• No results found

Förslag till åtgärdspaket

In document Åtgärdsvalsstudie E6 genom Skåne (Page 51-58)

De åtgärdsförslag som man har bedömt att gå vidare med har anpassats, utvecklats och förtydligats till en geografisk plats där det är relevant.

Därefter har tre scenarion tagits fram som beskriver olika nivåer på åtgärdsbehov utifrån hur mycket påverkan olika yttre faktorer kan antas få över tid. De mest relevanta är nationell lagstiftning och andra styrme-del inom transportsektorn som med stor sannolikhet kommer att införas inom en 5–10 års period. Den klimatlag som började gälla 1 jan 2018 och som har en bred parlamentarisk förankring har ett skarpt mål att minska CO2-utsläppen med 70 % till 2030. Utredningen har även tagit i beaktande kommande investeringar i framförallt järnvägsnätet i västra Skåne samt de större kommunernas arbete med hållbart resande och transportsnål planering som på sikt kan innebära förändrade resmönster. Åtgärdspaket 1 är åtgärder där planering för ett genomförande föreslås starta omgående.

ÅTGÄRDSPAKET 1 – NÄRTID

Dessa åtgärdsförslag ses som nödvändiga för att förbättra störningssitua-tionen på E6. Effekter av klimatlag, styrmedel, teknikutveckling av fordon och digitalisering av vägtransportsystemet och övriga tidigare nämnda åtgärder hinner inte få genomslag innan kapacitetsproblemen, och därmed störningarna, på vissa sträckor blir så allvarliga att mycket stora störningar kan uppstå. Ett antal åtgärder som generellt förbättrar störningssituationen på E6 föreslås också.

TABELL 15: Åtgärdspaket 1 (tidshorisont 2018– ~2025)

Föreslagen åtgärd Ansvarig aktör Kommentarer

Styrmedel för att påverka användandet av E6 Riksdag, regering, kommuner

Införande av ekonomiska styrmedel förutsätter i regel politiska beslut. Var beslut tas beror av styrmedlets art och utformning. Genomförandeansvaret definieras efter dessa beslut.

Additionskörfält Lomma–Alnarp (S och N) Trafikverket Projektets bedömning är att utbyggnationen huvudsakligen bör kunna hålla sig inom befintligt vägområde genom omdisponering av vägytan, någon bro kan behöva breddas något. Haveri-/avställningsplatser går sannolikt utanför vägområdet.

Kapacitetshöjning Vellinge–Malmö (N) Trafikverket Denna åtgärd som kommer från ÅVS Malmö–Falsterbo-näset har fokus på att förbättra för regional busstrafik.

Utökning av variabla meddelandeskyltar Trafikverket Variabelt hastighetssystem Trafikverket

Hastighetssänkning Trafikverket 100km/tim Vellinge–Helsingborg Haveri-/avställningsplatser för tunga fordon Trafikverket

Utökning av omkörningsförbud tung trafik

Vellinge–Helsingborg Länsstyrelsen

Trafikverket Omkörningsförbudet bör utsträckas geografiskt men det bör även utredas om tidsspannet bör förlängas eftersom de mest trafikintensiva timmarna har blivit fler under dygnet.

Utökad portalvägvisning Trafikverket Portalvägvisning vid samtliga trafikplatser Helsingborg–

Vellinge

Ökad övervakning Trafikverket

Polisen Innebär ökad fysisk övervakning av polis men även utreda möjligheterna till mer automatiserad övervakning.

Förbud för arbetsmaskiner Trafikverket

Länsstyrelsen Från Helsingborg och söderut Stödja kommunernas arbete med hållbart

resande och transportsnål planering Trafikverket Kommunerna Ökad myndighetssamverkan Trafikverket m.fl.

myndigheter

Trimningsåtgärder–trafikplatser Trafikverket Finansiering kan ske både från NTP och RTI

Vallby

80 100

80 100

E 6 N MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

E 6 N MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

E 6 S MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT E 6 S MALMÖ

1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

RISK FÖR KÖBILDNING

Hyllie Fosie

KARTA 7: Åtgärdsförslag Trelleborg–Löddeköpinge

80 100 80 100

E 6 N MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

E 6 N MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

E 6 S MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT RISK FÖR KÖBILDNING

RISK FÖR KÖBILDNING

Billesholm

S Vrams fälad Påarp

Extra körfält i närtid

80 100

80 100

E 6 N MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

E 6 N MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

E 6 S MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT E 6 S MALMÖ

1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

RISK FÖR KÖBILDNING

Hyllie Fosie

1 2 3 4 5 km

© Lantmäteriet, Geodatasamverkan 80 100

80 100

E 6 N MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

E 6 N MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

E 6 S MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT RISK FÖR KÖBILDNING

RISK FÖR KÖBILDNING

Billesholm

S Vrams fälad Påarp

KARTA 8: Åtgärdsförslag Löddeköpinge–Länsgräns Halland

1 2 3 4 5

km

© Lantmäteriet, Geodatasamverkan 80 100

80 100

E 6 N MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

E 6 N MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

E 6 S MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT RISK FÖR KÖBILDNING

RISK FÖR KÖBILDNING

Billesholm

S Vrams fälad Påarp Extra körfält i närtid

E 6 N MALMÖ

1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT Variabla meddelandeskyltar

Extra körfält på sikt

80 100

80 100

E 6 N MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

E 6 N MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

E 6 S MALMÖ 1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT E 6 S MALMÖ

1 KÖRFÄLT AVSTÄNGT

RISK FÖR KÖBILDNING

Hyllie Fosie

ÅTGÄRDSPAKET 2 – PÅ SIKT

Om effekterna av Klimatlag, framtida ekonomiska styrmedel, planerade järnvägsinvesteringar och övriga förbättringar i infrastrukturen, ökad automatisering och digitalisering av vägtransportsystemet samt kommu-nernas arbete med hållbart resande och transportsnål planering inte får genomslag bör det finnas en beredskap för att säkra tillgängligheten på E6.

De åtgärder som föreslås här är en kraftig uppskalning av tidigare åtgärder med fler sträckor med additionskörfält, kraftfullare satsning på digital styrning, stöd och övervakning. Fler trafikplatser behöver åtgärdas för att få tillräckligt kapacitet.

TABELL 16: Åtgärdspaket 2 (tidshorisont ~2030–)

Föreslagen åtgärd Ansvarig aktör Kommentarer

Tre körfält Flädie–Löddeköpinge Trafikverket Avser både sydlig och nordlig riktning Tre körfält Glumslöv–Helsingborg S Trafikverket Avser både sydlig och nordlig riktning

Tredje körfält Tpl Petersborg–Tpl Vellinge Trafikverket Detta scenario visar på ett behov av förstärkt kapacitet även söderut, samma sträcka norrut föreslås i åtgärdspaket 1

Utökad variabel hastighet Trafikverket Påfartsreglering vissa trafikplatser Trafikverket

Större trimningsåtgärder vissa trafikplatser Trafikverket Vilka trafikplatser som kan bli aktuella pekas inte ut i denna studie. Men trafikplatser som idag bedömt som högt belastade är sannolika.

ÅTGÄRDSBEHOV PÅ LÅNG SIKT

Ett mer långsiktig scenario som bygger på tidigare nämnda styrmedel och att Sveriges klimatpolitik och positiva effekter av ökad automatisering och digitalisering inte får genomslag. Detta samtidigt som de infrastruktur-investeringar på järnväg i Skåne som görs inte får tillräcklig effekt på omfördelning/överflyttning av trafik och att städernas strategiska arbete med transportsnål planering samtidigt inte når önskad effekt. I ett sådant scenario tecknas framtidsbilden av en framskrivning av trender och prognoser. Stora delar av E6 genom Skåne är då kraftigt överbelastade och stora störningar kan förväntas. För att klara en grundläggande till-gänglighet krävs då sannolikt sex körfält från Vellinge till Helsingborg samtidigt som många av dagens trafikplatser kräver stora investeringar för att klara kapaciteten. En sådan kraftig trafikökning ger även stora störningar på sekundärvägnätet i västra Skåne.

TABELL 17 Åtgärdspaket 3 (tidshorisont ~2040–)

Föreslagen åtgärd Ansvarig aktör Kommentarer

Utökning till tre körfält på hela sträckan

Vellinge–Helsingborg Trafikverket Avser både nord och sydlig riktning

Omfattande ombyggnationer av trafikplatser Trafikverket Sannolikt behöver flertalet trafikplatser på sträckan Vellinge–Helsingborg byggas om både ur ett kapacitets-perspektiv men även ombyggnation inför en sexfältighet på E6.

Ytterligare satsningar på ITS – system för att

stödja trafikstyrning och övervakning Trafikverket

Arbetsprocessen

Under 2016 formades en trafikverksintern bild av prioriterade brister längs E6 genom Skåne. Arbetet skedde genom dialog med alla verksam-hetsområden. Med utgångspunkt i identifierade brister startade en åt-gärdsvalsstudie i september 2016.

Under arbetet har projektledningen haft möten med en trafikverksintern arbetsgrupp var fjärde vecka. Gruppen som består av experter inom olika kompetensområden har successivt lämnat inspel på arbetet och granskat framtagna konsultunderlag. Region Skåne har varit adjungerad i arbets-gruppen. Arbetsgruppen har också deltagit i workshop för att identifiera olika lösningsförslag.

En extern referensgrupp med tjänstemän från berörda kommuner, Region Skåne, Räddningstjänsten, assistanskåren, Länsstyrelsen, samt Polisen i regionen har följt arbetet och lämnat synpunkter under hela utredningspe-rioden. 4 fysiska möten har genomförts.

Trafikledning Arbetsgrupp (internt Trafikverket)

Olycksanalys Underhåll

Trafikanalys Trafikmiljö

Strategisk planering Trafiksäkerhet

Samhällsplanering Kommunikation Infrastrukturstrategi

(Region Skåne)

Burlövs kommun Referensgrupp

(externt)

Lomma kommun

Räddningstjänsten Syd Båstads kommun Helsingborgs stad

Lunds kommun

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kävlinge kommun

Ängelholms kommun Malmö stad

Länsstyrelsen Landskrona kommun

Polismyndigheten Region Syd Staffanstorps kommun

Region Skåne Trelleborgs kommun

Assistanskåren Vellinge kommun

Ramböll har varit upphandlad konsult för utredningsarbetet och levererat underlag i form av fristående PM som redovisas som separata dokument till åtgärdsvalsstudiens slutrapport.

Under arbetet har projektledningen haft enskilda möten med andra intres-senter exempelvis företrädare för kollektivtrafik, godstransporter och regionalt näringsliv. Även i Rambölls arbete med underlagsrapporter har externa aktörer lämnat synpunkter exempelvis genom djupintervjuer.

Inspel från det kunskapsseminarium som genomfördes i november 2017 har tillsammans med synpunkter som inkommit via Trafikverkets kundtjänst och direkt till projektledningen också beaktats i studien.

Följande trafikverkskompetenser och organisationer har deltagit kontinuerligt i arbetet:

In document Åtgärdsvalsstudie E6 genom Skåne (Page 51-58)

Related documents