• No results found

5. Resultatredovisning och diskussion

5.2.2 Nyckelscener ett, två och tre i anknytning till könsstereotyper och hegemonisk

Kropps- och klädmässigt uppfyller Marnie de stereotypa egenskaper som är tillskriva kvinnan i medier. Detta framhävs i alla hennes nyckelscener. Kroppsmässigt är Marnie lång och smal med långt hår. Dessa egenskaper är typiska för den kvinnliga stereotypen inom medier och går därför inte emot den hegemoniska maskuliniteten. Hon är modeintresserad och spenderar mycket tid på att se uppklädd ut. Hennes kläder är alltid väl utvalda, dock skiljer sig hennes klädstil från vad kvinnor i hennes ålder brukar bära då den är väldigt proper och vuxen. Detta förtydligas extra mycket i nyckelscen tre där man tydligt ser en kontrast mellan henne och personerna som är på festen hon är på. Hon bär i samtliga nyckelscener alltid smink, men olika mycket beroende på vad hon har på sig och vart hon ska. Hon stylar alltid håret eller bär det i en uppsättning. Att hon tar hand om sig själv och gör sig snygg varje dag är tydliga tecken på att Marine följer de egenskaper en kvinnlig stereotyp ska ha i medier och passar därmed in på dagens ideal både kropps- och utseendemässigt.

Även fast Marnie följer ett kvinnligt stereotypiskt yttre, följer hennes beteende frekvent de manliga stereotyperna som i sin tur går emot den maskulina hegemonin. Tecken på dessa egenskaper är tydliga i nyckelscen två där hon är långt ifrån hur en kvinna ska bete sig enligt de egenskaper de kvinnliga stereotyperna bär. Hon är väldigt bestämd, dominant och visar ett

39 aggressivt beteende gentemot Shoshanna. Hon är också egoistisk när hon endast fokuserar på varför Jessa inte respekterar henne istället för att tänka på att hon faktiskt ska göra abort. I nyckelscen ett är hon även där väldigt okänslig och osympatisk gentemot Hannah och visar inga tecken på att bry sig om att hon sårar hennes känslor. Dessa egenskaper framhävs ytterligare i nyckelscen tre under en dialog med Charlie, hennes före detta pojkvän, där hon beter sig väldigt osympatiskt och egoistisk och värdesätter sig högt i relation till deras förhållande. Marnie ser sig själv som överordnad gentemot Charlie.

Hon tar en väldigt dominant position och ställer höga krav på sina vänner och vill att de bara ska lyssna på henne och de råd hon ger. Marnie ser ner på Charlie och säger indirekt att han aldrig hittat tillfredsställelse utanför deras förhållande. Marnie har en tydlig maktposition i sin omgivning vilket är något som annars är tilldelat mannen, detta går emot den hegemoniska maskuliniteten. Dessa egenskaper reflekterar hennes höga självförtroende, då hon uppfattas som en person som redan har livet planerat. Dessa egenskaper passar in på de manliga stereotyperna och framhävs väldigt tydligt hos henne. Detta går emot den hegemoniska

maskuliniteten då en kvinna bör vara medgörlig, omtänksam, sympatisk, mån om att trösta och vara känslig för andras behov.

5.3 Jessa Johansson

Rollbesättning

Jessa är 24 år och bor ihop med sin kusin Shoshanna i Manhattan, New York. Hon är ursprungligen från Storbritannien men reser runt mycket. Detta har bidragit till att Jessa har stora erfarenheter av olika drogsorter, då hon under vissa av hennes resor har

experimenterar med droger. I början av serien får man reda på att hon precis har återvänt från en av sina långa resor och att hon är gravid men som sedan visade sig endast vara en sen menstruation. Hon börjar arbeta som barnvakt för en familj med två döttrar. I slutet av säsongen gifter sig Jessa med Thomas-John, en kille hon och Marnie träffar på en bar.

Kroppsmässigt är Jessa medellång och kurvig. Jessa har långt vågigt hår som skiftar i olika blonda nyanser som hon oftast har utsläppt men också i någon enkel fläta. Hon har en bo-ho chic klädstil och bär en blandning mellan gammaldags och modernt som bonde-klänningar, tunikor och högklackat/sandaletter. Jessa klär sig oftast i glada färger. Hennes kläder är aldrig åtsittande utan väldigt slappa, vilket försvårar att se hennes kurviga kropp.

40

5.3.1 Jessas nyckelscener

5.3.1.1 Nyckelscen ett på denotativ nivå

Avsnitt: Pilot

Tid: 00.07.51- 00.08.53

Besättning

Jessa och Shoshanna står vid en säng och packar upp kläder. På sängen ligger en stor brun och benvit resväska med spännen öppen. I väskan ligger det kläder. Bakom Shoshanna hänger en klädhäst med kläder på och dessutom står det en vit rumsfördelare bakom

Shoshanna med bruna träinslag. Väggarna är vita och på en av dem hänger en tavla samt en affisch som det står Sex and the city på.

Beklädnad, hår och smink

Jessa har på sig en armlös beigesvart one-piece med ormskinnsmönster. Tyget är tunt och även lite genomskinligt. Man ser att det hänger ett halsband av guld runt hennes hals och ett guldarmband på ena handleden och ett silver på den andra. Hon bär dessutom ett svart- silvrigt skärp vid midjan. Jessa bär inget smink och håret är utsläppt.

Dialog, kroppsställning och gester

Jessa står vid Shoshannas säng och packar upp kläder ur en resväska, hon tittar upp mot Shoshanna och ger henne ett svagt leende och fortsätter sedan att packa upp sina saker.

SHOSHANNA: (Shoshanna pekar på en affisch med fyra kvinnor på med en text under som

lyder, sex and the city) Gillar du affischen?

JESSA: (Jessa tittar mot affischen) Jag har inte sett den filmen. SHOSHANNA: (Shoshanna ser undrande ut) Bara serien alltså? JESSA: (Jessa ser lite halvt förvånat ut) Är det en serie?

SHOSHANNA: (Shoshanna har ett stort leende på läpparna) Du kan inte vara seriös, det är som att inte ha Facebook.

JESSA: (Jessa ser oberörd ut medan hon tittar ner mot sängen där hon viker upp sina kläder) Jag har inte Facebook.

SHOSHANNA: (Shoshanna ser chockad och förundrad över Jessas svar) Du är så jävla klassisk.

41 5.3.1.2 Nyckelscen ett på konnotativ nivå

I denna scen har Jessa på sig en beige one-piece med ormskinnsmönster och ett svartsilvrigt skärp som tydligt märker hennes midja. Förutom att skärpet sitter åt och visar vart hennes midja börjar, täcker kläderna mestadel hennes kroppsform. Hennes armar är enda kroppsdelen som inte täcks av tyget. Trots att hennes kläder inte sitter åt kan vi se att hon har en kurvig kropp. Hennes kläder och smycken visar att hon har valt dem på ett strukturerat sätt som matchar varandra. Trots detta uppfattar vi inte henne som överdrivet i ordninggjord. Vi uppfattar hennes klädstil istället som jordnära. Ormskinnsmönstret ger en bild av djärvhet som vi snabbt förknippar med Jessa eftersom hon vågar visa upp sin kropp utan att ha problem med att hennes mage inte är platt eller att armarna inte är smala och slanka.

Jessa bär inget smink i den här scenen och har sitt hår utsläppt. Hennes utsläppta hår och neutrala ansikte är två faktorer som bidrar till att vi uppfattar hennes kläder som avslappnade. Genom att låta håret och ansiktet vara neutralt uppfattar vi det som att hon inte har spenderat mycket tid på att göra i ordning sig.

När hennes kusin Shoshanna frågar om hon har sett affischen av Sex and the City tror hon att det är en film och förklara för Shoshanna att hon inte har sett den Shoshanna jämför senare idén om att inte ha sett Sex and the City är som att inte ha ett Facebook konto. Jessa talar därmed om för Shohanna att hon inte är en är en del av det sociala mediet, Facebook. Vi kopplar detta till att Jessa inte har suttit framför TV och därmed inte haft kommit i kontakt med den populära TV-serien. Dessutom förstår vi att hon inte heller har suttit framför någon dator och kommit i kontakt med TV-serien över Internet.

Det här får oss att uppfatta henne som en person som inte följer konventionella regler och inte gör samma saker som majoriteten, till exempel att titta på populära TV-serier eller följa sociala medier. Vi uppfattar henne som en person som gör och använder sig utav det som hon känner är relevant för henne och inte saker som är vanliga för majoriteten av befolkningen. Dessutom tolkar vi detta som att hon inte bryr sig om att andra ska tycka annorlunda om henne och det bidrar till att vi uppfattar henne som självsäker. Det här är tydligt när Shoshanna väljer att göra jämförelsen mellan Sex and the City och Facebook som

symboliserar en samhällsenlig norm som Jessa bryter på eftersom att den är väldigt vanlig bland många människor och ses som en självklarhet.

42 5.3.1.3 Nyckelscen två på denotativ nivå

Avsnitt: Pilot

Tidkod: 00.25.03- 00.26.36

Besättning

Scenen utspelar sig inne på Hannahs och Marnies badrum. Väggarna inne på badrummet är till hälften gula och till hälften med vitt kakel som delar på sig genom ett svart kakelstreck i mitten av väggen. Dessutom finns det ett svart kakelstreck nere vid golvet. På väggen hänger en rosa och en vit handduk. Framför toaletten finns ett rosa handfat med lådor under. Det hänger en spegel ovanför handfatet och ett rosastylingsverktyg för håret samt en rosa hårborste och en silver hårborste på handfatet. Toaletten är vit och bredvid hänger ett duschdraperi med ett blommigt mönster och glada färger. Ovan toaletten hänger det en röd hylla.

Utseende och smink

Jessa har på sig en vit halvt transparet t- shirt med guldstreck på och en liten v- formad urringning. Jessa bär guldörhängen, ett guldarmband på högra handleden och en

silverklocka på den vänstra handleden tillsammans med ett guldskärp och ett par svarta lössittande tygbyxor. Jessa bär också två guldhalsband. Jessa bär inget smink förutom ett diskret läppglans och hennes hår är utsläppt med några halvlockar som hänger nära ansiktet.

Dialoger, kroppsställning och gester

Jessa sitter på toaletten när Marnie öppnar dörren och går in till henne.

MARNIE: Jag behöver prata med dig. (hon stänger dörren efter sig och ställer sig mot

handfatet tvärs över Jessa, med händerna i kors) Jag gillade inte vad som hände där ute

precis, inte alls. (hon gestikulerar med handen)

JESSA: Vaddå, med Hannah menar du? Jag antar att jag inte förstår problemet, hon verkade redo.

MARNIE: (står fortfarande med armarna i kors) Hon hade precis blivit hög.

JESSA: (nickar samtidigt som hon tittar upp mot Marnie) Jag skulle vilja att du verkligen såg en människa som var hög. Marnie, du kan inte bete dig som en morsa mot henne.

MARNIE: (rullar ihop några ark toapapper och räcker fram till Jessa). Jag är inte mammig mot henne jag försöker bara stoppa en kommande katastrof.

43 JESSA: (torkar sig) Har du ens läst hennes novell?

MARNIE: (slår ut med armarna) Det är en memoar, och självklart har jag läst den, jag är hennes bästa vän.

JESSA: (gör miner med munnen och rör på axlarna mot Marnie) Bästa vän, de här är min bästa vän, du vet väl att vi inte äger någon?

MARNIE: Du kanske inte respekterar vad en bästa vän betyder eftersom att du aldrig stannat på ett och samma ställe tillräckligt länge för att ha en.

JESSA: (tittar upp mot Marnie) Marnie, jag kan inte rå för dina känslor.

MARNIE: (håller sina händer på höfterna, sedan börjar gestikulerar med händerna öppna

i luften mot Jessa) Du kanske kan rå för att vara två timmar sen till en middag som var

tillägnad till dig. Herregud, två timmar! JESSA: (ser frågande ut) När var middagen? MARNIE: Sju!

JESSA: (ler) Sju? Jag trodde att det bara var ett förslag

5.3.1.4 Nyckelscen två på konnotativ nivå

Jessas guldrandiga t-shirt har en v- formad urringning som låter oss se en glimt av hennes bröst. Detta tolkar vi som ett tecken på att hon är kroppsmässigt självsäker. Självkänslan Jessa har över sin kropp förstärks när Marnie kommer in på toaletten när hon sitter och utför sina behov. Jessa verkar inte alls besvärad över att sitta halvnaken på toaletten framför Marnie. Enligt vår uppfattning symboliserar detta självsäkerhet hos Jessa. Dessutom får vi en glimt av Jessas bröst som i sin tur även stärker hennes självsäkerhet då hon inte verkar skämmas för att visa upp sina kroppsdelar. Det är även här synligt att hon inte bär något smink förutom ett ljust läppglans. Hennes kläder och smycken är väl utvalda vilket vi kan se på sättet hon har kombinerat dem med varandra. Trots att man kan se att både kläder och smycken är väl utvalda speglar henne kläder på bekvämhet. Därmed uppfattar man inte de som väl utvalda första gången man tittar på hennes kläder

När Jessa är två timmar försenad till sin egen välkomstmiddag blir Marnie upprörd och börjar skälla ut henne. De hade kommit överens om att alla skulle samlas klockan sju hos Hannah och Marnie, men Jessa tolkade klocktiden som ett förslag. Här fungerar Jessa och Marnie som motpoler till varandra. Detta visar på att hon, ännu en gång, inte är van vid att följa konventionella regler som exempelvis att dyka upp i tid medan Marnie håller sig till konventionella regeler. Vi uppfattar det som att Jessa inte bryr sig om personerna som

44 deltagit i festen för henne, då hon varken kommer i tid eller verkar bry som om hon har sårat någon. Hennes försening är en metafor för brist på sympati och omtänksamhet.

Vi uppfattar Jessa som en person som är omedveten om vad hennes vänner förväntar sig av henne vilket kan kopplas till att hon själv inte förväntar sig mycket av dem. Detta framhävs när hon talar om för Marnie att hon inte ska bete sig som en mamma gentemot Hannah och istället låta henne göra sina egna val. Vi anser att denna tolkning förstärks när Marnie kallar Hannah för sin bästa vän och hon förklarar för Marine att man inte kan äga en person genom att kalla dem för sin bästa vän. Det visar på att hon inte anser att det är rätt att man ska vara bunden till någon eller till några regler, utan istället kunna göra precis som man själv vill. Detta i sin tur skapar en bild av att vara bunden till något eller någon är att vara ägd och inte fri. Därmed ser vi hennes beteende som en metafor för frihet. Jessa står för att en människa ska leva på sitt eget sätt.

5.3.1.5 Nyckelscen tre på denotativ nivå

Avsnitt: Vagina Panic Tidkod: 00.10.02- 00.11.40

Besättning

Jessa, Hannah och Shoshanna sitter utomhus på en mörkgrå parkbänk, bakom dem ser man en tennisplan med galler runt om.

Beklädnad, hår och smink

Jessa bär ett naturvitt linne med en grå kavaj över tillsammans med beige mönstrade, lössittande byxor och ett svart skärp med gulddetaljer på som utmärker hennes midja. Hon bär ett par högklackade skor med svart snörning över foten. Jessa har utsläppt hår utan smink. Hon har ett grönt armband och en silverklocka på ena handleden.

Dialoger, kroppsställning och gester

Shoshanna böjer sig ner mot sin väska samtidigt som hon ger sin glassbägare till Hannah, Shoshanna tar fram en bok ur väskan och håller upp den.

JESSA: (hon tittar på boken och läser vad det står på framsidan) Lyssna damer, en hård kärlekssyn i den hårda leken i kärlek.

45 HANNAH: (hon tittar på Jessa) Okej, jag måste erkänna att jag läst den där boken.

SHOSHANNA: Herregud, den totalt ändrar dina perspektiv eller hur?

Jessa lyfter på ögonbrynet samtidigt som hon lyssnar på det Shoshanna säger.

SHOSHANNA: (tittar ner i boken och nickar samtidigt som hon läser ur boken) Okej, om en man inte tar ut dig på en dejt, är han inte intresserad. Låt oss mötas upp med vänner, är heller ingen dejt, utan ett sätt för honom att bestämma om du verkligen bör tas med ut på en dejt och det är oacceptabelt damer.

HANNAH: Det måste finnas något undantag med den regeln.

SHOSHANNA: (Shoshanna tittar ner i boken) Sex bakifrån är nedvärderande, ni förtjänar någon som vill titta på era vackra ansikten damer.

JESSA: (hon ser upprörd ut) Vad händer om jag vill fokusera på något annat? Tänk om jag vill uttrycka något? Den här kvinnan bryr sig inte om vad jag vill ha!

HANNAH: (hon tittar mot Shoshanna) Här kommer min fråga, vilka är damerna? SHOSHANNA: (tittar på Hannah med ett leende) Det är ju uppenbart, vi är ju damerna. JESSA: (tittar på Shoshanna med ett spänt leende och gestikulerar med ena handen) Jag är ingen dam.

SHOSHANNA: (nickar mot Jessa) Ni är damerna.

JESSA: (lutar sig framåt mot Shoshanna) Jag är inte en av damerna!

SHOSHANNA: (hon tittar upp ur boken och vänder sig mot Jessa) Jo det är ni, ni är damerna.

Hannah sitter i mitten och tittar åt både höger och vänster.

JESSA: Du är orättvis nu, du kan inte tvinga mig att vara en dam!

SHOSHANNA: Jag tvingar dig inte att vara en dam jag bara…. Okej. Jag är dam, (hon

pekar på sig själv) Hon är en dam, (hon pekar på Hannah) och du är en dam, (hon pekar på Jessa), Vi är damerna (hon snurrar med fingret cirkulerande mellan sig själv, Hannah och Jessa)

5.3.1.6 Nyckelscen tre på konnotativ nivå

Jessa går i byxor med ett skärp som märker hennes midja och återigen ett lössittande linne och en grå figurlös kavaj. Vi uppfattar det som att hon gärna använder ett skärp för att märka sin midja som visar hennes kurviga kroppsform under de lössittande kläderna, som annars inte är lika distinkt utan skärpet. Färgerna hon bär symboliserar sansad och jordnära

46 vilket speglar hennes personlighet. Kavajen som ett klädesplagg ser vi som en symbol för egenskaperna seriös, stabil och bestämd. Till den här klädseln går Jessa i ett par svarta högklackade skor som får hennes rumpa att framhävas. Att rumpan framhävs symboliserar kvinnlighet.

I den här nyckelscenen får vi tydligt se att Jessa har feministiska åsikter. Det kan vi se genom metonymi, då Jessa höjer ögonbrynen mot Shoshanna när hon läser om hur kvinnor ska hantera män och vad som ses som accepterat eller inte. Det visar på att Jessa inte skeptisk till det Shoshanna läser ur boken. Shoshanna läser ett stycke som förklarar att sex bakifrån är nedvärderande för kvinnor eftersom mannen ska titta kvinnan i ansiktet under samlag. Jessa håller inte med och börjar ifrågasätta den kvinnliga författaren genom att tala om för Shoshanna att den kvinnliga författaren inte tänker på vad hon vill ha. Vi tolkar detta som att hon vill ha sex bakifrån för att titta på annat än mannens ansikte då hon

understryker att hon kanske vill fokusera sig på annat under samlag.

Vi tolkar den här konversationen mellan Jessa och Shoshanna, som att hon inte är nöjd med att den kvinnliga författaren fastställer regler för könen. Dessutom argumenterar hon för att de regler som står för männen inte bara behöver tillskrivas mannen utan även kan stå

kvinnan. Detta uppfattar vi som att hon är ute efter jämställdhet, inte bara mellan könen men mellan människor i allmänhet. Den kvinnliga författaren kallar även alla kvinnor för ett samlat ord, damer. Jessa går inte med på att låta Shoshanna bestämma och tala om för henne att hon är en dam då hon själv inte ser sig själv som en dam. Detta blir tydligt när hon böjer sig framåt på ett lite aggressivt sätt mot Shoshanna. Hennes kroppställning fungerar som en metonymi för att hon bestämd och tänker framföra sin åsikt om att hon inte vill ses som en

dam. Den här tolkningen gör vi då hon inte tycker om att följa några regler som visar hur

något ska vara.

5.3.1 Nyckelscener ett, två och tre i anknytning till könsstereotyper och

hegemonisk maskulinitet

Jessa har en kurvig kroppsform och skiljer sig från de ideal som medier målar upp i TV. Hon bär heller inte smink i någon av nyckelscenerna eller gör i ordning sitt hår regelbundet utan låter istället ansiktet vara naturligt och håret i sitt naturliga svall. Detta går emot den

hegemoniska maskuliniteten då den stereotypa kvinnan i TV ska bära smink och ha sitt hår i olika frisyrer. Trots att vi uppfattar henne som en person som inte spenderar mycket tid på

47 smink och hår, ser vi henne som en kvinna som väljer ut sina kläder med omsorg. Dock kan vi länka ett av hennes klädesplagg till de manliga stereotyperna i nyckelscen tre där hon bär en kavaj. Projektören är den manliga stereotypen som dyker upp med kostym. Trots att Jessa inte bär en hel kostym eller en kavaj som är specifikt för män, är det ett klädesplagg som är

vanligare på den manliga stereotypen än de kvinnliga. I nyckelscen tre bär Jessa högklackat som är vanligt för kvinnliga stereotyper i medier då högklackade skor förlänger kvinnans ben och får hennes rumpa att framhävas. Den kvinnliga mediestereotypen Kärleksgudinnan passar in på Jessa med den egenskapen att hon bär på ett par högklackade skor men fler likheter är

Related documents