• No results found

Förslag till förbättringsåtgärder

4. RESULTAT

4.5 Förslag till förbättringsåtgärder

Som en del av frågeställningen ska förbättringsåtgärder tagits fram utifrån förekommande brister bland arbetssätt, lokalens utformning, ventilation och annan utrustning. Följande förslag har till avsikt att skapa en säkrare arbetsmiljö under hanteringen av potentiellt mögelangripet trämaterial vid vågstationen. Förslagen presenteras utan innebördes ordning.

Fjärrstyrning och automatisering

Som främsta förbättringsåtgärd för att hindra spridning och exponering av trämögelsporer vid vågstationen förslås fjärrstyrning alternativt automatisering av processen som är provtagning av träbränsle. Åtgärden betyder att minska mängden direkt hantering och transport av prover i lokalen. Ett framtida mål bör vara att helt avskaffa den gravimetriska metoden som främsta metod för att bestämma trämaterialets fukthalt.

Inneslutning

Föroreningskällan är i denna studie trämaterialet och spridning av föroreningar sker främst när källan är exponerad för omgivande luftströmmar. Förslag på förbättringsåtgärd är att innesluta föroreningskällor. Plasthinkar som används för att transportera flisprover från travers och gångbana till dragskåp bör tillslutas med lock. Notera att förslutningen ska ske innan hinken förs in i lokalen. Även soptunnor i lokalen som används för att kassera förbrukade flisprover ska förses med lock. Alternativt ska kasserat trämaterial slängas direkt i en tillsluten behållare placerad utomhus. Om flisprover ska transporteras genom lokalen eller förvaras öppet bör provformarna kunna förslutas eller täckas. Torkugnar som innehåller flisprover bör i största mån hållas stängda. Se även förslaget gällande processventilation och torkugnar.

Till inneslutning hör även vikten av att ha stängda dörrar till provtagningslabbet. Vid observation av arbetsmiljön kunde det konstateras att dörren mellan provtagningslabb och vågstationens entréhall stod öppen för jämnan. Dörrar till provtagningslabbet bör alltid vara stängda. Detta är ett krav för att kunna upprätthålla avsedd ventilation samt behålla ett undertryck i lokalen. Förslag till förbättring är installation av fjäder- alternativt motordriven dörr som stängs automatiskt.

För att inte virvla upp damm och sprida föroreningar till andra utrymmen via öppnande av dörrar föreslås en innesluten och ventilerad entréhall. Det kan liknas vid en farstu/förrum som kan ses vid bland annat sjukhus, matbutiker, kontor m.m. I detta utrymme kan även personlig skyddsutrustning förvaras. Se förslag gällande arbets- och skyddsrutiner.

Allmänventilation

Allmänventilationen i provtagningslabbet rekommenderas att byggas om för att uppnå en arbetsmiljö med tillfredsställande luftkvalitet. Förslagsvis ska luftflödet från ventilationen skapa lokala zoner med god luftkvalitet i vistelsezonen och över lokaliserade föroreningskällor. Införande av utjämnande ventilationsprincip bör därmed undersökas. Enbart deplacerande tilluftsdon placerade vid golvnivå bör undvikas. Detta eftersom damm och mögelsporer kan virvla upp med tilluften. Små sporer och partiklar som följer med luftströmmar bör inte ta vägen uppåt i vertikalled, förbi vistelsezonen.

36

Transport av förorenad luft ska även inte ske långt i horisontalled. Detta kan förebyggas med jämnt fördelade frånluftsdon i lokalen. Aktiviteten och värmeutvecklingen i provtagningslabbet lämpar sig inte för envägs-/kolvströmsventilation.

För att helt eliminera eventuellt spridning av damm och mögelsporer mellan frånluft och tilluft bör befintlig plattvärmeväxlare bytas mot typen vätskekopplad. Avfrostning via by-pass bör avvecklas och istället ske med ett värmebatteri. Förslagsvis bör kylbatteri installeras för att kunna reglera tilluftstemperatur i fastighetens lokaler under varmare delen av året.

Processventilation

Utformning, ombyggnation och installation av extra processventilation i provtagningslabbet bör genomföras. Denna åtgärd ska göras med avsikt att tidigt förhindra spridning av potentiella föroreningar från flisprover vid olika typer av öppen förvaring och hantering. All processventilation ska kunna styras utifrån behov och verksamhetens omfattning.

Vid öppen hantering av flisprover vid våg och arbetsbänk rekommenderas processventilation med infångande utsug av typen draghuv. En draghuv kan vid behov utformas att täcka en större del av en arbetsyta jämfört med ett punktutsug. Arbete och förvaring av flisprover förväntas i bästa mån ske under draghuven. För utvecklad redogörelse om dimensionering av luftflöden och lufthastigheter vid utsug, rekommenderas Jonas Lindhes (2006) rapport ”Utvärdering och optimering av

industriventilationsanläggningar”.

Om fortsatt förvaring av arbetsskiftets prover görs i ugnar bör ventilering ske även vid öppnade och inaktiva ugnar. Torkugnarna kan därmed fungera som delvis eller helt omslutande utsug utöver tiden som trämaterialet torkas.

Dragskåpet bör genomgå en funktionskontroll och justering av fläkt eller spjäll för att uppnå en stabil rekommenderad lufthastighet på 0,5 m/s vid diverse öppningslägen.

Städning, kontroll och underhåll

Städning sker dagligen i provtagningslabbet dock bör omfattning och rutiner för städning ses över. Med mängden ytor och föremål i lokalen finns risken att städningen blir undermålig. I dessa områden ackumuleras damm och mögelsporer, vilket leder till ökad risk för spridning och exponering av dessa föroreningar. Åtgärd för förbättring är att minska mängden öppet förvarad utrustning och vertikala ytor. Ett förslag för förvaring är att istället för hyllplan installera förslutningsbara skåp. Städning bör enbart ske med dammsugare samt våttorkning av golv och ytor. Dammsugaren bör vara av typen centraldammsugare för att slippa uppvirvlande av damm som annars genererats av vanliga dammsugare. Annan dammande aktivitet som exempelvis sopborstning bör undvikas.

Funktionskontroll av allmänventilation och processventilation bör utföras var tredje år, vilken redan genomförs. Underhåll och viss städning av ventilationsutrustning i anslutning till provtagningslabb bör förslagsvis ske en gång per år. Byte av filter för ventilation och annan utrustning bör genomföras minst 1 – 2 gånger per år. Funktion och genomförande vid underhåll skall dokumenteras.

37

Ett intresse finns att följa upp effekter av förbättrande åtgärder grundligt. Förslagsvis kan mätningar av mögelsporhalter i luften genomföras. Mätningar utförs av utbildade inom området som identifierar och kvantifierar typer av mögelsporer. Mätningar kan utföras både inne som utomhus kring anläggningar beroende på mätmetod.

Arbets- och skyddsrutiner

Provtagning sker normalt i ordinarie arbetskläder som personalen förflyttar sig i mellan arbetsstationer och personalrum som kök, toalett och omklädningsrum. Med damm och mögelsporers förmåga att enkelt fastna på kläder innebär det att spridning samt exponering i provtagningslabb och andra personalutrymmen kan ske på grund av personalens förflyttning.

I och med förekommande brister i arbetsmiljö föreslås användning av personlig skyddsutrustning. Detta eftersom små mängder mögelsporer kan innebära en hälsofara rekommenderas skyddsutrustning att användas även under vanlig verk samhet innefattande direkt hantering av trämaterial eller vistelse i provtagningslabbet. Andningsskydd skall vara personligt och förvaras omslutet bortom provtagningslabb samt personalutrymmen. Arbetskläder som används vid träbränsleprovtagning ska inte föras från provtagningslabb till personalutrymmen. Likt andningsskydd ska skyddskläder omslutas och förvaras separat från andra utrymmen. Att tillhandahålla och använda personlig skyddsutrustning är arbetsgivarens respektive arbetstagarens skyldighet.

Planering av nya åtgärder inom ventilation samt arbets- och skyddsrutiner bör vara ett samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare. Införande av åtgärder bör följas av utbildning för personalen. Detta har till avsikt att öka personalens kunskap och motivering att utföra arbetsuppgifter och använda avsedd skyddsutrustning.

38

Related documents