• No results found

Förslag till vindkraftsområden

Ställningstaganden bakom framtagandet av områden

Vid framtagandet av områden som kan vara av intresse för vindkraft i Älmhults kommun har nedanstående kriterier använts.

Vindförhållanden

Vindkraftetablering är främst intressant i områden där det blåser mer än 6,5 m/s 72 meter över nollplansförskjutningen.

Bebyggelse

Runt tätorter (enligt SCB:s definition) samt friliggande bebyggelse (enligt

fastighetskartan) har en buffert skapats som ger skyddszon på 500 meter. I och med detta avstånd klaras de normer och riktlinjer för bullervärden som gäller

bostadsbebyggelse.

Tätortsexpansion

Runt Älmhult finns en skyddszon på cirka 1,5 kilometer och kring övriga tätorter är motsvarande zon 1 kilometer.

Naturreservat och Natura 2000

Runt naturreservat och Natura 2000-områden finns en skyddszon på 400 meter.

Infrastruktur

Runt allmänna vägar, järnvägar, elledningar i stam- och regionnätet samt mobilmaster har en buffert skapats som ger en skyddszon på 200 meter, vilket ungefär motsvarar ett större vindkraftverks totalhöjd.

Riksintressen

Riksintresse för naturvård, friluftsliv och totalförsvaret har givits en skyddszon på 400 meter.

Fornlämningar och kulturmiljö

Vid framtagandet av vindkraftsområdena har inga områden valts bort på grund av förekomst av fornlämningar. Vindkraftverk går ofta att uppföra utan att göra intrång i enstaka fornlämningar. Däremot kan det vara känsligare med kulturmiljöer såsom äldre bymiljöer och ålderdomligt kulturlandskap. För varje område föreslagit som lämpligt för vindkraft behöver det ske en komplettering med information om fornlämningar eller kulturmiljöer kommer att påverkas av vindkraftverk.

Övrig planerad markanvändning enligt översiktsplanen

De utredningsområden som finns upptagna i kommunens Översiktsplan (2006) har givits en buffertzon på 400 meter.

Strandskydd och sjöar

Inga av de föreslagna vindkraftsområdena ligger inom strandskyddsområde. Det skyddsavstånd som gäller mellan vindkraftsområden och sjöar eller vattendrag är 100 meter, alltså samma avstånd som strandskyddsområdet.

Utpekade områden för vindkraft

Mer detaljerade utredningar samt besök på plats ska göras i de områden som utifrån denna bedömning pekas ut som potentiella vindkraftsområden.

För alla föreslagna vindkraftsområden ska det utredas om vindkraftverk kommer att störa häckande och flyttande fåglar. För vissa områden är detta av mycket stor betydelse, exempelvis om de ligger nära en sjö med störningskänsliga arter. Det ska även ske en inventering av förekomst av missgynnade eller hotade arter av kärlväxter, insekter, marklevande däggdjur och andra arter som kan påverkas av

vindkraftsanläggningar. Även förekomst eller flyttstråk av fladdermöss måste utredas innan planering av vindkraftverk. Kunskap om förekomst av olika arter bör inhämtas från kunniga såsom naturskydds- och ornitologiska föreningar.

Viktigt att tänka på är även hur vindkraftverk kan komma att påverka friluftslivet i och kring de föreslagna områdena. Förutom det friluftsliv som idag finns i områdena planeras det för framtida vandringsleder genom kommunen som ska ansluta med andra leder i grannkommunerna. Ingen av de föreslagna lederna kommer att passera igenom något av de områden som är föreslagna som lämpliga för vindkraft. Däremot kan vissa delar av lederna komma att gå väldigt nära vissa av områdena, exempelvis vid området öster om Häradsbäck. Detta bör tas i beaktande vid planering av vindkraftverk då de kan komma att störa de som vill utnyttja vandringslederna. Störningar kan skapas till

exempel genom att verken kan få negativ inverkan på landskapsbilden samt orsaka buller och skuggeffekter.

I planen delas vindkraftsområdena upp i områden som är lämpliga, mindre lämpliga och olämpliga för vindkraft. Bedömningen är baserad på de natur- och kulturvärden som finns i och i nära anslutning till varje område. Samtidigt bedömdes framkomligheten i varje område, uppskattad genom antalet och storleken på vägar i och i närheten av områdena.

Landskapsanalys

En översiktlig analys har gjorts av landskapet i och omkring varje föreslaget

vindkraftsområde. Som stöd till arbetet med landskapsanalysen användes rapporten

”Landskapskaraktärisering – En helhetssyn på landskapet vid planering och prövning av vindkraftanläggningar” av Länsstyrelsen i Jönköpings län. De föreslagna

vindkraftsområdena har placerats i någon av följande kategorier:

 Mosaiklandskap med inslag av sjöar, skogs- och myrmarker

 Mosaiklandskap med inslag av skog, odlad och öppen mark

 Skogs- och sjölandskap

 Skogslandskap

 Odlingslandskap

De karaktärer som bedömdes i de olika landskapskategorierna var följande:

 Småskaligt-storskaligt

 Öppet-slutet

 Flackt-Kuperat

 Ensartat-sammansatt

 Allmänt-specifikt

De värden som bedömdes i landskapsanalysen var vetenskapliga värden, upplevelsevärden, landskapsbildsvärden, naturvärden, rekreationsvärden och kulturvärden. Då denna landskapsanalys var översiktlig och utfördes med hjälp av flygbilder och kartmaterial bör fördjupade landskapsanalyser ske i varje område. Det ska även ske en kulturhistorisk landskapsanalys där områdena kan delas in i exempelvis ålderdomliga kulturlandskap, varierande kulturlandskap och kraftigt

förändrade/moderna landskap.

Områdesbeskrivning och bedömning av föreslagna vindkraftsområden

Sammanlagt pekades 26 områden ut som potentiella platser för vindkraftverk. Dessa undersöktes, främst med hjälp av kartor och flygbilder, med avseende på natur- och kulturvärden, framkomlighet (antalet vägar och deras storlek) och landskapsbilden.

Därefter gjordes en indelning i lämpliga, mindre lämpliga och olämpliga områden. Se kartorna i bilaga 2 och 3 för en översikt över de föreslagna vindkraftsområdena. I bilaga 1 visas vindhastighet samt de skyddszoner som finns kring skyddade områden och infrastruktur. I de blåmarkerade områdena kan det finnas möjlighet för vindkraft på vissa platser om exploatören uppfyller alla ställda krav.

Beskrivningar och lämplighetsbedömningar av de föreslagna vindkraftsområdena finns att hämta på Miljö- och byggförvaltningen på Älmhults kommun.

Lämpliga

Områden har bedömts som lämpliga för vindkraft om det inte finns höga natur- eller kulturvärden i eller i nära anslutning till området. Områdena har även bra

vindförhållanden och måttlig till bra framkomlighet. Finns det natur- och kulturvärden i områdena går det troligtvis att förhindra negativ påverkan. Som lämpliga områden föreslås totalt 7 områden (nr 1, 3, 4, 5, 7, 8 och 9 ) och dessa är markerade med grönt på

kartorna i bilaga 2 och 3. I lämpliga områden prioriteras vindkraft. För att förhindra att arealen på områdena minskar, på grund av exempelvis bygglov, ges områdena en skyddszon på 500 m. Inom zonen kommer bygglov ej att ges.

Mindre lämpliga

Områden har bedömts som mindre lämpliga om det finns höga natur- eller kulturvärden i eller i nära anslutning till området som kan komma att påverkas negativt av vindkraft.

Etablering av vindkraft kan vara möjlig i områdena om lokalisering och planering av verk sker utifrån kunskapen om värdena i området. Områden har även bedömts som mindre lämpliga om vindhastigheten understiger 6,5 m/s, vindkraft riskerar att bli olönsam i de fall. Framkomligheten i områdena varierar. Totalt ingår 13 områden i denna kategori (nr 2, 6, 11, 12, 13, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 och 26) och de är markerade med brunt respektive orange på kartorna i bilaga 2 och 3. Kommunen prioriterar inte vindkraft i områden, bedömningar om vindkraftsetableringar görs i varje enskilt fall.

Olämpliga områden

Områden har bedömts som olämpliga för vindkraft om sannolikheten är hög att

vindkraftverk innebär negativ påverkan på natur- eller kulturvärden i eller nära området.

De bedöms även som olämpliga om en mycket stor del av området täcks av våtmark vilket kan försvåra byggnation. En vindkraftsetablering i ett våtmarksområde kan även ha mycket stor inverkan på områdets och dess omgivnings natur- och friluftsvärden.

Framkomligheten i områdena har bedömts som dålig till måttlig. Områden anses även olämpliga om risken för konflikt med andra intressen, såsom landsbygdsutveckling (LIS), är stor. Olämpliga områden är markerade med rött på kartorna i bilaga 2 och 3 (nr 10, 14, 15, 16, 17 och 18). I dessa områden ska vindkraft inte etableras.

Motstående intressen

Konflikter mellan vindkraft och andra intressen kan i framtiden uppstå, och de som bör beaktas särskilt är:

 Ny bebyggelse av bostäder på landsbygden.

 Utveckling av naturnära turism och friluftsliv.

Bilagor

Bilaga 1: Skyddszoner och vindhastigheten i Älmhult Bilaga 2: Vindkraftsområden

Bilaga 3: Översikt över vindkraftsområden

Bilaga 4: Detaljkarta över lämpligt område för vindkraft, nr 1 Bilaga 5: Detaljkarta över lämpligt område för vindkraft, nr 3 Bilaga 6: Detaljkarta över lämpligt område för vindkraft, nr 4 Bilaga 7: Detaljkarta över lämpligt område för vindkraft, nr 5 Bilaga 8: Detaljkarta över lämpligt område för vindkraft, nr 7 Bilaga 9: Detaljkarta över lämpligt område för vindkraft, nr 8 Bilaga 10: Detaljkarta över lämpligt område för vindkraft, nr 9

Referenser

Alvesta kommun. 2009. Vindkraftsplan för Alvesta kommun, tematiskt tillägg till översiktsplanen. Samrådshandling, samrådstid 2009-12-07 – 2010-02-05.

Boverket. 2009. Vindkraftshandboken – Planering och prövning av vindkraftverk på land och i kustnära vattenområden.

Boverket. 2009. Vindkraften och landskapet – att analysera förutsättningar och utforma anläggningar.

SFS 1987:10 Plan - och bygglagen SFS: 2010:900 Plan - och bygglagen SFS 1998:808, Miljöbalken

Ljungby kommun. 2009. Vindkraft i Ljungby kommun, tillägg till översiktsplanen.

Länsstyrelsen i Jönköpings län. Arter och vindkraft. PM 2009.

Länsstyrelsen i Jönköpings län. Landskapskaraktärisering – en helhetssyn på landskapet vid planering och prövning av vindkraftanläggningar”. Meddelande nr 2009:48.

Länsstyrelsen i Kronobergs län. 1989. Kronobergs natur – Naturvårdsprogram för Kronobergs län.

Länsstyrelsen Västra Götalands län. Fåglarna, däggdjuren och vindkraftverken. 2009.

Rapportnr: 2009:70.

Naturvårdsverket. 2006. Branschfakta: vindkraft på land – utgåva 2.

Nätverket för vindbruk. 2010. Uppförandekod för projektörer.

Olofströms kommun. 2009. Tema vindkraft, tillägg till översiktsplanen.

Samrådshandling 2009-09-15.

Riksantikvarieämbetet. 2009. Vindkraft och fornlämningar.

Älmhults kommun. 1989. Förslag till kulturmiljöprogram. Bilaga till översiktsplan Älmhult 1991-08-16.

Älmhults kommun. 2001. Energiplan.

Älmhults kommun. Översiktsplan 2006. Antagen av kommunfullmäktige 2007-11-28, § 156.

Bilder

Figur 1. Årsmedelvind (m/s) i Kronobergs län.

Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Figur 2. Nollplansförskjutningen. Energimyndigheten.

http://www.energimyndigheten.se/sv/Om-oss/Var-verksamhet/Framjande-av-vindkraft1/Bygga-vindkraftverk-/Vindkartering/

Hämtad: 2010-03-04

Figur 3. Årsmedelvind (m/s) i Älmhults kommun.

Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Related documents