• No results found

5 Sammanställning och analys av värderingsprocessen

6.5 Förslag till vidare studier

En studie med fokus på att undersöka band och musikartisters varumärken ur en mer generell synvinkel istället för att enbart fokusera på ett band hade varit ett intressant tillvägagångssätt för vidare studier. Det var svårt att avgöra om den slutsats som beskrivs i denna rapport går att applicera på alla band i musikbranschen och ett förslag till vidare studier är att testa teorin på andra band/artister.

Ytterligare ett förslag till vidare studier är att undersöka betydelsen med en genomarbetad logotyp och grafiskt uttryck för ett redan välkänt band. Idag finns det band som enbart har en enkel ordbild som logotyp, t.ex. bandet Mumford and Sons (se figur 26). Det hade varit intressant att se om en mer unik och minnesvärd logotyp hade kunnat skapa starkare marknadsföring och lojalare konsumenter för t.ex ett band som Mumford and Sons.

Figur 26. Mumford and Sons logotyp.

Källa: fontmeme.com

7 Slutsats

För att skapa en logotyp som stämmer överens med ett bands musik, värdeord och

målgruppens mentala bild är det viktigt att ta reda på bandets och målgruppens åsikter kring vad musiken reflekterar. Ifall logotypen lyckas återspegla åsikterna förstärks bandets

varumärke och blir mer igenkännligt.

För att på bästa sätt reflektera ett bands värdeord kan en logotyp gynnas av att ha en abstrakt utformning eftersom musiken uppfattas olika beroende på individen. Därför kan en logotyp som enbart förmedlar en viss känsla begränsa ett bands möjligheter att reflektera sitt

varumärke.

En logotyp reflekterar ett bands värdeord genom ett helhetsintryck av form, färg, teckensnitt och användandet av symboler. Symboler och färg är två faktorer som kan ändra uppfattningen kring hur en logotyp uppfattas. Det är därför viktigt att använda sig av färger och symboler som överensstämmer med bandets värdeord och musik. När den visuella formgivningen av logotypen överensstämmer med bandets värdeord och musik skapas igenkännlighet och engagemang kring varumärket.

De logotyper som besvarade syftet bäst var logotyp 1 och logotyp 2. På grund av att

logotyperna fick likvärdiga resultat efter värderingen och analysen blev det två logotyper som visar ett grafiskt uttryck vilket överensstämmer med Morning Glorys musik, värdeord och målgruppens mentala bild av bandet.

Referenser

Artiklar

Aaker, D 2012, 'Win the Brand Relevance Battle and then Build Competitor Barriers', California Management Review, 54, 2, pp. 43-57.

Adîr, V, Adîr, G, & Pascu, N 2014, 'How to Design a Logo', Procedia - Social And Behavioral Sciences, 122, 2nd World Conference on Design, Arts and Education (DAE- 2013), pp. 140-144.

Arslan, T 2011, 'Varma och kalla färger som stöd för karaktärsdesignprocessen. : En studie inom Concept Art för datorspel', Networked Digital Library of Theses & Dissertations. Hallén, E, & Norrbom, S 2016, 'The consequences of a logotype - How a logotype can be designed for a musician', Networked Digital Library of Theses & Dissertations.

Henderson, P, & Cote, J 1998, 'Guidelines for Selecting or Modifying Logos', Journal of Marketing, 2, p. 14.

Ogden, J, Ogden, D, & Long, K 2011, 'Music marketing: A history and landscape', Journal Of Retailing And Consumer Services, 18, 2, p. 120-125.

Paharia, N, Avery, J, & Keinan, A 2014, 'Positioning Brands Against Large Competitors to Increase Sales', Journal Of Marketing Research (JMR), 51, 6, pp. 647-656.

Phillips, B, McQuarrie, E, & Griffin, W 2014, 'The face of the brand: How art directors understand visual brand identity', Journal Of Advertising, 43, 4, p. 318-332.

Salzer-Mörling, M, & Strannegård, L 2004, 'Silence of the brands', European Journal Of Marketing, 38, 1-2, pp. 224-238.

Schroeder, J 2005, 'The artist and the brand', European Journal Of Marketing, 39, 11-12, pp. 1291- 1305.

Zaichkowsky, J 2010, 'Strategies for distinctive brands', Journal Of Brand Management, 17, 8, p. 548- 560.

Böcker

Aaker, DA 1991, Managing Brand Equity : Capitalizing On The Value Of A Brand Name, n.p.: New York : Free Press ; Toronto : Maxwell Macmillan Canada ; New York : Maxwell

Macmillan International, cop. 1991.

Aspelund, K 2015, The Design Process, n.p.: New York : Fairchild Books, 2015.

Bergström, B 2012, Effektiv Visuell Kommunikation : Om Nyheter, Reklam Och Profilering I Vår Visuella Kultur, n.p.: Stockholm : Carlsson, 2012.

Bryman, A 2016, Social Research Methods, n.p.: Oxford : Oxford University Press, 2016. Creswell, JW 2014, Research Design : Qualitative, Quantitative, And Mixed Methods Approaches, n.p.: Los Angeles, Calif. : SAGE, cop. 2014.

Keller, K, Apéria, T, & Georgson, M 2012, Strategic Brand Management : A European Perspective, n.p.: Harlow, England : New York : Financial Times/Prentice Hall, cop. 2012. Lusensky, J 2010, Sounds Like Branding : Hur Varumärken Blev De Nya Skivbolagen (Och Konsumenter Blev Till Fans), n.p.: Stockholm : Norstedts, 2010.

Parment, A 2015, Marknadsföring, n.p.: Lund : Studentlitteratur, 2015.

Elektroniska källor

Bond, B. (2013). Music Branding – Importance of Modern Visual Brand . Tillgänglig: http://blog.moodmedia.com/visual-branding-musicians/ [2017-05-15]

Psprint.com (2016). Musician Marketing: Branding - Resources . Tillgänglig: https://www.psprint.com/resources/musician-marketing-branding/ [2017-05-15]

Bilagor

Bilaga 1 – Förstudien

Denna del handlade om att att ta reda på bandets värdeord, målgrupp och deras musikaliska uttryck genom en kvalitativ intervju. Det gick till genom att författaren av rapporten tog fram välriktade intervjufrågor. För att sedan kontakta bandet via Skype och hålla i intervjun. Intervjun tog ungefär 1,5 timme och alla medlemmar i bandet var delaktiga. De flesta svaren på intervjun skrev författaren ner under intervjutiden. Några svar fick bandet fylla i efteråt eftersom de villa tänka genom några frågor. Därför är några svar skriva med olika pronomen.

Frågorna utformades för att ta reda på bandets värdeord, målgrupp och deras musikaliska uttryck samt för att passa in till frågeställningen; Hur skapar man en logotyp eller grafiskt utryck som genom det

visuella reflekterar ett bands varumärke?

Intervju

Skulle ni kunna berätta historien bakom ert bandnamn? Vart kommer det ifrån och varför valde ni just det? Fanns det några andra alternativ?

De ville ha lite good feeling till namnet, det var inte så vidare noga uttänkt. De kom på namnet precis när de startat upp bandet för att de behövde heta något på spelningarna. De tänkte lite på att det skulle passa musiken, men just nu är de nöjda och de tycker att det ser snyggt ut och låter bra i munnen.

Hur skulle ni beskriva er musik och vilken genre tillhör ni?

Genre är Pop-rock, de känner att de inte vill låsa sig vid någon specifik stil. Men eftersom pop-rock är så pass brett känner de ändå att de har fri tyglar. De har mycket fokus på tydliga melodier och att stämsång är centralt i deras musik. De är ute efter ren ton i deras låtar. De spelar rock men det rena i musiken gör att de blir mer åt pop hållet. De anser att de är mångsidiga och varierande.

Vilka färger skulle kunna representera er och eran musik?

Varm musik, kanske blir varm färg. De är inte något skralt och kallt som mycket annan rock. De säger varmt, stort, mjukt, lekfullhet, flera färger. Naturfärger.

Vilka artister/band inspireras ni av rent musikmässigt? Låtskrivare, tonsättare, osv.

De lyssnar mycket på gammal musik, men de följer trender så de lyssnar även på ny musik och inspireras av det. De är inte imponerade av housemusiken, mer inspirerade av band som skapar från riktiga instrument, som Artic monkeys, Imagine dragons, Muse, Yes och Oasis. De lyssnar på mycket varierande musik. De plockar go-bitar från olika artister och av det skapar något eget.

Angående vad de inspireras av:

hämtar go-bitar från all sorters musik och genres för att skapa något eget.

Nämn några artister eller band vars visuella identitet (logotyp, grafiska element, affischer, skivomslag) som ni tycker om? Varför?

Imagine dragons och Pink Floyd. De gillar mystiken med deras skivomslag. Det ska inte vara svart på vitt. De kan även gilla enkelheten om konceptet bakom är tillräckligt bra.

Kan ni säga något band eller företag vars visuella identitet ni inte tycker om eller som ni tycker är misslyckat? Varför?

De tycker 80 och 90-talsband är rätt dåligt generellt, de tycker de inte ser genomtänkt ut. De nämner europé, och andra hårdrocksband som har dåliga omslag. De gillar inte att det bara ska vara enkel logga på något färgad bakgrund. De vill ha något som sticker ut. De tycker det är värdelöst med artister som bara har ett foto på sig själv med en gitarr. Det vill att saker och ting ska se bra och genomarbetade ut.

Varför valde ni den logotyp ni har nu/haft tidigare? Hur såg tankarna bakom den ut?

Just nu har de tuppen, ett alldagligt föremål. De ville ha en symbol, och inte bara en text med morning glory.

Angående tuppen:

Vi ville ha ett alldagligt föremål, som skulle kännas ganska självklart mot namnet, men ändå representera lite vilka vi är. EN tupp är något som alla kan se vad det är som blir lätt att fastna hos folk, sedan är det en synonym till rooster-cock (morgonståndet), tuppen i sig agerar i sitt esse på morgonen. Därefter är tuppen både lite uppkäftig och samtidigt lekfull, (lite av vad vi är kanske??). I och med att det är en simpel/alldaglig ”figur” kan den användas i flera olika sammanhang och skepnader, vilket är är oerhört praktiskt.

Vilka känslor vill ni att er musik och varumärke ska förmedla?

De är mån om att deras musik ska förmedla känslor. De vill kunna förmedla något starkt som berör, de använder sig av stora och pampiga refränger. De vill förmedla en seriös känsla, stryka och hopp. De vill också skapa något som lämnar åt fantasin, att det kan vara något individuellt, de vill inte sätta orden i munnen på lyssnaren utan låta han eller hon tolka låten på sitt sätt och att skapa sina egna unika känslor till låten. De kan vara självbiografiskt men de vill inte vara övertydliga med det. Det ska finnas rum för alla individer att tolka budskapet om musiken på sitt sätt.

Vilka är er målgrupp? Demografiskt/slags personer? Vilka brukar boka er?

Nu är det mest konsert/krogspelningar som gäller, ofta senare på kvällen. Det har ändrats sen tidigare, förut när de spelade mer folkrock kunde de ställa upp på spelningar på de flesta

tillställningarna men när de ändrat stilen fungerar inte det längre. De har svårt att säga exakt vilken deras målgrupp, just nu tycker de att den är varierande och deras mål är att musiken ska kunna fungera hos de flesta och kunna väcka olika känslor hos olika personer.

Det är mest word of mouth, de har testat att göra reklam på facebook när de släppt vissa singlar.

Vad tycker ni är det viktigaste med er musik? Kan vara att sprida ett budskap, ha roligt, utvecklas, pengar, bli kända osv. Vad är det som driver er?

Just nu är det kunna göra det omöjliga, känslan att motbevisa alla. De tror verkligen på sin musik och tycker de är duktiga. De tror att om de får rätt spridning och har lite tur kan de bli stora. De vill få en större lyssnarskara. De har väldigt roligt när de skapar och spelar musik, annars skulle de inte hålla på. De gillar verkligen att skapa musik, de vill inte hålla på med covers osv.

Har ni några särskilda tankar angående angående designen eller något annat som ni vill tillägga till mig?

Nej, inte som de kan komma på just nu.

Resultat

Resultatet från intervjun gav en tydligare bild av bandets värdeord, målgrupp och deras musikaliska uttryck. Svaren från denna förstudie påverkade forskningsplanen på det sätt att författaren fick en tydligare bild av bandet och utan den hade det varit svårt att veta hur de nästa stegen i metoddelen skulle se ut. Det gav även författaren en bredare bild över vad för slags litteratur som kan behövas analyseras under arbetet. Det viktigaste med denna förstudie var att få en tydligare bandets värdeord, målgrupp och deras musikaliska uttryck för att kunna fortsätta med designprocessen. Utan

informationen från förstudien hade det varit svårt att kunna motivera designen.

Bilaga 2 – Målgruppsundersökning

Ålder?

Kön?

Vilken typ av musik brukar du lyssna på?

Frågor relaterade till bandets musik

Tycker du att värdeordet "hopp" passar överens med deras musik? Tycker du att värdeordet "inspirerande" passar överens med deras musik? Tycker du att värdeordet "styrka" passar överens med deras musik? Tänker du på några specifika färger när du hör musiken?

Vilken av dessa former tycker du stämmer bäst överens med den känslan du får när du hör musiken? Beskriv kort din sinnesstämning när du hör musiken

Tycker du det är viktigt att ett bands grafiska uttryck stämmer överens med deras musik?

Tycker du att det är viktigt för ett band att ha en logotyp eller grafiskt uttryck som de kan använda konsekvent som en enhetlig signatur på t.ex. album, hemsida, Facebook och posters?


Hur tycker du att användandet av logotyp och grafiskt uttryck skiljer sig mellan musikbranschen och företagsbranschen?

Kan du nämna minst två band/artister där du tycker logotyp eller annan visuell identitet som albumomslag, hemsida och posters stärker deras varumärke?

Bilaga 3 – Värderingsintervju

Skulle du säga att du är en musikintresserad person? Vilken slags musik lyssnar du på?

Vilket område inom grafisk formgivning och marknadsföring är du mest intresserad av och känner att du har mest kompetens?

Har du lyssnat på någon av deras låtar? Om inte, spela upp.

Vad är din direkta känsla när du hör musiken?

Tycker du att värdeordet hopp passar överens med deras musik? Låt dem resonera, fråga varför. Tycker du att värdeordet inspirerande passar överens med deras musik? Låt dem resonera, fråga varför.

Tycker du att värdeordet styrka passar överens med deras musik? Låt dem resonera, fråga varför. Sen rangordna på en skala 1-3

Visa logotyperna

Fråga 1: Vilken av dessa logotyper tycker du utstrålar mest värme och glädje? Varför? Fråga 2: Vilken av dessa logotyper tycker du utstrålar mest mjukhet och lekfullhet? Varför? Fråga 3: Vilken av dessa logotyper tycker du utstrålar mest mörker och sorg? Varför?

Fråga 4: Vilken av dessa logotyper tycker du är mest engagerande och inspirerande? Varför? Fråga 5: Vilken av dessa logotyper tror du har mest minnesvärdhet, alltså igenkännlighetsfaktor?

Varför?

Skulle du kunna rangordna dina favoriter bland logotyperna? Och sedan nämna vilken du tycker bäst stämmer överens med musiken?

Finns det något i logotyperna du skulle vilja ändra eller har synpunkter om? Färg, teckensnitt eller form?

Related documents