 första stycket skall dröjsmålsränta beräknas utan tillägg av två procentenheter.

7. Preskription

Rätten till betalning av Slutlikvid preskriberas tio år efter Förfallodagen. Rätten till Kupong preskriberas tre år efter respektive Kupongutbetalningsdag. De medel som avsatts för be-talning men preskriberats tillkommer Banken.

Om preskriptionsavbrott sker löper en ny preskriptionstid om tio år i fråga om Slutlikvid och tre år beträffande Kupong, i båda fallen räknat från den dag som framgår av preskrip-tionslagens (1981:130) bestämmelser om verkan av preskriptionsavbrott.

8. Meddelanden

Meddelanden rörande bevis skall - i den mån annat inte föreskrivits i dessa villkor - tillstäl-las Innehavare under dennes hos ES registrerade adress. Meddelande på grund av åt-gärder under rubriken ”Justeringar” i Slutliga Villkor sker dock endast genom att medde-landet hålls tillgängligt på Bankens webbplats (www.swedbank.se/bevis) och Bankens kontor.

9. Villkorsändringar

Banken äger rätt att vid ändrade eller för Banken oförutsedda förhållanden, eller om det i övrigt enligt Bankens bedömning är nödvändigt eller ändamålsenligt t ex på grund av up-penbara felaktigheter eller otydligheter i villkoren, utan Innehavares medgivande besluta om ändring av villkoren för bevis.

10. Rätt till uppgifter

Banken förbehåller sig rätten att på begäran få följande uppgifter från ES om varje VP-konto, nämligen Innehavares namn, personnummer eller identifieringsnummer samt postadress och antal innehavda bevis.

11. Ändrade förutsättningar

Skulle förutsättningarna för Bankens fullgörande enligt dessa villkor, bland annat innefat-tande en fördyrning av Bankens riskavtäckning, på grund av svensk eller utländsk myn-dighets påbud, ändrad lagstiftning, annan händelse av politisk natur, domstolsavgörande eller annan vid utgivandet av ett bevis oförutsebar händelse, i något hänseende ha bort-fallit eller avsevärt förändrats, äger Banken att med avvikelse från dessa villkor bestämma på vilket sätt sådan fullgörelse ska ske samt om Förfallodagen skall tidigareläggas.

12. Bankens köp och innehav av bevis

Banken äger rätt att genom budgivning, privat uppgörelse eller på annat sätt själv förvär-va bevis oavsett kurs.

Skulle bevis förvärvas av Banken kan de annulleras, behållas, återförsäljas eller handhas på annat sätt.

13. Upptagande till handel

För bevis som skall upptas till handel på reglerad marknad kommer Banken att ansöka om detta vid NASDAQ OMX Stockholm AB eller vid annan reglerad marknad som anges i Slutliga Villkor.

14. Förvaltarregistrering

För bevis som är förvaltarregistrerat enligt lagen om kontoföring av finansiella instrument skall vid tillämpningen av dessa villkor förvaltaren betraktas som Innehavare.

15. Kalkyleringsagent

När bedömningar och beräkningar skall göras enligt dessa villkor förbehåller sig Banken rätten att själv göra dessa. På Bankens begäran kan alternativt sådana bedömningar och beräkningar, allmänt eller i det enskilda fallet, utföras av en välrenommerad bank eller annan finansiell institution som Banken utser.

16. Skatter och avgifter

Banken är inte ansvarig för eller på annat sätt skyldig att betala någon skatt, avgift eller annan kostnad som kan uppkomma för Innehavaren på grund av köp, innehav, försäljning eller kontant slutavräkning av bevis.

17. Begränsning av ansvar m m

I fråga om de på Banken respektive ES ankommande åtgärderna gäller – beträffande ES med beaktande av bestämmelserna i lagen om kontoföring av finansiella instrument – att ansvarighet inte kan göras gällande för skada som beror av svenskt eller utländskt lag-bud, svensk eller utländsk myndighetsåtgärd, krigshändelse, elavbrott, teleavbrott, brand, vattenskada, strejk, blockad, bojkott, lockout eller annan liknande omständighet. Förbe-hållet i fråga om strejk, blockad, bojkott och lockout gäller även om Banken själv eller ES själv är föremål för eller vidtar sådan konfliktåtgärd.

Skada som uppkommit i andra fall skall inte ersättas av Banken eller ES om de varit nor-malt aktsamma. Inte i något fall utgår ersättning för indirekt skada.

Föreligger hinder för Banken eller ES på grund av sådan omständighet som angivits i för-sta stycket att vidta åtgärd enligt dessa villkor, får åtgärden uppskjutas tills hindret har upphört.

Vad ovan sagts gäller i den mån inte annat följer av lagen om kontoföring av finansiella instrument.

18. Lag och jurisdiktion

Vid tolkning och tillämpning av dessa villkor skall svensk lag gälla. Tvist skall i första in-stans avgöras vid Stockholms tingsrätt.

Mall för Slutliga Villkor

Related documents