• No results found

Vår studie har undersökt de kvinnliga huvudkaraktärerna i Girls genom en semiotisk TV- anpassad analys, ett annat sätt att analysera TV- serien på är genom kvalitativa

receptionsintervjuer där man studerar hur män och kvinnor uppfattar de kvinnliga huvudkaraktärernas framställning och hur detta påverkar tittarna. Ett annat förslag är att analysera avsnitt från andra säsongen av Girls för att se om recensionerna från första säsongen även stämmer in med den andra säsongen och vad det finns för tydliga likheter och skillnader där. Dessutom skulle man också kunna ställa TV- serien Girls mot en annan TV- serie med kvinnliga huvudkaraktärer, som exempelvis Sex and the City, för att se om det finns några likheter och skillnader i framställningen. Det går att också att fördjupa sig och jämföra Girls med äldre TV-serier med kvinnliga huvudkaraktärer för att se deras utveckling i TV genom åren och välja olika årtionden som serierna utspelats på.

9. Sammanfattning

Syftet med den här studien är se om de kvinnliga huvudkaraktärerna i TV- serien Girls lever upp till de könstereotyper som framställs i TV idag med hjälp av två frågeställningar. För att besvara vårt syfte analyserade vi framställningen av de kvinnliga huvudkaraktärerna i anknytning till könstereotyper, feminism och hegemonisk maskulinitet genom en semiotisk analys. Vi tog även hjälp utav inslag ur en TV-analys för att få en bra struktur i vår

semiotiska analys. Vi använder oss då av de koder som styrs inom TV för att se om de kvinnliga huvudkaraktärerna i Girls följer de regler och konventioner som samhället är uppbyggt på. Den här kombinationen av analysmetoden stärker därför studiens reliabilitet och validitet eftersom analysen blir tematiskt strukturerad och begränsar oss genom att endast analysera de tecken inom den tematiskt utvalda strukturen.

Då vi ämnar undersöka framställningen av de kvinnliga huvudkaraktärerna, tecken på könsstereotypa drag och hegemonisk maskulinitet i TV- serien Girls har vi använt oss utav genusinriktade teorier där genus, könstereotypa roller, könsmaktsystem, feminism, och hegemonisk maskulinitet är centrala begrepp. Vårt urval består av fem avsnitt ur den första säsongen av Girls. Vi har valt ut avsnitten efter hur ofta de kvinnliga huvudkaraktärerna samspelar med varandra och med sidokaraktärer. Vi använder oss utav tre nyckelscener för varje karaktär ur dessa fem avsnitt. Därefter kodar vi varje scen för att sen söka efter könsstereotypa egenskaper och tecken på den hegemoniska maskuliniteten.

61 Sammanfattningsvis resulterade analysen i att de kvinnliga huvudkaraktärerna i Girls

besitter könsstereotypa egenskaper. De könsstereotypa egenskaperna varierar mellan kvinnliga och manliga beträffande de kvinnliga huvudkaraktärerna utseende och beteende. Detta resulterar i att vi finner mycket som går emot den hegemoniska maskuliniteten bland tre av de kvinnliga huvudkaraktärerna gällande deras beteende som i sin tur visar på en feministisk samhällssyn. Det skiljer sig dock från avsnitt till avsnitt gällande de kvinnliga huvudkaraktärernas utseende.

62

Källförteckning

Litteratur

Aires, Elizabeth (1996) Men and Women in Interaction: Reconsidering the Differences, Oxford University Press.

Allt är möjligt (1993). En handbok i mediekritik, Göteborgs Länstryckeri AB.

Arrhenius, Sara (1999). En riktig kvinna: Om biologism och könsskillnad, Atlas.

Beasley, Chris (1999).What is Feminism?: An introduction to Feminist Theory.

Björk, Nina (1996) Under det rosa täcket, Wahlström & Widstand.

Bryman, Alan (2002). Samhällsvetenskapliga metoder, Liber AB, Malmö.

Connell, R.W. (1996). Maskuliniteter, Daidalos AB.

Ekström, Mats & Moberg, Ulla (2008). Mediernas språk, Liber AB, Malmö.

Elvin-Nowak, Ylva & Thomasson, Heléne (2003) Att göra kön, Albert Bonniers Förlag AB.

Fiske, John (1990) Kommunikations teorier, Borås.

Gemzöe, Lena (2002). Feminism, Bilda Förlag & Idé.

Hinton, Perry R (2003). Stereotyper, kognition och kultur, Studentlitteratur AB.

Jarlbro, Gunilla (2006). Media, genus och makt, Studentlitteratur.

Langer, Cassandra (2001).What's Right With Feminism: How Feminism Has Changed

American Society, Culture and How We Live From the 1940´s To the Present, iUniverse.

Lippmann, Walter (1922) Public Opinion, New York, Macmillian.

Magnusson, Eva (2002). Psykologi och kön: Från könsskillnader till genusperspektiv, Natur & Kultur.

Nordström, Gert Z (2003) Medier, semiotik, estetik, Jönköping University Press.

Vetenskapliga artiklar

63 Dykes, Ashli (2011). Situation Comedies and the Single Woman on Television, s. 1-182.

Scott, Amanda (2011). The roles of Women in Television Situation Comedies: A Pilot Study, s.2-30.

Wood, Julia (1994). Gendered Media: The Influence of Media on Views of Gender, Vol.8, s. 231-244.

Internet

http://www.hbo.com/#/girls/cast-and-crew/index.html [Hämtad 2013-06-11]

Askmen,Lena Dunham. [Hämtad 2013-06-11] Länk: http://uk.askmen.com/celebs/women/actress/lena-dunham/

Heaf, J, Manic pixie dream girl, 2013-04-02. [Hämtad 2013-06-11] Länk: http://www.gq- magazine.co.uk/entertainment/articles/2013-04/01/lena-dunham-girls-interview)

Carroll, Rory, Is HBO's new hit show a Sex and the City for recession-era America?, The

Observer, The Guardian, Saturday 21 April 2012. [Hämtad 2013-06-11] Länk:

http://www.guardian.co.uk/tv-and-radio/2012/apr/21/sex-in-the-city-iphone

Stanley, Allesandra, The Edges Are Still Sharp in Brooklyn. The TV Watch, The New York Times, January 10, 2013. [Hämtad: 2013-06-11] Länk:

http://www.nytimes.com/2013/01/11/arts/television/lena-dunhams-girls-returns-to- hbo.html?_r=2&

Empiriskt material

Pilot: http://hbonordic.com/series/-/-/girls/seasons/1/1-pilot-4 [Hämtad: 2013-06-11] Vagina panic: http://hbonordic.com/series/-/-/girls/seasons/1/2-vagina-panic [Hämtad: 2013-06-11]

64 Welcome to Bushwick a.k.a. the Crackcident:

http://hbonordic.com/series/-/-/girls/seasons/1/7-welcome-to-bushwick-a-k-a-the-crackcident Hämtad: 2013-06-11 Leave me alone: http://hbonordic.com/series/-/-/girls/seasons/1/9-leave-me-alone [Hämtad: 2013-06-11] She did: http://hbonordic.com/series/-/-/girls/seasons/1/10-she-did [Hämtad: 2013-06-11]

Related documents