• No results found

Förskollärares beskrivningar av sin delaktighet i barns lärande i utomhusleken

5. Resultat

5.2 Förskollärares beskrivningar av sin delaktighet i barns lärande i utomhusleken

barns lärande i utomhusleken. Förskollärarna förklarar att val av olika ställningstaganden

22 kring delaktigheten kan bero på deras varierade intentioner. För att avgöra graden av

förskollärares delaktighet beskriver samtliga förskollärare behovet av ständiga överväganden.

Förskollärare 4 redogör för att variationer av deras delaktighet även kan bero på när förskolläraren utbildade sig, hur lång tid förskolläraren arbetat samt personlighet.

Samtliga förskollärare ser sin delaktighet och tillgänglighet som central i barns lärande i utomhusleken. Med hjälp av delaktighet och tillgänglighet beskriver förskollärarna att de kan berika, erbjuda nya infallsvinklar och därigenom utmana barnen i deras lärande i

utomhusleken. Förskollärare 2 och 6 beskriver att de under utomhusleken delar upp sig i arbetslaget och positionerar sig jämnt fördelat på förskolegården för att kunna vara

närvarande pedagoger i barns olika lekar. Utan denna aktiva fördelning av pedagoger menar samma förskollärare att det kan finnas en risk att barnen lämnas ensamma i lekarna med anledning av att förskollärarna inte hör och ser vad som händer. Detta kan medföra enligt förskollärare 2 och 6 att det kan vara svårt att se barns behov av stöttning och utmaning i barns lärande i utomhusleken. Förskollärare 6 förklarar att:

Som observatör kan man mer iaktta men inte för att vilja stoppa upp leken. Men man är nära, det är liksom delaktighet för mig. Att vi delar upp oss på gården och ser vad som händer. Att man lyssnar in lite här och lite där.

Samtliga förskollärare lyfter att de genom sin delaktighet försöker vara aktiva lekare i barns lärande i utomhusleken, dock hävdar förskollärarna att de oftast intar en något mer passiv roll i barns lek eller följer och observerar mer på avstånd. Exempelvis beskriver de att

observationer kan bli underlag för vidare lärande genom att ta vara på det som

observationerna visar. Observationerna anses vara nödvändiga som en viktig kunskapskälla och görs därav inte utan ett syfte menar förskollärarna. Att observera anser samtliga

förskollärare kan vara ett sätt att delta på i barns lärande i utomhusleken. Förskollärare 2 beskriver vidare att:

Ibland kan det vara bra och backa, vi försöker också att de ska få en frizon. Man kan sätta i gång en lek så man ser att den fungerar. Då kan man studera dem, analysera dem och se hur de leker ihop ute på avstånd. Man kan vara med och starta upp. Sen är det många barn som kanske också tycker det är skönt att det inte står en vuxen bredvid alltid, inne är vi mycket tätt inpå varandra.

Utifrån citatet ovan synliggörs tankar kring betydelsen av att låta barnen leka själva utan en aktiv lekande förskollärare. Förskollärare 2, 4, 5 och 6 lyfter värdet av att göra barnen

23 självständiga. Exempelvis betonar förskollärare 5 att barnen behöver bli självständiga inför skolan och att de därför måste ha förmågan att kunna och klara mycket själva. Förskollärare 2, 4, 5 och 6 anser att barnens självständighet kan stärkas av att tillåta barnen leka själva utan en aktiv lekande förskollärare. Av denna anledning ses det utifrån förskollärare 2, 4, 5 och 6 som ett aktivt och medvetet val att delta på avstånd för att vid behov träda in i leken för att exempelvis tillföra material. Samma förskollärare beskriver att de oftast inväntar en inbjudan eller godkännande från barnen innan de blir aktiva lekare och tar för sig i utomhusleken eftersom lekarna oftast anses fungera bra samt att förskollärarna vill förmedla en tro på att barnen kan leka själva. Förskollärare 5 förklarar att:

Ibland kommer frågan från barnen om vad vi gör här vid deras lek. Barnen vill vara själva ibland, och ibland vill dem ha med oss. Ofta brukar de hämta oss och visa att de vill att vi ska vara med.

Vidare lyfter förskollärare 5 att förskollärares delaktighet även kan begränsa barnen i deras lärande i utomhusleken. Förskollärare 1, 3, 4 och 6 instämmer vidare tillsammans med

förskollärare 5 kring riskerna av förskollärares delaktighet, exempelvis att leken kan stanna av eller förstöras helt. Av denna anledning anser de att reflektion och övervägningar krävs för att avgöra om förskollärares delaktighet gynnar barns lärande i utomhusleken.

Förskollärare 1, 4, 5 och 6 beskriver sin delaktighet i relation till konflikthantering genom att poängtera att barnen i utomhusleken kan behöva stöttning för att lösa konflikter och

uppkomna problem. Rollen som de intar beskrivs som medlare mellan barnen i deras konflikter i utomhusleken. När konflikter är lösta och leken ser ut att fungera bra beskriver samma förskollärare att de tar ett steg tillbaka i sitt aktiva deltagande för att i stället delta på avstånd. Förskollärare 1 lyfter att:

Det är ett aktivt val att stå tillbaka eller att ge sig in i leken. Ibland kan de behöva en input för att komma vidare. Eller om det uppstår någon slags konflikt eller någonting, att de först får lösa det själva eller om de behöver stöttning, då hoppar jag in.

Vidare beskriver samtliga förskollärare att de i sin delaktighet i barns lärande i utomhusleken använder sin delaktighet för att hjälpa de barn som behöver extra stöd för att komma in i leken. Förskollärare 3 beskriver sin roll som aktiv lekare i barns utomhuslek som värdefull för de barn som är avvaktande och försiktiga. Med hjälp av att vara en aktiv lekare i barns lärande i utomhusleken lyfter förskollärare 3 att de försiktiga barnen kan ha lättare att komma in i leken. Förskollärare 1 och 6 beskriver att det finns barn som har svårigheter att leka med

24 exempelvis andra barn och därav ses det viktigt att som förskollärare vara närvarande för barnets skull. Förskollärare 1 beskriver det som:

Att vara delaktig är att finnas där och vara närvarande, men inte alltid aktivt delta. Men man kan också aktivt delta och vara en i leken för att lära någon som exempelvis inte kan leka att leka, då kan man behöva vara i leken.

Trots att samtliga förskollärare lyfter att de i sin delaktighet lägger mycket fokus på de barn som är i behov av extra stöd för att komma in i utomhusleken, förtydligar de vikten av att även finnas tillgänglig och lägga fokus på att utmana samtliga barn med anledning av att delaktigheten ses gynnsam för alla barn. Genom att förskollärarna utmanar barnen anser samtliga förskollärare att de kan utveckla barnens intresse och lärande samt vara en del av det föränderliga lärandet.

Related documents