• No results found

Motiveringar till respondenternas svar

5 Sammanställning och analys av värderingsprocessen

5.2 Motiveringar till respondenternas svar

Varje logotyp redovisas var för sig och får en sammanfattad beskrivning av vad som har sagts om varje logotyp från värderingsintervjuerna. Respondenternas svar kommer att analyseras för att se vad i designen som gör att respondenterna konnoterar logotyperna till vissa egenskaper.

5.2.1 Logotyp 1

Logotyp 1 nämndes av fyra respondenter vara den logotyp som utstrålade mest värme och glädje. Den runda formen av en sol tillsammans med den ljusgula färgen tyckte

respondenterna var den största faktorn till att logotyp 1 utstrålade mest värme och glädje. Respondenterna sa att solen och formen uppfattades som lugnande, därav kopplingen till värme och glädje.

Logotyp 1 nämndes av två respondenter vara den logotyp som de tyckte passade bäst på egenskaperna mjukhet och lekfullhet. Respondenterna sa att de var kluvna till om de tyckte logotyp 1 passade bäst på ordet lekfullhet men de tyckte att logotyp 1 utstrålade mest mjukhet. Anledningen till det var den runda och lugna formen.

Logotyp 1 nämndes av två respondenter vara den logotyp som de tyckte utstrålade mest mörker och sorg. Anledningen till det var att de tyckte att logotyp 1 såg ut som en solnedgång och därför kopplade den till mörker och sorg. Respondenterna sa också att det beror på att det var mycket svart i logotypen vilket var ytterligare en anledning till varför de förknippade den till mörker och sorg.

Två av respondenterna tyckte att logotyp 1 var mest engagerande och inspirerande.

Anledningen var att de tyckte att logotypen öppnade för egen tolkning, att man inte direkt såg att det var en sol och hav. Det tyckte respondenterna var en smart lösning som engagerade och inspirerade. Respondenterna tillägger att de tyckte logotyp 1 passade bäst till musiken och att det var därför de tyckte den var mest engagerande och inspirerande.

I frågan om vilken logotyp som hade mest minnesvärdhet var det två respondenter som nämnde logotyp 1. Anledningen var att logotyp 1 stack ut mer i bandets genre tillsammans med att helhetsintrycket skapade minnesvärdhet hos respondenterna. En respondent motiverade valet genom att logotyp 1 hade en enkel, tydlig, geometrisk och symmetrisk design som var tilltalande och nämnde att det gjorde logotypen lättare att komma ihåg. Logotyp 1 var den populäraste av alla logotyper när respondenterna fick rangordna enbart efter design. Det var sex av åtta respondenter som svarade att logotyp 1 var deras favorit. Respondenterna hade svårt att säga exakt vad det var som gjorde att de tyckte logotyp 1 var bäst, de sa att helhetsintrycket av den geometriska runda formen av solen tillsammans med färg och teckensnitt gjorde att de fattade mest tyckte för den.

I frågan om vilken logotyp som passade bäst till Morning Glory svarade fyra av åtta

respondenter logotyp 1. Några motiverade valet med att de ansåg att logotyp 1 passade bäst överens med värdeorden som de svarade på i kontrollfrågorna. De flesta sa att eftersom logotyp 1 stämde bra överens med musiken och såg bra ut gjorde att de valde den som bästa logotypalternativ till bandet.

5.2.2 Logotyp 2

Ingen av respondenterna svarade att logotyp 2 utstrålade mest värme och glädje. En av respondenterna nämnde att det kunde bero på att logotyp 2 var den enda som inte hade någon färg utan var helt i svart.

Fyra av respondenterna svarade att logotyp 2 utstrålade mest mjukhet och lekfullhet. Anledningen var att respondenterna tyckte att penseldragen och den illustrativa formen var mjuk och lekfull eftersom de andra logotyperna kunde uppfattas som lite statiska. De nämnde även att kopplingen mellan namnet Morning Glory och tuppar uppfattades som lekfullt. Respondenterna påpekade dock att bristen på färg kan bidra till att de andra logotyperna uppfattas som mjukare och mer lekfulla.

Sex stycken av respondenterna svarade att logotyp 2 utstrålade mest mörker och sorg.

Anledningen var att logotyp 2 var helt i svart, tupparna omsluter bandnamnet och några ansåg att tupparna såg smått aggressiva och allvarsamma ut och relaterade därför logotypen till mörker och sorg. Formen på penseldragen uppfattade några som hård och tuff och

tillsammans med det stencilliknande teckensnittet bidrog det till mer mörker än i de andra logotyperna. Några nämner även att de nedåtriktade penseldragen uppfattades som sorgliga. Tre av respondenterna tyckte att logotyp 2 var mest engagerande och inspirerande.

Anledningen var främst att de uppfattade den som mest unik. De hade sett liknande versioner av de andra logotyperna medan logotyp 2 uppfattades som något nytt, därav blev

respondenterna inspirerade och engagerade. Respondenterna uttryckte även att logotyp 2 kan användas till fler saker inom marknadsföring, t.ex. på albumomslag och posters.

Respondenterna nämnde också att de tyckte logotyp 2 passade bäst till musiken, därav blev logotypen mer engagerande och inspirerande.

Logotypen som respondenterna tyckte var mest minnesvärd var logotyp 2 eftersom den fick fem röster. Anledningen var att de tyckte den var mer unik och att användningen av tuppar som symbol var annorlunda och skapade minnesvärdhet.

När respondenterna enbart skulle bedöma designen på logotyperna hade två personer logotyp 2 som favorit. Anledningen var att respondenterna tyckte formspråket med penseldragen gjorde logotypen attraktiv samt att de tyckte symbolen med tupparna var mer särskiljande än en soluppgång. Det var däremot fyra stycken som tyckte logotyp 2 passade bäst som logotyp till Morning Glory. Likt logotyp 1 motiverade respondenterna valet av logotyp 2 på grund av

att de tyckte den stämde bäst överens med deras musik och värdeord. Vissa sa att den lite mer ruffa stilen i logotypen passade bra till musiken medan några nämnde att logotypen stämde överens med lugn och hoppfull musik. Stilen med penseldragen kändes alternativ, något som några respondenter tyckte stämde överens med musiken.

5.2.3 Logotyp 3

Fyra av respondenterna tyckte att logotyp 3 utstrålade mest värme och glädje. Anledningen var att den varma orangea färgen tog stor plats och kändes upplyftande samt att det gick att associera logotypen med en sol. Några nämnde att de tyckte logotyp 3 mer såg ut som en soluppgång om de jämförde den med logotyp 1 och att de relaterade soluppgången med värme och glädje. Många jämförde den med logotyp 1 och sa att eftersom det inte var någon svart färg i logotyp 3 uppfattades den ha mer värme och glädje.

Tre stycken av respondenterna nämnde att logotyp 3 var den logotyp som utstrålade mest mjukhet och lekfullhet. Anledningen var de ljusa färgerna och de geometriska formerna. Någon nämnde att de olika stora bitarna som skapades av solstrålarna kan uppfattas som lekfulla eftersom de inte var exakt lika stora. En respondent nämnde att logotyp 3 uppfattades som mer lekfull än mjuk och valde därför enbart logotyp 3 under kategorin lekfull.

Respondenten motiverade sitt val med att säga att de spretiga solstrålarna i triangeln tillsammans med färgerna gjorde den lekfull. Det nämndes också att det faktum att den var lekfull kan få den att uppfattas som stökig och spretig.

Det var ingen av respondenterna som tyckte att logotyp 3 utstrålade mest mörker och sorg, anledningen var att många kopplade den till värme och glädje istället.

Tre stycken av respondenterna tyckte att logotyp 3 var den mest engagerande och

inspirerande logotypen. Det nämndes återigen att färgen var en faktor tillsammans med att logotypen associerades till en soluppgång vilket ledde till att den uppfattades som

engagerande och inspirerande. En respondent nämnde att det var mer som hände i logotyp 3 och beskrev det som att det såg ut som en explosion inne i triangeln. En person sa att det var mer action i logotyp 3 och det var anledningen till att respondenten valde logotyp 3 som mest engagerande och inspirerande.

En av respondenterna tyckte att logotyp 3 var mest minnesvärd. Personen motiverade sitt val för logotyp 3 genom att säga att den har enkla och minnesvärda former och att den var lite mer speciell än de andra två logotyperna. Personen sa att solstrålarna inne i triangeln var speciella och minnesvärda. Respondenten sa att hen velade mellan logotyp 1 och 3 men valde bort logotyp 1 för att den uppfattades som för enkel och därför inte lika minnesvärd.

Ingen av respondenterna valde logotyp 3 som sin favorit eller som den logotyp som skulle passa bäst till bandet. Det faktum att den inte valdes som favorit berodde enligt

nämnde att logotyp 3 kändes spretig och var otydlig. Anledningen till varför de inte tyckte logotyp 3 passade till bandet var för att de inte tyckte den stämde överens med musiken. De flesta av respondenterna tyckte den uppfattades alldeles för glad för att passa in på Morning Glorys musik samt att de inte uppfattade den som en bandlogotyp. Det ansågs att den mer såg ut som en logotyp för ett charterbolag, seglarskola, något med bergsprängning eller en

logotyp för något kristet.

5.3 Teman

Temat som gick att utläsa när det gäller vilken logotyp som hade mest värme och glädje var att det antingen var logotyp 1 eller 3 eftersom båda fick lika många röster. Faktorn som gjorde att dessa logotyper utstrålade mest värme och glädje var att de gick att associera med solen samt att färgerna i dessa logotyper gick att koppla med värme och glädje.

Logotypen som uppfattades mest mjuk och lekfull var logotyp 2, det var dock inte med stora marginaler. Vad som utstrålade mjukhet och lekfullhet verkade inte vara självklart för respondenterna. Vissa motiverade sina val av logotyp 2 på grund av de lekfulla, mjuka och illustrativa penseldragen medan vissa sa att logotyp 1 och 3 uppfattades som mer mjuk och lekfull på grund av de geometriska formerna och sin färg. Det visade sig att respondenternas individuella tankar skiljde sig åt och att de hade olika uppfattningar om vad de uppfattar som mjukt och lekfullt.

Ett tydligt tema var att logotyp 2 utstrålade mest mörker och sorg eftersom den fick sex av åtta svar. Det som gjorde att den logotypen kopplades till mörker och sorg var att den är helt i svart. Vissa såg tupparna som aggressiva och allvarsamma och relaterade därför logotypen till mörker och sorg. Formen på penseldragen uppfattade några som hårda och tuffa och det tillsammans med det stencilliknande teckensnittet bidrog till mer mörker än de andra

logotyperna. Respondenterna som angav att logotyp 1 utstrålade mest mörker och sorg gjorde det med anledning av att den var svart och gick att associera till en solnedgång.

Vilken av logotyperna som var mest engagerande och inspirerande var svårare att urskilja. Logotyp 1 fick två svar, logotyp 2 fick tre svar och logotyp 3 fick tre svar. Den trend som gick att se var att flera av respondenterna gjorde konnotationen att logotypen de tyckte överensstämde bäst med musiken var den logotyp de tyckte var mest engagerande och inspirerande. Ett annat tema som gick att utläsa var att när en logotyp uppfattades som unik och uppmanar till egen tolkning bidrog det till engagemang och inspiration. En respondent nämnde att när det händer mycket i en logotyp stimuleras mottagaren och blir engagerad och inspirerad.

Den logotyp som blev mest minnesvärd var logotyp 2 eftersom den fick fem svar.

Anledningen till varför den blev mest minnesvärd verkade vara för att den var mest unik. Att använda unika symboler, i det här fallet tuppar, verkar skapa minnesvärdhet. Det nämndes också av respondenterna att när en logotyp var enkel och tydlig blev den lättare att komma

ihåg.

Logotypen som var populärast rent designmässigt blev logotyp 1. Vad som däremot gjorde den populärast varierar blad respondenterna. De sade att helhetsintrycket från logotyp 1 kändes bättre än de andras. Respondenterna som nämnde logotyp 2 som sin favorit sade att det berodde på den illustrativa stilen tillsammans med unika symboler, tupparna. När respondenterna skulle nämna den logotyp som de ansåg passa bäst till bandet var det jämnt mellan logotyp 1 och 2. Det som gjorde att några ändrade sig från sin favorit rent

designmässigt var för att de tyckte logotyp 2 passade bättre in på Morning Glorys musik. Den trend som gick att se var att de som uppfattade musiken som hårdare och kopplade musiken till styrka eller inspirerande oftast valde logotyp 2, medan de som tyckte musiken var lugnare och kopplade den till hoppfullhet valde logotyp 1. Det som gick att utläsa från

respondenternas svar var att relationen mellan logotyp och musik var avgörande för vilken logotyp de tyckte passade bäst till bandet.

6 Diskussion

Resultatet av sammanställningen och analysen av värderingsprocessen (5) står som grund i diskussionsdelen. Resultatet ska diskuteras och undersökas för att se hur väl det besvarar forskningsfrågorna. Det ska även undersökas om resultatet kan kopplas till teorikapitlet. Diskussionen kommer behandla de förväntningar bandet nämnde i förstudien, målgruppens förväntningar från målgruppsundersökningen samt kopplingen till de teorier som finns inom ämnet. Diskussionen tar också upp reflektioner kring arbetet i sin helhet och förslag till vidare studier.

6.1 Bandet vs målgruppens förväntningar

I förstudien (4.1.3) angav bandet att de vill att deras musik ska väcka känslor. De vill

förmedla känslor som berör, inspirerande känslor om styrka och hopp. På frågan om värdeord svarade de inspirerande, styrka och hopp. De nämnde också att de vill skapa musik som lämnar något åt lyssnarens fantasi, att lyssnaren ska kunna tolka låten på sitt sätt och skapa unika känslor till låten. Värdeorden testades i målgruppsundersökningen (4.2.1) för att se om målgruppen tyckte att värdeorden passade till bandets musik. Majoriteten tyckte att

inspirerande och styrka passade bra medan nästan hälften tyckte hopp stämde överens med deras musik (4.2.1). För att inte utesluta målgruppens åsikter om andra värdeord än hopp, inspirerande och styrka fick målgruppen svara på om de fick några andra känslor när de hörde musiken, vilket räknas som Morning Glorys produkt (2.3). Målgruppen nämnde då värdeord som glad, taggad, lugn, harmonisk, upplyftande, hoppfull, motiverande, sorglig, vemod, nostalgi och stark. Många av dessa känslor stämmer inte överens med de värdeord som bandet nämnde i förstudien (4.1.3) men eftersom det är viktigt att målgruppen har rätt tankar kring ett varumärke var det viktigt att ha målgruppens värdeord i åtanke under designprocessen (2.8).

Bandets tankar kring färg och musik var att musiken kan återspeglas i varma färger. Bandet nämnde också att färger som uttrycker värme, storhet, mjukhet och lekfullhet passar dem (4.1.5). Bandet sade att de uppskattar triangelformen, dock var medlemmarna i bandet osäkra om trekantiga former kunde återspeglas i musiken (4.1.5). Detta undersöktes i

målgruppsundersökningen samt i värderingsprocessen. Målgruppens svar om färg var

varierande men den nyans av färg som fick flest svar var mörka färger (4.2.1). Här skiljde sig målgruppen och bandets syn på färger även om många från målgruppen svarade varma färger. Detta är något som togs med i designprocessen och därför varierade färgvalet i de tre

logotyper som valdes till värderingen (4.4). Målgruppens svar om former visade att den största andelen tyckte musiken återspeglades i en abstrakt ”blobliknande” form, den näst största delen tyckte formen triangel återspeglades bäst i deras musik (4.2.1). Eftersom bandet inte var säkra på vilken form musiken återspeglas i, och att många från

målgruppsundersökningen svarade triangel visar att bandet och målgruppens syn på formspråk överensstämmer till viss del.

Related documents