• No results found

9. DISKUSSION

9.1 Förslag till vidare forskning

I vår studie har vi undersökt hur vägledare bemöter personer med psykisk ohälsa samt på vilket sätt dessa ger stöd för att hjälpa individen att gå vidare till sysselsättning. Vi har även undersökt på vilket sätt personer med psykisk ohälsa upplever bemötande och stödet vid vägledningssamtal. Vi har i vår studie utgått utifrån två perspektiv för att få bredd på arbetet.

Vi har under vårt arbete kommit fram till att sysselsättning har varit väldigt betydelsefullt för de som lider av psykisk ohälsa. Ett förslag är att fördjupa sig i hur sysselsättning påverkar den psykiska hälsan. Vi undrar om sysselsättning kan ha effekt på sjukdomsbilden och om sysselsättning kan påverka det psykiska tillståndet till det bättre.

Källförteckning

Antonovsky, Aaron (2005) Hälsans mysterium. Stockholm, Natur och Kultur Dalen, Monica (2008) Intervju som metod. Malmö, Gleerups

Engqvist, Anders (2007) Om konsten att samtala. Smedjebacken, ScandBook AB.

Forskningsrapport, I skuggan av sig själv- psykisk ohälsa i förändring, forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, 2002, Malmö

Goffman, Erving (2009) Stigma – den avvikandes roll och identitet. Mölnlycke, Elanders. Hägg, Kerstin, Kuoppa, Svea Maria (2008) Professionell vägledning – med samtal som

redskap. Denmark, Narayana Press.

Karlsson, Kent (2003) Livet begränsas på grund av sjukdom. Trelleborg, Berlings skogs. Karlsson, Lars (2007) Psykologins grunder. Ungern, Studentlitteratur.

Larsen, Ann Kristin (2007) Metod helt enkelt – en introduktion till vetenskaplig metod. Stockholm, Gleerups utbildning AB

Maslow, Abraham (1987) Motivation and personality. New York, Harper & Row SOU 2006:77, Ungdomar, stress och psykisk ohälsa Analyser och förslag till åtgärder. Schmidbauer, Wolfgang (1987) Professionella hjälpare. Värnamo, Alfa beta bokförlag

AB.

Topor, Alain, Broström, Kjell, Strömvall. Rosita (2007) Vägen vidare – verktyg för

återhämtning för psykisk ohälsa. Årsta, Psykiatri Södra Stockholm

Trost, Jan (2005) Kvalitativa intervjuer. Pozkal Poland, Studentlitteratur.

WHO. (1999). Hälsa 21 – hälsa för alla på 2000-talet. Stockholm: Folkhälsoinstitutet. William Anthony, Mikal Cohen, Marianne Farkas, Cheryl Gagne (2007) Psykiatrisk

rehabilitering. Polen, Psykiatrin I Halland,

Qvarsell, Roger, Forsell, Yvonne, Grip, Lars, Theorell, Töres, Wasserman, Danuta(1999) Sjuk eller frisk i själen? Om synen på psykisk ohälsa, Nationella folkhälsokommiten.

Internetkälla 1 http://www.scb.se/statistik/AM/AM0401/Sysselsattning_och_arbetsloshet_1975- 2004.pdf 2010-11-24 klockan 16.14 Internetkälla 2 http://www.socialstyrelsen.se/regelverk/lagarochforordningar/lagenomstodochservicetill vissa 2010-11-25 klockan 13.50 Internetkälla 3 http://www.rfsl.se/?p=3832 2010-11-25 klockan 13.51 Internetkälla 4 http://www.qilinpsykologkonsult.com/forskning.html 2010-11-25 klockan 13.52 Internetkälla 5 http://www.businesshuman.se/BusinessHuman.htm 2010-11-25 klockan 13.53 Internetkälla 6 http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och- besvar/Utbrandhet/ 2010-11-25 klockan 12.58 Internetkälla 7 http://www.foretagande.se/images/stories/Artiklar/Maslows_behovspyramid.gif 2010-11-25 klockan 13.57 internetkälla 8 http://www.folkhalsoguiden.se/upload/Psykisk%20H%C3%A4lsa/Den%20dolda%20ps ykiska%20oh%C3%A4lsan%20bland%20unga%20vuxna%20som%20upps%C3%B6ke r%20v%C3%A5rdcentral.pdf 2010-12-13 Klockan 17.49

Bilagor

Bilaga 1.

Mail till fontänhuset i Malmö

Hej!

Vi är två studenter från Malmö högskola. Vi läser till studie- och yrkesvägledare och skriver för tillfället på vårt examensarbete.

I vårt arbete vill vi ta reda på hur personer med psykisk ohälsa tänker kring bemötande samt stöd vid vägledning.

Vi känner att detta är ett viktigt ämne att få kunskap inom för vår framtida profession.

För att få svar på våra frågeställningar vill vi intervjua tre personer med psykisk ohälsa och undrar om ni kan hjälpa oss med detta?

Tacksam om svar. MVH

Norrängsskolan, Produktionsenheten, Fenix och Portalen

Hej!

Vi är två studenter från Malmö högskola. Vi läser till studie- och yrkesvägledare och skriver för tillfället på vårt examensarbete.

I vårt arbete vill vi ta reda på hur studie- och yrkesvägledare tänker kring bemötande samt stöd vid vägledning av personer med någon form av psykisk ohälsa/ funktionsnedsättning. Vi känner att detta är ett viktigt ämne att få kunskap inom för vår framtida profession.

För att få svar på våra frågeställningar vill vi intervjua tre personer med studie- och yrkesvägledarbakgrund och undrar om du har möjlighet att ställa upp på en intervju?

Tacksam om svar. MVH

Bilaga 2.

Intervjuguide för studie- och yrkesvägledare

Vill du berätta lite om din bakgrund inom verksamheten? (år, erfarenhet, intresse)

Vad är bemötande för dig?

Vad anser du är viktigt när du ska bemöta en person med psykisk ohälsa?

Hur ser skillnaden ut när du bemöter en person som lider av psykisk ohälsa än en som inte gör det?

En del vägledare vill veta en persons bakgrund samt diagnos innan de träffar personen, och andra vill det inte. Hur tänker du kring det?

Tror du att bli diagnostiserad kan hjälpa en person framåt eller begränsa?

Det är idag vanligt i media att man påstår att personer med diagnoser gömmer sig bakom detta, hur anser du att man bör bemöta detta?

Vad anser du är viktigt för att ge stöd till personer med psykisk ohälsa? Vad är stöd för dig?

Vad anser du som vägledare att du kan göra för att hjälpa en person med psykisk ohälsa?

Hur håller man sig på en vägledningsnivå så att det inte blir till ett psykolog- terapi samtal?

Hur bör man göra för att undvika att hjälpa för mycket? Hur går man till väga för att de själva ska känna sig delaktiga?

Hur viktigt tycker du att det är att personer med psykisk ohälsa får sysselsättning? Hur viktigt är det att man hittar ”rätt” sysselsättning?

Hur hittar man ”rätt” sysselsättning?

Hur känner du att din attityd kring dessa frågor har förändrats sedan du kom ut på arbetsmarknaden?

Hur känner du att samhället behandlar dessa frågor? Hur tror du att du blir påverkad av detta i din profession?

Hur gör du för att balansera samhällets behov och individens önskningar? Hur bemöter du något som du känner är en orealistisk dröm?

Intervjuguide för personer med psykisk ohälsa

Berätta om dig själv?

Vad har du för erfarenheter av vägledare? Hur tycker du att du blir bemött av vägledare? Hur vill du bli bemött?

Tycker du att du blir annorlunda behandlad när folk får reda på din diagnos? (Och iså fall på vilket sätt?)

Vad är stöd för dig?

På vilket sätt tycker du att vägledaren ger dig stöd? Hur tror du att en vägledare kan hjälpa dig?

Hur viktigt är det för dig med sysselsättning? Vad är viktigt för att du ska trivas?

(rätt sysselsättning?)

Vad gör att du inte trivs på ett ställe?

Vad kan vägledaren göra för att du ska känna dig delaktig i valet av sysselsättning? Har du känner du att dina idéer har emottagits av vägledare?

Vad är din dröm? (hur skulle du vilja ha det?)

Related documents