• No results found

Förskollärarnas aktörskap under processen

Under session två förtydligade deltagarna hur långt deras processer hade kommit samt att de förklarade sina tankar kring svårigheterna med att förankra aktionen med kollegor, förstå och konkretisera aktionerna i arbetslagen, samt att det i organisationen varit hög frånvaro under processens gång. Deltagarna hummade och instämde med varandra och när de enskilt beskrev sina erfarenheter från aktionsforskningen. De återberättade varandras samtal som exempelvis:

vi har ju också som X haft stor frånvaro, jag känner som du X eller jag har haft liknade erfarenhet som X. Dessa svårigheter påträffas även i enkäten då flera av deltagarna beskrev

hinder som en anledning till att aktionsforskningen inte kommit så långt som de önskat.

”Många har varit sjuka under perioden vilket skapat dilemman att inte hinna det som vi önskat” ”Kände att vi kommit olika långt på grund av olika förutsättningar”

Tidsfaktorn är avgörande när kollegor ska hjälpa till på andra avdelningar blir det stressigt och vi fick inte tid att förankra

Samtalet fortsatte med att varje deltagare berättade om sina egna tankar inför de andra som lyssnade utan att ställa frågor. Efter cirka 20 minuter ändrades fokusen på samtalet. Samtalet som tidigare handlat om att deltagarna beskrev sin verksamhet utan följande frågor eller diskussioner inriktades nu på att deltagarna började interagera i varandras samtal. Reflektioner uppstod som formade och skapade en gemenskap där deltagarna reflekterade och stöttade varandra inom gruppen. Denna utveckling påvisade att de förstod att aktionsforskningen inte enbart berör det individuella arbetslaget utan att det berör hela organisationen.

-(Ammas) Jag tycker det är eller jag menar att det är viktig att vi alla är med och att vi börjar rannsaka verksamheten att alla rannsakar sig själva som vuxna. Att hur agerar jag i bemötande av kollegor och hur reagerar jag och detta är ju en grund för att bemöta varandra. Och att vi kan samtal här för att se och höra varandra det är skönt att vi är i liknande situationer.

- (Nanna) Ja just det och det är ju något av det svåraste och jag håller med Ammas. Att vi gör detta tillsammans och ser hela verksamheten och att det inte bara jag som funderar eller kör fast

- (Kilma) Ja att man blir lite stark och trygg här och sedan så får jag ju tänka själv men måste ta våra kollegor till hjälp alltså att man har ett klimat i gruppen som gör att man vågar känna sig bekväm och prata med varandra.

Genom enkäterna tydliggjordes även vikten av gruppens funktion och att kunskapen inte enbart förändrar dem själva då den påverkar hela organisationen. Denna förståelse uppnåddes genom

32

att gruppen sammanförde verksamhetens olika delar och gemensamt reflekterade och analyserade dessa.

”Mina synpunkter att bryta ner forskningen till att inte bli för stort togs emot väl av gruppen och på detta sätt kunde vi titta in i allas verksamhet och inte bara att jag pratade om mitt.”

”Vi har kommit olika långt men tankarna finns gemensamt och vi går framåt=FOKUS”

”mina idéer och tankar togs tillvara och någon använde det sedan som en del i sitt arbete …tankar och idéer går runt vilket är bra för alla”

I den tredje sessionen reflekterade deltagarna kring processen på individuell nivå, gruppnivå samt på organisationsnivå. De samtalade om sin roll i organisationen och hur den rollen förändrats genom aktionsforskning. Deltagarna reflekterade över att de börjat rannsaka sig individuellt samt i gruppen och även över gruppens förhållningsätt till organisationen utifrån ämnet relationer. Deltagarna såg sig själva som verktyg i processen där de var testpiloter för ett gemensamt projekt som gynnade dem individuellt och tillsammans i arbetslagen. Det uppnåddes en förståelse för hur aktionsforskningen positivt påverkat hela gruppen och gjort att deltagarna genom samtalen fått en större inblick i organisationen

Individuellt:

- (Isma) Jag känner att jag är lite som en fyr. Jag känner att jag har bättre koll och jag rannsakar mig själv jättemycket jag är oerhört självkritisk och detta göra att jag fått ett annat perspektiv jag är ungefär som en fyr jag har riktat blickarna mot speciella stunder som Ammas berättade som jag har börjar kolla på relationer och blivit mycket mer vaksam på relationer mellan alla på avdelningen och även här och i hela huset.?

- (Kilma) Jag har blivit lite mer ovanför mig själv jag ser mig själv utifrån och det tycker jag har förtydligats genom detta och att vi fått tid att vara här i gruppen.

Grupp:

- (Isma) Det betyder jättemycket och det betyder jättemycket för mig jag har fått nya infallsvinklar som gjort att jag har tänkt om. Jag tycker man är ju inte på samma ställe häruppe i huvudet som när jag började utan man har ju varit med en lång svindlande väg. Det kanske blivit en återvändsgränd men då har man hittat en annan väg så jag tycker att det ger nya perspektiv på relationer.

- (Sofie) Den här självrannsakningsbiten har påverkat många av oss tror jag. Det tänkte man inte på i början när man satte sig utan det har kommit efter hand här i gruppen.

- (Kilma) Det har varit mycket upplyftande här i gruppen där jag fått möta många kloka kollegor som i denna grupp och det känns mycket positivt. För mig har det gått upp och ner den här resan men nu känner jag att jag landat i ämnet som vi har valt. Jag hade så många tankar kring detta från början men det gör så mycket att pratat tillsammans det känns lugnt nu(skratt). Det ger trygghet det med.

33

Organisation

– (Ammas) Det ger mycket att få sitta här tillsammans och delge varandra våra olika tankar vi får mycket insyn i varandras arbete och det synliggörs vad som sker. Det som sker är att varje avdelning är en kugge i hela detta hjul som tillsammans blir förskolan Stenen. Förskolan Stenen som är tillsammans och vi har ju utvecklats tillsammans. Alla fokuserar på en gemensam fråga och det ger att vi får större vingar som hjälper varandra här på förskolan Stenen. Och nu har vi börjat vilket leder vidare till mer kunskap och erfarenhet.

Enkäterna tydliggör det som deltagarna beskriver under session tre.

Individ

”Genom samtal och diskussion i denna grupp har den egna försåteslen genom gemensamma reflektioner utvecklat mig som individ.”

”Genom samtalen har mina perspektiv blivit fler och jag har ökat min förståelse för relationer och insett hur olika vi ser på ämnet”

Grupp

”Man rannsakar sig själv och sina kollegor i dessa värdefulla diskussioner …detta har gett trygghet att här i gruppen och format arbetet på avdelningen så att den blivit positiv både för vuxna och barn.”

”Gruppen har varit engagerad och aktiva på många olika nivåer och det har varit lärorikt att höra så många synvinklar av ett ämne från samma bord vilket påverkar oss alla”

Organisation

”Bra diskussioner och det har varit värdefullt att höra om de olika arbetslagen vilket sedan skapat och bildat en helhet på förskolan som en bra spridning”

”Bra ”redovisningar” från alla i gruppen som sedan samtalats om. Jag tror det gynnar huset

Related documents